Blogolj!

Bayern München: 2012/13 vs 2017/18, melyik keret volt a jobb?

Rusz Dániel

"Az elmúlt négy évben a Bayernnek sokkal erősebb kerete volt, mint a triplázás idényében." Ezt nem mi mondtuk! Ez annak a személynek a véleménye, aki azt a páratlan hőstettet vitte véghez, hogy irányítása alatt a csapata megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját: Jupp Heynckesé.

A 72 éves szakember helyzete éppen ideális, hogy összehasonlítsuk utódjával, Pep Guardiolával és elődjével, Carlo Ancelottival. Ha Heynckes meg tudja ismételni a történelmi sikert, a 2017/18-as generáció csatlakozik a 2012/13-as klublegendákhoz. De vajon tényleg jobb a jelenlegi csapat, mint amivel Jupp elvitte a pálmát mind a hazai, mind az európai versenysorozatokat tekintve? A bundesliga.com-nál most reflektorfénybe helyezték a két keretet, és megvizsgálták, vajon igaza volt-e Herr Heynckesnek.

Védelem

Annak ellenére, ahogy Sven Ulreich berobbant Manuel Neuer helyett az idei szezonban, azért el kell ismernünk, hogy a Stuttgart egykori hálóőre nem az a kapus, aki a triplázás évében segítette a csapatot. Ugyanakkor az előtte lévő négy játékossal karöltve egy stabil hátsó alakzatot tudnak alkotni. Az említettek közül ketten, David Alaba és Jerome Boateng, a triplázás óta eltelt öt évben is a lehető legmagasabb szinten futballoztak, akik páratlanul értékes biztonságot jelentenek a Bayern védelmében, akikre lehet építeni. Alaba tisztességes kezdő játékossá nőtte ki magát mind a klubnál, mind a nemzeti csapatánál, Boateng pedig szintén az alappillére volt annak a német válogatottnak, amelyik 2014-ben megnyerte a világbajnokságot - amit akár idén nyáron Oroszországban meg is ismételhetnek.

Mats Hummels 2013-ban még a Borussia Dortmund színeiben lépett pályára a Wembleyben, Münchenbe való visszatérése pedig nagy örömnek számított. Bár Dante kulcsfigura volt az öltözőben, a brazil bizony vétett olyan hibákat a pályán, amit Hummels már nem követ el. Higgadtság és nyugalom jellemzi a labdakezelését, lézer pontosságú hátulról érkező passzai pedig a 2018-as Bayernt egy még kifinomultabb dimenzióba emelte.

Kifinomultság... valami, amiből nagyon sok szorult Philipp Lahmba, aki mindemellett klasszis tehetség. Az ember, aki magasba emelte a müncheniek ötödik európai trófeáját, pótolhatatlannak tűnt 2013-ban, de Joshua Kimmichben minden megvan, hogy bebizonyítsa, igenis lehet pótolni őt. Igen, Lahm jóhíre számtalanszor bizonyítást nyert, míg Kimmich csak nemrégiben kezdett bizonyítani. De amit a 23 éves játékos elért eddigi karrierje során, egyértelműen arra enged következtetni, hogy ő is csatlakozni fog majd a Bayern nagyjai közé.

Igaza volt Juppnak? Nagyon úgy tűnik!

Védekező középpályások

Javi Martinez állandó őrszem a védekező négyes előtt már 2013 óta. Az Athletic Bilbao egykori játékosa azóta - Boatenghez és Alabához hasonlóan - rengeteg tapasztalatot gyűjtött a lehető legmagasabb színvonalon, mialatt jelentősen kibővítette trófeagyűjteményét.

A spanyol válogatott futballista sziklaszilárd stabilitást nyújt védekező középpályásként, ám Bastian Schweinsteiger helyett új társat kapott Arturo Vidal személyében.

Lahmhoz hasonlóan "Schweini" is igazi Bayern-ikon, egy saját nevelésű tehetség, akit szülőföldje klubja tett igazán kivételes játékossá. Bár Vidalt nem tüntették ki a Fussballgott - Futballisten - státusszal a müncheni szurkolók, de a chilei egyértelműen felért arra a szintre, hogy Schweinsteiger helyett segítse csapatát.

