Müller: a Wembley már régen történt...

Habo Peter

Világbajnok, Bajnokok Ligája győztes, hatszoros német bajnok, vb-gólkirály… De maga Thomas Müller úgy gondolja, hogy csak erős közepes mindenben. A Bayern Magazinnak adott interjújában a 28 éves játékos, aki ezekben a hetekben és hónapokban a sérült Manuel Neuert helyettesíti a Bayern kapitányaként, beszél az FC Bayernnél betöltött szerepéről, a Bajnokok Ligájáról és a Bundesliga-ról, James-ről és Jupp Heynckesről és egy nagy vágyáról..

fcb: Thomas, a tavaszi forduló már csaknem két hónapja tart, de eddig csak két olyan hét volt, amikor két meccs volt. Milyen érzés ez a játékosoknak?

Müller: Egy kicsit vontatott. De tudjuk, ez a vihar előtti csend. A március végi válogatott szünet után jön a java. akkor talán majd vágyunk is egy kis nyugalomra. De a mostani hetek sem rosszak. Valóban tudunk edzeni, volt már két szabadnapunk is, hogy a fejek kitisztuljanak. Az edzőnek nem kellett a meccsekre nagyon tekintettel lennie, és tökéletesen tudta tervezni az edzéseket. Így nagyon jó arányban volt a terhelés és a regenerálódás is.

fcb: Nehéz ennek ellenére fenntartani a koncentrációt?

Müller: A téli szünet után nagyon nagyra nőtt az előnyünk a ligában, és azt várhatnák, hogy egy kicsit lelassítunk. De nem! Nem ilyen a felfogásunk. Nagyon nagy bennünk a győzni akarás. A Hertha elleni 0:0-nál is voltak nagyon jó lehetőségeink a győzelemre. Amikor a pályán vagyunk, és a bíró belefúj a sípjába, onnantól egyszerűen mindig győzni akarunk.

fcb: A Bajnokok Ligája nyolcaddöntője most öt héten keresztül fog zajlani...

Müller: Ebben van azért jó dolog is: az ember megnézheti a többi meccset is. Rendszerint csak az eredményeket látjuk a kivetítőn. Alapvetően a február nem a legizgalmasabb hónap a világ labdarúgásában. A figyelem inkább az áprilison és a májuson van. Mindannyian azt kívánjuk, hogy a tél lassan forduljon tavaszba - és ez igaz a futball szezonra is.

fcb: A többi nyolcaddöntőt már a lehetséges negyeddöntős ellenfelekre tekintve nézed?

Müller: A nagy csapatokra és a rangadókra figyelek. A Real Madridra a PSG ellen, Barcelona-ra a Chelsea ellen, vagy a Manchester City-re, ami óraműként működik – megpróbálom kicsit elemezni, hogyan játszanak. Nem azért, mert már ott van a tudatalattimban, hogy a negyeddöntőben találkozhatunk, hanem mert érdekel. A Madrid például a bajnokságban krízisben van, de a Bajnokok Ligájában 3:1-re megnyerte az első meccset. Erre természetesen jobban odafigyel az ember, ha már lehetősége van nézni a meccset.

fcb: Az első meccset 5-0-ra nyertétek a Besiktas ellen. Mire számítasz a visszavágón a jövő héten?

Müller: Tisztában vagyunk vele, hogy a Lipcsének akadtak gondjai Isztanbulban a pokoli hangulat miatt, és ki is kaptak. De: 5-0, és mi az FC Bayern vagyunk, tovább fogunk jutni, csak ez lehet a célunk! Az első meccsen látható volt a kiállítástól függetlenül, hogy nagyon sok szabad területet hagynak elől. A visszavágón is keresni fogjuk a lehetőségeket. Nem azért megyünk Isztanbulba, hogy megtartsuk ezt az előnyt. Várjuk a jó hangulatot, és egy jó meccset szeretnénk játszani.

fcb: A Bayernnek a Bundesligában meglévő nagy fölénye miatt a médiában szóba került a rájátszásos lebonyolítás. Mit szólsz ehhez?

