Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Maier: Neuer egy öreg róka

Török Péter

Amikor valaki a Bayern legendáira gondol, nem szabad kihagyni Sepp Maiert. Az „anzingi macska” 473-szor szerepelt a Bundesligában a Bayern színeiben – többször mint bármelyik játékos. Ha számításba veszünk minden bajnokságot, akkor csak Oliver Kahnnak (632) van több mérkőzése, mint Maiernek (629).

95-ször lépett pályára a német válogatottban. Ezen a héten a 74 éves legenda visszatért arra a helyre, ahol az egész karrierjét töltötte, beszélt Neuerről, a németek vb-esélyéről és a Bayern következő szezonjáról.

Interjú Sepp Maierrel:

Jó újra látni a Säbener Straßén. Milyen érzés volt visszajönni oda, ahol az egész karriered töltötted?

„Olyan, mint mindig, de rengeteg minden megváltozott. Amikor én elkezdtem, kb. semmink nem volt. Egy kis ház és egy fa kabin volt. Ez 60 éve volt, azóta sok minden változott.”

Igaz, hogy most a Säbeneren vagyunk, de a VB itt van pár nap múlva. Hogyan fogod követni az eseményt, és mit vársz?

„Tuti nézni fogom a meccseket, habár benne vagyok egy golf bajnokságban, így csak visszanézni fogom őket. Ezek azok a napok, amiket nem hagyhatok ki, és az első három német meccsen kommentátor leszek egy hajón!”

Nagyon sokat beszélnek Manuról mostanában. Mint egy egykori kapus és kapusedző, mit gondolsz a kerettagságáról?

„Nincs kérdés: Ha fitt, játszik! Nem felejtett el védeni, akkor sem, ha hét vagy nyolc hónapra kidőlt. Ez olyan, mint a biciklizés. Nem felejted el soha!”

A meccshiánya is fontos szerepet játszhat.

„Persze, szükséged van rá, de ezt az edzésen is megkaphatod. Ugyanazokat a helyzeteket produkálják a játékosok, mint a meccseken. Valóban a meccs kicsit más, de Neuer egy öreg róka. Nem kell neki olyan sokat gyakorolni, már a vérében van. Fontos, hogy már egészséges és nincsenek fájdalmai. Löw teljesen jó döntést hozott.”

Németország címvédőként megy a vb-re, ami nem sok jót hozott nekik eddig, gondolj csak 1978-ra.

„Csak két csapat tudta eddig megvédeni a címét (Olaszország 1934-ben és 1938-ban, ill. Brazília 1958-ban és 1962-ben). Azt gondolom, hogy jó esélyünk van, hogy mi legyünk a harmadik csapat, annak ellenére, hogy kikaptunk Ausztriától. Láttam már Franciaországot, Spanyolországot és Belgiumot is a vb esélyesének nevezni, és szerintem Dél-Amerikának ebbe a vb-be nem lesz sok beleszólása.”

A címvédés Neuer-től is függhet. Toni Tapalovic hosszú ideig dolgozott vele, és nagy szerepet játszott a karrierjében. Hogy vélekedsz a munkájáról?

„Egy számítógépes profi. Aprólékosan és odaadóan dolgozik. Minden edzést analizál azonnal. Technikálisan kiváló teljesítményt nyújt, rengeteget tud a munkájáról.”

Christian Früchtl és Ron-Thorben Hoffmann személyében a Bayernnek van két tehetséges fiatal kapusa. Mi a legfontosabb számukra?

„Tanulniuk kell. Ezt a saját tapasztalatomból mondom, mivel én is dolgoztam sok-sok fiatal kapussal. Abból is rengeteget tudnak tanulni, ha egy klasszist figyelnek, pl. Neuert. Sokat kell edzeniük is. Én már 18 évesen az első csapatban játszottam, de azok a napok már elmúltak.”

Mit vársz a Bayerntől a jövő szezonban?

„A hetedik bajnoki címet sorozatban. Azt is remélem, hogy bejutunk a BL-döntőbe. Nem akarok az esetleges győzelemről beszélni. Sokszor nagyon közel álltunk hozzá, de mindig lecsúsztunk róla. Ez egy nehéz év volt. A Bayern mindkét meccsen jobb volt a Realnál, de kell egy kis szerencse is a győzelemhez…”

Niko Kovac személyében új edző lesz.

„Nagyon izgatott vagyok Niko miatt, jó képességei vannak. Ő egy jó ember, és jól fogja a dolgát végezni.”

Sokan mondják, hogy egy kupán kívül semmit nem nyert.

„Már bizonyította képességét a horvát válogatott élén, amikor 2014-ben kijuttatta őket a VB-re. Sok játékosa volt, akiket nem volt könnyű irányítani. Sikereit tekintve nem hiszem, hogy ez nehéz lett volna neki. És pont a Bayern ellen nyerte meg a kupát, ez nem volt szép tőle. Azonnal elbocsátottam volna (nevet).”

Forrás: https://fcbayern.com/en

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53925/pics/lead_800x600.jpg
Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?