Blogolj!

Túl nagy voltam Guardiolának

Sukupčák Marián

A vita a Bayern München csapatorvosa és egykori edzője, Pep Guardiola között az egyik legdicstelenebb fejezete volt a klubnak. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt sokáig hallgatott. Most elmondja a részleteket.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt írt egy könyvet „Látni a kezekkel. Az életem és a gyógymódom" címmel, és beült Markus Lanz ZDF talk-showjába, hátha növelni tudja ezzel az eladásait.

Müller-Wohlfahrt nem csak orvos, ő a sportcsillagok doktora és maga is egy csillag. Szinte mindenki konzultál vele, akiknek rangja és neve van: legyen az Boris Becker vagy Usain Bolt, bármelyik válogatott focista, vagy bárki más, aki már vitte a sportban valamire. Müller-Wohlfahrt ugyanis tud valamit, amit más orvosok nem, könyvében úgy hívja: látni a kézzel jobb mint az ultrahang készülék vagy a számítógépes tomográfia. Legalábbis ő ezt mondja, és sikere igazat ad neki.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt keze már évtizedek óta benne van az FC Bayern sikereiben, a játékosok egészsége és baja is tőle függ. A müncheni edzők bizalmat adtak neki, de egyvalaki volt, aki megkérdőjelezte a munkáját: Pep Guardiola. Amikor a spanyol sztáredző megjelent a Bayernben, majdnem vége lett Müller-Wohlfahrt pályafutásának. Egy darabig kibírták együtt, majd kihajította a csapat híres orvosát egy rendkívül hangos veszekedés és egy nagyon egyoldalú szóáradat kíséretében. Ez volt 2015 áprilisában.

Guardiola 2016 nyarán költözött, és Müller-Wohlfahrt most újra a Bayern személyes orvosa. De mítoszok körvonalazzák ezt a vitát, maga Müller-Wohlfahrt sem mondott még túl sokat. Ez volt a lehetőség Lanz számára: A könyved az adásomban, cserébe betekintés a Guardiola fejezetbe. Ez volt az üzlet. Lanz általában a kérdéseivel vezeti az interjúkat, azon az estén azonban hagyta, hogy Müller-Wohlfahrt beszéljen. Ez jó volt.

Mély a szakadék Müller-Wohlfahrt és Guardiola között

Az első kérdés: "Ki a három legjobb edző, akivel együtt dolgoztál?"

Müller-Wohlfahrt sorolta:

"Dettmar Cramer, Hupp Heynckes és Ottmar Hitzfeld".

De Lanz azt akarta tudni, hányadik helyen áll Guardiola.

- Ennyi - felelte Müller-Wohlfahrt, mosolygott önelégülten, és ismét megerősítve bólintott.

A labda játékban volt. Nem lehet elmondani Müller-Wohlfahrt történetét, a Bayernben való felemelkedését, a Guardiolával való mély szakadék története nélkül. Nem szabad megítélnie, hogy Guardiola jó labdarúgó-edző, mondja a Müller-Wohlfahrt. Véleménye szerint Guardiola egyenletes.

"De nagyon keményen hibáztattam, amikor nála nem az egészségről, hanem a fájdalomtól való szabadságról volt szó. Guardiola azt mondta, ha egy játékos fájdalommentes, akkor edzhet. Ha egy sérülés nem gyógyult meg, nem volt meghatározó a számára. Csak a fájdalom. Ez pontosan ellentétes a filozófiámmal."

Korábban azt hitte, hogy a Bayern Guardiola által "egy második FC Barcelona" lesz, ezért jött a "Messiás" Münchenbe. Három nappal az érkezése után azonban kétségbe vonta a kapcsolatot és az együttműködést az edzővel. Müller-Wohlfahrt elmondta a Garda-tavi előkészítő táborának történetét. Guardiola dühöngött és kiabált vele. Hogy mi történt itt, azt hitte, hogy a világ legjobb orvosi osztályához jön. Ellentétben a vártakkal, most kettő játékosa is tartósan sérült. Őt hibáztatta, Müller-Wohlfahrt pedig sajnálkozott. Emlékszik, hogy a játékosokat jóhírű sebészekhez küldte, de a műveletek nem mentek túl jól. Ez volt Müller-Wohlfahrt végjátékanak a kezdete.

