Blogolj!

Vissza a régi formámhoz! – Manuel Neuer interjúja a Bayern TV-ben

A teljes Manuel Neuer interjú. Neuer beszél a felépüléséről, céljairól, Ulreich-ről, és a válogatottról, és persze a Bayernről és a céljairól.

Bayern TV: Jó napot kívánok! Örülünk, hogy itt vannak, ma Manuel Neuerrrel beszélgetünk egy rendkívüli interjú keretében, aki éppen egy rehabilitációs edzésen van túl, és most itt van a stúdióban. Köszönöm, hogy eljöttél. Manu, sokáig nem mutatkoztál a nyilvánosság előtt. Mindenki szeretné tudni, hogy vagy? Hogy állnak a dolgok?

Neuer: Azt kell mondanom, hogy nagyon jól vagyok, ma is egy remek nap áll mögöttem. Megható pillanat volt, mert ma futottam először 100 százalékos intenzitással háromszor öt percig. A lábam nem reagált rosszult, a jobb és a bal lábamat ugyanolyannak érzem. Ez egy fontos lépés volt számomra.

Bayern TV: Sok különböző dolgot csinálsz, például vízi gimnasztikát. Mennyire laza a rehabilitáció, vagy mennyire van tényleges terhelés?

Neuer: Mentálisan nem megterhelő, de természetesen van sok olyan gyakorlat, amik a határaimat feszegetik. De minden nap tiszta fejjel kezdhetem meg az edzést. Nincsen meg az a nyomás, amit a Bundesliga, a Bajnokok Ligája és a kupaküzdelmek meccsei okoznak. Bejövök a Säberner Straße-ra, és itt vagyok mondjuk hat órát. Megyek a kezelésekre, beszélek a fizioterapeutákkal. Ők nagyon figyelnek a testem jelzéseire, és természetesen nekem is ezt kell tennem kell. Ez után jönnek a különböző gyakorlatok, amik tényleg feszegetik a határaimat. Azt gondolom, hogy ez eléggé igénybe vesz. Néhány gyakorlatot az egészséges játékosok, akik kint vannak a pályán sem tudnának megcsinálni, mert én ezekben most edzettebb és gyakorlottabb vagyok. Cserébe azokat a gyakorlatokat, amiket kint a pályán csinál a többi játékos természetesen én nem tudnám most még megcsinálni.

Bayern TV: Ennek ellenére nagyot léptél ma előre. Eddig több különböző embertől több különböző időpontot hallottunk, hogy mikorra várnak vissza a pályára. Először januárról volt szó, aztán márciusról, most március vége van. Látható már, hogy mikor leszel újra a pályán?

Neuer: Igen, látható. A mai futás, ami nagyon jól ment, egy fontos lépés. Nem volt semmi probléma, nem dagadt be a lábam, nem gyenge az izomzat, az ínak sem fájnak. Szerencsére semmi nem volt, holnap csinálnak egy MRI vizsgálatot, és alaposan megnézik a felvételeket. Ezt az utóbbi időben így csináltuk, nagyon szorosan ellenőriztük, hogy hogyan néznek ki a dolgok, van-e bármi veszélyes. Figyelni kell rá, hogy ne legyen akár csak egy kis ödéma is. Ha minden rendben lesz, akkor szerintem jövő héten már kint a pályán fogok futni. Legalább újra a friss levegőn leszek (nevet).

Bayern TV: Azt mondják, hosszú idő kell, míg valaki ismét a régi lesz. Már volt pár sérülésed, ez most magadhoz képest is nagyon hosszadalmas. Mit gondolsz, meddig fog tartani, amíg újra visszarázódsz a saját kapusjátékodba?

Neuer: Ez egy jó kérdés, ilyen tapasztalatom még nincsen. Ugyan sok lábsérülésem volt már, amik után visszatértem, de már akár 3 meccs kihagyása után. Most sajnos hosszú időt kellett kihagynom. Ez nekem is új élmény lesz most. De nem vagyok már nagyon fiatal játékos, kevés tapasztalattal, hanem már a véremben vannak a berögzült dolgok, így gyorsabban formába tudok lendülni, mint egy fiatal játékos, aki az első sérüléséből tér vissza. Meglátjuk, tulajdonképpen nem is lehet megjósolni mi lesz.