Müller: Egy 34 fordulós bajnokság különleges dolog. Minden héten pontokat kell szerezni, nem szabad kiengedni. Ha a bajnoki versengés már márciusban véget ér akkor el kell gondolkozni. Minden szurkoló az izgalmat szereti.

fcb: Méreg ez az FC Bayern nemzetközi céljainak is, ha ennyire hamar eldől minden?

Müller: Nem. Ez egy téves feltételezés. 2013-ban viszonylag korán megnyertük a bajnokságot, majd ezt követően tripláztunk. Az elmúlt években sem volt meg az az érzésem, hogy ez miatt hiányzott volna a szükséges feszültség és a koncentráció a vesztes Bajnokok Ligája meccseken a játékunkból.

fcb: Jupp Heynckes visszatérése után sikersorozatot produkáltatok. A média újra és újra összehasonlítja a 2012/13-as triplázás szezonját az ideivel. Ismét érezhető a 2013-as szellemisége?

Müller: Kínálja magát ez az összehasonlítás. Természetesen a rajongók arra vágynak, hogy nagy dolgok történjenek, még akkor is, ha a klubnál reálisan szemléljük a dolgot. Természetesen a legmagasabb célokat tűzzük magunk elé. Mindannyian a Bajnokok Ligája döntőjére vágyunk, hiszen a legutóbbi öt évvel ezelőtt volt. Azonban ezt nem lehet betervezni.

fcb: Amikor James Rodríguez csatlakozott a Bayernhez, sokan a te vetélytársadat látták benne, de most már együtt játszotok a pályán. Ez hogyan jött?

Müller: Senki sem elemezte reálisan a helyzetet. Egyszerűen csak annyit mondtak, hogy hasonló a pozíciónk, és Carlo Ancelotti kedvenc játékosa – a többi kézenfekvő volt. Mindenesetre az tény, hogy James nagyon jól beilleszkedett hozzánk. Tulajdonképpen Jupp Heynckes irányítása alatt bontakozott ki igazán a tehetsége, és sokat adott hozzá a sikeres őszünkhöz. Nagyon jól együttműködünk a pályán, mivel ő olyan játékos, aki a labdákat osztogatja, én pedig inkább olyan játékos vagyok, aki a passzokat fogadja.

fcb: Azt mondják: a VB-évek Müller-évek. Ezt aláírnád?

Müller: Pontosan így van! (nevet) Miért is edzek még mindig?

fcb: Milyen szerepet játszik nálad most a hamarosan kezdődő világbajnokság?

Müller: A várakozás egyértelműen jelen van. És az embert mindig érik kihívások. A hibátlan selejtezők óta Jogi Löw és Oliver Bierhoff arra éleznek ki minket, hogy mindent ellenőrizzünk, és tényleg tegyünk meg mindent, hogy a nyáron fittek legyünk és készen álljunk. Németországban van egy egészséges verseny. Befutott játékosként én sem dőlhetek hátra. A Konföderációs Kupa újra nagyszerű energiákat mozgósított. Mindenki meg akarja mutatni magát, éppen ezért a Világbajnokság már ott van egy ideje mindenkinek a fejében.

fcb: Apropó, top forma! Nagyon gyorsan elérted a téli szünetet követően...

Müller: A téli szünet előtti teljesítményemet sem találtam annyira rossznak (mosolyog) Természetesen nem lőttem annyi gólt az utóbbi időben, mint az utolsó évben Pep irányítása alatt. Akkor 20 gólom volt, de általában 13 gól körül lövök szezononként. Tudtam, hogy ez a húsz gól egyszer vissza fog hullani a fejemre. Alapvetően úgy látom, hogy a játékomat jobban mérik gólokban, mint amennyire szeretném. Van, amikor rosszabbul jövök ki ebből, van, amikor jobban. Voltak olyan meccsek, amikor nem voltam elégedett magammal, de kívülről minden rendben volt, hiszen szereztem egy gólt. Akármennyire is sajnálom, de a labdarúgás pusztán az eredményről szól, nem mindig tisztességesen értékelik.

fcb: Jupp Heynckes nemrég áradozott rólad: "nincs még egy ilyen típusú játékos Európában!" Ki van rakva már ez a mondat bekeretezve otthon a falra?

