Blogolj!

Leon Goretzka: ki kellett törnöm a komfortzónámból

Tóth Renáta

Leon Goretzkával Düsseldorfban, a német válogatott legutóbbi barátságos mérkőzése előtt készítettek hosszabb interjút.

Goretzka várja már, hogy a Bayern játékosa lehessen

Goretzka Úr, fontos magának, mit gondolnak mások Önről?

Leon Goretzka: Attól függ, ki mondja. Mert például hazudnék, ha azt mondanám, nem érdekel, az édesapám  mit gondol rólam. Másfelől viszont vannak olyanok, akiknek a véleménye kevésbé számít.

Amikor Önt látják és hallják beszélni, azt a benyomást kelti, hogy Ön egy összeszedett, nagyon racionális gondolkodású és érett ember, fiatal kora ellenére. Így is van?

Leon Goretzka: Ez egy fejlődési folyamat eredménye. Fiatal játékosként korán kellett olyan szituációkkal szembenéznek, ahol konfrontálódnom kellett, és ehhez egy idő után hozzászokik az ember. Korán kellett felelősséget vállalnom, csapatkapitány is voltam. Apránként jutottam el idáig, de nem lenne ellenemre, ha ez így folytatódhatna tovább.

Vannak tervei a karrierjét tekintve?

Leon Goretzka: Nem arról van szó, hogy 17 évesen már tudtam például, hogy 28 évesen hol akarok tartani – de a következő lépések mindig a fejemben vannak. Olyan döntések, mint amikor a VfL Bochummal megkötöttem első profi szerződésemet, és nem más csapathoz igazoltam – ez tudatos volt. De egy bizonyos mértékig igen, minden meg van tervezve.

Mennyire fontos Önnek a változás a fejlődéshez? Néha hátra kell hagynunk valamit ennek érdekében.

Leon Goretzka: A fejlődés maga a változás. Ha valaki ilyen karriert választ, az áldozatokkal jár. Ez így van már fiatal, utánpótlás játékosként, és felnőttként csak folytatódik.

Az eddig karrierje során szinte csak bátorítást kapott, azonban a Schalkétól az FC Bayern München csapatához való igazolásával ez megváltozott. Ez a negatív tapasztalat is segíti Önt?

Leon Goretzka: Abszolút. Már a Bochumtól a Schalkéba igazolásom sem volt zökkenőmentes, akkor különösen azért, mert a szülővárosom csapatát hagytam ott. Akkor is néhány nem túl szép szituációval találtam magam szemben. Ez most természetesen más dimenzió volt, de fel tudtam dolgozni.

A Schalke szurkolók reakciója hogy érintette Önt?

Leon Goretzka: Ez egy hosszú döntési folyamat volt, mindent hosszasan és alaposan áttanulmányoztam és átgondoltam. Úgy gondolom, nagyjából már lecsengett ez. Megértő vagyok, én is voltam szurkoló, tudom, hogy sokaknak ez a döntés mennyit jelentett. Nem hibáztatom őket.

Manuel Neuer, Mesut Özil, Julian Draxler, Leroy Sané – ők mindannyian a Schalke játékosai voltak, akik a fejlődésük érdekében igazoltak más csapatokhoz. Önnél hogy volt ez?

Leon Goretzka: Arra jutottam, hogy ez volt a helyes döntés. Úgy éreztem, ki kell törnöm a komfortzónámból ahhoz, hogy tovább fejlődhessek. A Bajnokok Ligája is nagy szerepet játszott a döntésben. A Bayernnél mások az elvárások ezzel kapcsolatban, míg a Schalkénál a csoportkörön való túljutásra koncentráltunk. Úgy gondolom, azzal, hogy a Bayernbe megyek, megtettem a legjobb lépést afelé, ahová tartani szeretnék.

A német válogatottban a középpályán olyan konkurenciája van, mint Toni Kroos, Ilkay Gündogan, és Sami Khedira. Mit gondol erről?

Leon Goretzka: Örülök, hogy ezekkel a játékosokkal játszhatok. Ők már azon az úton vannak, ahová én is el szeretnék jutni pár éven belül, és rajtuk látni is, hova vezet ez az út. Világklasszis játékosok, akik a klubjaiknál nagy szerepet játszanak. Ezt szeretném én is.

Hogyan írná le a szerepét a válogatottban? Ön a kihívó?

Leon Goretzka: Nem tudom, hogy ezt a szerepet érdemes-e megnevezni. A legfontosabb most, hogy a Schalkével elérjük a céljainkat és  jó formában legyek – így van a legjobb esélyem arra, hogy a VB-n részt vehessek. Minden a sikernek lesz alárendelve. És ha a szövetségi kapitány úgy gondolja, segíthetem a csapatot a pályán, az örömmel tölt el.

Toni Kroos a passzok királya, Ilkay Gündogan nagyszerűen cselez, Sami Khedirának pedig a fizikai adottságai az erényei. Mik az Ön értékei?

Leon Goretzka: Azt hiszem, középpályásként nagyon gólveszélyes és gyors játékos vagyok. És ha megnézzük a statisztikákat, ez nagyon jó egy középpályásnak. Emellett pedig rugalmas játékos vagyok, elöl is ugyanolyan jól érzem magam, mint ha hátul játszanék.

Van példaképe?

Leon Goretzka: A játék már annyit változott az elmúlt évek/évtizedek során, hogy azon a poszton, amin én játszok most, az a múltban nem létezett. De egy biztos, mit szeretnék, amikor játszok: lendületes és dinamikus játékkal a csúcsra jutni és a csapatot segíteni.

Horst Hrubesch, aki az utánpótlás válogatottban az edzője volt, azt mondta Önről, hogy született vezető. Így van?

Leon Goretzka: Én ezt másképp éltem meg.  A vezetési képesség szerintem egy fejlődési folyamat során alakul ki, kevésbé velünk született képesség. Úgy gondolom, vannak olyan játékosok, akik képesek erre a feladatra – de ehhez szükséges egy kinevezés és megfelelő tanácsok a legjobb emberektől. Az emberek különbözőek. Ha valaki olyan típus, hogy nehéz helyzetekben meg sem bír szólalni, akkor talán nem a legjobb választás egy vezető pozícióra.

Vannak olyanok, akik azt mondják, úgy beszél és gondolkodik néha, mint egy edző.

Leon Goretzka: Ez az egyik erősségem – sokat is foglalkozom vele – hogy az edző taktikáját és elképzelését a pályára tudom vinni és megvalósítani általam és más játékosok által is. Ha ez sikerül, közelebb visz a csapat sikeréhez is.

Amikor elhagyja nyáron a Schalke csapatát, mit szeretne, hogy emlékeznének Önre az emberek?

Leon Goretzka: Nagyon fontos számomra, hogy a Schalkét egy pozitív élménnyel hagyhassam el.  Nehéz lenne megbirkózni azzal a tudattal, hogy egy 2013 óta Bajnok Ligája csapat Európa-Kupa résztvevővé váljon. Egy Német-Kupa döntő szintén jó lenne, a szurkolók már régóta várnak erre. Remélem, hogy a szurkolóknak nemcsak az utolsó fél év marad meg az emlékezetükben, hanem a sok gól, amiket lőttem, és az intenzív játékom, amit a pályán mutattam. Sok szép pillanatom volt a Schalkénál, és remélem, úgy emlékeznek majd rám, mint arra a játékosra, aki a Schalkéért mindent beleadott. Ez lenne a legfontosabb.

forrás: waz.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50568/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,Átigazolási hírek,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,leon goretzka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?