Sauer: az európai top 5-be szeretnénk kerülni

David Alaba óta nem sikerült egy Bayern játékosnak sem az utánpótlásból a profik közé kerülnie. Az új akadémiával véget akarnak vetni ennek a rossz sorozatnak. Az akadémia vezetője, Jochen Sauer beszél az ifi fociról, a tehetségek vadászatáról és azokról a tulajdonságokról, amikkel a Bayern fiatal focistáinak rendelkeznie kell.

Uli Hoeneß az átigazolási őrületre adott válaszként dicsérte az akadémiát. Ez hogy hangzik?

Természetesen az a fő célunk, hogy újra és újra játékosok kerüljenek az utánpótlásrészlegből a profik közé. Ebben az infrastruktúránk is nagy szerepet játszik. Az FC Bayern Campus-szal újra versenyképesek vagyunk a legtehetségesebb játékosok leigazolásához. Ez az alap, hogy a következő években remélhetőleg folyamatosan profivá válhassanak játékosok. Ha fel tudunk valakit ajánlani, és a játékos bekerül a keretbe, akkor a profi részlegnek azt a posztot nem kell kívülről betöltenie, és spórolni lehet a kiadásokon. Ez a célunk.

Hol áll az FC Bayern ezzel az akadémiával Németországban és nemzetközi szinten?

Az FC Bayern már csak a neve és a sikerei miatt is az élmezőnyben van Németországban. Ami a körülményeket illeti, most már biztosan egy szinten vagyunk Németország vezető utánpótlás-központjaival. De az a célkitűzésünk, hogy egyértelműen az élre álljunk. Nemzetközi összehasonlításban nehéz megítélni, mert mások a feltételek az utánpótlás terén. Nemzetközi szinten is oda szeretnénk eljutni, hogy ahogyan a profi csapat, mi is az európai top 5-be tartozzunk.

Mennyire nehéz megtartani az egyensúlyt az ifi csapatok eredményessége, és a fő cél, egy játékos profivá nevelése között?

Mindkettőnek működnie kell, de a hangsúly természetesen az egyes játékosok fejlesztésén van. Azt a közös célt tűztük ki magunk elé, hogy profi játékosokat neveljünk az FC Bayernnek. Ha a játékosok egyénileg jobbak lesznek, akkor a csapatsikerek is jönnek majd. A játékosoknak a Bayern München mentalitását kell megtanulniuk és magukénak érezniük. A Bayern München Mia-san-Mia jelmondatában az is benne van, hogy trófeákat nyerünk. Ezért abszolút hiba volna naponta azt mondani a srácoknak, hogy egyénileg kell fejlődnötök, és a bajnoki helyezés lényegtelen. A győztes mentalitást is el kell sajátítaniuk.

Mekkora szerepe van a világsztárok közelségének?

A legtöbb játékosnak ez nagy motiváció. Másrészt mindig figyelni kell arra is, hogy a játékosok ne helyezzenek magukra túl nagy nyomást. A profikkal edzeni hihetetlen élmény. Pontosan fel kell készíteni a fiúkat arra, ami ott történik, hogy ne legyen túl nagy a csalódás, hogy valaki elsőre nem tud igazodni. A kampuszról látni az Allianz Arena-t, ahol a szupersztárok játszanak. Ha az álmok céljai nincsenek túl messze, az biztosan ad még egy lökést.

Mi a három legfontosabb tulajdonsága az FC Bayern utánpótlás játékosának, hogy profi lehessen?

Nehéz ezt három tulajdonságra szűkíteni. Sok minden kell hozzá. Profizmus, fegyelem magával és a testével szemben, győztes mentalitás a meccseken és az edzéseken. Ez mindig megvolt a nagy Bayern-játékosokban, mint Philipp Lahm, Oliver Kahn vagy Bastian Schweinsteiger. De végeredményben a tehetségeknek egyszerűen jól kell focizniuk és fizikálisan a legmagasabb szinten kell lenniük. A profiknál 20 világklasszis küzd a tizenegy helyért a kezdőben. Ha valaki nem felel meg a fizikális követelményeknek, akkor nehéz dolga lesz.

