Blogolj!

Van Gaal: ha Jupp a nyáron abbahagyná, az egy nagyon ésszerű döntés lenne

Bogdányi Norbert

A Bayern egykori mestere ismét a Bild-nek adott interjút. Beszélt Juppról, Lewandowskiról, az esetleges BL győzelemről, és hogy a négy topbajnokság közül melyiket tartja a legerősebbnek.

Bild: „Hogy érzi magát majdnem két év szünet után?”

van Gaal: „Nem voltak könnyűek az elmúlt évek. Sok sorscsapást kellett elszenvednem, mert sok hozzátartozómat elvesztettem. Az egyik mostoha fiam mindössze 42 évesen halt meg. A hat testvérem közül csak három van még életben. Most 66 éves vagyok, a testvéreim közül csak az egyik van 70 fölött. Ez elgondolkodtat. De ennek ellenére pozitív vagyok és előre tekintek. Testileg egészséges vagyok és jól érzem magam.”

Bild: Mik a tervei a jövőre nézve?

van Gaal: A feleségemmel megvan a tervünk, hogy hogyan szeretnénk megöregedni.. Vettünk egy új apartmant Portugáliában és Svájcban, és Hollandiában is szeretnénk egyet. Így három klímazónában is tudunk majd élni. Még most is rengeteg ajánlatot kapok hétről hétre, ami hihetetlen.

Bild: A trófeaterméből még hiányzik egy francia banoki cím. Mi lenne ha Nasser Al-Khelafi megkeresné a PSG-től?

van Gaal: Nagyszerű lenne, de nem menne ilyen egyszerűen. Még egy nyelvet meg kéne tanulnom, és nehezen boldogulok a franciával. Az edző számára a kommunikáció a legfontosabb.

Bild: Ez úgy hangzik, mintha a focitól visszavonulva szeretne élni.

van Gaal: Jól érzem magam így. Nem zárom ki azonban, hogy még egyszer visszatérek, de nem látok rá sok esélyt. Már számos VB ajánlatot is elutasítottam.

Bild: Mit gondol a mai játékosokról? Fiatalként rengeteget keresnek, folyamatosan a telefonon lógnak és mindenütt tetováltak.

van Gaal: Jó kérdés, mert edzőként a fiatalokban kell bízni. Mindig az volt az elvem, hogy ne csak a játékost nézzem, hanem a környezetét is. Egyre nehezebb lépést tartani a fejlődéssel, mert én más értékeket tartok szem előtt mint a mai fiatalok.

Bild: Már kijelentette, hogy a folyamatos Hoenessel való nézeteltérések miatt nem tervez a Bayernhez visszatérni. Mit tanácsol Heynckesnek, akinek a nyáron lejár a szerződése?

van Gaal: Ha Jupp a nyáron abbahagyná az egy nagyon ésszerű döntés lenne. Nem tudom elképzelni, hogy folytatja. Hisz 73-éves lesz, a csúcson a legjobb abbahagyni. Már egyszer megtette. Most jó hogy visszajött, de ha a szezon után abbahagyja, akkor is a Bayern istene marad.”

Bild: El van kápráztatva Heynckestől?

van Gaal: Igen, mert amit a Bayernnel csinál az fantasztikus. Ő a klub vezére, habár ezt Uli Hoenes gondolja magáról. Jupp a különbséget jelenti a személyisége, a filozófiája és a játékosokhoz fűződő viszonya miatt. Utólag Karl Heinz Rummenigge és Hoeneß is mondhatja, hogy jó döntés volt megválni Ancelottitól.

Bild: Úgy gondolja, hogy egy új edző kevesebb tekintéllyel fog bírni?

van Gaal: A fiatal edzők biztosan nem, ők még jobban kezelik a hasonló helyzeteket mint a tapasztaltabbak.

Bild: Kérem magyarázza el.

van Gaal: Julian Nagelsmann még semmit sem nyert. Más életszakaszban jár mint Ancelotti, aki már mindent megnyert. Carlo mégsem ért el mindent amit Uli és Kalle akart. A sikeres edzők nem szeretik, ha a vezetők beleavatkoznak a munkájukba.

Bild: Robert Lewandowskit a 2021-ig tartó szerződése ellenére folyamatosan összefüggésbe hozzák a Real Madriddal.

van Gaal: Úgy gondolom, hogy a Bayern nem fogja eladni. Ő nem helyettesíthető. Nem csak sok gólt szerez, bármikor megjátszható és a harmadik embert is látja. Jelenleg a világ legjobb csatára. Én is szívesen edzettem volna Lewandowskit, a Manchester Unitedhez is vittem volna. Az árát megfizette volna a klub, de a bayern nem engedte.

Bild: Miért esik nehezére a Bayernnek egy újabb Alabát vagy egy Müllert kinevelni?

van Gaal: Mert sokkal könnyebb megvásárolni a játékosokat. Ezzel gyengítik a többi klubot. Az ifirészleg nem olyan fontos a Bayernnél szerintem.

