Blogolj!

Arturo Vidal: másoknak sztárokat kellett igazolni, hogy a mi szintünket elérjék

Cserny Szilárd

A Bayernes Arturo Vidal magabiztos ebben a fontos időszakban. A Bajnokok Ligájának a megnyerésével végre megvalósulhat a vágya. Szó lesz arról, hogy mennyire büszke Arturo Vidal a jelenlegi helyzetre, hogy egy ilyen világszínvonalú klubnál, mint az FC Bayern, ilyen fontos szerepet tölthet be. Mivel a német nyelv alkalmanként nehézséget okoz, ezért a Bayern szurkolókkal nem mindig tudja megértetni magát.

Ezért a chilei azt kérte, hogy ezt a nagyinterjút anyanyelvén, spanyol nyelven folytassák le. Egy érdekes beszélgetésre kerül sor a Bayern jelenlegi óriási előnyéről a Bundesligában, a müncheni klubpolitikáról és a nagy álmáról, hogy megnyerje a bajnokok ligáját.

Herr Vidal, az Isztambuli kirándulás a hazai 5-0 után egy kirándulás lesz?

Ha csak az eredményt vesszük figyelembe, akkor így is nézhetjük. Azonban mi az FC Bayern vagyunk. Minden meccset meg akarunk nyerni. Az Isztambulit is. Azért repülünk oda, hogy elvégezzük a munkánkat és egy újabb győzelemmel jussunk a negyeddöntőbe.

Mennyire nehéz egy ennyire egyértelmű hazai meccs után, újabb 90 percig koncentráltnak maradni?

Ha az ember egy ilyen nagy klubnál játszik, mint a Bayern, akkor ezt tudnia kell. Mindenki a keretből szeretne játszani, mindenki keresi a saját helyét a csapatban, ezért minden egyes alkalommal a lehető legjobban kell elvégeznünk a feladatunkat, mert a csapatnak győzni kell. Ez a cél van a szemünk előtt.

A Bayern előnye hatalmas a Bundesligában, mennyire nehéz minden egyes alkalommal kellően motiváltnak maradni?

(hosszasan nevet) Több izgalom a Ligában valóban jól jönne. Egyes csapatoknál egyszerűen hiányzik az állandóság. Hétről hétre meg akarjuk mutatni, az elkövetkező körülményektől függetlenül, hogy nem véletlenül vagyunk az első helyen. Ezzel a hozzállással szeretnénk minden meccset megnyerni a Bundesligában.

Ha az ember Bajnokok Ligáját akar nyerni, akkor ez a 20 pont jó vagy rossz?

Mindkettő. De nem gondolom, hogy ez problémát okozna nekünk. A bajnokságban bátrabban próbálhatunk ki újabb variációkat, taktikákat és ezáltal pihentek tudunk maradni, hogy 100%-ot tudjunk nyújtani.

Azért furcsa, hogy a bajnokságban már évek óta nincsen rivális, a Bajnokok Ligájában viszont több is. Hogyan tud az ember fejben mindig átkapcsolni?

Ez nem olyan nehéz, a győzelmeket nem ajándékba kapjuk. Minden sikernek ára van, energiánkba kerül. Igen, valóban majdnem minden meccset megnyerünk. Azonban ezek mögött kemény munka van. Ez azonban nem csak ránk érvényes. A Bajnokok Ligájában van még néhány csapat amelyik dominál a hazája bajnokságában és nagyon sok olyan csapat van, akik mindig új sztárokat vásárolnak. Ezért ez a legkeményebb versenysorozat a világon. És az FC Bayern a legjobb klubok közé tartozik a világon.

Talán a jövő héten már a Bayern bajnok lesz, tehát március közepén…

Remélem, ezt szeretnénk elérni. Hogy utána aztán élvezhessük a sikert.

Sok csapat, ahogyan a Bayern is, szeretné megnyerni a Bajnokok Ligáját, a végén viszont csak egynek sikerülhet. Ezért oda kell figyelni, hogy a bajnoki cím ne tegye kényelmessé a csapatot.

Egyrészről Önnek igaza van. Igen, valóban szép dolog bajnoknak lenni. Azonban mi a Bayenről beszélgetünk. Ez a klub mindig több címet akar, ez a legfontosabb egy ilyen nagy klubnak. A Bajnoki cím, a Német kupa és persze a Bajnokok Ligája cím. Én szeretném ezzel a klubbal mind a hármat megnyerni. Reméljük minden össze fog jönni ebben az évben. Egy kicsivel több szerencsére van szükségünk, mint a tavalyi évben a Real Madrid ellen.

