Blogolj!

Zé Roberto: a Bayern beoltott a győztes génnel

Cserny Szilárd

Az FCB legendájával, Zé Robertoval készített interjúban szó kerül a németek brazilok elleni meccséről, Robberyről és Jupp Heynckes jövőjéről az FC Bayern Münchennél.

Zé Roberto 43 éven keresztül kötődött a labdarúgáshoz, mielőtt tavaly végleg szögre akasztotta a cipőjét. És most? Pontosan erre szeretett volna választ kapni a tz.de az FCB legendától. Mit csinál most? Egy szinte egyórás beszélgetés Braziliáról, a brazilokról – és természetesen Juppról!

Zé, hozzá tudtál ahhoz szokni, hogy ne rúgd miden nap a labdát?

Zé Roberto: Benne vagyok. Tudja, fél életemen keresztül fociztam-és szándékosan mondom, hogy fele, mert 43 éves koromban álltam le és legalább 80 éves akarok lenni (asztalra csap). Végül is nem távolodtam el teljesen, hiszen most a Palmeiras sportvezetőjeként vagyok aktív.

Hiányzik Önnek néha a pálya?

Nem igazán. Ez egy hosszú idő volt és lezárult. Több időt szerettem volna magamnak és a családomnak.

Hogyan lehet 43 éves korig játszani?

A sérülések el kellett, hogy kerüljenek, ez volt az alap. Másrészről pedig Európában nagyon sokat tanultam a felelősségvállalásról. Magamért és a testemért. Köszönettel tartozom a családomnak, hogy végig mellettem voltak és erőt adtak, hogy ezt végig tudjam csinálni.

A Bayern beoltott a győztes génnel

23 évnyi profi pályafutás, tizenegy klub, több mint 1000 mérkőzés. Mi maradt meg?

A Bayern és Palmeiras címek. Braziliában még senkinek nem sikerült azt elérnie, hogy 42 évesen legyen bajnok vagy 40 évesen kupagyőztes. A Bayern volt az egyetlen klub az életemben, ahol kétszer is játszottam. A Bayern különleges, beoltottak a győztes génnel. Összességében a Bundesliga fontos volt a fejlődésemben. Tudja melyik szót tanultam meg először németül?

Mondja el nekünk!

Zé Roberto: Tovább!!

Tovább?

Brazilként könnyen kaptam a zoknimhoz. Mindig elestem és vártam, hogy befújják a szabálytalanságot, azonban mindig azt hallottam: „Tovább! Mindig tovább!”. Németországban nőttem fel, mint futballista.

Breno, Douglas Costa-miért nem tudnak szintet lépni a brazilok?

Nekik egy más mentalitásuk van, mint amilyen nekünk volt. Könnyebb dolguk is van. Csak vegyük Douglas Costat: ha nem játszik a Bayernben, akkor játszik a Juvéban vagy egy másik topcsapatban. Nekünk ez fordítva volt: nekünk először bizonyítani kellett, hogy egy nagy klubhoz kerüljünk. Ha nem teljesítettem volna jól Leverkusenben, akkor valószínűleg vissza kellett volna mennem Braziliába. Az én generációm keményebben küzdött, nagyobb volt az elszántságunk, mint a mai fiataloknak.

Mit Jelent Jupp Heynckes az Ön karrierjében?

Első alkalommal Madridban találkoztam vele. Keveset játszottam és változtatni szerettem volna, mert álmaim voltak az 1998-as világbajnoksággal kapcsolatban. Ezt megosztottam vele, a Flamengoba igazoltam és így ott voltam Franciaországban. Ezután újra találkoztunk a Bayernnél, amikor 2009-ben átvette a csapatot Jürgen Klinsmanntól. Egy nagyszerű ember.

Ez a véleménye a Bayern vezetőségnek is, akik szívesen marasztalnák még egy további évig.

Nemrég reklámtevékenység miatt a Säbener Straßen együtt ebédeltem a játékosokkal és vele. De azt mondta nekem, hogy nincsen kedve folytatni. Több időt szeretne tölteni magával és a családjával. Ha nem lett volna a Bayern, akkor nem is tért volna vissza. Sokat jelent neki a klub.

Megértem, hogy szeretnék őt megtartani

És ő ugyanúgy a klub számára, ahogy ez kinéz.

Mert ő teljes mértékben azonosul vele. Ezért van az a tisztelet, amit a játékosok mutatnak felé. Nagyon fontos a csapatnak és megértem, hogy szeretnék őt megtartani. Mindezek ellenére azt mondta nekem, hogy csak a szezon végéig csinálja és utána abbahagyja.

Arjen Robben és Franck Ribéry sem lesznek azonban fiatalabbak.

Én mindkettővel csukott szemmel aláírnám a szerződést. A mai napig mindketten a Bayern legkreatívabb és legkiszámíthatatlanabb játékosai. Azonban arra is figyelni kell, hogy megtalálni a megfelelő utódokat, akiket a kettő árnyékában kell felkészíteni.

Például Kingsley Coman vagy Serge Gnabry.

Azt is hallottam, hogy a Bayern Bordeauxban Malcomot is figyeli. Véleményem szerint Robben és Ribéry tökéletes utódja lenne, akik a koruk miatt egyre inkább sérülékenyek lesznek. Ezért az edzőnek pihentetnie kell őket. Ők továbbra is sokat tudnak adni a Bayernnek.

Ugyanez várható Braziliában Neymartól.

Ő el tud mérkőzéseket dönteni. A Braziliában játszó Neymar eltér a Párizsban játszó Neymartól. Ott inkább az egyéniségét mutatja, a Selecaoban pedig egy csapatjátékos-és egyben egy jobb játékos.

Nemrég megsérült, nem játszik Németország ellen. Mit vár ettől a mérkőzéstől?

Nem lesz bosszú a 7-1-ért. Tite (a szövetségi kapitány) számára az a fontos, hogy a finomhangolásokat elvégezze és egy megoldást találjon a Neymar nélküli játékra.

A 7-1-es vereség még téma Braziliában?

Elfelejteni sosem fogják, a 7-1 azonban sok mindenre rámutatott. Brazilia azóta sokat változott és megtalálta a helyes utat a modern futballhoz. Ezért is sorolom magunkat a favoritok közé. Ahogyan Németországot is.

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50263/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,BAYERN HÍREK,BAYERN TÖRTÉNELEM,Bayern történelem: legendás játékosok,jupp heynckes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?