Blogolj!

Ezért hagytam ott a Bayern Münchent...

Cserny Szilárd

Emre Can a Liverpoolnál egy top játékossá vált. A sport1 interjúban beszél a fejlődéséről, Jürgen Kloppról és a Pep Guardiolaval folytatott beszélgetéséről.

A frankfurti futballistától egy kifinomult középpályásig az Anfield Road-on. Emre Can fejlődése igazi labdarúgó mese.

Most már a nemzeti tizenegy játékosa a divattervezők világába is belépett. Múlt héten mutatta be a szülővárosában, az első saját kollekcióját a svéd divat óriásnak, a H&M-nek.

A Sport1 találkozott Cannal, aki az interjúban beszélt többi között az FC Liverpoolról, Jürgen Kloppról, a közelgő oroszországi világbajnokságról és az FC Bayerntől való távozásáról a triplázós 2012/2013-as szezon után.

Sport1: Herr Can, hogyan érzi magát, hogy 24 évesen piacra dobja első divatkollekcióját?

Emre Can: Nagyon jól. A divat számomra nagyon fontos, mindig is érdekelt. Egyébként azt szokták mondani: a ruha teszi az embert. Megmutatja, hogy mit jelent egy ember számára.

Sport1: A legtöbb futballista drága tervezőkkel dolgozik. Miért választotta a H&M-et?

Can: Nagyon szeretem a márkát, mert vele nőttem fel. Én nem gazdag családból származom és mi nagyon gyakran ott vásároltunk. És én a mai napig ezt teszem. Ez egy minőségi márka. Ezért is egy nagy megtiszteltetés számomra, hogy együtt dolgozhatom a H&M-mel.

Sport1: Te vagy az első futballista David Beckham után, aki a divat piacán egy saját kollekciót tervezett…

Can: Beckham mindig is egyfajta példakép volt a számomra. Ezért is van az, hogy minden pontosan úgy alakult, ahogyan terveztem.

Sport1: Mit szólt Jürgen Klopp az ön mellékállásához?

Can: Meglepő módon semmit (nevet). Valójában azt vártam volna, hogy egy mondókával áll elő. De lehet, hogy ez meg fog történni. Néhány játékostárs mondta, hogy a „German Becks”

Sport1: Jürgen Klopp még mindig a profi futball kevés különleges figuráinak egyike. Mit tud tőle ellesni?

Can: Jürgen Klopptól nagyon sokat lehet tanulni. Emberi oldaláról is. Egy nagyszerű edző, ez nem is kérdés. De tényleg emberileg is, amilyen őszinte és amilyen közeli viszonyban van velünk, futballistákkal. Különösen azt szeretem benne, hogy olyan amilyen. Én is próbálok mindig ilyen lenni.

Sport1: Klopp irányítása alatt a Liverpool alapemberévé vált. Ő a legjobb edző, akivel valaha is dolgozott?

Can: Ezt nehéz megválaszolni, mert már rengeteg jó edzőm volt. De az egyértelmű, hogy Jürgen Klopp irányítása alatt nagyon sokat fejlődtem. Nagyon hálás vagyok neki és nagyon szeretek vele együtt dolgozni.

Sport1: Klopp a látványos futball híve. Hogy értékeli a Liverpool szezonját?

Can: Eddig jó. Egy jó Premier League szezonunk van és saját kezünkben van a sorsunk, hogy nemzetközi kupában való indulást jelentő helyen végezzünk. A Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntőben vagyunk.

Sport1: Ha megnézzük, hogy Mohamed Salah, Roberto Firmino mennyire szervezettek, talán elképzelhető, hogy Coutinho a Liverpoolnak nem is fog hiányozni…

Can: Egy ilyen kaliberű játékos mindenkinek hiányozna. Nagyon tehetséges, jó futballista. Azonban az tény, hogy nélküle is jó munkát végeztünk csapatként.

Sport 1: Meddig vezethet az út a Bajnokok Ligájában? A következő ellenfelük a Manchester City lesz.

Can: Nagyon érdekes lesz. De mi úgy indulunk neki minden mérkőzésnek, hogy megnyerjük. Nem kell senkitől sem félnünk. Döntősök szeretnénk lenni.

Sport1: Elméletileg nem ez lenne az első. Ön már 2013-ban ott volt a döntőben a Wembleyben az FC Bayernnel…

Can: Igen ott voltam a Wembleyben. Nem voltam a keret tagja, de átélhettem. Ennél többet szeretnék. Ezért szeretném újra elérni a döntőt. Bátran kijelenthetem, hogy ez motivál engem.

Sport1: Tulajdonképpen Bajnokok Ligája győztesnek érzi magát?

Can: Személyesen nem mondanám BL győztesnek magam, mert nem játszottam.

Sport1: Ezután elhagyta a bajorokat és a Bayern Leverkusenhez szerződött. Visszatekintve elmondhatja: mindent jól csinált, vagy megbánta az akkori döntését?

Can: Nem, abszolút nem. Ma már látható, hogy ez volt a helyes döntés. Abban az időben megérkezett Pep Guardiola és nekem volt egy nagyon jó felkészülési időszakom az irányítása alatt. Aztán volt egy nagyon, de nagyon őszinte beszélgetésünk.

Sport1: Miről szólt?

Can: Nagyon fiatal voltam és nagyon fontos volt, hogy sokat játszhassak. Ő pedig elmondta nekem: "én nem tudom neked most azt garantálni, hogy minden héten játszani fogsz." Én pedig megláttam a lehetőséget a Leverkusenben. Ők is a Bajnokok Ligájában játszottak. Sokan, úgy látták, hogy visszalépés volt, azonban számomra ez előrelépést jelentett, mert folyamatos játéklehetőséget kaptam. Ma már látható, hogy minden szempontból kifizetődő volt.

Sport1: Az hiba volt a bajoroktól, hogy elengedték önt?

Can: Nem mondanám. Azt, hogy hibás lépés volt-e, azt nekik kell eldönteni.

Sport1: A nemzeti tizenegynél is nagy a harc. Ennek ellenére jó esély van arra, hogy nyáron részt vehet az oroszországi világbajnokságon. Lát esélyt arra, hogy alapemberré válhat a csapatban?

Can: Az a célom, hogy fontos része legyek a csapatnak. Én csak a klubomnál és a következő két felkészülési mérkőzésen tudok belehúzni. Minden másról a szövetségi kapitánynak kell dönteni.

Sport1: Miben kell Emre Can-nak, mint futballistának még javulnia?

Can: Ez egy jó kérdés (mondja mosolyogva ). Sok problémás dolog van, például szerezhetnék több gólt.

Sport1: Ebben a szezonban már hatot szerzett - mindezt védekező középpályásként…

Can: Igen. És valójában nekem a védekezés a fő feladatom. Azonban az az érzésem, hogy szerezhetnék még több gólt. Így tudnám még inkább segíteni a csapatomat.

Sport1: Hol látja magát három év múlva, mi a személyes álma?

Can: Szeretnék világklasszis játékos lenni. Talán egyszer a világ legjobb játékosai közé fogok tartozni. Ez szép lenne.

Forrás: https://www.sport1.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50191/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,NATIONALELF HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?