Blogolj!

Joshua Kimmich: én magam szeretnék lenni, nem egy Lahm klón vagy a második Lahm

Jakab Norbert

A Bayern München hasznos játékosa a Bajnokok Ligáját és a Világbajnokságot célozza meg a következő pár hónapban és azt mondja, hogy Pep Guardiolának tartozik hálával a sikerei miatt. Egy álmos vasárnapi reggelen Münchenben, nem sokkal nyolc óra előtt, Joshua Kimmich korán érkezik, és néhány meglepetést tartogat a számunkra.

Elég váratlan már az is, hogy Európa egyik legjobb fiatal focistája elvállal egy mélyebb interjút még a vasárnapi reggeli előtt – viszont a tény, hogy a Bayern München és a német válogatott védője folyékonyan beszél angolul, valóságos sokként ért. Kimmich, aki most töltötte a 23-at, mégis azzal okozta a legnagyobb meglepetést, hogy hajlandó volt megvizsgálni az amúgy ragyogó felemelkedésének lényeges periódusait.

Joachim Löw, Németország szövetségi kapitánya úgy írta le Kimmichet, mint „az egyik legnagyobb tehetség, akit láttam az elmúlt évtizedben.” Múlt héten Paul Breitner, aki öt Bundesliga címet nyert a Bayernnel, valamint egy Világbajnokságot 1974-ban, egy hasonlóságot hozott fel Kimmich és Philipp Lahm között.

„Megérti a taktikákat, a játék szakaszait, és pontosan tudja, hogy mikor kell ritmust váltani”

– mondta Breitner Kimmichre.

„Mindene megvan ahhoz, hogy a második Lahm legyen.”

Kimmich érettsége, taktikailag valamint a pályán kívül, nagy valószínűséggel előrevetíti őt, mint a Bayern és Németország jövőbeli kapitánya. De most ahelyett, hogy előre rohannánk a Világbajnokságra vagy a keddi Bajnokok Ligája negyeddöntő első mérkőzésére, a Sevilla elleni idegenbeli találkozóra, Kimmich elmagyarázza, hogyan érzett, mikor a karrierje stagnált Carlo Ancelotti alatt az előző szezonban.

Különleges sokoldalúságot mutatott, míg középső védőt játszott Pep Guardiola alatt a Bayernben és jobbhátvédként a német válogatottban a 2016-os Európa bajnokság alatt – ahol ráadásul a torna csapatába is be lett választva. Jól kezdett Carlo Ancelotti irányítása alatt, és mint védekező középpályás, Kimmich hét gólt szerzett 14 mérkőzés alatt. De Ancelotti sokkal konzervatívabb, mint Guardiola és mivel a tapasztalatot részesítette előnyben, ezért Kimmich a padra került hónapokra.

Kimmich felidézi az emléket.

„Mint fiatal játékos, a legfontosabb dolog amellett, hogy van egy nagyon jó edződ, az az, hogy sokat játssz, mivel így fejlődsz. Tehát nagyon nehéz időszak volt számomra. Mindenki szeretne beszélni veled és segíteni. De egyedül kell megküzdened ezzel. Tudom, hogy a családom és a barátnőm ott vannak nekem. Fontos, hogy – főleg a barátnőmmel – beszélek más dolgokról is. De a focin jár az eszem mindvégig.”

Kimmich akcióban Németország válogatottjában a legutóbbi válogatott szünet alatt. Úgy néz ki készen áll, hogy jobbhátvédként játsszon Joachim Löw csapatában a világbajnokságon.

„’Mit tehetnék, hogy játsszak? Hogyan tudnék fejlődni?’ Többet és keményebben edzettem. Aztán hazamentem és azon gondolkodtam: ’Ó, a fenébe! Változtatnom kell valamin.’ Nagyon nehéz az elméd számára, amikor ez három hónapig vagy még annál is tovább tart. Most másképp gondolkodom, mivel néha nincs meg az erőd hozzá és el kell fogadnod a dolgokat úgy ahogy vannak. Talán jó fiatalon megtanulni ezt, de nem szeretnél túl sokáig szenvedni.”

