Jupp Heynckes: Neuer a Köln ellen még nem lesz a keretben


Az FC Bayern a BL-kiesés után a Kölnnel találkozik. A már biztos kieső 1. FC Köln elleni meccs előtti sajtótájékoztató legfontosabb információi:

- Neuer nem játszik, hogy visszatér-e a jövő héten a Stuttgart ellen vagy a Német Kupa döntőjében, az még kérdéses

- Coman újra edz, de ő sem játszik a Köln ellen, de Heynckes reméli, hogy a kupadöntőn már igen

- Robben „még nem tart ott“ – visszatérése ebben a szezonban nem valószínű

- A Köln elleni meccs Heynckes szerint nem érdektelen: győzelmet szeretne, hogy „fenntartsuk a feszültséget“

- Ami biztos: a Bajnokok Ligájából való kiesés után Heynckes legalább duplázni szeretne

- Az edző dicsérte csapata madridi teljesítményét: „Művészet volt”

A triplázásról szőtt álmoknak vége, de a duplázás lehetősége még ott van az FC Bayern előtt. A kupadöntő előtt a bajnoknak még két meccse van a Bundesligában. Remek lehetőség a játékosoknak, hogy bemelegítsenek a berlini döntőre. A Köln már kiesett, de biztosan jó teljesítménnyel akar hazai közönség előtt búcsúzni a Bundesligától.

A figyelem középpontjában Jupp Heynckes edző személyi döntései álnak. Megint a kiegészítő embereket küldi pályára? Ki kap pihenőt a madridi küzdelem után? Talán már visszatér Manuel Neuer? Hogy oldja „Don Jupp” a csatársztár Robert Lewandowski krízisét? És mennyire súlyos Arturo Vidal sérülése?

Manuel Neuer visszatéréséről: „Meg volt beszélve, hogy Manuel Neuer nem repül velünk Madridba, hanem a konditeremben edz. Ma az edzés egy részét együtt végzi a csapattal, és a kapusedzést erősíti, hogy jövő héten újabb lépést tehessen előre.” Ez az előrelépés azonban az edzésre vonatkozik, nem a bajnoki szereplésre. Jövő hét végén „meglátjuk, hogy tud-e játszani. Ez függ az orvosoktól, Manueltől és persze tőlem is. Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy mi lesz.” A Köln ellen biztosan nem lesz ott a keretben Neuer.

Hogy bedobja-e a mély vízbe a Német Kupa döntőjében a Frankfurt ellen, ha a Stuttgart ellen még nem tud játszani?

„Ez még túl korai. Türelemmel kell lennünk.” – mondja Heynckes.

Hogy a vb-szereplés is túl rizikós lenne?

Heynckes erről sem akar és tud (még) nyilatkozni. „Manuel teljesen fitt, remekül zárkózott fel erőnlétben. Nagyon ambiciózus, hogy ott lehessen a világbajnokságon. Eddig nagyon jól alakult minden, de nem szabad rizikót vállalnia. Neki magának kell ezt éreznie, és az orvosoknak is zöld jelzést kell adniuk, mivel ez egy nagyon érzékeny sérülés, aminek kapcsán a múltban nem mindig döntöttek helyesen.”

Sven Ulreichról: Ő fog játszani a kupadöntőn?

„Ő jelenleg az első számú kapusunk, nem?” – ez azért nem konkrét bejelentés. „Élvezi a bizalmamat, és fordítva is, ő is bízik bennem. Ezért nem kell feltétlenül sok szót vesztegetni. Nem aggódom érte egyáltalán.”

A Real Madrid elleni kiesésről a Bajnokok Ligájában: „Meg kell tanulni kezelni az ilyen vereségeket. Ilyen az élet. Fel kell dolgozni és motivációt meríteni belőle a többi feladathoz” Játékosként és edzőként is mindig így tett.

Kritizálja a média reakcióját a madridi meccs után. A teljesítményt nézi és nem az eredményt: „Ahogy a Madrid ellen játszottunk, úgy kevés csapatot láttam játszani Európában. Nem futball volt, hanem művészet.”

Hogy a kiesés ellenére is „nagyon jó szezonjuk volt-e?”

– Igen, abszolút.

Heynckes a BL-kiesést jelentő meccs után rögtön beszélt a játékosokhoz, amit egyébként sosem tesz. Csütörtökön a meccselemzéskor újra beszéltek róla.

