Blogolj!

Kalle mindenkit kiosztott: aggódik a Bundesligáért, a német fociért és a játékosokért

Bogdányi Norbert

A mindig diplomatikusan fogalmazó Karl-Heinz Rummenigge ezúttal kiakadt és sokakat keményen kiosztott. Nagyon beszólt a többi között a Bundesligát működtető szervezetnek. Szerinte a német klubmodell már nem tartható, így egyre inkább hátrányba kerülnek a Bundesliga csapatai az angol, a spanyol, a francia és az olasz klubokkal szemben. És mellékesen azt is megjegyezte: ma már egyáltalán nem ellenezne egy 100 millió fölötti átigazolást...

Nagy az élet a Bayern központjában ezen a délelőttön. Bent van Uli Hoeneß elnök, Hasan Salihamidzic sportigazgató és Jan-Christian Dreesen, az igazgatóság elnökhelyettese néznek be az ajtón, amikor az igazgatóság elnöke, Karl-Heinz Rummenigge az elnökségi szint lounge-ában a Kickerrel beszélget.

Kicker: Herr Rummenigge, hogyan értékeli a csütörtöki Bundesliga gyűlés eredményét, ahol mindenek előtt az 50+1 szabály volt a téma?

Rummenigge: A liga, különösen a DFL, nyilvánvalóan szét van esve. Nem értem, hogy egy másodosztályú klub, ami tudomásom szerint még egyetlen európai kupában sem szerepelt…

Kicker: Az FC St. Paulira gondol…

Rummenigge: … hirtelen nem csak ilyen prominens, hanem domináns szerepet vállalhat. A frankfurti találkozó előtt már mondtam, hogy szerintem minden klubnak magának kellene eldönteni, hogy az 50+1-el lépjen tovább, vagy anélkül. Egyszerűen hallgathattam volna, hiszen 17 pontos előnnyel vezeti a csapatunk a Bundesligát. És az is közismert, hogy az alapszabályunk szerint a részvények 70%-át az egyesületnek kell megtartania, tehát bőven túlmegyünk az 50+1 szabályon.

Kicker: Mik a következményei ennek az eredménynek a német futballra és a profi csapatokra nézve?

Rummenigge: Egyre jobban aggódom a versenyképesség miatt, itthon és főleg nemzetközi szinten. Az FC Bayern zsinórban hatodik alkalommal vezeti nagy előnnyel a bajnokságot – ez nagyon kellemes és kényelmes; de nem ez a cél. A legizgalmasabb bajnoki cím, amit átélhettem, az a 2001-es volt Hamburgban …

Kicker: …amikor Patrik Anderson a 94. percben szabadrúgásból 1:1-re egyenlített és a Bayern egy ponttal megelőzte a Schalkét… …ilyen izgalmakra vágynak a szurkolók és a sportbarátok Németországban. A német csapatok idei nemzetközi szerepléséről ne is beszéljünk, elég ránézni az erősorrendre. Az a véleményem, hogy Németországban új elképzelésekre van szükség, ami a futballt illeti. A csütörtöki eredményben nincsen semmilyen vízió, ellenkezőleg: ez a szavazás ezzel az eredménnyel egy helyben állást jelent.

Kicker: Hogy kellene kinéznie ennek az elképzelésnek?

Rummenigge: A DFL-nek a klubokra kéne bíznia, hogy hogyan viszonyulnak az 50+1-hez. Ha Herr Kind Hannoverben a saját útját akarja járni, és ehhez az egyesületben megkapja a többséget, akkor hadd csinálja. Ha a brémaiak, mint olvastam kínai befektetőkkel akarnak tárgyalni, csinálják azt. Ha St. Pauli kulturális vagy egyéb okokból az 50+1-nél akar maradni, akkor maradjon. Ez nem probléma.

Kicker: Tisztességes a jelenlegi vita? Vagy néhány klub vezetése a tradicionalisták befolyása alatt áll?

Rummenigge: Visszakérdezek: Ki dönt arról, hogy hogy nézzen ki a német futballkultúra? Mindenkinek vannak néha nosztalgikus gondolatai. A jövő érdekében kell gondolkodni és cselekedni, persze közben nem szabad megfeledkezni a gyökerekről sem. Ez nehéz feladat, de ezt a témát túlideologizálják, túl sok az indulat a vitában. A futballnak a pályán kell érzelmeket kiváltania, azon kívül racionálisan és okosan kell cselekedni. Nemrég az FC Bayernél beszéltünk a szurkolókkal az 1860 München elleni Regionalliga-meccs miatt. Nagyon harmonikus, konstruktív megbeszélés volt. A végén öt-hat szurkoló külön megkérdezte, hogy mért vagyok inkább az 50+1 ellen.

