Miroslav Klose szülővárosa díszpolgára lett

Tóth Renáta

A lengyel város, Opele díszpolgárává avatta Miroslav Klosét, a német válogatott  világbajnok játékosát. A városháza díszterme teljesen megtelt, a médiát ötvenen képviselték. Számos üzleti, politikai meghívottak, sportolók és a Német Labdarúgó Szövetség delegációja mellett Klose egykori iskolájának kisdiákjai előtt vehette át Klose a kitüntetését.

Miroslav Klose szülővárosa, Opele díszpolgára lett

„Köszöntöm Opele városunk új díszpolgárát, a világbajnok Miroslav Klosét, városunk kiváló gyermekét.” – konferálta fel Klosét a városi tanács elnöke, Marcin Ociepa; majd a polgármester, Arkadiusz Wisniewski hozzátette: „Miro Klose egy szimbólum, a német-lengyel kapcsolatok jelképe.”
Sabine Haaske, a német konzul is beszédében méltatta a válogatott játékost:
„Opele és a város német kisebbsége is büszke lehet rá. Miroslav Klose a német futballban kiemelkedő szerepet töltött be, ezáltal nem utolsó sorban a sporton keresztül a német-lengyel kapcsolatok is tovább mélyültek.”

Németül tanulás a grundon

Dr. Rudolf Urban, a Wochenblatt.pl főszerkesztője mondott beszédet az új díszpolgár tiszeletére. Miroslav Klose 1978. június 9-n született Opolében, a német származású futballjátékos, Josef Klose és a lengyel válogatott kézilabdázó, Barbara Jez gyermekeként. 8 éves volt, amikor a család Németországba költözött.
„Miro volt az első a családban, aki megtanulta a német nyelvet, amelyet a futball a grundon tett lehetővé.”
Számos rekord mellett a világbajnok játékos az őszintesége és Fair Play játéka miatt is tisztelik.
„Példamutató ember.” – tette hozzá dr. Urban.

Ezután az ünnepelten volt a sor, hogy szóljon pár szót. Elmondta, utoljára 4 éve járt a szülővárosában. Akkor látta először azt a 3 felhőkarcolót, melyek annak a pályának a helyén állnak, ahol gyerekként a barátaival futbalozott.
„Örülök a kitüntetésnek és biztosan többször fogok a városba látogatni majd.” – köszönte meg Klose a címet.

Látogatás a Miro Német Futballiskolában

Klose következő állomása a Miro Német Futballiskola (MDFS) volt, ahol a kb. 2000 látogató rendkívüli légkört varázsolt.
„A mai napon mindannyian nyertesek vagyunk, hiszem egy világklasszis játékos van a sorainkban.” – mondta Rafal Bartek, az Opolei Sziléziaiak Szociális- és Kulturális Bizottságának (SKGD) elnöke, aki Klose látogatását az iskolában megszervezte.
Az első iskola Chronstauban nyílt meg 3 évvel ezelőtt, majd ezt követte 12 további iskola. Az ünnepségen részt vett mind a 13 iskola összesen 34 csoportjával, több, mint 500 gyerekkel, a szülőkkel és a támogatókkal.

Az iskola alapításának ötlete a futball összekapcsolása a német nyelv elsajátításával. A név pedig ki mástól is származhatna, mint a régió híres szülöttétől.   
Bartek köszönetet mondott a Német Külügyminisztériumnak, a Goethe Intézetnek, a Német Labdarúgó Szövetségnek, és nem utolsó sorban az Alsó-Szászországi Labdarúgó Szövetségnek azért, hogy az iskola alapítását a kezdetektől fogva támogatták.

Klose: "A focival kelni és a focival feküdni"

Klose a látogatása során rengeteg dicséretet és ajándékot kapott, számos autogramot osztogatott, sok szelfi- és fénykép készült a kis rajongókkal. Rengeteg kérdést tettek fel neki, tudni akarták, ki nyeri az oroszországi világbajnokságot, de erre még Miro sem tudhatja a választ, csupán csak ennyit felelt: „Fogalmam sincs. Németországnak jó esélye van, de a lengyeleknek is erős a csapata.”

A Miro Német Futballiskolában rengeteg kis rajongója várta őt.


Klose tanácsot is adott az iskola tanulóinak, mi kell ahhoz, hogy jó játékos váljon belőlük:
„Szenvedély és soha fel nem adni. A focival kelni és a focival feküdni.” Vagyis: edzeni, edzeni és edzeni…

Rafal Bartek átadott neki egy frissen megjelent 254 oldalas könyvet, melynek a címe: Híres németek Sziléziából. A kétnyelvű (német, lengyel) könyv 14 híres, többek között történelmi személyiség életét mutatja be. A TV-sztár Thomas Gottschalk, fizikai Nobel-díjas Maria Göppert-Mayer, a zoológus Bernhard Grzimek, a Nivea krém feltalálója, Oscar Troplowitz és Ernst Friedrich Zwirner, a kölni dóm építésze mellett Klose is kapott egy fejezetet a könyvben.

Miro látogatását egy vacsora zárta, melyen részt vettek az ismerősei is szülővárosából.

forrás: dfb.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49691/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,Hírek a válogatottról,miroslav klose
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?