Blogolj!

A jövő nagy Bayernes sztárja lehet! - INTERJÚ!

Regős András

Amikor az FC Bayern U17-es csapata tavaly nyáron német bajnok lett, Lars Lukas Mai, becenevén „Lasse”, csapatkapitányként emelhette a magasba a trófeát. A középhátvéd a Dynamo Dresdenből érkezett 2014-ben, idén pedig már a német rekordbajnok U19-es alakulatát vezetheti ki a pályára kapitányként. A Miasanrotnak adott interjújában felidézi az eddigi legsikeresebb szezonját, beszél róla hogy telnek a mindennapjai a Bayern Campus-on, és hogyan tette meg első lépéseit a felnőtt csapatban.

Riporter: „Szervusz Lasse. A 2017-es év hihetetlen volt számodra. Német bajnoki cím az U17-esekkel, siker a válogatottal – mondd el nekünk milyen is volt ez a te szemszögedből.”

Lasse: „Egyértelműen különleges év volt. Miután megnyertük a dél-német bajnoki címet a Stuttgart ellen áprilisban, az egész csapat fel volt tüzelve. Tökéletes volt az összhang a játékosok és az edzői stáb, Tim Walter és Tobi Schweinsteiger között.”

R: „Volt bármi különleges pillanat amit kiemelnél?”

L: „Amikor csapatkapitányként átvehettem a kupát. Számomra ez volt a szezon fénypontja. Az egész csapat összegyűlt mögöttem. Még ma is libabőrös leszek ha eszembe jut...”

R: „Rendesen megünnepeltétek a srácokkal, igaz?”

L: „Körbementünk a busszal az egész városban, aztán bementünk egy klubba. Felejthetetlen parti volt – volt amikor mindenki a táncparketten volt, habár egyikünk sem tud táncolni (nevet).”

R: „Azelőtt pedig az U17-es válogatottal voltál az Európa-bajnokságon.”

L: „Igen, Horvátországban voltunk. Remek érzés volt hogy ott lehettünk. Az egész csapatnak hatalmas élmény volt hogy bejutottunk a rájátszásba, de nekem személy szerint is, hiszen megint sikerült alapemberré válnom.”

R: „A kieséses szakaszban is egész jól ment a játék.”

L: „Az elején igen, három mérkőzés után három győzelmet, és 15:1-es gólkülönbséget jegyezhettünk. A negyeddöntőben az utolsó 15 percben sikerült fordítanunk, így megvertük Hollandiát 2:1-re – az ilyen pillanatok átformálnak, és igazán összekovácsolják a csapatot. Aztán a spanyolok ellen nem volt szerencsénk, kiestünk. De mindenképpen remek tapasztalat volt az Eb.”

R: „Így viszont mivel bejutottatok az elődöntőbe, kvalifikáltátok a válogatottat az októberben Indiában rendezett világbajnokságra. Újabb csúcspont?”

L: „Sőt, nem is csak futball szempontból. Mármint milyen gyakran van lehetőséged Indiába utazni? Hozzá kellett szoknunk a klímához, komoly kihívás volt a torna. A DFB nagyszerűen gondoskodott rólunk, támogattak minket fizioterapeutákkal és sok minden mással. Habár a negyeddöntőben kiestünk Brazília ellen, nem fogom egyhamar elfelejteni az indiai élményeimet. A mérkőzések mellett jutott idő arra is, hogy körbenézzünk abban az öt városban, ahol játszottunk.”

R: „Ugorjunk előre 2018 januárjába, amikor lehetőséget kaptál hogy elutazz az edzőtáborba a felnőtt csapattal. Egyáltalán mikor tájékoztattak róla?”

L: „Hermann Gerland hívott fel ezzel kapcsolatban. Különleges volt hogy ilyen nagy nevekkel edzhetek. Az egész családom örült a lehetőségemnek.”

R: „Hasznát vetted a 2017-es tapasztalataidnak?”

L: „Ez teljesen más volt, hirtelen világbajnokok és BL győztesek között találtam magam. Amikor először beléptem az öltözőbe, abban sem voltam biztos például hogy hova kéne ülnöm – de Felix Götze segített, körbevezetett az első napokban.”

R: „Mit énekeltél a beavatásodon?”

L: „Az „An Tagen wie Diesen”-t – de határozottan jobb vagyok a pályán, mint mikrofonnal a kezemben. Nem vagyok túl jó énekes (nevet).”

R: „Ahogy láttuk – vagy inkább hallottuk – Sandro Wagnert, ebben nem vagy egyedül. A tapasztaltabb játékosok sokat beszélgettek veled, mint újonccal?”