Kicker: Mi volt a válasza?

Rummenigge: Megkérdeztem őket, hogy mi volt a Chelsea Roman Abramovich előtt? Mi volt a Manchester City, mielőtt jött Abu Dhabi sejkje? Mi volt a Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaif előtt? Azt mondtam: bármennyire is sajnálom, ezek a befektetők más színvonalat hoztak ezeknek a kluboknak, amik ma nem véletlenül vannak az első tízben az UEFA klub-ranglistáján. A magasabb színvonal több izgalmat és jobb focit jelent.

Kicker: A Bayern igazgatósági elnökeként miért szeretne izgalmasabb bajnokságot? Nem lőnek öngólt, ha az 50+1-et liberalizálni akarják?

Rummenigge: A mostani szezon hetedik fordulójában öt pont hátrányunk volt a Dortmunddal szemben, és már néhányan le is mondtak rólunk. Ezért most mindent teljesen nyugodtan veszünk tudomásul. Én csak a saját és Uli Hoeneß nevében beszélhetek: minket a Bayernnél az érzelmek és a verseny érdekel. És a verseny az, amit a múltban oly sokszor átélhettünk, a Bundesliga első éveiben a Mönchengladbach-hal, utána a Hamburggal vagy a Brémával, az elmúlt években a BVB-vel. Ez kell a szurkolóknak is. Néha több idő kell, hogy célhoz érjünk, de mindenképpen lehetséges. A frankfurti szavazáson azt az ágat kezdtük el magunk alatt vágni, amitől a versenyképesség függ – méghozzá egy közepes másodosztályú klub miatt, ezt kérem ne felejtsék el. A német kluboknak érdekelteknek kellene lenniük a versenyképesség fenntartásában. A frankfurti gyűlés, ahogy hallottam nagyon emocionális volt, pedig ezt a témát racionálisan kellene tárgyalni. Több klub is van, akik már nem teljesen tesznek eleget az 50+1 szabálynak.

Kicker: A Leverkusenre, a Wolfsburgra, a Hoffenheimre és a Leipzigre gondol?

Rummenigge: A Bayer Leverkusen a kezdetektől kivétel volt, ugyanígy a Wolfsburg és a VW is, később a Hoffenheim is megkapta ezt a státuszt. A Lepziget szeretem, sokra tartom az ottani vezetést. Egyáltalán nem esett szó arról, hogy négy a 18 klub közül már most versenyelőnnyel rendelkezik, mert befektetőik vannak, akik gazdaságilag nagyban támogatják a csapatot. És ha józanul tekintünk rá, ez segített a bajnokságon.

Kicker: Osztja a jogbiztonság miatti aggodalmakat?

Rummengge: Nem vagyok ügyvéd. De lehet, hogy az 50+1 kérdését a dolog jog tisztázásán keresztül lehet végérvényesen megoldani.

Kicker: Az 50+1 támogatói attól tartanak, hogy a befektetők teljesen átvehetnék az irányítást egy klub felett. Meg tudja érteni ezeket az aggályokat?

Rummenigge: A frankfurti elnökségi tag Axel Hellman javaslata egy jó kompromisszum lehetett volna, az 50+1 feloldását feltételekhez kötötte volna. Olyan feltételekhez, amik garantálták volna a klub színeinek, logójának, vagyis identitásának megtartását. Angliában egyébként valaki megpróbálta megváltoztatni a logót, de a szurkolók ezt megvétózták: ez csodálatos példája a demokráciának.

Kicker: A stratégiai partnerekről is egymásnak ellentmondó véleményeket hallani. Schippers, a Gladbach ügyvezetője jónak találja őket. Heidel a Schalkétól azt mondja, ettől csak még jobban kinyílna az olló.

Rummenigge: Már ismerik a véleményemet. Ezt minden klubnak magának kellene döntenie a követett útról a megfelelő döntéshozó testületekben.

