Blogolj!

Nem szabad, hogy elbízzuk magunkat

Húsz mérkőzés a Bundesligában, öt a Bajnokok Ligájában és három a Német Kupában – kétségtelenül egy lenyűgöző első kilenc hónap Niklas Sülétől. Az fcbayern.com készített interjút a 22 éves középhátvéddel a Münchenben töltött időröl, a Bajnokok Ligájában szerzett tapasztalatairól és a soron következő Besiktas elleni mérkőzésről.

Niklas, a szüleid jelenleg Münchenben vannak látogatóban. Azt ellenőrzik, hogy nem valami rosszban sántikálsz-e?

Süle: „Nem-nem (nevet). A szüleim gyakran jönnek látogatóba, főleg amikor meccs van. Nagyon szeretem amikor itt vannak. Viszonylag korán elköltöztem otthonról, amikor elkezdtema a Hoffeinheim csapatánál játszani 14 évesen. De mindig közeli kapcsolatban maradtam a családommal – Ők a legfontosabbak a számomra.”

A szüleid mondhatni a legőszintébb kritikusaid. Mennyire volt szigorú véleményük?

Süle: „Mindig is nagyon jó kapcsolatom volt a szüleimmel. Az édesapám imádja a futballt és egyben a legnagyobb kritikusom is, ami úgy gondolom egy jó dolog. Nagyon sokat segített a fejlődésemben. Édesanyám ellenben nem annyira rajong a futballért, Ő inkább a tanulásra és személyiségfejlődésemre figyelt oda jobban.”

Szóval voltak gondjaid az iskolában?

Süle: „Egy kicsit elhanyagoltam (mosolyog). Visszagondolva csak magamat okolhatom. Mindent egy lapra tettem fel, de szerencsére jól alakult. Ma már értem, hogy a szüleim miért voltak olyan szigorúak velem, ha újra csinálhatnám, biztosan máshogy állnék az iskolához.„

Hogy érzed, büszkék rád a szüleid?

Süle: „Úgy gondolom arra a legbüszkébbek, hogy a testvérem és én továbbra is két lábbal állunk a földön. Mindketten egy nyitott, életvidám és bizonyos értelemben érzékeny emberek vagyunk (mosolyog). Mindenképpen büszkék arra amit elértünk a karrierünkben.„

Munkaszempontból egy sikeres első éven vagy túl az FC Bayernben. Sokszor jutottál szerephez, de csak egy gólt szereztél. Fiatalabb korodban csatár voltál...

Süle: „Nagyon jól alakult minden. Én szereztem az első gólunkat a Bundesligában. Azóta is sok lehetőséget kaptam, főleg egy védőhöz képest, de nem találtam be elégszer. Ebben mindenképp szeretnék fejlődni. A kemény munka biztos meghozza majd az eredményt.”

Egy 21 éves játékosként, miken kellett dolgoznod először amikor a Bayernhez érkeztél?

Süle: „Ez a klub egy teljesen más dimenzió. A Säbener Straße-t mindehol ismerik a világon, a játékosokat pedig a TV-ből. Először is az edzések színvonalához kellett hozzászokni. Minden egyes labdáért verseny van, minden szituáció ki van elemezve. Ez segít a folyamatos előrelépésben. És persze amikor látsz egy olyan játékost, mint Arjen Robben, aki mindent elért már a pályafutása során, hogy milyen elhivatottsággal veti bele magát az edzésbe, az igazán inspiráló egy hozzám hasonló fiatal játékos számára.”

A Bayernnél minden mérkőzésen a győzelem az elvárás.

Süle: „Ezt is meg kellett tanulnom. Az első BL győzelmünk az Anderlecht ellen 3-0–ra megnyert mérkőzés volt. Ennek ellenére is érte kritika a csapatot. Ez egy új érzés volt a számomra. Most már hozzászoktam, mert így működnek a dolgok a Bayernnél.”

Ha már a Bajnokok Ligájánál tartunk, az idei szezon során játszottál először európai kupában a pályafutásod során. Izgatottabb vagy a hétközi mérkőzéstől ami 20:45-kor kezdődik, mint a szombaton 15:30-kor kezdődőtöl?

Süle: „Amikor a Hoffenheimnél játszottam, kötelező program volt minden kedden és szerdán a kanapéról nézni a meccseket a barátaimmal. Most én is játszom. Játszottam Párizsban, mégha az eredmény nem is volt a legjobb, de az élmény így is felejthetetlen volt. Pontosan ezért jön valaki ehhez a csapathoz, hogy a legjobbak között játszhasson. Aztán ott volt a Celtic elleni mérkőzés, ami egy fantasztikus élmény volt. Hihetetlen érzés, hogy átélhetem ezt már az első BL szezonomban.”

Nem tűnt úgy, hogy nehezedre esett volna felvenni a Bajnokok Ligája tempóját.

Süle: „A Bajnokok Ligája nagyon kemény. Emlékszem az Anderlecht elleni első mérkőzésre. Mindenki egy könnyű győzelemre számított,de amikor a pályára léptünk, akkor láttam, hogy az ellenfél is nagyon jó futballt játszik. A Bajnokok Ligájában azok a csapatok is, akiknek nincs akkora hírnevük mint a Real Madridnak vagy a Barcelonának, komoly játékerőt képviselnek. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan csapatnak a tagja vagyok, amelyik több évtizede részese ennek a versenynek és ráadásul komoly esélyese is. Így azért könnyebb felnőni a feladathoz.”

A csapat úton van Isztambulba. Mi várható az első meccsen szerzett magabiztos győzelem után?

Süle: „Egyértelmű, hogy az 5-0 egy kényelmes pozíció, de egy különleges atmoszférára számítunk és a Besiktásnak egy jó csapata van. Láttuk hogyan játszottak az első 15 percben két hete, amikor még 11 játékosuk volt a pályán. Ettől függetlenül persze hogy szeretnénk megnyerni a mérkőzést. Nem fogjuk elbízni magunkat, csak a saját játékunkra fogunk koncentrálni.”

Mire számítasz a Besiktástól?

Süle: „Megpróbálnak majd nyomás alá helyezni minket, és megnyerni a mérkőzést a saját szurkolóik előtt. Nagyon várom már a stadion hangulatát, de úgy gondolom van annyira tapasztalt a csapatunk, hogy ez nem fogja befolyásolni a játékunkat.”

A német bajnoki cím karnyújtásnyira van. Mennyire hoz lázba a trófea gondolata?

Süle: „Nagyon várom már. Ez lesz az első trófeám, ami mindig nagyon különleges. A bajnoki cím a legnagyobb elismerés amit német futballban el lehet érni.”

Van már számos tetoválásod. Tervezed bővíteni a kollekciódat a Salátástállal?

Süle: „Nem ezt egyenlőre nem tervezem.”

Mit szóltak a szüleid amikor az első tetoválásod után hazamentél?

Süle: „Annyira nem lepődtek meg (nevet). Már 12 éves koromban szerettem volna tetoválást, de akkor azt mondták ’Felejtsd el. Majd, ha 18 éves leszel azt csinálsz amit akarsz.’ Tehát fel voltak készülve az első tetoválásomra 19 évesen.

Fordította: Horváth Dániel

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49858/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,niklas süle
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?