Javi Martinez : mi játékosok néha arrogánsak vagyunk

Domonkos Altdorfer

Javi Martinez, a Bayern Mnchen játékosa beszél a Goal interjújában a koráról, új szerepéről, Heynckesről, a Sevilláról és a spanyol válogatottról.

Javi Martinez talán túl udvarias és megfontolt, hogy idegesen nyilatkozzon. Jól közelítette meg a spanyol válogatottból való kimaradását.

„Nehéz bekerülni a válogatottba”, mondta Martinez nyugodt hangon és hozzátette: „Harcolni fogok, hogy újra ott lehessek”. Egy beszélgetés a csalódottság kezeléséről, a visszatéréséről a hatos pozícióba – párhuzamban a triplázó évaddal – nyíltan a spanyol sztárral.

Javi, úgy érzi 2018-ban, mintha 2013 lenne?

Jupp Heynckes személyében ugyanaz az edzőnk van, ennek ellenére nem húzhatunk telesen párhuzamot a 2012/13-as szezon triplázásával. Akkor érhetjük el leginkább a célunkat, ha lépésről lépésre haladunk.

Akárcsak 2013-ban újra a középpályán játszik. Mi változott ezáltal?

Végülis jó érzés újra a középpályán játszani. Ez az a pozíció, amiben mindig szívesen játszottam. Ezzel együtt a védelem belsejében is jól érzem magam, de szinte egész életemben a hatos pozícióban játszottam, ezért is tudom a csapatot leginkább ott segíteni, és mindent meg is teszek ezért.

Jupp Heynckes számára Ön az egyik kulcsjátékos.

Rendkívül fontos, hogy élvezze az ember az edző bizalmát. Ez nem csak rám vonatkozik, minden egyes játékos élvezi Jupp bizalmát a Bayernben. Pontosan tudja, hogy így tudunk a legjobbak lenni. Éppen ez a dolga, hogy jó felfogásban lépjünk pályára, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Ha száz százalékot nyújtunk, nagy esélyünk lesz, hogy mindent megnyerjünk. De tudjuk, hogy ezt a pályán is bizonyítanunk kell. Most kezdődik a kemény része a szezonnak, ez érezhető. Minél inkább élesedik a helyzet, annál jobban kell koncentrálnunk, annál jobban meg kell tennünk mindent azért, hogy egészségesek maradjunk.

Hogyan fogadta Heynckes visszatérését?

Meg voltam lepve. Nem gondoltam volna. Úgy voltam vele, ő végzett a focival és már csak az életet akarja élvezni a Mönchengladbach melletti tanyán – minden hülyeségtől távol. (nevet) Azt gondolom, mi játékosok néha arrogánsak vagyunk, néha megerőltető a munka velünk, éppen ezért volt egészen biztosan nehéz döntés Jupp számára. Mindannyian nagyon hálásak vagyunk, hogy így döntött, hogy visszatért hozzánk. Mindenképp az volt a jó döntés, hogy őt visszahozták.

Heynckes volt az az edző is, aki Önt 2012-ben az FC Bayernhez hozta.

Így van. Azt mondta akkoriban, hogy én kellek ide, és teljes bizalmat szavazott nekem, amikor a 40 milliós transzferről volt szó.

Heynckes a legfontosabb edző a karrierjében?

Ezt nehéz lenne kijelenteni, szerencsére sok jó edzővel dolgoztam együtt, de ő mindenképp az egyik legfontosabb. A Münchenbe való szerződés megváltoztatta az életem: a környezet, a nyelv, a kultúra. Amikor ide érkeztem egyből élveztem Jupp jóindulatát és bizalmát. Ez megkönnyítette a beilleszkedést. Azt gondolom, egy másik edzővel nehezebb lett volna a helyzetem. Ezért köszönettel tartozom neki, óriási segítség volt.

Miben változott 2013 óta?

Apa lettem. Személy szerint ez a legnagyobb változás. Játékosként persze tapasztaltabb lettem, de ezt leszámítva minden ugyanaz.

Miért megy ebben a szezonban ennyire jól Önnek?

A legfontosabb, hogy Jupp visszavezényelt a középpályára. Valóban jól megy ebben a szezonban, ezzel együtt voltak problémáim is. Egyrészről át kellett szokni négy év után újra a középpályára. A tempó és a ritmus egészen különböző, ehhez a testnek kell először alkalmazkodnia. Másrészről voltak sajnos fizikai problémáim. A Lipcse ellen például hátproblémák miatt nem tudtam játszani. A legfontosabb egy profi számára, hogy egészséges és fitt legyen.

A jó teljesítmény ellenére nem kapott meghívót a spanyol válogatottba a németek elleni (1:1) és az argentinok elleni (6:1) mérkőzésekre. Meglepődött?

