Blogolj!

Gomez elárulta: ez volt a legnagyobb hiba, amit elkövethettem

Fazekas Annamária

A Weinegg hotel jelenleg egy szuperbiztonsági terület. Az Eppan-i ötcsillagos szállodában lakik ugyanis a német nemzeti tizenegy a VB felkészülési időszakban. Aki nem csapattag, nem jöhet be – legalábbis általában. Mario Gomez – zel készített interjúmhoz egy oldalbejáraton keresztül vezettek a hotel teraszára. Egy órát várnunk kellett, mert Jogi Löw hosszabbra nyújtotta az edzést a tervezettnél.

Aztán megérkezett a csatár, és interjúnkban a nemzeti tizenegyből történő lehetséges visszalépéséről, a Sandro Wagner körüli vitáról, valamint a futball üzletről alkotott véleményéről beszélgettünk.

Mario, két héttel ezelőtt édesapa lett. Nehéz volt, ilyen röviddel a gyermek születése után, rögtön a válogatottal elutazni?

Valóban nagyon izgalmas időszak. Gyermekem születése eddigi életem csúcspontja. Hála Istennek az első 10 napot a feleségemmel és a gyermekünkkel tölthettem. Persze a búcsú nagyon nehezemre esett.

Sok focista úgy véli, hogy az apává válás megváltoztatja a sporttal és futballvilággal kapcsolatos nézeteit. Ön szerint is így van ez?

Most már nemcsak a saját életemért vagyok felelős, hanem egy másik emberéért is. Ez persze, hogy meghatározó dolog….

Megváltoztak tehát az életkörülményei, és közben 32 éves lett. Szóba jött, hogy a VB után esetleg visszalép a válogatottságtól? A négy évvel ezelőtti VB után több idősebb játékos például elbúcsúzott a csapattól.

Számomra egyelőre nem fontos, hogy mi lesz a VB után. Egyelőre örülök, hogy részese lehetek. Egyelőre csak annyit tudok, hogy a következő szezonban a VfB Stuttgart csapatában fogok játszani. Hogy a válogatottban miként történik majd, azt majd a VB után eldöntöm. Ha úgy érezném, hogy fizikálisan nem tudok teljesíteni, azt mindenképp jelezném.

Legidősebb válogatott játékosként van valami különleges szerepe a csapatban?

Személy szerint roppant fiatalnak érzem még magam. 32 éves vagyok – sokaknál csak ilyenkor kezdődik meg az élet igazán (nevet). Az életkoromtól és tapasztalataimtól függetlenül én nem az a típus vagyok, aki ravasz tanácsokkal látná el társait, vagy a mutató ujjával felfele mutatva intene a veszélyre. Itt top játékosok vannak, mindenki tudja, hogy mi a dolga – egyébként pedig a csapatszellem is nagyon jó.

És mi Jogi Löw szerepe ebben?

Habár a játékosok egyre fiatalabbak, mindig is közel áll a csapathoz. Teljesen nyitott azokra az új témákra, amely a fiatalokat foglalkoztatja. Ez a legnagyobb erőssége, és ebből a szempontból biztos, hogy mindannyiunk számára példakép.

Löw a nagy felhajtás ellenére nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnik, mint ahogy Ön is. Mintha nem is dúlnának a harcok a VB pozíciókért.

A karrieremet nem csak pozitív, hanem negatív időszakok egyaránt jellemezték. 2014-ben nagyon örültem a fiúk sikerének, de nagyon szomorú is voltam, hogy sérülés miatt nem lehettem ott. Ez két dolgot változtatott meg bennem: eltökéltem, hogy a 2018-as VB-n ott leszek. Ezért minden edzésen el is követek mindent. Másfelől viszont tudom, hogy nem mindig egyértelmű, hogy benne vagy a válogatott csapatban, ezért most különösen tudom élvezni ezt a helyzetet.

A kornak ebben nincs szerepe?

Inkább a tapasztalatoknak, amelyeket gyűjtöttem – inkább így fogalmaznék. Most valahogy azt a stresszt sem érzékelem, amely minden focista a tökéletes karrier miatt minden nap átél. Át tudok élni minden pillanatot.

A válogatott közben nehéz kérdés is volt az Ön számára, volt, hogy a rajongók is kifütyülték. Mennyire gondol még vissza arra az időszakra?

Ez is a pályafutásom része. Ez az időszak megtanított arra, hogy minden karriernek vannak csúcspontjai és mélypontjai. A sportban ez alól legalábbis nagyon kevés kivétel van. Most már sokkal jobban tudnám kezelni az ilyen helyzeteket – mint a 2008-as EB-n kihagyott nagy helyzetem – akkor ezt nem tudtam jól kezelni.

Két méterről lőtte az üres kapura a labdát….

A legnagyobb hibát azonban utána követtem el. Mindenkinek bizonyítani akartam, hogy az csak egy egyszeri hiba volt. Ezzel pedig túlzottan nyomás alá helyeztem saját magamat. És még egy fontos dolgot megtanultam.

Éspedig?

A fociról szeretnek beszélgetni az emberek. És jó, hogy az embereknek különböző a véleménye azonos dolgokról. Néhányan profiként csak mosolyognak ezen, mások nem kezelik ezt annyira jól. Az én hozzáállásom ezzel kapcsolatosan, hogy mindenki azt mond, amit akar. De nem hagyom, hogy ez engem bármennyire is befolyásoljon.

A kollegája Sandro Wagner, miután kiderült, hogy nem került a csapatba, egyértelmű kritikát fogalmazott meg az edzőcsapattal kapcsolatosan, és bejelentette a visszalépését. Megérti a reakcióját?

Hogy csalódott, az teljesen egyértelmű. Megérzésem szerint, azonban ez inkább a média játéka volt. Azt akarták elérni, hogy rivalizálási harcot kezdjünk egymással. Mindkettőnknek oda kellett figyelni, hogy ne húzzanak be a csőbe. Én személy szerint nem szerettem soha az ilyesmit, mert ez nem az én stílusom.

Beszélt azóta Sandro Wagnerrel?

Nem. Nekem nincs, és soha nem is volt vele problémám. Megérdemelte volna, hogy játsszon a VB-n.

Wagner helyett most Timo Werner és Nils Petersen van a csapatban. Hogy ítéli meg az esélyeit a másik csatárokkal szemben?

Jó formában vagyok, sikeres meccseket játszottam a VfB Stuttgart-tal és úgy érzem, hogy sport szempontjából abszolút hozzá tudok tenni a meccsekhez. Hogy ez sok, vagy csak néhány perc játékra elegendő, azt majd az edző eldönti.

Már a mérkőzésekről beszél. Tehát nem tart tőle, hogy előzetes csapatból a neve kihúzásra kerül?

Félni nagyon kevés dologtól félek. Az edző az elmúlt időszakokban mindig remek csapatot állított össze, és ez most is így lesz. Az én célom pedig az, hogy ebben a csapatban én is benne legyek.

Mi a véleménye a konkurenseiről: Werner-ről és Petersen - ről?

Timo –é a jövő. A korához képest már nagyon előre tart, sokat fejlődött a Lipcsénél. Nagyon örülök, hogy ő és Nils a válogatott tagjai.

Forrás: https://www.t-online.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53402/pics/lead_800x600.jpg
Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,mario gomez,NATIONALELF HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?