Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Címvédés? Elég erősek vagyunk, hogy ezt véghez vigyük

Cserny Szilárd

A világbajnok, legenda és egykori szövetségi kapitány Rudi Völler egy exkluzív interjúban beszélt a világbajnoki esélyesről, a világbajoki címről, meglepetésről.

A német válogatott pénteken játssza utolsó tesztmérkőzését az Oroszországi világbajnokság (június 14- július 15) felkészülés jegyében, Leverkusenben, Szaúd Arábia ellen.

Völler nem szeretne beszélni sem a keretből kikerült játékosokról és sem a keretben maradt játékosokról, mivel ő maga is szövetségi kapitány volt. A legfontosabb az, hogy a szövetségi kapitánynak a legjobb csapat álljon a rendelkezésére. Ahogyan Löw, Völler is elmagyarázza, hogy miért fogadna a nemzeti tizenegy címvédésére-és kiderül, hogy ki az, akiben bízik, hogy a torna meglepetése lesz és a világbajnokság játékosa lesz.

t-online.de: Völler úr, mindössze nyolc nap maradt a torna kezdetéig? Ki lesz a világbajnok és hova helyezné Németországot?

Rudi Völler(58): Hatalmas esélyünk van a címvédésre. A legújabb eredményekből, mint például az Ausztria elleni 1-2, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a csapat minősége ennél jóval magasabb. Nagyon jó világbajnokságot fogunk játszani, erről meg vagyok győződve.

Mi lenne egy igazán jó világbajnokság az Ön szemszögéből? Csak a cím számít?

Nem. Azon múlik, hogy hogyan állunk a dolgokhoz. De nincsen okunk arra, hogy a kiesésről gondolkodjunk. 2014-ben mindenki arról beszélt, hogy még soha nem sikerült európai csapatnak világbajnokságot nyerni Dél Amerikában. Most, meg mindenki arról beszél, hogy 1962 óta senkinek nem sikerült a címet megvédeni. De ez is meg fog történni. És mi elég erősek vagyunk, hogy ezt véghez vigyük.

Ha fogadnia kellene egy világbajnokra? Németország lenne?

Igen. Összehasonlításként, 2014-hez képest néhány csapat erősebb lett, ezt világosan meg kell mondani. Például Brazília nem hasonlítható össze a négy évvel ezelőttivel, sokkal jobbak és stabilabbak lettek. De, a mi csapatunk is erősebb lett a négy évvel ezelőttihez képest.

Mi a döntő tényező, hogyha világbajnok akarsz lenni?

Az 1990-es világbajnoki címünknél, az elsőtől az utolsó napig remek hangulat volt a csapatban. Segítségünkre volt, hogy tudtuk, hogy ki az első 11-14 játékos. A többiek támogatták ezt az alapot a szerepükben. Ha jól lépsz be a versenybe, akkor az végül is olyan, mint egy hullám. Ez 1990-ben nagyon extrém volt. Nem csak simán megérdemelten lettünk világbajnokok-ez köszönhető volt a folyamatos erős játékunknak. Végül nem az egyéni teljesítmény volt a döntő.

Van egy példája?

1994-ben egy erősebb csapatunk volt mint 1990-ben. Az egykori NDK-ból olyan játékosok voltak, mint Matthias Sammer-azonban összességében ez nem bizonyult elégnek, mert nem tudtunk csapatként bizonyítani. Ez valahogy a kezdetektől nem működött. Aztán jött egy rossz nap és hirtelen a negyeddöntőben alul maradtunk Bulgáriával szemben.

A német szövetségnél most a hangsúly az edzőtáborra helyeződött, ami egy full-os oázisra emlékeztet? Ez túlzás?

Mindenkinek megvan a saját tapasztalata, személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy a játékosoknak jól kell érezniük magukat, hogy nagyszerű teljesítményt tudjanak nyújtani. Jómagam mindig nagy jelentőséget tulajdonítottam ennek. Ha ilyen hosszú ideig együtt vagy valakikkel és nem érzed jól magad a közösségben, akkor nem lehetsz sikeres a sportban.

Ki van még Németországon kívül, aki esélyes a világbajnoki cím megszerzésére?

A negyeddöntőktől kezdődően nagyon nehéz lesz, mert az ellenfelek igazán magas színvonalat képviselnek. Akkor majd ez több tényezőtől is függ, beleértve a napi formát is. Ez négy évvel ezelőtt is így volt-egészen a Brazília elleni elődöntőig. Aztán ott vannak a szokásos gyanúsítottak, akik megnehezítik az életedet- akár a Franciák, Brazilok, Spanyolok vagy az Argentinok is. De mi egy torna csapat vagyunk, akik nemcsak a legutóbbi versenyeken bizonyítottunk, hanem évtizedek óta.

Ki lesz a torna meglepetése?

Nagyon örülök a világbajnokságnak és nagyon kíváncsi vagyok, ez a kérdés engem is foglalkoztat. A Belgák már elég régóta ezen a cetlin vannak. Lenyűgöző csapatuk van. De nagyon kíváncsi vagyok az Angolokra. Miután láttam a selejtezőket és felkészülési meccseket, meg kell mondani, hogy okozhatnak meglepetést. Nem akartam az esélyesek közé venni, azonban jobb benyomást keltettek, mint az elmúlt 20-30 évben, mint amikor mindig csalódást okoztak.

Ki lehet a torna játékosa?

Még ha az Argentinok nem is szerepelnek a top esélyesek között. Néhány napja láttam őket a Haiti elleni 4-0-nál, ahol Messi újra három gólt lőtt. A végén ismét Messi lehet, még akkor is ha ez lassan már unalmas lehet. Természetesen örülnék neki, ha a végén egy játékos lesz a német csapatból.

Messi a Maradona és Pelé kategóriába tartozik, vagy ehhez szüksége van egy világbajnoki címre?

Ennek nincsen köze a világbajnoki címhez. Messi tíz éve a világ legjobb futballistája. Mindent megnyert úgy személyesen, mint az FC Barcelonával is. Ő világbajnoki cím nélkül tartozik a legmagasabb kategóriába.

Nagyon várja már a tornát, de bizonyára nem mindent. Ön nem nagy barátja a videóbírónak. Ön szerint ez hogyan fog szerepelni a világbajnokságon?

Nagyon izgatottan várom. A Bundesligában tavasszal jobban szerepelt, mint az ősszel, de még így is sok volt a nehéz döntés. Sok dolog igazságosabbá vált. De azoknak, akik még mindig rosszul járnak, még jobban ártanak. A legjobb példa a kupadöntő. A végső jelenetben talán tíz bíróból hat ítélt volna büntetőt, négy nem. Nagyon szkeptikus vagyok a videóbíróval kapcsolatban és nem látom egy csodálatos dolognak. Néha fáj a labdarúgás. De én beletörődtem abba a ténybe, hogy ez maradni fog.

Forrás: https://www.t-online.de/ 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53748/pics/lead_800x600.jpg
Interjúk, nyilatkozatok,NATIONALELF HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?