Blogolj!

Ze Roberto: a Bayern erősebb mint korábban

Domonkos Altdorfer

Ze Roberto a Sport1 interjújában az FC Bayernről, Elberről és Matthäusról is beszél.

München és Liverpool – Az FC Bayern a legendák meccsén a Liverpool ellen lépett pályára. Ezelőtt az alkalom előtt beszélgetett a Sport1 Zé Robertoval a múltról, és a Rekordbajnok jövőjéről.

Jól csengő nevek, legendás stadion, óriási futball-show: Világ- és Európa bajnokok, BL-győztesek lépnek majd pályára, amikor az FC Bayern legendái és az FC Liverpool klub-ikonjai küzdenek meg az Anfield Road-on.

A SPORT1 közvetíti majd a meccset szombaton, március 24-én élőben 15:55-től. Ott lesz Ze Roberto is. A 43 éves brazil ezt az alkalmat egy „álomnak” minősítette és el is mondta, miért örül különösképpen Lothar Matthäusnak.

Ezen kívül szórakoztató történeteket is hallhatunk a múltból, de a jelenlegi csapatról is szót ejtünk.

SPORT1: Üdv újra Németországban, nagy esemény közeleg: Liverpool a Bayern ellen a legendák meccsén.

Ze R.: Nagyon örültem ennek a meghívásnak. Végre újra lehetőségem van a Bayern mezét magamra ölteni és ez egy szép alkalom olyan játékosokkal együtt játszani, akikkel már régóta nem találkoztam. Ennek nagyon örülök.

Sport1: Mely játékosoknak, korábbi csapattársaknak örül különösképpen?

Ze R.: Nagyon örülök Giovanne Elbernek, Paulo Sergionak, Martin Demichelisnek és Lothar Matthäusnak, akiket rég nem láttam már. Amikor fiatal voltam, Lothart követtem Brazíliából a tv-n keresztül, aztán néhány évvel később az első klubom Németországban a Leverkusen lett. A Bayerrel a Bayern München ellen játszottunk és Lothar is a pályán volt. Egy álom vált valóra azzal, hogy ellene játszhattam. Meg is próbáltam mezt cserélni vele, de pechem volt. Egy évvel később, amikor a Bayernhez kerültem, a klubtól kaptam egy mezt Lothar aláírásával. Most a legendák meccsére kaptam meghívást, korábban ezeket a játékosokat néztem a tv-ben. Számomra olyan ez mint egy álom.

Sport1: Különös szerepe lesz Xabi Alonsonak is, aki mindkét csapatban szerepelt, így egy félidőt az egyik, egy félidőt a másik csapatban fog játszani. Hogyan látja az ő szerepét? Milyen emlékei vannak Xabi Alonsorol?

Zé R.: A BL-ben játszottam ellene, most pedig együtt fogunk pályára lépni. Jó buli lesz.

Sport1: Sokan kíváncsiak magára. Az utóbbi időben gyakran lehetett hallani. Ze Roberto már 43 éves és még mindig játszik. Korábban energiabombának is hívták. Ön volt az, aki mindig játszott és sosem volt sérült. Hogyan érte el ezt?

Zé R.: Istennek hála, sosem volt komolyabb sérülésem karrierem során. Ez nagyon fontos egy profi labdarúgónál. Ezért is tudtam hosszú évekig a legmagasabb szinten játszani. A profi karrierem során mindig nagyon odafigyeltem a feladataimra, éheztem a sikerre, mindig a legnagyobb elkötelezettséggel próbáltam játszani. Ezek az összetevők fontosak voltak a hosszú karrieremben. Ezért is tudtam ennyi ideig játszani.

Sport1: Hogyan segített Önnek Giovane Elber, amikor Münchenbe jött?

Zé R.: Giovane sokat segített nekem. Leverkusenben óriási problémát jelentett a német nyelv. Ez rossz volt abban az időben. Négyen voltunk brazilok a Leverkusenben, szóval a pályán és az edzéseken mindig portugálul beszéltünk, aztán négy évvel később, amikor Münchenbe szerződtem, Giovane-val mindig portugálul akartam beszélni, de ő mindig azt mondta, hogy itt németül kell beszélnünk. Nem értettem, de ő megismételte, hogy itt bizony németül kell beszélnünk, különben problémás lesz. Ezt elfogadtam, megpróbáltam németül beszélni, de a meccsek közben továbbra is portugálul kommunikáltunk, hogy az ellenfelek ne értsenek minket. Ez jól is működött.

Sport1: Mivel említette a nyelvet: Mennyire volt fontos a német, hogy itt Münchenben ne csak a brazil játékostársakkal értesse meg magát, hanem másokkal is, de főleg az edzővel. Az Ön első állomása, a Bayern Leverkusen egy paradicsom volt a brazil játékosok számára, mivel Reiner Calmund mindent megteremtett számukra.

Zé R.: Számomra nagyon fontos volt. Giovane és a családja mindenben támogatott engem és a feleségem. Ebben az időszakban sokat tanultam. Leverkusenben minden le lett fordítva, sok brazil játékosunk volt. Ahogy elkezdtem németül tanulni, egyre több mindent értettem, egyre jobb lett.

Sport1: Hogyan változott a Bundesliga azóta? Hogyan ítéli meg a változásokat? Hiányoznak az olyan nagy csaták, mint akkoriban a Leverkusen és a Bayerné?

Zé R.: Az én időmben sokkal több olyan csapat volt, akik a bajnoki címre esélyesek voltak. Akkoriban jó csapat volt Leverkusenben, de a Schalke, a Werder is jó erőkből állt. Akkoriban is a Bayern volt a legjobb, de ma már nem olyan, mint korábban. Most többet költenek a csapatok új játékosokra, lehetne több esélyük is a végső győzelemre, de a Bayern egyszerűen magasabb minőséget képvisel mint a többiek.

Sport1: Túl korán született? Lenne kedve a mostani Bayernben pályára lépni?

Zé R.: Igen, sajnálatos. De már nálunk is ugyanez a filozófia volt, mint ma: Mindig nyerni! A mostani csapat azonban nagyobb minőséget képvisel. A Bayern Münchennek ma sok olyan játékosa van, aki technikailag magasabb szintet képvisel. Az én időmben főleg a futásról szólt minden, az erőről és az 1-1 elleni játékról. Ma más a futball. Sokkal dinamikusabb, a mostani játék okosabb játékosokat igényel, akik járatják a labdát. Jobb labdaérzék kell.

Sport1: Hiányzik Önnek valami Bajorországból Brazíliában?

Zé R.: A biztonság. Brazíliában nehéz idők járnak, rossz irányba haladunk. A kormányunk keveset tesz az emberekért. Nagy a bűnözés, az embereknek nincs munkája, nem tudják a családjukat eltartani. Én azonban optimista vagyok. Nekünk, polgároknak új parlamentet kell választanunk és remélni, hogy mindenki látja, mi a legjobb Brazília számára, akkor majd minden jobb lesz.

Sport1: Hogyan látja a Bayern Münchent most? Esélyesek lehetnek a BL-ben?

Zé R.: A Bayern mindig favorit. Mindig, amikor a Bayern a BL-ben játszik, célja a végső győzelem. Már csak nyolc csapat van bent.

Forrás: https://www.sport1.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50367/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?