Müller: A sok dolgot, amit rólad mondanak, vagy írnak, a saját szűrődön át kell nézni, és jól kell reagálni rá. Mind a dicséretre, mind a kritikára. Tudom, hogy rendelkezem azokkal a képességekkel, amelyekre a csapatnak szüksége van - különben nem lennék ilyen régóta a csapat tagja. Ha az egyes képességeimet összehasonlítanám a világ élvonalával, például a sebességet, a lövéseket, vagy a párharcokat, akkor külön-külön nézve csak erős középszer lennék. De az egész, a mozgásommal és a szabad területek iránti érzékemmel mégis értékessé válik. A megfelelő időben kell a megfelelő dolgokat csinálni. Az összkép a lényeg.

fcb: Hogyan könyveled el ezt a dicséretet?

Müller: Jupp Heynckes a visszatérésekor már a kezdetektől tisztázta, hogy mögöttem áll. Ez jót tett, és szívesen hallgatom ezeket a dicsérő szavakat, ez nem is kérdés. Azonban a teljesítményelv még mindig minden felett áll, senki sem kap ingyenjegyet - főleg nem az FC Bayernnél. Most jó sorozatban vagyok, de az ember mindig csak annyira jó, mint amennyire a legutóbbi meccsén jó volt. Semmilyen teljesítményre nem szabad ráülni. Ez pont a Besiktas elleni mérkőzés előtt látszott, hiszen az edző abban a "nehéz" helyzetben volt, hogy minden játékos a rendelkezésére állt.

fcb: Az elmúlt években többször is viselted a kapitányi karszalagot, de soha nem olyan hosszú ideig, mint most Manuel Neuer kiesése óta. Ez megváltoztatott valamit benned?

Müller: Nem igazán. Amikor fiatal voltam az egész arról szólt, hogy megragadjam a lehetőséget és megbirkózzam a profi labdarúgás kihívásaival. Akkor elsősorban magadra figyelsz, hogy jó teljesítményt nyújts. De az évek során az ember belenő a vezető szerepbe, és egyre inkább van rálátása a csapatra is. Ez egyrészt örömet okoz, másrészt néha talán el is rabol pár százalékot az ember saját teljesítményéből.

fcb: Ezt hogy érted?

Müller: Korábban még a 85. percben is teljesen természetes módon kísértem minden támadást, és így az idény során egy-kettővel több gólt rúgtam. Ma már inkább ránézek az eredményre, és inkább biztosítok, ha már 2:0-ra vezetünk. A csapatra tekintettel lenni talán nem mindig teljesen optimális az egyéni teljesítmény szempontjából, de ennek felette állok szerencsére. És nem úgy van, hogy a felelősség csak rám nehezedne. Nem egy sereg 20 éves srác vagyunk, sok olyan emberünk van, akik tudják, hogy hogyan is működik a foci. Mindig fantasztikus az edzéseken is látni, hogy mennyi olyan játékosunk van, aki semmilyen körülmények között nem akar és nem is tud veszíteni. Más felfogással nem is lehetne megmaradni ezen a magas színvonalon.

fcb: Milyen érzés az FC Bayern kulcsfigurájának lenni?