Ancelotti nemsokára elvesztette a csapat bizalmát, és Jupp Heynckes lépett a helyére tavaly októberben. Meglepő volt, hogy Kimmich az első játékosok között volt, akikkel Heynckes személyesen találkozni akart. Kiemelte Kimmich fontosságát a Bayern számára – és ez a bizalom volt a kulcs a játékos 2023-ig szóló szerződéshosszabításához.

„Jupp beszélt pár dologról, amit jobban csinálhatnék.”

– mondta Kimmich.

„Igazán fontos egy fiatal srácnak, hogy egy olyan edzője legyen, aki fejleszteni akar, és aki hisz benned.”

„A Bayern majdnem akármelyik játékost megveheti a világon. Ezért még hihetetlenebb volt, hogy Guardiola akart engem.”

Elmosolyodik a saját lelkesedésén, ezután meg felidézett más nehéz pillanatokat is.

„14 évesen a Stuttgart akadémiájára mentem és ez egy nagy álmom volt. De egyedül éreztem magam. Később más szempontból is nehéz lett. 18 évesen reméltem, hogy a második csapatban játszhatok, de a klub azt mondta nem vagyok elég erős.”

Kimmich eltökéltsége látható volt, amint ragaszkodott ahhoz, hogy kölcsönbe kerüljön az RB Leipzighez 2013-ban. Habár a Lipcsében töltött ideje eleinte küzdelmes volt.

„Ralf Rangnick volt az edző és egy tökéletes lépés volt. De megsérültem. Nagyon nehéz volt, mivel egyedül voltam egy hotelben és senkit nem ismertem. De gyorsan felnőttem, mert keménynek kell lenned, hogyha nagy célokat akarsz megvalósítani. Ezek után egy erősebb személyiség lettem.”

Amint Kimmich elkezdett jeleskedni a Lipcsében, Guardiola észrevette a benne rejlő óriási potenciált. 2015 januárjában, ahogy Kimmich meséli:

„Az ügynököm mondta, hogy egy klub meg akar venni engem. Én kérdeztem tőle, hogy ’Melyik?’ Ő azt mondta az FC Bayern München. Én azt válaszoltam: ’Ne viccelj velem.’ Nem tudtam elhinni, mert mikor a második osztályban játszol, nem normális, hogy a Bayern akar téged. A Bayern majdnem akármelyik játékost megveheti a világon. Ezért még hihetetlenebb volt, hogy Guardiola akart engem.”

Kimmich elmosolyodik amikor az első találkozásra gondol Guardiolával.

“A szívem nagyon gyorsan dobogott, de egy nagyon különleges pillanat volt. Annyit kérdeztem csak tőle: ’Miért Én?’ Elmondta, hogy miként lát engem, mit gondol a stílusomról, és hogy mik az elvárásai. Látott szituációkat, amiben tudnék még fejlődni taktikailag és azt is megemlítette, hogy más pozícióban is el tudna képzelni, mint védekező-középpályásként. Figyelemmel követte a teljesítményemet az U19-es Európa Bajnokságon és nagyon jó véleménnyel volt róla. Azt gondoltam magamban: ’Wow, ez az ember mindent tud rólam és a játék stílusomról.’ Azt is hozzátette, hogy nála biztos játéklehetőséget kapnék. Ez a tökéletes válasz egy fiatal játékosnak, akinek az álma a legjobbak között játszani.”

De mégis hogyan segítette Guardiola a fiatal Kimmichet a szezon során?

„Sok dolgot fel tudnék sorolni - de Pep teljesen új területeket mutatott a pályán. Rengeteget fejlődtem. Nagyon nagy hangsúlyt fektet az első labdaérintésre és arra, hogy mit kell tenni azelőtt, hogy a labda hozzád kerül. Tudnod kell, hogy a csapattársaid hol helyezkednek, tehát azt várja el, hogy folyamatosan figyeld az egész pályát. Pep azonnal elmondja amit gondol. Egészen különlegesen áll a futballhoz. Minden ellenfél ellen tudja a tökéletes tervet.”