A Köln elleni meccsről: „Sok emléket tudok felidézni. Mindig nagy derbik voltak a Gladbach és a Köln között. Ezért is sajnálom, hogy a Köln kiesett a Bundesligából.” – mondja az edző, aki csak három ponttal lenne elégedett utolsó idegenbeli meccsén a Bundesligában. „Nem jelentéktelen” a Köln elleni meccs, „fontos a három pont, és hogy fenntartsuk a feszültséget a kupadöntőre.”

Olyan játékosok, mint Jonas Hector vagy Timo Horn maradnak a Kölnnél a kiesés ellenére. Heynckes utal a Juventus kizárására a Serie A-ból Olaszországban és Gigi Buffonra: „Ő ezzel az olasz futball ikonja lett. Hasonlót mutatnak most az olyan játékosok, mint Jonas Hector és a többiek. Ez egy jelzés a több tisztesség és az erősebb klubhűség felé. Nagyszerűnek tartom. Az mutatja, hogy a futball nem csak rossz irányba halad.”

A visszatérőkről és a kimaradókról: Kingsley Coman lehetséges visszatéréséről: „Meg kell várnunk, hogy hogy tud a csapattal edzeni. Talán sikerül neki a kupadöntőre csatlakozni a csapathoz. Nagyon jó lenne.”

Tény, hogy a Madrid ellen nagyon hiányzott Coman bevetésének lehetősége Heynckesnek a szélen. De egyelőre itt is a kiváráson van a sor.

Hogy van James Rodriguez a madridi lecserélése után, ahol nagyon kimerültnek tűnt. Heynckes kiáll Jav Martinez becserélése mellett, akinek erős fejjátékával kellett volna biztosítania a győzelmet. „James volt a legjobb játékos a pályán – fantasztikus volt. Számomra ő egy zseni. De fáradt volt, nem tudott tovább játszani.” Csütörtökön több játékos is kihagyta az edzést, de „jelen állás szerint mindannyian ott lesznek.” De Arjen Robben még nem tart itt.

A fiatalokról: Akik a Frankfurt ellen (4:1 a múlt hétvégén) felkavarták az állóvizet, a Köln ellene is játszani fognak?

Erre nem adott világos választ Heynckes, de szívesen dolgozott volna velük többet a szezon során, mert „nagy tehetségek”.

Összegezve: „Remek srácok, de nagyon rögös az út a csúcsig – minden klubnál a Bundesligában.”

Hogy mit javasol az utánpótlásnak: fegyelmet a pályán és a magánéletben, kemény munkát és nem túl magas keresetet az elején – az utóbbi „kortünet”.

Heynckes annak idején 160 Márkát kapott. Ezért is tűzött ki mindig újabb célokat és jutott el olyan messzire.

„Focistának lenni egy nagyon kemény munka. Sok mindenről le kell mondani. Ez egyeseknek nehéz. Ezért kell a fiatalokat irányítani.”

A búcsúturnéjáról: Hogy érzi magát?

„Ez most nem búcsúturné a számomra, az a 2012/13-as tavaszi idény volt. Ez most örömmel végzett munka, segítség a bajban az FC Bayern Münchennek, személyes érzelmek nélkül tekintek rá a karrierem szempontjából. A csapat, a szurkolók és a klub szemszögéből természetesen ez egész más. De én boldog leszek, ha újra otthon lehetek a feleségemmel, a kutyámmal és a szobatigrisünkkel. De szívesen megyek minden nap a Säberner Straße-ra, mert nagy örömmel dolgozom a játékosaimmal.”

„Don Jupp” összefoglalja: „Természetesen különleges érzés, de nem nosztalgiázom, még ha nem is tudom, hogy milyen lesz, amikor utoljára lemegy a függöny. Természetesen azt szeretném, hogy a lehető legjobban fejezzük be. Akkor ez egy olyan szezon lesz, amiről akkor, amikor elkezdtük a munkát a csapatommal, álmodni sem mertünk.”

A Bayernhez való viszonyáról a jövőben: „Ez egy sikertörténet, nagyon jól megértjük és tiszteljük egymást. De nem vagyok az az ember, aki beleszólna a dolgokba. De ha a tanácsomat kérik, el fogom mondani, amit tudok.” Ez olyan, mint a politika: „Az élet megy tovább, az emberek jönnek-mennek és hamar elfelejtik őket.”

Szerinted Niko Kovac megfelelő utódja lesz Jupp Heynckesnek?

Szavazok

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/52129/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Előzetesek,Mérkőzésekről
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?