3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Kingsley Coman-t hogyan tudnánk pótolni?

Pandula László

A Bayern Hertha ütközet hajrájában, a szurkolók szíve a torkukban dobogott. Kingsley Coman-t épp csak becserélték, egy párharc során szinte egyből megsérült. Pár órával később jött is a megerősítés, hogy elképzelhető, hogy a francia szélső a szezon további részét kénytelen kihagyni. Elemezzük a sérülés jelentőségét és a lehetséges pótlásokat.

FC Bayern és a szélsők- több mint 10 éve eléggé különös történet. Ha Ribéry és Robben a múltban kiesett, nagyon korlátozottak voltak a lehetőségek. Az életkor előre haladtával ez egy kicsit azért megváltozott.

A statisztikák magukért beszélnek

A szezonban több játékos került górcső alá. Először Thiago, aki Carlo Ancelotti alatt hiányzó láncszeme volt a középpálya közepének. Sérülése után, James került egyre jobban előtérbe. Aki eléggé hamar kulcsjátékossá lépett elő.

Ribéry árnyékában, aki a szezon első felében sérült meg, egy másik játékos (Kingsley Coman) került előtérbe. Amióta ideigazolt azóta megy arról a vita, hogy egyszer elérheti-e azt a szintet amit Robben képvisel. Ancelotti alatt az edző bizalma viszont hiányzott, és nem igazán kapott játéklehetőséget.

Ribéry sérülése eléggé paradoxon helyzet volt, mert Coman számára örömteli volt, hogy több játéklehetőséget kaphatott, másfelől pedig sajnálatos, mert egy szélsővel kevesebben voltunk. Coman az edző bizalmával és a rendszeres játékidővel amit kapott, a Bundesliga legjobb egy az egy elleni játékosa lett.

A Francia 4,2 cselt hajt végre 90 percenként. Egyik 500 percnél többet játszó játékos se tudja ezt felmutatni. A cseleiben a hatékonyságuk is magáért beszélnek. A cseleinek az 57,5%-a sikeres, a Lipcsei Bruma-nak (4 sikeres csel 90 perc alatt) 54%-os, a Dortmundi Pulisicnek (3,3 sikeres csel 90 percenként) 43%-os mutatója van. A Leverkuseni Leon Bailey-nek, akit nagyon sokan dicsérnek, meg se közelíti Coman statjait. 2,7 cselt mutat be 90 percenként, ami 56,25% os sikerességű.

Az összehasonlítás nagyon izgalmas, különösen ha a csapattársaival vetik össze. Kell egy kis idő hozzá míg megtaláljuk Robbent és Ribéry-t ezen a listán. Utóbbi csupán 30%-ban tudja végrehajtani a cseleit. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a 34 éves játékosnak 1,4 sikeres csele van, a 4,6 próbálkozásból 90 perc alatt.

Robben 1,3 sikeres cselt tudhat magáénak (3,8-ból) ami 34%-os, picivel jobb mutató, de még mindig nem elég hatékony. Ha kettejük eredményét összetesszük kijön Coman statisztikája, ami már jónak mondható.

Tehát mondhatni, eléggé nagy pácban van a Bayern amit a szezon végének közeledtével meg kellene oldani. Mindig a szezon végi kulcsmeccseken hiányzott egy játékos aki képes eldönteni a komoly tétmeccseket. Coman pont ilyen játékos lehetne, ha nem lenne sérült.

Coman még a Hertha elleni meccsen sérült meg

Ha Coman kezdett, nagyon sok lehetőséget tudott kialakítani és nyomás alá helyezni az ellenfelet. Nem könnyű túl járni az eszén és nagyon sokoldalú. Coman dominál a játékában, ugyanakkor azt is tudja, hogyan vegye ki magát a játékból. A dolgok vagy a jobb oldalról indultak, vagy megtalálták őt a labdával.

Pontosan ez az amit Ribéry az utóbbi időben nem tud kezelni. Minden labdát elkérne ha tudna és túl domináns a játékban, de már nem mindig tud tempo-ban ott lenni. Ezáltal túl sok ellentámadási lehetőséget adva az ellenfeleknek.

Coman taktikai fejlődése azonban figyelemreméltó. Nagyon jó a pozíciós játéka, megtalálja az üres területeket és tudja mikor kell cselezni és mikor nem. Ez a tudatossága korábban hiányzott és sokszor a vesztét okozta, de mostanra nagyon jól tudja hasznosítani a tudását. Ha megfelelően támogatják, akkor több kockázatot is tud vállalni.

