Blogolj!

INTERJÚ! Xabi Alonso: Németország 2014 óta még jobb lett

Xabi Alonso a Sportbuzzer-nek adott interjújában beszél a Németország-Spanyolország válogatott meccsről, Joachim Löw szövetségi kapitányról, valamint az FC Bayernről és edzőjéről Jupp Heynckesről.

SPORTBUZZER: Herr Alonso, pénteken a két futball-nagyhatalom, Németország és Spanyolország barátságos mérkőzésen találkozik egymással. Hogy látja a két csapat jelenlegi helyzetét?

Xabi Alonso (36): A legtöbb játékos topcsapatoknál játszik, és elsősorban természetesen a klubcsapataikkal az előttük álló hajrára koncentrálnak. Ez csak egy barátságos meccs, ahol a két csapat biztosan nem fogja kiteregetni minden kártyáját, de fontos teszt a nagy torna előtt.

Milyen szereplést vár a két csapattól az oroszországi vb-n?

Számomra mindkettő az esélyesek közé tartozik. Németország mindenképpen. Ők a címvédők, és 2014 óta még javultak, új játékosokat építettek be, és hatalmas az önbizalmuk. Spanyolország is egy generációváltást tudhat maga mögött, egy új generáció nő fel. Nekik most kell megmutatniuk, hogy mennyire jók.

Kiket lát a jövő sztárjainak Németországnál és Spanyolországnál?

Sok játékos ugyan fiatal, de már befutottak topcsapatoknál, mint Asensio vagy Isco. Ők még csak 23-24 évesek, de már kétszer nyertek Bajnokok Ligáját. Németországnál a Konföderációs Kupán láttuk, milyen nagy a potenciáljuk. Ott egy B-csapattal nyertek. Különösen örülök, hogy Josh (Kimmich – a szerk.) ilyen nagyszerűen fejlődött. Ő egy nagyszerű srác, nagyon jóban voltam vele a Bayernnél, és figyelemmel követem az útját. Ha így folytatja, nagyszerű jövő előtt áll.

Mekkora szerepe van Jogi Löwnek a német válogatott szereplésében?

Ő mindig túllátott a saját tányérján. Németország már 2010-ben is jó volt, de talán még nem voltak készen a vb-címre. De már észre lehetett venni, hova akar Löw eljutni, milyen focit akar látni, és milyen játékosokra épít. A 2014-es győzelem után is megkezdte a váltást, beépített fiatal játékosokat. És már most egy olyan csapatot épít, ami négy év múlva Katarban versenyben lesz a győzelemért. Azt hiszem, ez a nagy erőssége. A jelenre és a jövőre is tekint.

Meghatározhat Németország egy egész korszakot, ahogy korábban Spanyolország a 2008-as és 2012-es eb-győzelmekkel és a 2010-es vb címmel?

Nem lesz egyszerű (nevet). De ha megvédik a vb-címüket, akkor már elértek valamit, ami nekünk nem sikerült.

Térjünk rá a volt klubjára, az FC Bayernre. Mennyire lepte meg, hogy Jupp Heynckes még egyszer visszatért a reflektorfénybe?

Tényleg meglepett. Hihetetlen, amit véghezvisz. A helyzet, amikor érkezett és most, 100 százalékban különbözik. Heynckes mindenkivel jól kijön a klubnál, a vezetőkkel, a játékosokkal, a szurkolókkal.

Gondolja, hogy a nyáron tényleg abbahagyja?

Mondjuk úgy: nem lennék meglepve, ha mégis folytatná (nevet). Biztos vagyok benne, hogy beszél Herr Rummeniggevel és Herr Hoeneß-szel, és hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást az FC Bayern számára. Ha úgy gondolják, hogy az Heynckes, akkor meg fogják oldani. Nagyon tisztelem őket.

Ki lehet – valamikor a jövőben – Heynckes utódja? Talán Xabi Alonso?

Nem, nem, ez még korai (nevet). Talán pár év múlva, de biztosan nem most. Örülök, hogy momentán nincs már rajtam nyomás. Még nem vagyok készen egy ilyen nagy kihívásra.

De már elkezdte edzői pályáját, a „Tango Squad FC” edzője, egy az Adidas által összeállított utánpótláscsapaté.

Érdekes a másik oldalon állni. Ez egy remek kezdeményezés az Adidastól, tehetségekkel egész Európából. A srácoknak lehetőségük van olyan klubok ellen játszani, mint a Real, a Juve, a Bayern vagy a Milan, sztárokkal edzeni – ez olyan, mint egy álom. Ha elképzelem, hogy 15-16 évesen lett volna erre lehetőségem – húú, az hihetetlen lett volna. De számomra ezek a legelső lépések, nem több.

Mik a következők?

Nincs rajtam nyomás, nagyon nyugodt vagyok. Ez egy új munka, amiben tapasztalatot kell gyűjteni. Játékosként ezt nagy kluboknál tehettem, különböző országokban, nagyszerű edzők keze alatt. De végül mindenkinek meg kell találnia a saját egyéniségét.