Tavaly a Real Madrid elleni negyeddöntő hazai meccsén, 1-0-ás vezetésnél, elrontott egy tizenegyest, a visszavágón kicsivel a hosszabbítás előtt piros lapot kapott. Ott motoszkál-e még a fejében, hogy jobban is csinálhatta volna?

Igen. Mindenképpen.

Nem érzi úgy, hogy valamennyire az Ön hibája is volt a kiesés?

Hibának nem mondanám, nagyon nehéz volt nekem. Végül az otthoni meccsen én fejeltem az első gólt az elhibázott tizenegyes előtt. Nekem is meg az egész csapatnak is az fáj, hogy a Real Madrid ellen történt ez a dolog. Szerintem végig ugyanazt a szintet képviseltük, még emberhátrányban is. A végén egyszerűen pechünk volt. Remélem, hogy idén mi leszünk a legjobbak és a végén megnyerjük a címet.

Kik a legnagyobb riválisok?

Az FC Barcelona-val és a Real Madriddal még számolnunk kell, aztán ott van még a Manchester City, akik idén szintén nagyon jók. A Liverpool is nagyon tetszik nekem. Ha továbbjutunk a negyeddöntőben, ott már nem lesz könnyű ellenfél. Azonban nekünk is egy erős keretünk van és bárki ellen fel tudjuk venni a harcot.

Szeretne a Manchester City és Pep Guardiola ellen játszani?

Ez egy szép és különleges helyzet lenne. Mindkét csapat játékstílusa hasonló. Az a legfontosabb, hogy senkitől sem szabad félnünk.

Az Európai fociban valami őrült dolgok születnek. A PSG felfoghatatlan összeget adott ki Neymarért és társaiért, a Manchester City egy komplett csapatot vásárolt, de összességében az angol csapatok hatalmas befektetéseket csináltak. A Bayern másképpen dolgozik, szívvel lélekkel csapatot épít. Mit gondol a bajorok által választott útról?

Én ezt egy csodálatos útnak gondolom, de tényleg. Az emberek ennél a klubnál nagyon jó munkát végeznek, tudják mit akarnak, milyen poszton van szükség erősítésre. Ezért nincsen szükség nagy pénzek kidobására. A többi csapatnak több átigazolásra van szükségük, mert a keretük alacsonyabb minőséget képvisel. Nekik új sztárokat kell igazolniuk ahhoz, hogy a Bayern München szintjére érhessenek. Nálunk a Bayernél mindenki magas színvonalat képvisel, abszolút világklasszis.

Akkor az FC Bayern számára egy hatalmas elismerés lenne, hogyha ebben a szezonban hatalmas kiadások nélkül nyernék meg a király kategóriát?

Igen, ez egy különleges siker lenne. Mert mi egy csapat vagyunk, a játékosok már régóta együtt játszanak, ezért nincsen szükség hatalmas összegek kiadására. A klubvezetés elégedett minden játékossal, mert a világ bármelyik csapatában képesek lennének játszani. Ahogyan már mondtam: Mi a világszínvonalú Bayernről beszélünk.

Másik oldalról egyes játékososok már 30 évesek vagy annál is idősebbek -lehet, hogy ez egy utolsó alkalom, hogy ez a csapat egy közös történelmet írjon?

Én úgy gondolom, hogy ez egy megfelelő pillanat, mert egy megfelelő csapatunk van hozzá. Nem csak 11 játékos, hanem 20 a legmagasabb szinten.

Önnek már majdnem sikerült 2015-ben a Juventussal, azonban a döntőt 1-3-re elvesztették az FC Barcelona ellen... Ez a vereség jelenthet egy extra motivációt, hogy végre már ezt a kupát is megnyerhesse?

Igen, így van. Még mindig van bennem keserűség az elvesztett döntő miatt. Attól függetlenül, hogy a végéig partiban voltunk, ez nem vigasz. Ez az én álmom, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját.

Sok időre van szüksége, hogy egy ilyen vereséget feldolgozzon?

Az ilyesmit nem tudod elfelejteni. Egy ilyen után, még keményebben dolgozol, hogy újra a döntőbe kerülj és hogy meg is nyerd azt.

Az Ön leigazolásánál Karl Heinz Rummenigge azt nyilatkozta, hogy a Bayernnek szüksége van az olyan játékosokra, mint ön, hogy megnyerhesse a nemzetközi meccseket. Igaza van?

Úgy gondolom igen, és hálás vagyok azért, hogy bizalmat szavazott nekem. Én mindent beleadok, hogy ez megvalósuljon. A tavalyi évben a Real Madrid ellen pechesek voltunk, de idén újra keményen dolgozunk. Mi mindent megteszünk a végső siker érdekében.

