Blogolj!

Sami Khedira: nem hagyatkozhatunk csak a képességeinkre

Tóth Renáta

Sami Khedira harmadik világbajnokságára készül a német válogatott színeiben, társaival együtt ő is várja a vasárnapi mérkőzést Mexikó ellen. A dfb.de oldalnak adott interjúban nemcsak a világbajnokságról, hanem egykori csapattársáról, a mexikói Chicaritóról is szó esett.

Khedira: Ahogy öregszem, egyre jobban élvezem ezeket a nagy tornákat.

DFB.de: Khedira Úr, a kicker azt írja Mexikóról, hogy egy kellemetlen ellenfél, akit nehéz megverni. Mit gondol Ön, mennyire erős a mexikói válogatott?
Sami Khedira: Erős csapat, így a kellemetlen kifejezés találó. Nem szabad alábecsülnünk őket annak ellenére sem, hogy a tavalyi Konföderációs Kupán megvertük őket. Nagyon komolyan vesszük ezt a mérkőzést – már csak azért is, mert az első mérkőzésünk lesz ezen a világbajnokságon. Még nem tudjuk, mi hogy állunk, ahogy azt sem, hogy ők milyen jól kezdenek majd.

DFB.de: Fontosabb egy ilyen első mérkőzés előtt a mentális felkészülés, mint bármikor máskor?
Khedira: Hasonló, mint egy hosszabb téli szünet utáni első meccsre. Hosszas felkészülés, mindent megteszünk, de a verseny az verseny. Ilyenkor nem az edzés vagy a tesztmérkőzések számítanak már. De azt elmondhatom: jól felkészültünk. Az elmúlt években a nyitó mérkőzéseink mind jól sikerültek, általában a második csoportmérkőzések voltak nehezebbek.

DFB.de: Igen, a válogatottsága alatt mindig győzelemmel kezdtek: 2010-ben Ausztrália ellen 4:0-ra, 2012-ben Portugália ellen 1:0-ra, 2014-ben 4:0-ra szintén a portugálok ellen és 2016-ban Ukrajna ellen 2:0-ra győztek.
Khedira: Hasonló kezdésben reménykedek. Fontos az első mérkőzésen a győzelem, ez adja meg az önbizalmat, növeli a csapatszellemet. Vasárnap higgadtan kell játszanunk. Nekünk kell irányítanunk a játékot. Némi rizikó vállalására is szükségünk van, de nem szabad félnünk, ez a legfontosabb. Aki a legkevesebb hibát véti a torna során, az nyer a végén.

DFB.de: A „kicsi borsó“ veszélyes játékos még?
Khedira: Chicaritóval még a Real Madridban játszottam együtt. Olyan játékos, aki soha nem adja fel, a mexikói válogatott szimbóluma. Ártatlannak tűnik, de valójában egy nagyon jó képességű, technikás játékos. Ő testesíti meg az igazi mexikói futballjátékost.

DFB.de: Milyennek látja a fiatal Hirving Lozanót, aki 19 évesen a holland PSV Eindhovennel bajnokságot nyert?
Khedira: Ismerem őt, de nem minden részletbe menően. Az elkövetkezendő napokban minden játékost kielemezünk videó felvételek alapján is.

DFB.de: A csapat még mindig a két tesztmérkőzés (Ausztria, Szaúd-Arábia) hatása alatt áll?
Khedira: Nem. Mindkét mérkőzést átbeszéltük, most már a múlté mindegyik. Szaúd-Arábia ellen az első félidőben legalább 3-4 gólt kellett volna lőnünk, egy kis szerencsével sikerült is volna. Tény, hogy egy olyan második félidőt, mint amit ellenük játszottunk, nem engedhetünk meg magunknak. Minden játékos tudja, ez a VB-n nem fordulhat elő.
De úgy gondolom, mindenki láthatta és tudja, van a csapatunkban potenciál.

DFB.de: Az elmúlt hetek gyakran feltett kérdése: a már világbajnok játékosoknak kell irányt mutatniuk a csapaton belül?
Khedira: Mindenképp felelősséggel tartozunk. Egy csapatnak szüksége van vezetésre, egy úgynevezett fejre. Manuel Neuer személyében van egy olyan kapitányunk, aki vállalja a felelősséget és tudja vezetni a csapatot. Minden sikert elért, amit csak el lehetett érni. És ott vagyunk mellette mi is, akik segítjük ebben: Mats Hummels, Jerome Boateng, Toni Kroos, Thomas Müller és én is.
A fiatal játékosaink tele vannak ambícióval, de szükségük van az irányításra is. Egységes csapattá kell válnunk – ennek kialakítása pedig a régi játékosok feladata is.

DFB.de: Toni Kroos már többször is azt nyilatkozta, hogy a csapatnak kellemetlenebb ellenfélnek kell lennie. Igaza van?
Khedira: Sokszor veszélyt jelent, ha belegondolunk abba, hogy világbajnokok, Konföderációs Kupa győztesek vagyunk, jó képességekkel rendelkezünk és erősek vagyunk. De nem ez számít, hanem a sikeréhség, és csapatként hogyan játszunk. Ezek döntenek a végén – nem hagyatkozhatunk csak a képességeinkre. Minden ellenfél, akik ellenünk fognak játszani majd, extra teljesítményt fog nyújtani ellenünk, agresszívabban és motiváltabban fognak játszani.  Többet kell beleadnunk, mint 4 évvel ezelőtt, ha ismét nyerni szeretnénk.

DFB.de: Mennyire érzi magát frissnek? 39 mérkőzésen van túl az idén a Juventus csapatával, plusz ezen felül még a válogatott mérkőzések.
Khedira: A szezon végeztével volt pár szabad napom, nem sok, de az a 3 nap nekem elég volt. Túl vagyunk egy két és fél hetes felkészülésen, mely során lehetőségem volt javítani pár dolon. Nagyon motivált vagyok, úgy érzem, teljesen fel vagyok töltődve. A legfontosabb pedig mindig a mentális felkészülés. Ahogy öregszem, egyre jobban élvezem ezeket a nagy tornákat.

DFB.de: Akkor fizikailag teljesen rendben van ezek szerint.
Khedira: Nagyon sokat dolgoztam az elmúlt két évben, mióta volt egy kis visszaesés a karrieremben. Sokat kellett tennem azért, hogy újra a régi legyek. Ebben a két hétben is rengeteget dolgoztam, és nagyon izgatott vagyok a torna miatt.

forrás: dfb.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/54216/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,Bayernesek a válogatottban,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,NATIONALELF HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?