Kicker: Hiányzik a felelősségérzet, ha két csapat meg sem jelenik egy ilyen fontos találkozón, mint a frankfurti volt, hárman nem szavaznak és kilencen tartózkodnak? Egyáltalán a liga gyűlése a megfelelő keret egy ilyen alapvető döntés meghozatalára?

Rummenigge: Úgy gondolom, hogy ez nem így volt eltervezve, és lehet, hogy alul is becsülték, hogy mi fog történni. A terv egy mélyreható megbeszélés volt arról, hogy mi legyen a jövőben az 50+1-el. Nem a végleges döntéshozatal ebben a kérdésben. Év végéig kellett volna kidolgozni a megoldást, és a DFL gyűlés elé terjeszteni. Aztán jött egy emocionális és populista cirkusz Rettigtől. Ez a hihetetlen ebben az egészben.

Kicker: Ezek a teljesen eltérő nézetek és érdekek a legkisebb másodosztályú klub és a Bundesliga legnagyobb klubjai között egyáltalán közös nevezőre hozhatóak?

Rummenigge: A DFL mindig is ismert volt arról, hogy jól fent tudja tartani az egyensúlyt a szolidaritás kérdésében. A Bundesliga mindig nagyvonalú volt ilyen téren. Nem tudom, hogy ez a jövőben is így marad-e.

Kicker: Meglepőnek tartja, hogy Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője az 50+1 mellett érvelt?

Rummenigge: Igen, kicsit meglepett mert a Borrussia Dortmund GmbH&Co. KGaA az egyetlen tőzsdén jegyzett klub Németországban, 94,5%- a forgalomban van. De ez nem fog rontani a viszonyunkon.

Kicker: Martin Kind azt mondta a szavazás után, hogy a kérvénye változatlanul nyugszik, a lipcsei Oliver Mintzlaff a következő lépésekről beszélt, a DFL közleményében az állt, hogy a párbeszédet folytatni kell. Befejezett már ez a vita? Vagy az ellenzőket egyelőre kiengesztelte a szavazás?

Rummenigge: Én már a múlt csütörtökön lélekben elbúcsúztam a DFL-től. Kétségesnek tartom a jelenlegi irányvonalat a DFL-ben. Hiányzik az irányítás. A DFL ügyeit szerintem – és ez némileg a DFB-re is igaz, túlságosan az értékesítés határozza meg. A szövetségek, mint a DFB és a DFL nem foglalkozhatnak csak pénzügyi kérdésekkel – ami kétségtelenül fontos téma a mai futballban – hanem fejlődniük kellene, és új elképzeléseket behozni. A frankfurti találkozó bizonyította, hogy nincsenek meg a szükséges elképzelések. Csak az értékesítésről szól minden. Arról beszélünk, hogy ki mekkora szeletet kap a tortából. A DFL szerintem erre korlátozódik most.

Kicker: A DFL gazdasági vezetőjét, Christian Seifert-et nagyon nagyra becsüli. Nem avatkozhat be eléggé ebbe a témába? Vagy sokkal jobban bele kéne avatkoznia?

Rummenigge: Az a benyomásom, hogy Christian Seifert jelenleg meglehetősen frusztrált. Alapvetően ő is hasonlóan látja a német futball problémáit, másrészről mind a 36 profi klubnak felelős. Elvárják tőle, hogy a Bayern és a St. Pauli között egyensúlyt találjon, de köztük nagyon nagy a távolság. Seifertnek jelenleg nincsen könnyű dolga. Azt szeretném, ha a DFL elnöksége jobban támogatná. Kell a támogatás, ahogy az csütörtökön újra bebizonyosodott.

Kicker: A dortmundi Dr. Reinhard Rauball az elnök, Peter Peters a Schalkétól és Helmut Hack a Füthtől alelnökök, a Bayerntől Jan-Christian Dreesen tag. A Bayernnek, mint a legerősebbnek is erősebben kellene fellépnie?

Rummenigge: A kollégám, Dreesen ez ellen szavazott. Számunkra nyilvánvaló volt, hogy meg kell kezdeni a tárgyalásokat az 50+1-el kapcsolatban, hogy az év végéig megoldást találjunk. De a tárgyalás emocionálisra sikerült és semmi köze nem volt a racionalitáshoz.

Kicker: Arról volt szó, hogy módosítások kellenek. Mi lehetséges a mostani körülmények között?

Rummenigge: Erről nem tudok nyilatkozni.

Kicker: Ön most sértett? Mérges? Csalódott?

