Blogolj!

Müller olyan területeket lát, amiket más senki

Bogdányi Norbert

A futball folyamatosan fejlődik. Új rendszerek, edzésformák, statisztikák. A játékelemzés is egyre profibb lesz. Ebben az ágazatban dolgozó szakértő Prof. Dr. Daniel Memmert, aki a t-online-al készített interjúban bepillantást enged a munkájába.

t- online: Herr Prof. Dr. Memmert, volt olyan játékos az elmúlt szezonban, aki különösképp lenyűgözte önt?

Prof. Dr. Memmert: Általában ezek azok a játékosok, akik nem feltétlen mindig a középpontban állnak. A „pozícióbiztosításban” például Thiago vagy Thomas Müller folyamatosan magas értékekkel jeleskednek.

Hogyan írná le ez a „pozícióbiztosítást”?

A pálya, minden játékos számára felosztható 22 önálló részre, ahová az adott játékos mindenki másnál hamarabb odaér, és ilyen értelemben biztosítani, kontrollálni tud. Az adatokat összesítve kapunk egy százalékos értéket, aminek a csapat számára, az úgynevezett támadási zónában, az ellenséges kapu előtt, valamint az ellenfél tizenhatosán belül jelentősége van. Ezután látni lehet majd, hogy hogyan alakulnak az értékek a passzjáték közben, egyszóval képet kaphatunk arról, hogy mekkora területet nyer a csapat a játék szervezése során, és a rövid passzokkal az ellenfél kapuja előtt. A jelentős győzelmeknél, ez a pozícióbiztosítási indikátor a döntő tényező. Ilyenkor a győztes csapat sokkal jobban uralja a pályát, több területet nyer a játék szervezése során. És támadásban is sok területet nyer a csapat a kapu előtt. Például Thomas olyan területeket is lát és biztosítani tud amiket mások nem. Ezt a tulajdonságát sokan alábecsülik.

A könyvében említést tesz a preszingellenállásról. Mi rejlik-e mögött?

A presszingellenállás így magyarázható: Milyen hatékonyan tudja a játékos megjátszani a csapattársát nyomás alatt, tehát miközben letámadják, mekkora hatékonysággal tudja a társait minél több ellenfél átjátszásával helyzetbe hozni. Ilyen téren Toni Kroos emelkedik ki.

A könyvében több válogatott játékost hasonlított össze ez alapján. Mindenek előtt Jerome Boateng is magas értékekkel rendelkezik ezen a téren.

A belső védőknek nagyon fontos, hogy a játék szervezésénél az ellenfél minél több játékosát át tudják játszani. És ebben Boateng és Hummels is jó.

Ilyen téren mekkora előnnyel rendelkeznek a belső védők? Hiszen nekik csak egy vagy két csatárra kell figyelniük a labdabirtoklás során, ellenben a csatárokkal vagy középpályásokkal, akiket sokkal többen vesznek körül.

Ez az ellenfél taktikájától függ. Milyen erős a nyomás, hol kezdődik? Ez természetesen befolyásolja ezeket a dolgokat. A védőknek persze megvan az előnye hogy egyszerre több játékost is át tudnak játsszani, így a csatároknak már csak az ellenfél védőit kell kijátszani. Azonban mivel a támadókat és a középpályásokat az ellenfél nyomás alatt tartja, nehéz a védőknek olyan csapattársat találni, aki könnyedén megjátszható, ez kiegyenlíti a statisztikát.

Ha már felhozta a Presszinget, hogyan magyarázná el, hogy mi is az valójában?

A Presszingnél azt mérjük, hogy a játékosok milyen gyorsan támadják le az ellenfél játékosait a labdavesztés után. Különböző pillanatokban vizsgáljuk az értékeket a labda visszaszerzése után, és a labdához közel, illetve a labdától távol helyezkedő játékosok között különbséget teszünk. Így nem csak a sikeres letámadások arányát lehet megadni, hanem az az agresszivitás is számokkal kifejezhető, amikor a csapat labdavesztés után a letámadásra átkapcsol. Az is érvényes, hogy aki a 90 perc alatt jobban alkalmazza a presszinget, nagyobb eséllyel nyeri meg a meccset.

Németországban ezt a paramétert nem minden első osztályú csapat használja. Az adatok elemzésének ezen részét alábecsülik?

Természetesen teljesen. Ezt azon látjuk, hogy sok csapat még nem rendelkezik ehhez elég adattal. Informatikusokra lenne szükség, ami nincs minden csapatnak. Pedig a tehetségek felkutatását is megkönnyítené ez az egész.

A csapatok mellett, a játékosok is felkeresik önt a saját adataikkal kapcsolatban?

Nyilván teljesen logikus. Mindenki fejlődni szeretne és ezek az adatok segítenek nekik.

Ön 20 éve foglalkozik ezzel. Mit gondol a meccsek elemzése valóban egyre fontosabb lett az elmúlt évek során?

Figyelemre méltó, hogy két évfolyamunk is van már a Kölni egyetemen. Az egyiken a DFB-vel is együtt dolgozunk. A másik évfolyamban, a mesterképzésben, igyekszünk a hallgatókkal közösen innovatív elméleteket és folyamatokat az adatgyűjtéshez kidolgozni.

Vessünk egy pillantást a jövőre. Hogyan kezelik majd ezeket az adatokat húsz év múlva?

Húsz éven belül ezek az adatok ugyan úgy a futball elengedhetetlen részei lesznek mint a pulzus és a vérnyomás a futásnál. Az adatok viszonylag könnyen hozzáférhetőek lesznek, és kreativitást visznek majd a piacra. A kis csapatok is sokkal többet tudnak majd ezekkel dolgozni.

Hogyan kell majd egy tévés közvetítést a jövőben elképzelni?

A kapura lövések és a megnyert párharcok arányának a jelentőségét sokat kritizálják, mégis fontos szerepet játszanak a két csapat összehasonlításánál.

Prof. Dr. Daniel Memmert.

Ezek a statisztikák valóban kérdésesek. Vannak tanulmányok, amik bebizonyították, hogy ezek a tényezők nem tudják megjósolni a párharc győzteseit vagy veszteseit. A presszingellenállás és Pozíció biztosításának az értékei viszont jelentős adatok. És lesznek még további paraméterek is amiket ma még nem ismerünk.

A könyvében kiemeli azt is, hogy a futball különösen az egyszerűsége miatt ilyen népszerű. Ez a rengeteg adat nem éppen ennek az egyszerűségnek az ellenségei?

Nem, mivel első sorban ez továbbra is inkább az embereken múlik. De a futball még izgalmasabb lesz, mivel sok lehetőség rejlik benne. Az új paraméterek új kihívásokat tárnak majd, az edzők és a játékosok elé, akik még kreatívabbak lesznek. Az edzők szinte már mindent tudnak a saját csapatukról. Ezért szükség van olyan játékosokra, akik kreatívak és a megszokott mintából kitűnnek és ebből előnyt kovácsolnak.

Forrás: https://www.t-online.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53643/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?