Vidal egyértelműen felért arra a szintre, hogy Schweinsteiger helyett segítse csapatát

Az egykori Juventus-játékos élete egyik legjobb formáját nyújtja ebben az idényben: kontrollált agressziója tüdőt nem kímélő szorgalommal és ellenfeleiben félelmet keltő gólveszéllyel társul, amik együtt a valaha volt legnagyszerűbb középpályások egyikévé teszik őt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egyedülálló módon képes tolni előre a csapatot, motiválni a társait - valljuk be, szinte úgy, mint hajdanán Schweinsteiger -, nyugodtan elmondhatjuk, hogy Vidalra szinte utódjaként lehet tekinteni a Manchester Unitedben is megforduló, jelenleg a Chicago Fire-ben futballozó legendának.

Igaza volt Juppnak? Igen!

A támadóhármas

A gyakran használt 4-2-3-1-es formációban kreatív szerepet betöltő Thomas Müller továbbra is kulcsfontossággal bír a Bayern kezdő tizenegyében. Találékonyságával és a titokzatos adottságával, hogy valamilyen módon mindig képes megtalálni azt a területet, ahol kellemetlenséget okozhat az ellenfél védelmének, a német válogatott játékos újra a régi fényében tündököl, gólszerzési képességei pedig 2013 óta csak tovább pallérozódtak.

A számottevő különbség inkább a központi szerepkörben figyelhető meg: Toni Kroos Real Madridba igazolása (idővel) James Rodriguez ellentétes irányú transzferéhez vezetett. Ez egy olyan csere volt, amely mindkét játékos és klub számára előnyösnek bizonyult. Kroosnak a képessége még igen, ám ösztöne már nincs meg feltétlenül ahhoz, hogy abban az előretörő szerepben játsszon, mint azt tette 2013-ban.

A Kroos , James csere hasznosnak bizonyult számunkra

Ha a német számára jól sült el, ahogy egyre hátrébb csúszott a pályán egészen egy klasszikus középpályás pozícióba, akkor a Bayernt még nála is kedvezőbben érte. A helyére érkezett kolumbiai sztár egy igazi 10-es, aki szemmel láthatóan nagyon jól érzi magát jelenlegi szerepében, amivel extra gólerősséget és egyensúlyt hozott új csapatának.

Kingsley Coman bokasérülése sok szempontból rosszkor jött, arról nem is beszélve, hogy idén talán élete eddigi legjobb játékát nyújtja a Bayernnél. A fiatal francia még nem mutat olyan következetességet, mint Franck Ribéry öt évvel ezelőtt, de 2017/18-as szezonja tisztán mutatja, hogy a Bayern belé vetett bizalma közel sem volt alaptalan.

Csodálatra méltó éremkollekciója miatt az ember gyakran elfeledkezik az életkoráról - még mindig csak 21 éves -, és Kimmich-hez hasonlóan megvan benne a potenciál és az adottság, amivel elérheti, sőt, akár túl is szárnyalhatja honfitársa(i) eredményeit.

Igaza volt Juppnak? Naná!

Csatárok

A vita tárgya itt jelen esetben a "mennyiség vagy minőség" kérdése. Öt éve Heynckesnek volt választási lehetősége: Mario Mandzukic, Mario Gomez és Claudio Pizarro. A trió jól kiegészítette egymást: Mandzukic fáradhatatlansága és csillapíthatatlan versenyszelleme ideális faltörő kossá tette őt elöl, míg Gomez - és ha a szükség úgy hozta, Pizarro - remek befejezőemberként funkcionáltak.

Mostanság Heynckes nem nagyon válogathat...de micsoda választása van!

A lengyelben megvan Mandzukic fizikuma és levegőbeli tehetsége, Gomez befejező vadászösztöne és - a maga 29 évével - Pizarro tapasztalata

Robert Lewandowski, aki a Wembleyben még a Dortmundot erősítette, az előbb említett három csatár erényeit ötvözi egyetlen félelmetes (ám időnként sérült...) játékosban. A lengyelben megvan Mandzukic fizikuma és levegőbeli tehetsége, Gomez befejező vadászösztöne és - a maga 29 évével - Pizarro tapasztalata.

A klub döntése, hogy a télen leigazolták Sandro Wagnert, mutatta: elismerik Lewandowski igényét a pihenést illetően, hogy a nagyobb meccsekre a lehető legjobb formában legyen. De nagyon úgy néz ki, hogy a Hoffenheimtől visszatérő csatárnak is bőven van keresnivalója ötödikként az előbb említett négy sztár mellett...

Igaza volt Juppnak? MÉG SZÉP!

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49924/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Csapatról,Elemzések
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?