Nem lenne nehéz, a Bayernnél, a Realnál vagy a Liverpoolnál hospitálnia és tapasztalatokat gyűjtenie.

Igen, mindegyik csapattal jó a viszonyom, mindig szívesen fogadnak, ha ott vagyok – ez büszkeséggel tölt el.

Ki volt a legjobb játékos, akivel együtt játszott?

Húú, nehéz kérdés. Azt meg tudom mondani, ki volt a legjobb, aki ellen játszottam.

Kérem.

Fiatal játékosként könnyebb nagy benyomást tenni az emberre, de amikor húszévesen először játszottam Zinédine Zidane ellen, azt gondoltam: vao! Mi ez? A legnehezebb dolgok is olyan könnyűnek tűntek nála. Nagyon szerettem őt látni játszani – és gyűlöltem ellene játszani.

Nagyon áradozott Philipp Lahmról is.

Igen, ő nagyon intelligens volt, egyszerűen értette a játékot. Philipp pontosan tudta, mit kell tennie neki magának és mindenki másnak – ez nagy benyomást tett rám.

Nem lenne pont ezért ideális edző belőle?

De, de ő minden posztot be tudna tölteni. A Bayernnél, a DFB-nél vagy bárhol. Nagy tisztelet övezi mindenhol, és jól meg fogja gondolni. Kár lenne, ha olyasvalaki, mint ő, nem maradna a futball közelében.

A foci világában jelenleg sok vita van – az átigazolási díjakról, a bázistól való eltávolodásról.

Meg kell próbálni mindkét oldalt látni. A profikét és a szurkolókét is. Ha része vagy ennek a világnak, akkor el kell fogadnod bizonyos dolgokat, amiken úgysem tudsz változtatni, és amikből természetesen profitálsz is. De meg tudom érteni, hogy vannak, akik őrületnek tartják azt, ami most folyik. De higgye el nekem: a vége még mindig nem látszik.

Ezt hogy érti?

A buborék egyre nagyobb és nagyobb lesz, egyre több pénz van a rendszerben. De az emberek mégis nézik a focit. A tv-ben vagy a stadionban, megveszik a mezeket. Nem látom a visszaesést.

Meg tudja érteni az olyan játékosokat, mint Aubemeyang vagy Dembélé, akik sztrájkolni kezdtek, hogy kikényszerítsék az átigazolásukat?

Nem fogom elítélni, amit tettek, mert nem ismerem eléggé a helyzetet. Nem tudom, hogy én hogyan viselkedtem volna egy ilyen esetben. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy meddig hajlandó elmenni.

A Premier League a tv-s pénzek miatt tartósan le fogja hagyni a Bundesliga-t és a Primera Division-t?

Úgy gondolom, hogy a két legjobb csapat még mindig Spanyolországban játszik. De Németországban és Olaszországban is van a Juve-val és a Bayernnel olyan csapat, akik egy szinten vannak a Barca-val és a Real-lal. Angliában az élmezőny nagyon kiegyenlített. De a pénz nem minden. Pénz az elmúlt években is volt elég a Premier League-ben.

Hogyan ítéli meg a helyzetet Németországban?

A Dortmund éveken át nagyon jó volt. De ahelyett, hogy csökkentette volna a szakadékot, az az elmúlt években nagyobb lett. Ez nem jó a ligának. Szükség van feszültségre, a Bayernnek szüksége van ellenfelekre – mindegy, hogy az a BVB, a Schalke vagy a Lipcse.

Hallotta Hans-Joachim Watzke mondatát, amikor azt mondta, hogy szívesen látna egy olyan játékost a BVB-nél, mint Xabi Alonso?

Igen, értesültem róla – ez egy szép bók volt. Nagyszerű párharcaim voltak a BVB ellen a Reallal és a Bayernnel, mindig nagyon tiszteltem a klubot.

Igaza van Watzke-nak?

Sok tehetségük van, sok jó játékosuk a támadósorban. Ami hiányzik, azok az egyéniségek és a vezérek. Végeredményben a kettő keverékére van szükség. Azt gondolom, hogy ha ez sikerül Dortmundban, akkor megint közelebb kerülnek a Bayernhez.

Az utolsó kérdés: jelenleg sok a pletyka Robert Lewandowskiról…

Természetesen, mint mindig (nevet). Ez nem újdonság.

Gondolja, hogy még jobbá tenné a Realt?

Nyilvánvalóan a világ egyik legjobb kilencese. De én azt gondolom, hogy a Bayernnél a lehető legjobb helyen van.

Miért?

Minden évben meglövi a góljait, ismeri a klubot, a ligát, nyeri a címeket. Hogy akar-e még máshol tapasztalatot szerezni, azt magának kell eldöntenie.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: http://www.sportbuzzer.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50259/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,NATIONALELF HÍREK,xabi alonso
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?