Bayern TV: Ahogy mondtad, nem ez az első alkalom, hogy a lábközépcsontod sérült. Sokat beszéltek róla, hogy korábban nem tértél-e túl korán vissza, például a Real Madrid elleni meccs előtt. Hogyan ítéled meg ezt, és különösen óvatosnak kell-e lenned emiatt most?

Neuer: Mindenképpen különösen óvatosnak kell lenni most, ezért haladtunk lépésről-lépésre a terhelés növelésénél. Nagyon fontos, hogy már ne történjen semmi a lábammal, mert az akár a karrierembe is kerülhet. De nagyon bizakodó vagyok, ami a lábamat illeti, biztos vagyok benne, hogy újra tudok majd játszani. És a megfelelő időben tartok ott, ahol éppen tartok. Az idő mindent megold, és újra meg fogom találni a rég formámat.

Bayern TV: Türelmetlen vagy, vagy tudod, hogy a jelenlegi helyzet rendben van?

Neuer: Természetesen türelmetlen vagyok, sportoló vagyok, és nagyon céltudatos. Fájdalmas érzés, hogy az ember ilyen hosszú időn keresztül csak néző lehet. Minden hazai meccsen ott vagyok és megnézem a lelátóról. Természetesen nagyon jó látni, mert a Bayernnel egy nagy szériában vagyunk és jó nézni a meccseket – egy másik perspektívából. De én igaziból az egyik szereplő vagyok, és szívesebben vagyok a pályán. Nagyon szeretem a játékot és ezért szívesebben állnék a kapuban.

Bayern TV: Sokat vitatkoztak arról is, hogy hogyan kezelnek. Olyanok is beleszóltak, akik nem is igazán tudnak arról, mi történik. Volt szó a sajátvér-terápiáról, és akkor rögtön doppingról beszéltek. Hogyan jön ez át hozzád, hogyan éled meg, hogy ilyesmikről folyik a vita?

Neuer: Ezek olyan viták voltak, amik mind kívülről érkeztek. Egyiket sem mi, az FC Bayern vagy valamelyik vezető mondta, hanem kívülállók. Nehéz lehet eldönteni, mit is higgyen el az ember. A sajátvér-terápia nagyon furcsának hangzik, ezt ki kell mondani. De nem sajátvér-terápia volt, hanem egy őssejtkezelés, amiket a csípőcsont csontvelöjéből nyernek ki, és az adott csonthoz juttatnak. Ez egy újabb lökést jelent a csont újjáépülésében. Ha egy csont háromszor törik el, akkor egy idő után meggyengül és elfárad. Ezért volt erre akkor szükségem, és a kezelés is nagyon jól bevált. A furcsa az volt, hogy ahogy mondtad is, kívülről sokan belebeszéltek, és azon az estén, amikor nyilvánosságra került, kijött róla a közlemény, és beszéltek róla, bekerült a hírekbe, két-három órával később tényleg beállítottak a doppingellenőrök. De ez így megy Németországban: azonnal elterjed a hír, és máris jön a hívás Bonnból, a központból (a német Nemzeti Doppingellenes Ügynökség székhelye – a ford.), és jönnek az ellenőrök. Csodálkoztam is, mert ilyenkor általában sosincs dopping-ellenőrzés.

Bayern TV: Itt a csontjaidról volt szó, de természetesen az izomzatod is fontos. Már beszéltünk kicsit, a rehabilitációs, illetve felhozó edzésekről. Mennyi izomzatot veszít az ember, vagy van esély új impulzusokat is adni akár? Mit gondolsz, hogy állsz majd izomzat tekintetében, ha egyszer visszatérsz a pályára?