Rummenigge: Nem, egyáltalán nem. Az történt, amit már jóideje tapasztalok a DFL-nél. Ez nem az a színvonal, amire szükségünk lenne, hogy tartsuk a lépést Angliával, Spanyolországgal és Olaszországgal. Ők a legnagyobb ellenfeleink. Nem véletlen, hogy az olaszok a 4. helyre szorítottak minket az UEFA ranglistáján. Ha ez így megy tovább, akkor 2019-ben már csak két német csapat indulhat majd a Bajnokok Ligájában. Ez Andreas Rettiget a másodosztályból egyáltalán nem érdekelné, viszont a Bundesligát érdekelnie kellene.

Kicker: Szükség lenne szerkezetváltásra vagy modernizációra a DFL-ben?

Rummenigge: Nem akarok modernizációt, csak annyt mondok: a vezetőségnek vezetni kell, ez a legfontosabb, nem szabad, hogy ideológusok vagy nosztalgikusok vegyét át az irányítást.

Kicker: Készen állna erre a vezető szerepre?

Rummenigge: A kollégám Jan Dreesen a Bayern képviselője, vele mindent egyeztetek, és ez így is fog maradni.

Kicker: Tehát 2018. március 22. egy fekete nap volt a német futball történelmében?

Rummenigge: Meglátjuk hogyan tovább, de nehéz lesz lépést tartani Angliával, Spanyolországgal és Olaszországgal a következő években – és továbbra is Franciaország előtt maradni.

Kicker: Watzke éppen a spanyol óriásokat, a Barcelonát, a Realt és az FC Bayernt hozza fel példának, hogy befektetők nélkül is lehet eredményeket elérni. Az Ön jó munkájával próbálja Önt megcáfolni?

Rummenigge: Mi, ahogy a Real és a Barcelona is sok taggal rendelkező klub vagyunk. De ennek a három klubnak egészen mások a lehetőségei, mint a Hannovernek. Ők oda akarnak eljutni, ahol mi vagyunk. A Barcelona a jövő évben 700-800 millió eurós forgalmat fog bonyolítani, mindenek előtt Neymar 222 milliós átigazolása miatt. Ha elérted ezt a színvonalat, akkor egészen más a perspektíva, a sportban állandó BL részvétellel, gazdaságilag a merchandising és a szponzoráció terén. Ezeket a klubokat nem lehet egyszerűen elmozdítani ebből a pozícióból. De nem szabad a törekvő kluboktól elvenni a fejlődési lehetőséget.

Kicker: Az olyan megatranszferek, mint Neymaré hamarosan szóba kerülhetnek az FC Bayernnél is?

Rummenigge: Változásokat figyelek meg a társadalmunkban és ezzel együtt a futballban is: Neymarral vásárolsz egy remek focistát, de egyben médiafigyelmet, lehetőséget a szponzorációra és a merchandisingra, eseményt a közösségi médiában. Hatalmas értékesítési lehetőségek kötődnek a játékosokhoz.

Kicker: Hamarosan át fogja lépni az FC Bayern a képzeletbeli 100 millió eurós határt, amit Uli Hoeneß megnevezett?

Rummenigge: Ma sokkal kevesebb kétségünk lenne egy 100 milliós átigazolással kapcsolatban, mint akár egy éve is volt.

Kicker: A megfelelő sztárstátuszt élvezik a Bundesligában játszó játékosok, mint Neuer, Müller vagy Lewandowski nemzetközi összehasonlításban? Igazi szupersztárok?

Rummenigge: Lewandowski természetesen szupersztár, ahogy Neuer vagy Müller és még páran nálunk. Megkapják tőlünk a megfelelő megbecsülést, akkor is, ha Angliában nagyobb a show, Spanyolországban tarkább, Párizsban pedig épp nagyon túlfűtött. Az FC Bayernnek nagyon jó csapata van, nem véletlen, hogy jól szerepelünk ezzel a csapattal. Ezt kell fenntartanunk. Ennek ellenére azt kívánom, hogy ne a Bayern München legyen az egyetlen német csapat a Bajnokok Ligájában. A 2013-as német BL házdöntőkor megjósoltam, hogy ilyen meccs nem lesz a következő tíz-húsz évben.

Kicker: Mi ment rossz irányba azóta a német futballban?