Ön Jupp Heynckessel kiváló kapcsolatot ápol. Mondhatjuk, hogy olyan mintha az édesapja lenne?

(nevet) Valóban lehetne az édesapám is. Ő már a Leverkusenben is formált engem, amikor még fiatal tehetséges játékos voltam. Az ő segítségével lett a Leverkusen egy jobb csapat. Ő ismer engem, tudja, hogyan élek, mikor megy jól nekem vagy mikor rosszabbul - és van lehetőségem vele spanyolul beszélni. Ez nagyon sokat segít nekem.

Tavaly novemberben Heynckes nyíltan megmondta önnek, hogy keményebben kell dolgoznia.

Természetesen emlékszem erre és én így is tettem... Az az időszak nehézségeket okozott nekem, először az edzőcsere, Carlo Ancelottival nagyon jól tudtunk kommunikálni, összességében összegyűlt minden. Kiestünk a válogatottal a vb selejtezőkön. Először is először újra formába kellett lendülnöm, hogy megfeleljek az edzőnek. Most azonban újra 100%-os vagyok.

Akkor már biztosan mondta Heynckesnek, hogy hosszabbíthat még egy évet.

Nagyon szép lenne, hogyha még maradna egy évet. „El Grande tudja, hogy mit akar”. Mi tudtára adtuk, hogy örülnénk, hogyha még sok évig az edzőnk maradna. Ez rajta múlik és ezt neki egyedül kell eldöntenie.

Önök Heynckest El Grandenak, a Nagynak hívják?

Igen, természetesen. Ő mindent megnyert. Németországban és Spanyolországban is. Egy nagyszerű karrier.

Az Ön szerződése 2019 júniusában lejár. Ezért a következő hetekben topteljesítményt kell nyújtania, hogy egy új szerződést kapjon?

Nem gondolom. Az elmúlt 3 évben megmutattam, hogy ki vagyok. A vezetőségen múlik, hogy hosszabbítanak-e velem... Eddig jó úton járunk. Egyelőre csak a meccseink járnak a fejemben. Nekünk a következő hetekben el kell végeznünk a házifeladatokat, a címeket megszerezni. Most csak ez a fontos.

Sok játékos szeretne a Premier League-ben játszani, ahol hatalmas pénzek vannak. Önnek is az a célja, hogy Angliába igazoljon?

Számomra a legfontosabb, hogy címeket nyerjek és minden évben a Bajnokok Ligájában szerepeljek. Ezért vagyok a Bayernnél. Meg szeretném mutatni, hogy mire vagyok képes, a futballnak akarok most mindent alárendelni. Most ez az én motivációm.

Összességében már majdnem 7 éve van Németországban. Mi jelent Önnek ez az ország?

Németország nekem olyan mintha a bölcsőm lenne. Itt megkaptam az esélyt, hogy felnőjek és megismerjem az európai futballt. Ez alapozta meg nekem azt, hogy ilyen hosszú ideig tudok ilyen magas színvonalon játszani. Hálás vagyok azért, hogy ilyen korán Németországba kerülhettem és hogy itt váltam éretté.

Egy korábbi szalagcímünkön ez állt: „Goretzka, Vidal, Thiago-túl sokan egy helyre” Látta Ön is ezt? Valakinek távoznia kell?

Én nem így látom ezt. Ma csak annyit tudnak Önök is mondani, hogy jön Goretzka. De azt Önök sem tudják még megmondani, hogy hogyan és milyen poszton fog játszani. Először meg kell várnunk, hogy lássuk, hogyan fog alakulni.

Hiányzik Önnek még egy ország, ahol játszani szeretne? Anglia, Spanyolország, Kína, USA?

Nem tudjuk mit hoz a jövő. Nem lehet tudni, hogy mikor fejezzük be a pályafutásunkat, de én szeretnék minél tovább ezen a magas szinten játszani. A Bayern az, amire szükségem van és amit szeretnék. De nem tudjuk, hogyan lesz tovább. De én most csak a Bayernre gondolok és arra a célra, hogy ezzel a klubbal megnyerjem a Bajnokok Ligáját.

Mit mondana egy fiatal dél-amerikainak, aki Európába szeretne jönni-A Bundesligába jöjjön vagy Anglia legyen az első számú célpont?

Ha egy fiatal játékosnak az a célja, hogy elérje a legmagasabb szintet, akkor Németországba vagy Olaszországba kell mennie. Ahogyan én is tettem. Én csak ebben a két ligában játszottam. És ezek a ligák nagyon sokat segítettek a fejlődésemben. Itt Németországban a világbajnokok játszanak, és tudják, hogyan kell a futballt játszani. Ha valaki tanulni akar, akkor ide kell jönnie.