"Csak gondoltam, fiú, ne hülyéskedj. Guardiola alábecsült engem. Valószínűleg azt vélte, hogy ő adja a parancsot, és mindent megteszek, amit akar"

- mondta Müller-Wohlfahrt.

Lanz következő kérdése az volt, hogy Guardiola milyen ember? 

"Egy olyan, aki túlbecsülte magát"

- válaszolt teljes nyugalommal Müller-Wohlfahrt, majd így folytatta:

"Azt hiszi, mindent jobban tud. Ez pedig a bizonytalanság jele. Túl nagy voltam neki. A klub, a csapat támogatása az enyém volt, egy csodálatos státuszban. Erről nem lehet álmodni, ez csak úgy történik. Nem viseli jól, ha valaki szemmagasságban van. Azt hiszi, hogy alá kell vágnia. És ez történt. Mindig megragadta az alkalmat, hogy elkapjon és megmutassa nekem: figyelj, itt én vagyok a felelős. Tévedett velem kapcsolatban."

Rummenigge bocsánatot kért

Különösen az elmúlt napokban, sokan megtörték Guardiolát, hírneve sérült. A korábbi játékosa, Gerard Piqué és a játékos tanácsadója, Mino Raiola megnyilatkozása nem vet rá túl jó fényt. Raiola azt mondta:

"Guardiola mint edző, fantasztikus. Személyként abszolút nulla. Gyáva kutya."

Természetesen Müller-Wohlfahrt nem megy ilyen messzire, ő úriember. De azt elmondta, nyíltan és részletesen, hogy mi történt azon az éjszakán, 2015 április 15-én az öltözőben, amikor a sérülésektől sújtott Bayern meglepő, 3:1-es vereséget szenvedett az FC Porto otthonában, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén: Guardiola hevesen kiabált, hogy csak azért vesztettünk, mert annyi sérültünk van.

"Óriási, hangos vita volt, korábban nem tapasztaltunk ilyeneket. És ez ellenem volt. Aztán tudtam: meg kell védeni a becsületemet és a nevemet. Ezt nem tudtam elviselni

- jelentette ki Müller-Wohlfahrt. Ő maga nem volt hangos, nem mondott semmit, csak hallgatta az egészet.

"Guardiola egy tabut vitt a profi labdarúgásba. Az öltözőben nem lehet vitatkozni, még akkor sem, ha igazad volt. Így volt olyan sok érzelem a játékban, annyi adrenalin."

- mondta Müller-Wohlfahrt. Utalt rá, hogy úgy érezte, abban az időben nem támogatja a klub eléggé, de csak ezt nyilatkozta:

„Uli nem volt ott.”

A bajorok elnöke, Uli Hoeneß ekkor épp a több millió dolláros adócsalása miatt ült a börtönben. Müller-Wohlfahrt:

"Ő tudta volna moderálni. Talán akkor meg lehetett volna találni a megközelítés módját, hogy meg tudjuk érteni egymást. Ezt tette volna Uli. Uli mindent megtesz, amit akar. De akkor nem volt ott."

A történet végül oda jutott, hogy Heynckes ismét ki kell, hogy segítse a Bayernt edzőként, és ismét Müller-Wohlfahrtot akarja tudni az oldalán. Heynckes kétszer hívta őt, könyörögve, hogy jöjjön vissza. Így mesélte Müller-Wohlfahrt. A Säbener Strasse-i klubközpontba hívták egy találkozóra, az egész vezetés vele szemben ült. A szóvivő Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató volt.

"Azt mondta: gyere vissza, szükségünk van rád, segíts nekünk."

Rummenigge bocsánatot kért tőle. Novemberben Müller-Wohlfahrt visszatért, azóta az FC Bayernben ismét a kezével lát.

Forrás: https://www.welt.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50721/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,karl-heinz rummenigge,pep guardiola,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?