Hogyan fejlődött az elmúlt években az ifjúsági foci?

Rövidebb az idő a fejlődésre. 10-15 éve egy 21 éves játékos a profik között még nagyon-nagyon fiatalnak számított. Ma egy 21 éves gyakran már a bevált játékosok közé tartozik egy profi csapatban. Ma 16-17 évesen számít valaki fiatalnak a profik között. A tehetségeknek rövidebb idő alatt kell fejlődést produkálniuk. Azoknak az aránya, akik végül a Bundesliga-ban játszhatnak, nem nagyobb vagy kisebb, mint tíz éve.

Egyre fiatalabb tehetségekre vadásznak. Van ennek határa?

A fő kérdések itt sem változtak. Ha leigazolok egy játékost, azt kell mérlegelnem: Mennyi idős a játékos? Van értelme már most az igazolásnak? Jót tesz neki, ha kiszakítom a környezetéből? Mi a helyzet az iskolával? Mi szól ellene és mellette? Csak ma egy-két évvel korábban tartunk itt. Egy 14 éves esetében a mérlegelésnél még gondosabban és felelősségteljesebben kell eljárni.

Hogyan befolyásolja az egyre több pénz a futballban az utánpótlás-piacot?

Ha azt nézzük, hogy egy angol másod vagy harmadosztályú csapat mennyi pénzt elkölt, akkor a Bundesliga kisebb csapatainak itt Németországban nem könnyű. Sokan azt a következtetést vonják le, hogy ha nem tudunk megfizetni egy 21 éves profi játékost, akkor arra kell törekednünk, hogy magunk neveljük a játékosokat. Egy kicsit azért megváltozott az utánpótlás-piac, mert sokan koncentrálnak egyre inkább az utánpótlásra. Ha a profik átigazolási piacán feljebb mennek az árak, elég valószínű, hogy ennek lesz szívó hatása az utánpótlás terén is.

Van felső határa a kiadásoknak egy tehetség leigazolásakor?

A klubnál még nem igazán beszéltünk felső határokról, mert erről egyszerűen nem is lehet általánosságban beszélni. Mindig az adott esettől függ. Milyen fejlődési potenciál van a játékosban, hova juthat el? Ez után kezdünk el arról beszélni, hogy mennyit érhet a játékos, illetve mennyit kellene fizetni egy hasonló játékosért. Ezek mindig egyéni döntések, ahol általánosságban nem lehet megmondani, hogy maximum mennyit fizethetünk egy 15 vagy 16 évesért. Nem lehet erre általános definíciót alkotni.

Gyakori vád, hogy a nagy klubok elveszik a kisebb egyesületektől a játékosokat. Mit lehet erre válaszolni?

Ez egy piac. Mindig vannak játékosok, akik váltani akarnak. Az, hogy az út általában inkább egy kisebbtől egy nagyobb egyesülethez vezet, teljesen normális. Minden focista szeretne tovább fejlődni. A kisebb egyesületek utánpótlás-központjai felkészültek erre. Nem mindig bosszankodnak, sőt egyesek inkább büszkék, ha egy játékos egy nagy egyesülethez kerül. A nevelési díj rendszerén keresztül gazdaságilag is profitálnak ebből.

Hol tart általánosságban a német utánpótlás-futball?

Még mindig kiemelkedő színvonalú. Az utánpótlás csapatok a legmagasabb szinten is versenyképesek Európában. A válogatottban sok a fiatal játékos, akik, ugyanúgy, mint a Konföderációs Kupán a legmagasabb szinten is teljesítenek. De oda kell figyelnünk, hogy ne elégedjünk meg ezzel. A Bundesliga csapatai jelenleg túl hamar kiesnek az Európa Ligából, az UEFA megmérettetések egyenes kieséses szakaszában túl kevés volt a német csapat. Erre oda kell figyelni. Ha nem fejlődünk, akkor a többi ország jobbról és balról is beelőz. Ébernek kell maradnunk.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53398/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern II és utánpólás,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?