Blogolj!

Manuel Neuer: nem érzek félelmet. Mindig pozitívan gondolkodom

Grant Wahl új könyvében – amelyből részleteket közlünk – a német válogatott és a Bayern München kapitánya beszél kapus-filozófiájáról és bravúrkapus szerepéről.

A modern foci sokban hasonlít a német autópályákhoz. A játék sebessége nem ismer korlátokat manapság, a játékosok pedig olyanok, mint a pontosan beállított sportautók: gyorsabbak, ügyesebbek és erősebbek, mint valaha. Folyamatos a mozgás, de még megmaradt a rendszer, emlékeztetve, hogy még a határokon is megvannak azok az erők, amik megelőzik a káoszt. Egy játékos sem szemlélteti ezt jobban, mint Manuel Neuer, a világ legjobb kapusa, aki újradefiniálta a kapusposztot.

„Egy kicsit természetesen kockáztatok, de a biztosítás és a védés a dolgom, és a csapattársaimmal is ezt kell éreztetnem”

- mondja Neuer, a Bayern München és a német válogatott kapitánya.

„Az életben én vagyok az a srác, aki szeret gyorsan vezetni, de közben azért be van kapcsolva a biztonsági övem.”

Bajnokok Ligája trófeákkal körülvéve a Bayern München tanácstermében a 193 cm magas 92 kilós Neuer imponáló fizikai erőt sugároz – a nagyság, az erő és a robbanékonyság kombinációját. Neuer jobban beszél angolul, mint ahogy elsőre mutatja, és különösen élvezi a vitát különösen mozgalmas tapasztalatairól, még ha az szívrohamot okozó kockázat vállalását is jelenti a védelem utolsó vonalában.

„Rajtam múlik, hogy segítek a védőimnek, és nekem jobb, ha megszerzem a labdát a csatár elő, mint várni és egy-egyes helyzetbe kerülni a tizenhatoson belül,”

- mondta.

„Az veszélyesebb, mint kifutni, mert különben a csatárnak esélye van a gólszerzésre. Ha nem tudja megszerezni a labdát, nem lesz erre lehetősége.”

Másrészt Neuer felfogása a harakiri futball-verziója. Ha rosszul ítéli meg a labda vagy a csatár sebességét és pályáját, és túl későn érkezik, gólt kaphat és elhamarkodottnak tűnik a cselekvése.

„Abban a pillanatban nem érzek fejben félelmet,”

- mondja.

„Mindig pozitívan gondolkodom. Minden az első lépésen múlik. Ha azt gondolom, hogy elérem a labdát, kifutok. Nem állhatok meg félúton, mert a kapu üres, és a játékosnak lehetősége lesz ellőni a labdát. Reagálsz, de akkor természetesen biztosnak kell lenned benne, hogy megszerzed a labdát. De ez hosszú évek tapasztalata. Nem mondhatod egyik napról a másikra: ’Most így fogom csinálni,’ érted? Érezned kell.”

Mikor Neuer a stílusát fiatalon befolyásoló hatásokról beszél, jellemző szempont, hogy megkülönbözteti a német és a nem-német kapusokat, és ahogy a „modern” szóra asszociál azokkal kapcsolatban, akik Németországon kívüliek.

„Németországban Jens Lehmann volt a német kapus mintapéldánya,”

- mondja arról a játékosról, aki 10 szezont töltött a Schalke-nál, Neuer nevelőegyesületénél.

„Nemzetközi szinten a holland Edwin van der Sar volt a példaképem. Nagyon modern volt, sokkal modernebb, mint Lehmann. Más szinten volt. Jobb és bal lábbal is tudott játszani, ki tudott jönni a tizenhatoson kívülre és ki tudott jönni a felívelésekhez. Egyéniségként volt jelen. És ott volt még Oliver Kahn: a reflexei, az ambiciózussága. Keményen edzett, ebből a szempontból ő volt a példaképem. Sok különböző elemet raktam össze. Ez olyan, mintha sok edződ van, és azt jegyzed meg mindegyiktől, amiről azt gondolod, hogy jó neked – így alakítod saját magadat.”

A kapusedzők közül, akikkel Neuer az évek során dolgozott, Toni Tapalovicot becsüli a legjobban, akit a Bayern München Neuer kérésére szerződtetett, amikor a klubhoz igazolt 2011-ben. Ahogy Neuer, Tapalovic is Gelsenkirchenben született, és a Schalke-nál játszott kapusként. Kettejük között csak öt év a korkülönbség, kapcsolatuk Neuer tanulóévei alatt alakult a klubnál.

„Amikor ő volt a második számú kapus a Schalke-nál, én még nagyon fiatal voltam,”

- mondja Neuer.

„Tudta, hogy egy kicsit jobb vagyok nála, de mindig azt mondta, hogy még többet. Kint maradt és gyakorolt velem, amikor a csapat már bement az öltözőbe. A kollégám volt, így barátok lettünk és együtt játszottunk a pályán. Utána rengeteg sérülése volt – mindkét válla, a térde, a csípője – befejezte a játékos-karrierjét, és elkezdte segíteni a Schalke-nál a kapusok edzését. Én ajánlottam a Bayernnek. Úgy gondolom, ő juttatott el a csúcsformámhoz.”

Mivel négyéves kora óta kapus, így korán észrevette, hogy van egy erősebb lába és egy támaszkodó lába, és hogy kényelmesebb neki balra, mint jobbra ugrani a mentéseknél. A jobbra vetődések, ahogy mondja sokszor veszélyes leérkezéseket eredményeznek, ami zúzódásokat okoz a jobb csípőjén.

