Robbery – Robben és Ribery – ellopták a show-t az elmúlt 10 évben a Bayern Münchennél

Daniel Horvath

2009. augusztus 29, szombat, mindenképp úgy fog bekerülni a történelem könyvekbe, mint a Bayern München csapatának egyik legkimagaslóbb fejezete, amikor Arjen Robben és Franck Ribery először léptek közösen szeretett csapatuk gyepére.

Azon a napon a Bayern – aki még épp a sebeit nyalogatta a 2-1 –es vereség után a Thomas Tuchel vezette Mainz-tól, két döntetlen eredmény az első két fordulóban, ami a 14. helyre száműzte a csapatot – a szezon első győzelmének örülhetett. Egy 3-0-ás győzelem a Wolfsburg csapata ellen, ami egy emlékezetes időszak kezdete a Bayern életében.

Mario Gomeznek köszönhetően 1-0-ás vezetésnek örülhetett a csapat, amikor a Bayern edző, Louis Van Gaal először honfitársát Robbent küldte a pályára, hogy ezzel debütálhasson a Bundesligában, miután átigazolt a Real Madrid csapatától. A varázslat kezdetét is vette 15 perccel később, bár miután Ribery is beszállt a küzdelembe, 5 perccel később hozzásegítette Robbent a gólhoz ezzel álomszerűvé téve bemutatkozását. Egy hasonló kombináció eredménye bebiztosította a győzelmet, de ami még fontosabb a Robbery páros megszületett.

A kezdeti időszak

Robben a következő héten a kezdőben kapott helyet az 5-1-es Borussia Dortmund elleni siker során, és egyből egy fontos asszisztot adott Bastian Schweinsteiger-nek, amivel 2-1 –re módosították az eredményt, nem sokkal azután, hogy Mats Hummels egy fejessel vezetéshez juttatta a sárga-feketéket. Ezután Ribery is megszerezte szezonbeli első gólját, és ahogy szokták mondani, ami ezután következett már történelem. Egy héttel később Robben egy újabb asszisztot jegyzett a Nürnberg elleni 2-1-es sikernél, épp azelőtt, hogy kezdetét vette volna a sérülés sorozat, ami nagyban megnehezítette a München-ben töltött időszakát.

Habár a Robbery páros minden értelemben a Bayern vezére volt, Ribery és Robben mindössze csak a mérkőzések mintegy harmadában tudott együtt pályára lépni. 15 Bundesliga elsőség, kilenc Német Kupa győzelem és egy Bajnokok Ligája diadal ami a nevük mellett szerepel, de elgondolkodtató, hogy miket érhettek volna el, ha a Robbery páros mind a 299 Bundesliga mérkőzésen képes lett volna pályára lépni.

Győzelem, győzelem, győzelem Robbery-vel

Mindamellett, amikor mind a ketten pályán voltak, a Bayern kifosztotta ellenfeleit, 85 győzelem 109 Bundesliga találkozón – figyelemre méltó 78 százalék. Ribery személyes győzelmi rekordja 182 győzelem/74%, míg Robben 145 győzelem/77%, beleértve a 25 mérkőzéses veretlenségi sorozatukat a 2017/18 – as szezonban.

A 2011/12-es idény különösen produktív volt a páros számára, mindketten 12 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóit, miközben Robben öt-, Ribery 18 asszisztot jegyzett. Nehezen mondható meglepőnek a dolog, figyelembe véve, hogy Ribery élen áll asszisztok szempontjából a Bundesligában (1992 óta tartják számon) 121 assziszttal a neve mellett. Robben sincs túlzottan lemaradva ebben az összehasonlításban, ő 105 gólhoz segítette csapattársait.

Gólok, gólok, gólok Robbery-vel

Az első mérkőzésen jegyzett két asszisztot is beleértve, Ribery összesen 19 alkalommal segítette gólhoz Robbent, míg a holland hatszor a társát. A 2013-as Bajnokok Ligája döntőjében Ribery volt az aki előkészítette Robben győztes gólját, amivel a történelmi triplázásra sor kerülhetett. Mindent egybevéve, a Robbery páros 218 gólt szerzett összesen: 80-at Ribery, 130-at Robben – ami azt jelenti, hogy a holland szélső 141 percenként talált a hálóba, amivel minden idők harmadik legtermékenyebb középpályása a Bundesliga történelmének.

Mérkőzések, mérkőzések, mérkőzések Robbery-vel

A 2007 augusztus 11-i bemutakozásával - ami ugyancsak egy 3-0-ás győzelem a Hansa Rostock csapata felett - Ribery már a harmadik helyen áll mérkőzések tekintetében a Bayern külföldi légiósainak sorában 382 fellépésével, amivel pont a csapat jelenlegi sportigazgatóját előzi meg Hasan Salihamidzic-et, aki 365 alkalommal lépett pályára. Ebből 247 bajnoki mérkőzésen volt, és remélhetőleg meghosszabbítja kontraktusát további egy évvel ő is és Robben is, aki az első nem német játékos lehet, aki több mint egy évtizedet töltött a Bayern keretében.

Top 5 Robbery gól:

Mit gondolnak Ők

A Robbery páros nem minden esetben működik a terveknek megfelelően. Mint például a 2012-es Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Real Madrid ellen, amikor kisebb összetűzésbe kerültek egymással az öltözőben.

„Egy szabadrúgáshoz jutottunk pont a felidő előtt, ami ideális szög volt egy jobblábas játékosnak,”

- magyarázta Ribery évekkel később.

„Jupp Heynckes kiosztotta, hogy ha jobblábas a szög, akkor vagy én, vagy Toni Kroos végezzük el a szabadrúgást, míg ugye Robben volt az egyetlen ballábas lövőnk. De Arjen közbeszólt és azt mondta, hogy Toni végezze el. Nagyon mérges voltam. Mind a ketten kikeltünk magunkból és ezért volt a nézeteltérés a szünetben.”

„Nagyon boldog vagyok a mostani kapcsolatunkkal. Kár, hogy nem az első pillanattól kezdve volt ilyen jó a viszonyunk és bár nem mindig értettünk egyet egymással most már nagyon jó barátok vagyunk, sokat szórakozunk. Ő is tisztában van vele, hogy milyen sokat jelentünk a Bayern családjának. Mindig is hangoztattam, hogy nem érdekel, hogy melyikünk szerez több gólt, vagy asszisztot – soha nem voltam féltékeny Arjen góljaira. Minden a csapatról szól, a Bayern Münchenről és tudom, hogy Arjen is boldog minden egyes gólnál amit szerzek.”

Robben egyik nyilatkozata, miután Ribery harmadik helyen végzett a 2013-as Aranylabda szavazáson.

„Remekül játszott, megérdemli az elismerést, ha trófeákat szeretnénk nyerni, szükségünk van Riberyre.”

Szerinted Niko Kovac megfelelő utódja lesz Jupp Heynckesnek?

Szavazok

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/51728/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,BAYERN HÍREK,franck ribéry,Játékosaink
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?