Rummenigge: A Bajnokok Ligájában nagyon szoros a verseny. Az FC Sevilla sem olyan szerencsés sorsolás, mint ahogy mondják, jó okkal van ott ez a csapat a negyeddöntőben. Az elődöntőben még kisebbek a különbségek. Hihetetlenül nehéz megnyerni ezt a kupát. A Manchester City, a Real Madrid, a Barcelona nagyon magas szinten állnak. Nálunk nagyon jó egyéni képességű játékosok vannak, jó csapatunk, és Jupp Heynckesnek köszönhetően nagyon jó szellemiség. A csapategység nagyon jó most nálunk, ez jelentheti azt a néhány plusz százalékot, amivel egész magasra juthatunk.

Kicker: A Bayern München és az RB Leipzig maradtak a nemzetközi porondon. Az Európa Ligában a német foci továbbra is Szerbia, Portugália vagy Ukrajna mögött fog botladozni?

Rummenigge: Ennek nem kell így lennie. Változtatni kell a gondolkodáson a Bundesligában. Mindenki megszakad, hogy indulhasson az Európa Ligában. Amikor aztán csütörtökön kell játszaniuk a Rasgrad vagy akárki ellen, akkor azt mondják: vasárnap Frankfurtban játszunk, erre tekintettel kell lennünk – játsszunk csak tartalékos csapattal az Európa Ligában. Ez nem jó így. Így azt a projektet, amiért annyit küzdöttek – most is sok olyan csapat volt, akik először játszottak európai kupában – egyszerűen elajándékozzák. Csak egyet mondhatok: az európai kupák különlegesek. Tapasztalatot lehet szerezni és javulhatnak a játékosok.

Kicker: Más hozzáállásra van szükség a német fociban az Európa Ligához?

Rummenigge: Komolyan kell vennünk. Ez elsősorban az edző dolga. Nem szabad tehernek tekinteniük, hanem kupának, amiben, ha végre kvalifikáltuk magunkat, játszanunk kell.

Kicker: Az UEFA-nak fel kellene értékelnie az Európa Ligát?

Rummenigge: Próbálkozik vele. Vannak tervek, hogy a csoportkört akár 64 csapatra kibővítsék.

Kicker: Nem a mennyiség a döntő, hanem a minőség.

Rummenigge: Abszolút. A színvonal híve vagyok. A probléma az, hogy a kelet- és észak-európai szövetségek is részt akarnak venni. De nem a mennyiség hozza a pénzt, hanem a színvonal.

Kicker: Nemrég a Financial Fair Play 2-ről beszélt. Mit ért ez alatt?

Rummenigge: A téma az ECA-nál és az UEFA-nál is terítéken van. Azt hiszem, hogy hamarosan végleges döntés születhet erről.

Kicker: Az eddigi Financial Fair Play nem működött túl jól. Mi fog változni a reformmal?

Rummenigge: A FFP működött volna, ha szigorúan és következetesen betartatják. De sajnos az történt, hogy a Manchester Cityt és a Párizst megbüntették 60 millió Euróra, és a két klub ezt az összeget kompenzációként gyakorlatilag visszakapta. A Manchester City perrel fenyegetőzött, és az UEFA túlságosan hagyta magát befolyásolni ettől. Nemrég beszéltem erről Aleksander Ceferin UEFA-elnökkel. Ő annyit mondott: na és, pereljenek csak.

Kicker: Ceferin szigorúbbank tűnik ebben, mint az elődje Michel Platini.

Rummenigge: Úgy tűnik, ő nem kompromisszumkész ebben a témában, és látja a problémákat. Azt gondolom, hogy a Financial Fair Play 2-nek lesznek olyan elemei, amelyek az egészet időtállóvá teszik.

Kicker: Mindig követelte a brüsszeli politika támogatását. Mit szeretne látni az EU politikusaitól?

Rummenigge: Már régóta benne vagyok a futballban, és átéltem, hogy a politika, ami Neymar átigazolásánál nagyon felháborodott, a jogászokkal együtt komoly problémákat okozott már nekünk. Húsvét kapcsán: a Bosman-ítélet volt a legnagyobb húsvéti tojás, ami a fészekbe került. Platni és én voltunk párszor Brüsszelben, és jogilag is be akartuk biztosítani a Financial Fair Playt. Világos volt: az a klub, amelyik büntetést kap a Financial Fair Play elleni vétség miatt, és az bíróságon megtámadja, jó eséllyel megnyerte volna a pert az UEFA ellen. Ezt akartuk megakadályozni, de a brüsszeli politika erre akkor nem volt hajlandó. Most viszont az a benyomásom, hogy az EU az elmúlt nyári átigazolási robbanástól megijedve, sokkal megértőbb ebben a témában. Azt hiszem, hogy a szövetség és a klubok most megoldást találnak Brüsszellel.