Az Ön játékstílusa nagy fizikai igénybevételt követel, sok éven keresztül hétről hétre szó szerint felszántja a pályát. Hogyan éli ezt meg, nem okoz fájdalmat?

Természetesen érzel fájdalmat egy mérkőzés után, azonban csak egy kis idő elteltével. A sípszó után még tele vagy adrenalinnal és teljesen a feladatra fókuszálsz. Azonban egy nappal a mérkőzés után érzed valójában, hogy mit csináltál. Azonban szerencsések vagyunk, mert a Bayernnél a legjobb lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, hogy regenerálódjunk.

Hány éves koráig szeretne játszani?

Ameddig tudok, remélem 36 vagy 37 éves koromig Európában, utána esetleg még egy évet Chilében a nevelőegyesületemnél a Colo Colonál. Minden nap keményen dolgozom, hogy még sok éven keresztül ezen a szinten tudjak játszani.

És utána mit szeretne csinálni? Egy edző lenne vagy menedzser?

Szívesen lennék edző. Remélem, hogy sikerülni fog, hogyha majd egy szép nap befejezem az aktív pályafutásomat.

A Chilei válogatottban 98 meccset abszolvált. Büszke erre az értékre, vagy még el szeretné érni a 100-as határt?

Noha nagyon sok meccsen játszottam már, amire büszke vagyok, azonban szeretnék még nagyon sok évet a válogatottban játszani. Szeretném még egyszer megnyerni a Copa Americat, mondjuk 2019-ben, és szeretnék Chilével a 2022-es Katari vb-n részt venni. Ezért is kell topformában tartanom magam.

Az oroszországi világbajnokságra nem jutottak ki. Szomorkodik emiatt?

Elég sajnálatos dolog, hogy egy ilyen jó chilei csapattal nem sikerült kijutnunk. Így most ezt az időt a családommal töltöm, ahelyett, hogy a világbajnokságon játszanék. Még nem tudom, hogy a tv-ben fogom-e nézni a meccseket, nagyon nehezemre esne. Szeretnék inkább ott lenni.

Reménykedik, hogy legalább Németország újra világbajnok lesz?

Nagyon szép lenne a német Bayernes csapattársaimnak, de a jóbarátomnak Jamesnek és Kolumbiának is szurkolni fogok, annak ellenére, hogy ők nagy vetélytársaink voltak a selejtezőkön. A vb címnek mindenképpen a Bayern öltözőbe kell kerülnie.

Ön Olaszországban a Juventussal négyszer volt bajnok, most a Bayernel harmadszorra lesz. Hét éve folyamatosan bajnok, ez Ön szerint egy normális dolog?

Nem, ez nagyon különleges. Minden alkalommal az. Európában chileiként ilyen sokszor bajnoknak lenni, történelminek számít. Ez nagyon sokat jelent nekem, növeli az önbizalmamat. Ki mondhatja még ezt el magáról, hogy sorozatban hétszer bajnok lett Németországban és Olaszországban?

Ismeri a rotálás szót?

Mit jelent ez a szó?

Ro-tá-l…

Aham, arra gondol, hogy a játékosokat folyamatosan cserélgetni?

Pontosan. A rotálás jelent problémát önnek?

Az szerintem egyértelmű, hogy egy rotálás senkinek sem tetszik. Mindenki játszani akar. Mivel sok meccsen kell játszani és ha valakinek ilyen kerete van, mint az FC Bayernnek, sok hasonló kvalitású játékossal, akkor ez valóban segít, hogy fittek maradjunk amikor a sorsdöntő mérkőzések következnek. Ezek azok a meccsek, amelyeken mind játszani szeretnénk. Ahogyan mondtam. Legszívesebben minden meccsen játszanék. Azonban megértem az edzőt is, hogy szeretne új dolgokat is kipróbálni és megtartani az egyensúlyt a keretben.

Ön úgy látja, hogy Jupp Heynckes alatt a fontos meccseken mindig kezdő lesz?

Szeretnék. Amennyiben mindig jól dolgozom és jó teljesítményt nyújtok, akkor remélem, hogy lesz helyem a kezdő tizenegyben.

Ezzel a kerettel az edzőnek nagyon nehéz megtalálni a kezdő tizenegyet.

Természetesen nehéz- Azonban ez a csapat mellett szól, hogy erős keretünk van és kiváló játékosokkal rendelkezünk.

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49864/pics/lead_800x600.jpg
arturo vidal,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?