A magabiztos, lelkes és rendkívül hatékony Coman óriási veszteség a Bayern számára. Még akkor is, ha a 21 éves fiatal tehetségnek további kemény munkára lesz szüksége a jövőre nézve, mert ő volt az egyik kulcsjátékosa a támadószekciónak.

A számok is magukért beszélnek. Comannal a csapatban 88%-os a győzelmi arány. Nélküle csak 70%.

A kerettervezés balul sült el?

Az, hogy ez a sérülés ennyire aggasztó nem csak azért van, mert Robben és Ribéry idősebbek. Jó napjaikon még mindig képesek egy szinttel feljebb emelni a Bayern játékát.

Azokat a jobb napokat akkor tudják érvényesíteni, ha jól beosztják az erejüket, megtervezik, és tudnak rotálni is a csapaton belül. A személyi erőforrások miatt ez egyre nehezebbé válik, és ennek válaszát a vezetőségnél találjuk. Nekiállni a szezonnak 3 szélsővel, ezt nem igazán gondolták át.

Már csak azért is, mert nem lehetett arra számítani, hogy a Robbéry páros sérülés nélkül, fitten megússza az egész szezont. Adódik a kérdés, miért nem igazoltunk még egy szélsőt, vagy miért adtuk kölcsön Gnabryt a Hoffenheimnek.

A kérdés nyílt marad, hogy milyen teljesítményre leszünk majd így képesek a nemzetközi porondon, ha egy acélosabb csapattal találkozunk, ami a Bundesligában eddig jól működött, Robben és Ribéry segítségével.

A ligában Gnabry a cseleinek 54%-át abszolválta sikerrel. 3.3 sikeres volt a 6,1-ből, ami eléggé az élmezőnyben van a statisztikák alapján és ez is alátámasztja a tehetségét, valamint mutatja mennyire bátran és hatékonyan cselez. A gólérzékenységével sincs baj. 90 percenként 2,6 kapura lövést jegyez, ez 4 gólra és 1049 percre volt elég sérülése ellenére. A 4 gólpasszával elég jó mérlege van.

Nagyon nagy segítség lenne a jelenlegi helyzetben. Előre nem lehetett ezt sajnos látni, de lehetett volna előrelátóbbnak lenni.

Milyen alternatívákat kínál most a csapat?

Ennek ellenére megvan a lehetőség a csapatban, hogy kompenzálják Coman sérülését. A Bundesliga már meg van. Freiburgban a Bayern bebizonyította, hogy nem mindig kellenek szélsők a sikerhez. Nem mindig szép látvány, de a munkát így is el lehet végezni és ez a lényeg.

Középen a szerepet Müller, Thiago vagy James tölti be. Sajátos módjukkal ugyan, de eddig sikeresen keresztülvitték a csapatot a szezonon. Most minden attól függ, hogy Coman sérülése kompenzálható-e csapatszinten vagy sem.

Ha Heynckesnek elég bátorsága van, hogy mindhármukat játszassa a nagy meccseken, a Bayern még mindig képes rugalmas és gyors tempójú játékra. Ez arra a különböző tulajdonságokra támaszkodik, amit ez a három játékos képvisel. Egyszerűen kiegészítik egymást a pályán.

Thiago az, aki a csapat játékát alapozza meg és irányítja. Ő áll a védelem és a csatárok között, valamint bejátssza a labdát a veszélyes területekre. A spanyol játékos uralja, bejátssza a területeket, nagyon jól váltja a játékhelyzeteket és a labdabirtoklást, nemcsak a védelemtől a középpályáig, hanem akár leghátulról egészen a támadóharmadig is. Ezzel együtt James mögött sokat kell segítenie, hogy összedolgozzanak és eredményesek legyenek.

A kolumbiai játékos ezáltal koncentrálhat a 10-es pozíció bejátszására, de remekül szerepel a jobb szélen is, ahol nem kell annyira a játéképítésben részt vennie. Továbbra is a kapuralövések és a kulcspasszok adása a legfőbb feladata. Valamint elviszi az ellenfél játékosait, lefoglalva őket, ezáltal teret nyitva Lewandowskinak és Müllernek.

Utóbbi játékos egyre erősebben és hasznosabban játszik. Müller nem csak a múltban, hanem a jelenben is az egyik legfontosabb láncszeme a csapatnak. Különösen most, amikor a szélek gyengültek, vagy sérüléssel bajlódik a csapat, a Bayern a mentalitását és a játékintelligenciáját hasznosan tudja kamatoztatni. A „raumdeuter” újra régi fényében ragyoghat, főleg így, hogy ennyi szabadságot kap, és győzelmekhez segíti a csapatot.