Kicker: A verseny- és kartelljogi rendelkezések azonban megmaradnak.

Rummenigge: Ennek ellenére. Amikor mi Platinivel ott voltunk, mindig azt mondták, hogy a focista és a VW-nél a futószalag mellett dolgozó munkás egyenlőek. Hogy a kettő nem összehasonlítható, azt a fizetések is mutatják. De akkoriban nem is akartak a prof futball számára adott kivétel kérdésével foglalkozni. Azt hiszem, most megvan a hajlandóság, hogy a Financial Fair Play szabályait törvényleg is megerősítsék.

Kicker: Régóta kritizálja a túltelített versenynaptárat. Örül az új Nemzetek Ligájának?

Rummenigge: Ha nem lenne, senkinek nem hiányozna. És újabban a Nemzetek Világligájáról is szó van. Hova vezet ez? A klubok évek óta példásan felelősséget vállalnak a futballért és a játékosokért. A Bundesliga 1965 óta működik 18 csapattal. A Bajnokok Ligájában maximum 13 meccs van, korábban 17 volt. A játékosok karrierjének ideje korlátozott, nem kellene őket a sok meccsel sérülésekbe hajszolni. Nemrég beszéltem is erről Grindel DFB-elnökkel.

Kicker: Reinhard Grindel megfelelő reprezentánsa a DFB-nek és a német futballnak?

Rummenigge: Ami minden szövetségnél feltűnő: egyre inkább értékesítési gépezetek. De nem a nyereség maximalizálása egy szövetség fő feladata. A szövetségnek kell foglalkoznia a sporttal és a sportolókkal, a futball-szövetségnek tehát a focival. A német fociban túl sok szó esik a pénzügyekről, a TV-s értékesítésről, a szponzorációról és a Merchandising-ról – egyre gyakrabban a válogatott kapcsán is. És egyre kevesebbet beszélünk a fociról. Ezt az UEFA és a FIFA esetében s problémának látom. Újra őszintén azt kell kérdeznünk: mi a jó a focinak? És mi nem annyira jó a focinak? A mostanit követő vb-t 48 csapatosra bővítették, túl vagyunk az Eb-résztvevők számának növelésén, a Nemzetek Ligájával van egy új kiírás, szóba került a 24 csapatos klub-vb. Jelenleg rablógazdálkodás folyik a fociban és mindenek előtt a játékosok egészségével. Nem több, hanem kevesebb meccs lenne a megoldás.

Kicker: Elképzelhető lenne egy jó, 24 csapatos klub-vb, amit négy évente rendeznek? Feltéve, hogy a Konföderációs Kupa megszűnik?

Rummenigge: Hogy a klub-vb lebonyolításán változtatni kell, az világos – a jelenlegi formában semmi értelme. A probléma az, hogy a FIFA a Konföderációs Kupa időpontjában egy új FIFA-kiírást szeretne, az UEFA a Nemzetek Világligáját akarja akkor lebonyolítani. Várjuk ki, mi fog történni.

Kicker: A szerződése 2019 decemberében lejár. Van rá törekvés vagy gondolkodnak róla, hogy folytassa?

Rummenigge: Ezen még nem gondolkodtam. A szerződéseimet sokszor csak három-négy hónappal a lejáratuk előtt hosszabbítottam meg. A jelenlegi helyzet: elégedett vagyok, boldog vagyok, büszke vagyok arra, amit a Bayern Münchennel itt összehoztunk, és amikor eljön az ideje, foglalkozni fogok a jövőmmel is. De ebbe a feleségemet is be fogom vonni, mert neki eddig is sok áldozatot kellett hoznia miattam.

Kicker: Ez a saját álláspontja. A klubé pedig az, hogy egyelőre nincs utód a láthatáron.

Rummenigge: Az a tapasztalatom: egyre nagyobb a magukat pótolhatatlannak tartók temetője.

Fordította: Bogdányi Norbert és Frey Dóra

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50754/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,karl-heinz rummenigge
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?