Bild: Váltsunk témát egy kicsit: A volt válogatott Per Mertesacker gyakran beszélt interjúkban a nyomásról és a félelmeiről a futballban. Mi a véleménye erről?

van Gaal: Dolgoztam olyan csapatoknál, ahol nagyon nagy a nyomás. Ismerek olyan nagyszerű játékosokat akik nem bírták a nyomást, és elmentek a csapattól. Ezt azonban nem mondják a sajtónak – ami persze jogos, mert a reakciót sem viselnék jobban a nyomásnál. Az olyan Játékosokkal akiknek Mertesackerhez hasonló problémáik voltak, annak alapján kezeltem, hogy hogyan bírják a nyomást.

Bild: Hogyan pontosan?

van Gaal: A lényeg a kommunikáció, az összpontosítás, a felkészülés és a bizalom. Főként a bizalom volt számomra fontos. A játékosnak éreznie kellett, hogy az edző, a társai és a környezete komolyan bíznak benne. Ez egy folyamat. De ha az én módszereim nem működtek, a csapataimnál mindig volt egy pszichológus.

Bild: Ön hogyan bírta a nyomást?

van Gaal: Az edzőn lévő nyomás még nagyobb mint a játékosoké. Az edző felelős mindenért, de én mindig bíztam magamban, ezért kevésbé stresszeltem a karrierem során. Volt egy arrogáns Imagem, de valójában sosem voltam az, mert mindig nyitott voltam a főnökeim, a játékosok és az asszisztenseim kritikáira.

Bild: Dolgozott Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, és Angliában. Melyik a legjobb bajnokság ön szerint?

van Gaal: A Premier League-ben minden évben más lesz a bajnok, a legjobb focit Spanyolországban játsszák. Ezek után jön a Bundesliga. Viszont ezt a Bajnokságot csak a fantasztikus atmoszféráról és a teltházas stadionjairól ismerem. Ezért szeretem Németországot és az FC Bayernt.

Bild: Akadályozza a Bundesligát, hogy az 50+1 befektetők tiltva vannak?

van Gaal: Egy befektetőkkel teli világ nem jó. De szükség van rájuk. Az 50+1 egy jó szabály, mert rossz befektetők is léteznek. Németországban viszont túl nagy a Bayern és a többi csapat közötti különbség, ezen változtatni kell. Kalle remek munkát végez a Bayernnél és megvan az esélyük a Bl győzelemre is. A Bayern védelme alkalmas arra hogy elől letámadjon a csapat, de hátul mégis biztosítva legyen. A Manchester Citynek nincsen Boatenge és Hummelse.

Bild: Hollandiában nincsen videóbíró.

van Gaal: Az elmúlt években sok múlott a bírókon ezért jó ötletnek találom, hogy bevezetésre került a videóbíró. A meccsek gyorsak, és a játékosok is megpróbálják kijátszani a szabályokat. Meg kell próbálni segíteni a játékvezetőket. Más sportágakban, ahol a sportolóknak más a mentalitása nem ez a helyzet. Jobban tisztelik az ellenfelüket. Ezen változtatni kell.

Bild: Hogyan?

van Gaal: Az lenne a legjobb ha már az utánpótlásban bevezetnék, hogy leküldik őket a pályáról, ha reklamálnak. Ha a női futballt nézzük más a helyzet. Ilyen téren tanulhatnának a férfiak a nőktől.”

Bild: Hollandia nem lesz ott a VB-n.

van Gaal: Sajnálom hogy kiesett a válogatott, ez a játékosok fejlődésének nem tesz jót. De ha a szövetség háromszor vált edzőt a selejtezők során, nem kell meglepődni. A játékosok színvonala mindenesetre elég lett volna a továbbjutáshoz.

Bild: Kinek szurkol?

van Gaal: Ha Müller játszik Németországgal akkor nekik. Ha Iniesta benne van a Spanyol csapatban akkor nekik. Németország, Spanyolország és Brazília mindig is esélyesek. A Belgáknak is sok nagy tehetségük van. Argentína is esélyes, mert minden csapat veszélyes ahol Messi játszik.

Bild: Még egy kérdésem van. Igaz hogy olyan E-maileket küldött Manchester United játékosoknak, amiben egy jelző volt elrejtve, amivel láthatta, hogy ki és mennyi ideig olvassa?

van Gaal: Igen igaz. E-maileket küldtem a játékosoknak, amikben felhívtam a figyelmüket az erősségeikre és a gyengeségeikre. A digitális nyomjelzőt az informatikusommal fejlesztettük ki. Minden játékos be tudott jelentkezni. Így megadtam mindenkinek a lehetőséget, hogy felkészüljön a beszélgetésre és szemtől szemben beszélgessünk. Biztosan kérdezik, hogy mire való a megfigyelés. Mégis még ma is profinak találom.

Bild: A játékosoknak mégsem tetszett ennyire.

van Gaal: Ez igaz. De ezt nem láttuk előre. De ezt az E-mailezést a Bayernnél is csináltam. Meggyőződésem, hogy egy vérbeli profi, profi körülmények között szeretne élni. Pont mint Arjen Robben. Ő elolvasta az E-mailt.

Forrás: https://www.bild.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50152/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?