Néha gólszerzőként, néha előkészítőként tündököl, van hogy egy remekbeszabott elfutással véteti észre magát, ami egy másik játékost jó helyzetbe hoz. Ő az úgy nevezett kölyök a pályán, akire szükség van a csapatban. Sose adja fel, mutatja az utat és motiválja csapattársait is.

Müller irányítja a támadótársait, segít megszervezni a letámadást, utasításokat ad a többieknek és felelősséget vállal. Ha Müller a formáját és a hozzáállását át tudja ültetni a nagy sorsdöntő meccsekre is, akkor fontos lépéssel kerülnénk közelebb Coman pótlásához.

Mindenesetre Müller mindig központi szerepet játszik. Kimmich mostanában fellép sokszor a támadásokkal. A hátsó alakzat biztonságát egy három fős alakulat biztosítja, Martinez-el kiegészítve. Nem impotens támadásban sem, és védekezésben nagyon hatékony. A spanyolnak nagy területet kell bejátszania és védenie, ez különösen fontos, mivel ő az egyetlen játékos az egész csapatban aki képes erre.

A James, Müller, Lewandowski háromszög nem csak a területeket tudja jól bejátszani, de nagyon jól és összehangoltan játszanak hátrafelé is a védelemmel, vagy a középpályával.

Thiago további feladata, hogy mélységi biztonságot adva építse fel a támadásokat, de segítsen a nehezebb helyzetekben is a védekezésben, labdaszerzésben, valamint megtalálni a csapattársakat kulcspasszokkal. Még egy plusz lehetőség adódik középen, hogy Kimmichnek kitenni szélre a labdát, aki aztán a beinduló támadókat egy jó indítással, beadással helyzetbe hozza. Heynckes dolga még az, hogy a 16-oson belüli játékot minél veszélyesebbé tegye.

Az is lehetséges, hogy ezekkel a kombinációkkal él majd a Bayern, vagy az is lehet, hogy Ribéryt szimplán csak beteszi a helyére. Bizonyos szituációkban a francia még mindig nagyon sikeres és hatékony. Akkor nem megy neki igazán, ha kevés területe van a védőre a ráfutáskor.

Heynckesnek muszáj továbbra is jól rotálnia

Juppnak folyamatos kontroll alatt kell tartania a keretet. Fontos döntéseket kell meghoznia. Hagyja, hogy a már említett hármast Javi Martinez biztosítsa, vagy esetleg Vidalra bízza ezt a feladatot? Vidal is egy nagyon jó opció lehet, főleg ha a Bajnokok Ligájáról van szó.

De a Chileinek feljebb húzódva, előrébb kell játszania mint a Freiburg ellen. Nagyon jó és veszélyes beindulásai vannak a büntetőterületen belülre és kihasználhatja James, Thiago vagy adott esetben Kimmich remek beadásait. Ez és a labda visszaszerzésében mutatott játéka teszi nagyon hasznossá a játékát, ez tudja feledtetni az olykor-olykor észnélküli, és a kiállítás veszélyes játékát.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy csapattársai támogassák a Chilei játékát. A grafika pont azt mutatja, hogy Vidal előretörése üres területet hagy maga mögött, amit Thiago nem hagyhat felügyelet nélkül. Vagy bízik Martínezben, hogy ezt a területet is tudja kezelni, vagy Ribéry és Alaba tudnak még visszalépni ilyen esetekben. Vidal fegyver is tud lenni, de egyfajta rizikó is. Ezért az edzőnek a csapatban, és a játékostársaknak is megfelelően kell használniuk.

Heynckesnek el kell döntenie, hogy mely ellenfél ellen milyen támadójátékot kell játszatni, és hogy a jó védekezésre, vagy a támadásra fektessék a hangsúlyt. A tény, hogy Comant sajnos mellőzni kell. Hiánya a legrosszabb és a müncheni alakulatnak össze kell állítania a játékát.

De szerencsére vannak megoldások és lehetőségek. Vannak technikailag képzett játékosai akik felszabadíthatják a Robbéry párost, és lenyűgöző fizikai formának örvend a csapat, figyelemre méltó hozzáállással és van egy Müller, amilyen stílusú játékos egyetlen egy másik európai csapatban sem lelhető fel.

Forrás: http://miasanrot.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/50025/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,kingsley coman
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?