Neuer: Ezek mérhető dolgok. Megvannak az eszközeink, tényleg csúcseszközök, amik segítik a rehabilitációmat. Ezáltal nagyjából meg tudom már most mondani, hogy hol állok. Az izomzat a bal oldalon talán erősebb is, mint a jobb lábamon. Amikor a gyorsaságról van szó, akkor a bal oldalam még gyengébb, jobb oldalon gyorsabb vagyok, mint a balon. Ez az által van, hogy a bal lábamra sokkal többet edzettem, az izomtömeg tekintetében majdhogynem erősebb. De azokat a gyors mozgásokat, amikre a sportban szükségem van, nem tudom úgy megcsinálni, mint a jobb oldalon. De úgy gondolom, hogy ez lepésről lepésre menni fog.

Bayern TV: Fizikálisan tehát jó úton vagy. Milyen nehéz mentálisan átvészelni egy ilyen időszakot? Épp most mondtad, hogy a mai nap nagyon jót tett neked fejben is. Mennyire kellett ezzel megküzdeni az elmúlt hónapok során?

Neuer: Igen, ez így igaz, ma egy nagyon megható nap volt. Egy rehabilitációs időszakban, különösen, ha az ilyen sokáig tart, mindig vannak csúcspontok és mélypontok. Természetesen egy egészséges sportolónál is vannak csúcs- és mélypontok egy szezon során, de rehabilitációs páciensként és sérült sportolóként ez azért más, azt kell mondjam. Az embernek tényleg meg kell keresnie a sikerélményeket. Azáltal, hogy nagyon jó rehabilitációs edzőink vannak, megtaláljuk a sikerélményeket a mozgékonyságban, a hajlékonyságban, vagy az erősítések során, amiket az izokinetikus eszközökön végzünk. Mindig ezt tettem, kitűztük az edzés céljait, és azokat teljesítettük is. Tényleg nagyon hálás vagyok a kezelőorvosaimnak, a fizioterapeutáknak, az erőnléti edzőknek, hogy ennyire jól segítik a felépülésemet. Azt kell mondanom, hogy ez egy nehéz időszak, egy kemény időszak, de valahol szép is, együtt dolgozni azokkal az emberekkel, akik itt bent az edzőközpontban folyamatosan dolgoznak.

Bayern TV: Valószínűleg szép időszakod volt Thaiföldön is, amikor kicsit kikapcsolódhattál a jelek szerint. Akkor rögtön arról volt szó, hogy Thaiföldön nyaralsz, de ha jól sejtem az is a kezelés része volt. Mennyire tett jót a környezetváltozás, és pontosan mit csináltál ott?

Neuer: Mindenki tudja – illetve nem biztos, hogy mindenki tudja – hogy a napnak fontos szerepe van a csontok gyógyulásában. D-vitaminhoz nehéz télen hozzájutni. Természetesen ez is hatott, adott egy újabb kis lökést. Kaptam egy edzéstervet, amit nap, mint nap el is végeztem. Ez nagyon jót tett nekem, ahogy a környezetváltozás is. Mindig ugyanabban az edzőteremben voltam ugyan de tényleg nagyszerű gépek voltak. Előzetesen külön kértem egy videót a szállodától, hogy az edzőink a megfelelő programot állíthassák össze, és hogy tudják, hogy milyen eszközök, milyen lehetőségek vannak ott. Jó volt egy kicsit kimozdulni, mert a karácsonyi, illetve téli szünetet is végigdolgoztam, nem voltam szabadságon. A fizioterapeuták és az erőnléti edzők is itt voltak velem részben, és segítettek. Szilveszter után is, amikor a srácok Dohában voltak edzőtáborban, én akkor is végig dolgoztam – tulajdonképpen szeptembertől, az utolsó sérüléstől kezdve. Itt volt az ideje egy kis pihenésnek, a klubnál is azt mondták: Tűnj már el egy kicsit! (nevet) Nagyon jól sikerült végül, és nagyon élveztem. Ennek ellenére örültem, amikor újra elkezdtem itthon a munkát.

Bayern TV: Azt hiszem érezhető, hogy mennyit dolgozol egész idő alatt. Volt olyan pillanat, amikor azt gondoltad, hogy talán nem lesz elég a szezon hajrájára a Bayernnél, talán nem lesz elég a vb-re? Vannak az embernek ilyenkor kétségei?