Az egyik utolsó közös mérkőzésükön, egy 0-0-ás döntetlen végén, 2016 májusában a Borussia Dortmund ellen, Guardiola odaszaladt Kimmichhez. 81,000 néző és milliónyi tévénéző előtt sietve beszélt az akkor 21 éves játékoshoz. Úgy tűnt, mintha leszidná, de Guardiola elmondta a mérkőzést követően:

„Annyit mondtam neki, hogy Ő az egyik legjobb középső védő a világon. Mindene megvan.”

Nyilvánvaló volt, hogy Guardiola buzdítani próbálta Kimmichet – tehát mire is gondolt valójában a mester?

„Hátvéd pozícióban játszottam és 5 perccel a vége előtt Xabi Alonso helyett bejött Medhi Benatia. Benatia átvette a helyemet a védelemben, én pedig Xabi helyét a középpályán. De még utána is védőként gondolkoztam. Nagyon mélyen helyezkedtem ezért Medhi és én szinte egy pozícióban játszottunk. Pep ordibált, hogy lépjek feljebb, de nem hallottam. Tehát pontosan elmondta amit gondolt, mielőtt elhagytam a pályát.”

„Az első pillanatban meglepett. De ha ismered Pepet, akkor tudod mire számíthatsz tőle. Pep azonnal meg akarja osztani veled amit gondol, hogy ezzel is jobbá tegyen. Lehet, hogy sokaknak ez fura, de nekem teljesen természetes. Mutatta, hogy mennyire figyel és törődik velem”

Guardiola hatása a Manchester City csapatánál még jobban érezhető.

„Ez mutatja, hogy mennyire különleges ember Pep. A Premier Leagueben számos csapat verseng a bajnoki címért. Annyit fejlődött a csapatával, hogy olyan mintha egy másik ligában játszanának. Még a Bajnokok Ligájában is 4-0-ra verték a Basel csapatát idegenben. Egyszerűen hihetetlen.”

Az esély, hogy Guardiola és Kimmich találkoznak az elődöntők során megmarad. De jelen pillanatban Kimmich elsőszámú célja a fejlődés, így, hogy megkapta a jobbhátvéd pozíciót a Bayernben és a Német válogatottban is.

„A kedvenc pozícióm a védekező-középpálya, de most megvan a lehetőségem, hogy ugyanabban a pozícióban játszhassak mindkét csapatban. A válogatottban az Európa Bajnokság óta jobbhátvédként számítanak rám, de van amikor középhátvédként, ha három védős rendszerben állunk fel. Nem mindig volt egyszerű visszamenni a klubcsapatnál a középpályára. Könnyen elveszíti az ember az önbizalmát, ha kiesik az ütemből. De bármilyen pozícióban is kell játszanom, mindig próbálom azt a saját stílusomban tenni. Nem csak védekezem. Próbálok helyzeteket kidolgozni és persze gólokat is szerezni. Meg kell találni a tökéletes egyensúlyt és egy fiatal játékosnál különösen fontos, hogy ne utánozzon másokat, hanem mindig próbalja a saját játékát hozni.”

Legalább a Lahmhoz való hasonlítás kezd feledésbe merülni – ahogy az egyre érettebb és sokoldalúbb Kimmich saját maga vívja ki a jövő vezérének szerepkörét.

„Mindig saját magam szerettem volna lenni és nem egy Lahm klón, vagy egy második Lahm. Természetesen Philipp egy nagyszerű játékos volt – ha rossz napja is volt, képes volt csapata legjobbja lenni. Folyamatosan jó teljesítményt nyújtott, amivel nehéz versenyezni. De mindig saját magadat próbálod adni. Az emberek most már nem hasonlítanak hozzá annyit, ami nagyon jó nekem.”

Kimmich a páyán kívül is próbál fejlődni, tanul spanyolul.

„Van némi szabadidőm és azon gondolkoztam, hogy mivel tudnám fejleszteni magam? Tanulni nem könnyű, így egy nyelv elsajátítása jó megoldásnak tűnt. Most épp szünetet tartok, de már több mint egy éve tanulok spanyolul. Már pár szót tudok beszélni Arthuro Vidallal és a többi spanyol ajkú játékosunkkal, ami nagyon jó. Mint mindenben, főleg a futballban, mindig tudok hova fejlődni.”

Fordította: Jakab Norbert és Horváth Dániel

Forrás: https://www.theguardian.com/international

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/51098/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,joshua kimmich
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?