Nehéz bekerülni a válogatottba. Minden pozícióra jó játékosaink vannak, ez igaz az enyémre is. Néhány csapattárs és a müncheni kollégák is meglepődtek és érdeklődtek: „Hogy lehet, hogy nem vagy ott?” Őszintén szólva: Nem tudom. Természetesen az egyik legnagyobb célom, hogy ott legyek a válogatottban. Harcolni fogok, hogy újra ott legyek. Akkor sem adom fel, ha nem leszek ott a válogatottal a VB-n. Nagyon fontos, hogy az ember folytassa ugyanúgy, mindegy, hogy jó vagy rossz impulzusok érik.

Mennyire volt nehéz Önnek személy szerint, elfogadni ezt a döntést?

Természetesen csalódást keltő volt. Minden játékos, akiben megvan a várakozás, hogy ott lehet, és végül kimarad, az rendkívül csalódott. Két féleképpen lehet ezt kezelni: Vagy beletörődik és kételkedik az edző döntésében, vagy, és ez az én utam, az ember végigveszi, miben lehetne még jobb, hogyan tudna keményebben edzeni, és hogyan tudja leginkább megmutatni az edzőnek, készen áll. Erre koncentrálok.

Elmondta Önnek Julen Lopetegui, miért maradt ki?

Nem, sosem beszél a játékosokkal, akik nem kerülnek nevezésre.

Xavi Hernandez azt monda: Javi Martineznek ott kell lennie a VB-n.

Xavi számomra a legjobb középpályás az elmúlt 15 évből, sőt az elmúlt 20-ból. Nagy megtiszteltetés ezt tőle hallani. Remélhetőleg néhány éven belül szövetségi kapitány lesz. (nevet)

Mi a helyzet jelenleg a spanyol válogatottal? A 2010-es VB győzelem és a 2008, 2012-es EB győzelem után az előző világversenyeken a Seleccion nem érte el a nyolcaddöntőt sem.

Erről csak szurkolóként beszélhetek. Spanyolország számomra az egyik legnagyobb esélyese a VB-nek. Követtem a selejtezőket és meggyőző volt, amit láttam.

Április elején bejátszhatja magát. A negyeddöntőben a BL-ben a Bayern a Sevillával találkozik.

Rossz lenne, ha ezt a meccset személyes célokra használnám. Azt kell tennem, amit mindig. Meg kell próbálni az edző utasításait betartani és a csapatot segíteni. Nem szabad arra gondolni, hogy Lopetegui kiemelten fogja követni a párharcot. Hiba lenne.

Mi a véleménye a Sevilláról?

Erős csapat. Sok játékost ismerek a spanyol ligából, mivel gyakran követem a meccseket. Az őszi szezonban nem volt annyira jó a Sevilla, de a szezon második felében kifejezetten jól játszanak. Még fontosabb: úgy játszanak, mint egy top-csapat. A United elleni mindkét találkozón megmutatták, hogy nagy csapat. A meccsek döntő részében nagyon meggyőzően játszottak. Nagyon veszélyesek.

Németországban majdnem mindenki úgy vélekedik, a Bayernnek szerencséje volt a sorsolásnál. Tévedés?

Aki azt gondolja, a Sevilla ellen könnyű lesz, teljesen mellé lő. Természetesen, ha a favoritokról van szó, mindig a Real a Barca és a Bayern jön fel. De én biztos vagyok benne, ha nem 100 %-ot nyújtunk, nem fogunk továbbjutni. A Sevillát semmiképpen sem becsülhetjük le. Egyszerűen úgy kell tekintenünk rájuk, amilyenek: Egy erős csapat. Rendkívül jó játékosaik vannak, akik igazi küzdők.

Sevillában rendkívül jó az atmoszféra. Ismeri az Estadio Ramon Sacnhez Pizjuan-t? Mi várja ott a Bayernt?

Igen, gyakran játszottam ott. A Sevillai mérkőzések a kiváló atmoszféra miatt nagyon különlegesek. A szurkolók nagyon hangosak. Alapvetően szerencsénk volt az idegenbeli meccseinkkel. Játszottunk a Celtik Parkban, az kivételes volt, játszottunk Isztanbulban, ott is elképesztően jó hangulat volt. Még mindig cseng a fülem tőle. (nevet) És most Sevillába megyünk, szintén nagyszerű lesz.

Mennyire erős a spanyol foci a némettel összehasonlítva?

A Primera Division a világ legjobb bajnokságai közé tartozik. Látjuk, hogy a spanyol klubcsapatok évről évre legalább az elődöntőig jutnak, vagy akár a döntőig az európai kupákban. Nem tudom pontosan, miért van ez így, de ez tény. A spanyol csapatok igazán erősek, ezért nagyon oda kell figyelnünk a Sevillára.

Marco Asensiot tartják jelenleg a legnagyobb spanyol csillagnak. Joggal?

Teljesen. Szerintem a legnagyobb tehetség Európában. Jó nézni a játékát. Rendkívül meggyőző, hogy a fontos meccseken rendre top-formában játszik. Ezt láthattuk ebben a szezonban. A következőkben a világ egyik legjobb játékosa lehet – vagy akár a legjobb. Tőle függ.

Forrás: http://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50524/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,javi martinez
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?