Neuer: Természetesen még nem biztos, hogy ekkor és ekkor visszatérek és játszani fogok, megtettem ugyan bizonyos lépéseket e felé, de lehet, hogy akkor lesznek problémáim, amikor újra a pályán leszek, újra stoplis lesz a lábamon. Akkor fogjuk látni, hogy reagál a testem, hogy reagál a lábam. Az megint egy másfajta edzés, biztos lesznek akkor olyan napok, amikor azt mondják, fogd vissza magad két napig, ez egy kicsit sok volt, volt egy-két ugrás, ami még túl sok volt. Erre a pufferre szükségem lesz az elkövetkező időkben. De természetesen azt szeretném, ha játszhatnék még a Bayernben ebben a szezonban néhány meccset, és ez reális is. De ennek az idejét most még senki sem tudja megmondani, egy orvos, egy erőnléti edző és én magam sem. Folyamatosan beszélünk erről, nagyon örülök neki, hogy ilyen jól megy, és mindenki ilyen együttműködő, de nagyon nehéz egy konkrét időpontot megjelölni.

Bayern TV: Továbbra is keményen fogsz dolgozni. Egy héten legalább hat napot itt vagy, a hetedig napon is dolgozol önállóan, milyen gyakran tudsz találkozni a többiekkel? Általában máskor vagy itt, mint a csapattársak. Milyen gyakran tudsz velük beszélni, hiszen te vagy a csapatkapitány, vannak feladataid a pályán kívül is kapitányként. Milyen gyakran sikerül ez?

Neuer: Kapitányként inkább az egész körül vannak most feladataim. Természetesen a csapatmegbeszélésekből, abból, ami a pályán történik, nagyon kevés jut el hozzám. De természetesen beszélgetünk. Mindig van arra idő, hogy találkozzunk. Természetesen, amikor a srácok utaznak, akkor csak két-három nap múlva találkozunk újra, de ennek mindig örülök. Természetesen a csapatkapitány feladataim megmaradtak de mondjuk úgy, hogy most más feladataim is vannak.

Bayern TV: A válogatottban is csapatkapitány vagy. Talán nem mindenki tudja, de az elmúlt napokban ott voltál a válogatottnál. Mennyire tett jót, újra látni ott is a srácokat? Mennyire érezted már a vb-lázat?

Neuer: Már éreztem a vb-lázat. Az első nap, az első összejövetelen voltam ott, akkor még nem is volt edzés. Ez mindig egy jó nap, mert még nyugalom van. A sajtótájékoztatón, vagy az interjúkból is látszik, hogy mindenki azt mondja, hogy a keret mélységében még erősebb lett. Nagyon jól együtt vagyunk, nagyon sok közös sikert ünnepelhettünk már a nemzeti csapattal. Természetesen észrevehető, hogy van egy kis verseny a helyekért az oroszországi keretben. Nekem személyesen fantasztikus volt ilyen hosszú idő után újra ott lennem a válogatottnál. Én két évnek éreztem ezt, pontosan nem is tudom, de már nagyon rég volt, hogy ott lehettem a válogatottnál. Nekem fontosak voltak a játékosokkal, de természetesen a szövetségi kapitánnyal, és Andreas Köpkevel, a kapusedzővel folytatott megbeszélések is. Tudtunk szűk körben személyesen beszélgetni már a közelgő vb-re tekintve.

Bayern TV: Tudtatok már konkrét időbeli terveket lefektetni? Hogy zajlott a beszélgetés?

Neuer: Elmondtam, hogy szeretnék még az FC Bayernnel pár meccset játszani. Nagyon jó, hogy senki, sem az FC Bayern vezetői, sem Jupp Heynckes edző, sem bárki más a klubnál dolgozók közül, sem a válogatott stábja nem gyakorol rám nyomást. Ismerik a helyzetet, tudják, hogy mi történt velem és mi minden jött össze, ezért annyi időt adnak nekem, amennyi csak szükséges. Természetesen mindenki azt kívánja, hogy térjek vissza a pályára, és probléma nélkül tudjak látszani. Mondtam, hogy szeretnék még játszani az FC Bayernben, hogy újra lássanak, és ne úgy térjek vissza a válogatotthoz, hogy nem játszottam egy meccset sem. Ez volt és marad is a célom.