L: „Az első napokban kicsit félénk voltam, de odajöttek hozzám, és azt mondták hogy nem kell visszafognom magam, nyugodtan engedjem el magam. Ez sokat segített, azóta sokkal gyakrabban beszélgetek mindenkivel, kérdezgetem őket mit csinálhatnék jobban.”

R: „Érezted hogy fel tudod majd venni a ritmust?”

L: „Az elején azért kell egy pár alkalom hogy belerázódj. De most jól érzem magam, és alkalmazni tudom a felnőtt csapattal szerzett tudásom amikor az U19-esekkel játszok.”

R: „Pontosan mit tanultál a felnőtt csapat edzésein?”

L: „Peter Hermann például sok mindent tanított nekem. Mikor és hogyan passzoljak, milyen erősen – és aztán sokszor ott marad velem edzés után, és kimondottan a tanultakon dolgozunk. Hummels és Boateng is sokat beszélget velem. Különösen Hummels, remek stílusa van és mindig pozitív. A kritikusságát is átvettem, ami sokat segít az U19-es csapat kapitányaként.”

R: „Milyen értelemben?”

L: "Olyan ember vagyok, aki azonnal ki akarja javítani a negatív dolgokat. Azonban ez gyakran rossz, sokszor jobb ha pozitív maradsz meccs közben, és nyugodt fejjel kezeled a hibákat.”

R: „A te korodban fontos tanulni a hibákból. Az UEFA Ifjúsági Ligában a Real Madrid ellen vétettél egy hibát, amiből gólt kaptatok. Hogy kezelted ezt, kivel beszéltél róla?”

L: „Az egész meccset visszanéztem, így a szóban forgó jelenetet is. Idegesítő volt, egyszerűen nem tudtam mit kéne csinálnom abban a helyzetben. Aztán Sebastian Hoeneß elmagyarázta hogyan is csinálhattam volna jobban.”

R: „Először meg kell tanulnod kezelni a kritikát, igaz?”

L: „Hogy őszinte legyek, nehezen kezeltem a kritikát amíg nem beszéltem Joshua Kimmichhel.”

R: „Mit mondott neked?”

L: „Dohában beszéltünk róla, hogyan lehet fiatal játékosként kezelni a kritikát. Azt mondta, szűrni kell az emberek tanácsait: ha valaminek szerinted van értelme, elfogadod.”

R: „Fiatalabb korodban majdnem a Stuttgartban kötöttél ki, akárcsak Kimmich.”

L: „Igen, de én mindig is a Bayernben akartam játszani, a legnagyobb klubban a világon. Alig hittem el amikor először edzhettem a Säbener Straßén. Az hogy akkoriban 14 évesen bentlakásos iskolába költöztem, fontos lépés volt a karrieremet illetően.”

R: „Amikor a Bayernhez érkeztél, az utánpótlás nevelésnek nem volt túl jó híre. Ez számított neked?”

L: „Nem, egyáltalán nem. Az ajánlat egy nagy lehetőség volt, én pedig nem akartam kihagyni – a híresztelésekkel pedig egyáltalán nem értettem egyet. A Bayernnél sokkal magasabb volt a szint, mint Drezdában.”

R: „Az utánpótlás nevelés egyik legfontosabb edzője a Bayernnél Tim Walter, aki 15 éves korodban téged is edzett. Hogyan írnád körül a stílusát?”

L: „Tim Walternél minden a futballról szól – ha a teljesítmény nem megfelelő, elég kemény tud lenni alkalmanként. De egyben egy jó barát is, akivel bármikor bármiről beszélhetek.”

R: „Milyen területen van szükséged a legnagyobb fejlődésre?”

L: „A sprintek első pár méterén lehetnék gyorsabb. Sokat futok, de tudom hogy van még hova fejlődnöm.”

R: „Jobban mennek az edzések most, hogy otthon érzed már magad a Campus-on?

L: „Igen, egyértelműen. Itt mindent figyelnek, mindent elemeznek – a Säbener Straßén nem így volt. A Campus-al minden sokkal profibb lett.”

R: „Sokat változott a napi rutinod azzal hogy a Campus-ra költöztél?”

L: „Természetesen igen. Itt sokkal több lehetőségünk van az egyéni edzésre az edzőteremben. Délelőtt általában a felnőtt csapattal vagyok, délután pedig van időm az egyéni edzésre.”

R: „Vannak a Campus-nak hátrányai is?”

L: „A korábbihoz viszonyítva, nem mondanám. A Säbener Straßén az volt a jó hogy közel voltál a profikhoz, minden nap láthattad őket edzeni. Itt minden csapatnak külön helye van, és jelentősen jobb lehetőségeink vannak az edzésre.”

R: „Köszönöm hogy válaszoltál a kérdésekre Lukas, minden jót kívánok neked a szezon hátralévő részére!”

Forrás: http://miasanrot.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50371/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern II és utánpólás,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?