Edzővel dolgozva Neuernek gyakorolnia kellett, hogy könnyebben vetődjön jobbra, ahogy egy jobblábas játékosnak is dolgoznia kell a bal lábbal való passzoláson és lövésen. Neuer még ma is észreveszi, hogy egy jobbra kivetődés és a nyújtózás egy lövés védésekor nem ugyanúgy néz ki, mintha ugyanezt balra tenné.

„Ugyanaz az erő van benne, de másként néz ki, mert a test változik, ha fent vagy a levegőben,”

- mondja.

„Ha a füvön fekszel, és fel kell állnod, másként állsz fel a két oldalon. Nem szimmetrikusan. Az a fontos, hogy magasra és messzire tudj ugrani, és gyorsan felállni. Nem kell tökéletesnek látszania, de gyorsnak kell lennie.”

A lövések kivédése, ami egykor a gyakorlott kapusokat fémjelezte, ma már puszta minimum-követelmény. A 21. századi kapusnak szerveznie kell a hátsó védősort és a védekezést rögzített helyzetekben, irányítania a tizenhatoson belül beíveléseknél, rombolnia az ellenfél támadásait a tizenhatoson kívül, és indítani a csapata támadásait.

Kötelező mindkét lábbal jól bánni a labdával, ahogy a mozgó játékoshoz való passzolás képessége is rövid és hosszú távra is, lábbal és kidobással is. Továbbá az extrém egészpályás letámadás taktikájának divatja azt jelenti a kapusok számára, hogy gyakran kell a nyomást leengedő szelepként működniük, amikor a védőknek meg kell szabadulniuk a labdától.

„Hogy modern kapus lehessek, a támadásokban kell gondolkodnom, hogy biztosan és biztonságosan indíthassam az előre mozgásunkat,"

- mondja Neuer.

„Mind a két csapatom, a Bayern és a német válogatott is rendszeresen több mint 60 százalékban birtokolja a labdát. Így kint kell lennem a tizenhatoson kívül, és részt kell vennem a passzjátékban hátul, hogy az első, második és harmadik sor játékosainak előre juttassuk a labdát. Ezek mind benne vannak a játékomban, de csak azért tudom mindezt teljesíteni, mert ezekben az erős csapatokban játszom.”

Ha rendszeresen nézzük a Bayern Münchent, világossá válik, hogy Neuer szinte sosem rúgja ki a labdát céltalanul a mezőnybe, ahogyan sok más kapus teszi. Pep Guardiola idején a Bayern játékosaitól leggyakrabban hallott kifejezés támadó filozófiájuk leírására a „kontrollálás” volt. Miért dobnád ki a labdát a mezőnybe, és kockáztatnád a kontroll elvesztését?

„A passzjáték fontosabbá vált,”

- mondja Neuer.

„Ritkán vágjuk egyszerűen előre a labdát. Nekem valószínűleg kétszer annyi labdaérintésem van most, mint a Schalke-nál volt.”

A Bayern München és a német válogatott ragaszkodása a labdatartáshoz azt is jelenti, hogy Neuernek ritkábban van lehetősége megmutatni képességeit a hagyományos kapusjátékban. De időnként elő kell hívnia őket, tudva, hogy egy hiba is megfordíthatja a mérkőzést. Honnan tudja, hogy mikor kell kijönnie egy beívelésre? A gondolatmenet, hogy vajon megtegye-e, nem sokban különbözik annak eldöntésétől, hogy vajon elhagyja-e a tizenhatosát, hogy elvágja egy keresztlabda útját – bár itt több ember mozgása keresztezheti az útját, ami szükségessé teszi, hogy több változatot is olvasson a pillanat törtrésze alatt.

„Tudnod kell, melyik játékosok vannak a területeden, és hogy szabad utad van-e megszerezni a labdát,”

- magyarázza.

„Ha tudom, hogy nem tudom megszerezni a labdát, bent kell maradnom.”

A televíziós kommentátorok gyakran mondják, hogy a kapusoknak ki kell jönniük minden beívelésre az öt és felesen belül. De Neuer vitatja, hogy szükségképpen ez lenne a helyzet.

„Attól függ, milyen magasan érkezik a labda,”

- mondja Neuer.

„Ha magas a labda, amit nem tudnak elérni, tudod, hogy kimehetsz. De ha nagyon alacsony a labda, és ott van egy csatár, az nagyon veszélyes és nem jöhetsz ki.”

Még ma is, amikor sok példa van arra, hogy ugyanaz a kapus, aki megkockáztat felvenni egy keresztlabdát 35 méterre a kapujától, néha nem hajlandó öt métert sem elmozdulni, a szituációtól függően.

Sokkal gyakoribb, hogy a Bayern és a német válogatott kontroll iránti megszállottsága azt jelenti, hogy a labda a pálya másik végén van. Neuer azt mondja, hogy feladatának legnehezebb része az, ha nem kellett az ellenfél egyetlen lövését sem védenie 45 percen keresztül, majd hirtelen akcióba kell lépnie.

„Télen időnként nagyon hideg van, különösen Bajorországban,”

- mondja, félig mosolyogva, de teljesen komolyan.

„Nem könnyűek ezek a pillanatok, mert nulláról kell százra érkezned.”

Ilyen az élet a német autópályán…

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://www.theguardian.com/international

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/53067/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,manuel neuer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?