Bayern TV: Jupp Heynckes egyébként is inkább óvatos ember, aki inkább azt mondja, csináljuk csak szép lassan. Mennyire segít ez és a vele folytatott beszélgetések? Ő nagyon rutinos edző, nagyon tapasztalt hasonló helyzetekben is. Mennyire segít, hogy ő is annyi időt ad neked, amennyire szükséged van?

Neuer: Fantasztikus, rögtön a kinevezése után volt egy megbeszélésünk, amin ott voltak az orvosok és a fizioterapeuták is. Azonnal levette rólam a terhet, és azt mondta, hogy mindegy mennyi ideig tart, elsősorban arra kell figyelned, hogy újra egészséges legyél. Érezni a tapasztalatát, de az emberi oldalát is, számára fontosabbak az emberek, mint az, hogy tönkre tegyük magunkat, ami esetleg a karrierünket is veszélyezteti.

Bayern TV: Nagy szerencse, hogy a cseréd, Sven Ulreich nagyon-nagyon jól játszik. Most már az egész csapat nagyon eredményes. Ez mennyire segít? Mennyire kívánod ettől, hogy minél előbb újra ott lehess, és a többiekkel együtt ünnepelhesd a sikereket?

Neuer: Hihetetlen, hogy Sven mennyit fejlődött, mekkora ugrást tett ez alatt az idő alatt. A kezdetek nem voltak jók, ezt ő is tudja, az egy nehéz időszak volt. De az edzőváltással, és a Tona Tapalovic-csal végzett kapusedzésekkel tovább tudott fejlődni. Ezt sokszor el is mondta, ez remek dolog. Az elején nagyon nehezemre esett nézni, mert az elején nem mentek jól a dolgok – az FC Bayernnek sem. De amikortól Sven ilyen jó teljesítményt nyújtott, egyszerűbb volt kicsit elengednem a dolgot, és látni, hogy a dolog működik, és jó teljesítményt nyújt. Büszke vagyok Svenre, hogy így tudott fejlődni és ennyit tudott javulni.

Bayern TV: Ahogy mondtad, a válogatott jó helyzetben van, a Bayernnek is jól megy. Milyen esélyei vannak a két csapatnak az elkövetkező időszakban még nélküled – utána majd veled kiegészülve a szezon hajrájában és a vb-n? Mit érhet el az FC Bayern és mit érhet el a német válogatott?

Neuer: Alapvetően mindent. Nagyon jó teljesítményt láthattunk a csapattól az elmúlt időszakban. Az utolsó meccs figyelmeztetés volt, kicsit felrázta a csapatot – különösen mert a Lipcsét sokan a Sevilla-hoz hasonlítják. De tudjuk, hogy erős csapatunk van, hogy a keret mélységében nagyon jó. Megvan minden lehetőségünk, és nagy céljaink vannak, amik elérhetőek. A bajnokságról nem is kell beszélnünk, a kupákra helyezzük a hangsúlyt, a Német Kupában is egy nehéz idegenbeli meccs vár ránk Leverkusenben. A Sevilla ellen is két kemény meccs lesz, még akkor is, ha sokan azt gondolják, hogy az nem egy nagy név, és csak negyedik-ötödik helyen állnak a spanyol bajnokságban. Ennek a Bajnokok Ligájában nincs jelentősége, ott csak jó ellenfelek várnak, és erre készen is állunk.

Bayern TV: Szurkolunk a Bayernnek, szurkolunk a német válogatottnak a világbajnokságon, de külön szorítunk neked, hogy sikerüljön, egészséges legyél és minden úgy történjen, ahogy szeretnéd. Köszönöm Manu, és köszönöm a figyelmet!

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50513/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,BAYERN HÍREK,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,manuel neuer,NATIONALELF HÍREK,sérülés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?