Müller: Ismerem ezt a nézőpontot, és ezt nem is próbálom elkerülni. A séma illik rám: egy Felső-Bajorországból érkezett, saját nevelés és így tovább. Természetesen ez érdekes a klub számára is, mert az FC Bayern ebben a tekintetben eltér a világ nagy klubjaitól és megőrizte a kötődést a saját gyökereihez. De természetesen elsősorban a teljesítménytől függ, mert a fociban minden nagyon gyorsan változhat. Bastian Schweinsteiger és Philipp Lahm évekig meghatározták a klubot. És Philipp éppen csak egy háromnegyed éve hagyta abba, de már a kutya nem keresi, ha szabad ilyen direkten fogalmaznom. De ez egy ilyen világ: ha holnap lesérülök, és három hónapra kidőlök, akkor a következő nap még beszámolnak az esetről, de két és fél hónapig senkit sem érdekelnék. Mi a mérkőzéseken vagyunk fontos figurák.

fcb: De elég jelentős figurák.

Müller: Lehetséges. És már nem is az a helyzet, hogy ez nyugtalanítana. Ahhoz már túl sokat foglalkoztam ezzel. Csak szeretnék jól játszani és sikeres lenni a csapattal. Ha ezek megvannak, akkor okoz örömöt a szurkolókkal való szorosabb kapcsolat is. Lehet, hogy egy kicsit hülyén hangzik, de az egyik együtt jár a másikkal.

fcb: Már minden megnyertél és 28 évesen még csak most lépsz a legjobb focista életkorba.

Müller: Legalábbis korábban mindig ezt mondogatták nekem. (nevet) Nem is volt olyan régen, amikor 30 évesen a válogatottnál még középre kellett állnia valakinek a cicázásnál.

fcb: Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben?

Müller: A szerződésem 2021-ben jár le, ez a futballban egy örökkévalóság. A közös célunk a siker, a Bajnokok Ligájában is. A mi generációnk nem elégedett meg a 2013-as sikerrel, meg akarjuk próbálni ismét. A Wembley óta már eltelt jó pár év és ez az, ami zavar engem.

fcb: 31 éves leszel, amikor lejár a jelenlegi szerződésed. Gondolkozol már a jövődön?

Müller: Inkább azon tűnődőm, hogy képes leszek-e akkor még olyan teljesítményt nyújtani, hogy a Bayernnél fontos szerepet játsszak. Minden évben változik a csapat, és mindig meg kell küzdeni a helyért. De még képesnek érzem magam arra, hogy a szervezetem még akkor is jól fog működni, és tudok majd teljesíteni. Ami a későbbieket illeti, az sokkal inkább a rövid távú dolgoktól függ majd. Nos, abban biztos vagyok, hogy 31 évesen nem fogok a befejezésen gondolkodni. De utána teljesen jogos, hogy mindenki egy kis távolságot akar tartani a futballtól, ami különösen hétvégenként megterhelő. És amikor ez megvan, akkor azt látod, hogy hiányzik-e valami. Azért minden bizonnyal nagyon szép, ha van szabadidőd a hétvégén.

fcb: Ebben a szezonban is nyitva áll még néhány személyi kérdés. Mennyire foglalkoztat, hogy mit hoz a jövő az FC Bayernnél?

Müller: Egy futballcsapat folyamatosan változik, ez így volt az elmúlt évben Philipp Lahmmal és Xabi Alonsoval is. Egy klubnak, mint az FC Bayern, olyannak kell lennie, mint egy Forma 1-es versenyzőnek: mindig a következő kanyarra kell figyelnie, különben akaratlanul is kirepül a pályáról. Mi, játékosok is szembesülünk a jövőbeli tervekkel, de sokkal inkább a következő feladatainkra fókuszálunk. Címeket akarunk nyerni és ehhez szükségünk van minden elérhető emberre. A nyáron akár tíz új játékos jöhet, de a klub még mindig működni fog.

fcb: Akkor ez a cövek Pählból (Müller szülővárosa – a ford.) még mindig szilárdan áll a földben.

Müller: Így van! Nem is engedem kiütni. (nevet)

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49861/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,thomas müller
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?