3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Keményen beszóltak az elnöknek: nem Hoeness a klub jövője!

Cserny Szilárd

Filozófus, focimegszállott és Bayern rajongó - ráadásul freiburgiként. Wolfram Eilenberger egy beszólogatós interjúban beszélt a szenvedélyéről, a Bayern edzőkereséséről és a klubelnökről alkotott véleményéről. Wolfram Eilenberger egyébkén számos könyvet publikált. A legújabb, a Varázslók ideje, március 10-én jelenik meg. Szenvedélye a filozófiai gondolatok alkalmazása a mai világban - beleértve a sportot is.

Wolfram Eilenberger filózofus (középen ) Uli Hoeneßről( balra ) és a Freiburg edzőjéről Christian Streichről.

AZ: Eilenberger úr, hogyan lesz egy freiburgi Bayern rajongó?

Wolfram Eilenberger: Jómagam Karlsruheban nőttem fel, és a KSC és a Bayern között szoros szervezeti kapcsolat van, különösen, ami az átigazolási politikát jelenti. Nyolc-kilenc évente vannak epikus párbajok, ami lelkesíti az egyik vagy másik csapatot, nálam ilyen volt a HSV a Bayern ellen - és délnémetként nem választhattam a Hamburgot.

Kik a korábbi Bayern hősök az Ön szemében?

Rummenigge, Breitner, Lerby. Rummeniggenek írtam az első rajongói levelemet, amelyben megosztottam vele, hogy én is balszélső vagyok.

Játszott Ön is valamelyik klub színeiben?

20 éves koromig az FC Germania Friedrichstalnál voltam. A profikhoz azonban nem volt elég a teljesítményem. Aztán jött a játékba a filozófia… döntenem kellett, mert az egyesület vagy egy felső liga nehezen összeegyeztethető egy diák egzisztenciájával.

Mennyire követi ma a futballt?

Egy mániákus tv fogyasztó vagyok, a futballon kívül semmit sem nézek a tévében, még a mexikói másodosztályt is megnézném.

Meglepte Önt Jupp Heynckes újraaktiválása?

Én egy örömteli konszolidációt látok a csapatnál, ami a szezon elején úgy tűnt, hogy szétesik. Heynckes újra aktiválásának az ötletét kevésbé tartom abszurdnak, mint sok más ötletet. Természetesen ez egy reménytelen vagy kényszerű döntésnek tűnhetett. Azonban ez volt a helyes döntés, az ahogyan Hoeneß a klubot látja és ahogyan nyilvánvalóan továbbra is vezetni akarja.

Hoeneß nem akarja elfogadni, hogy Heynckes a szezon végén befejezi.

Nem találom tisztességesnek azt, hogy mindig arra kényszeríti, hogy elmondja, hogy nem folytatja. Ez etikailag sem tisztességes, ahogy mindig ezt a kérdést nekiszegezik. Heynckes nem saját maga miatt döntött a visszatérés mellett, hanem a Hoeneßel való baráti kapcsolata miatt. Most meg a folytatásról szeretné meggyőzni. Én ezt rossz néven venném.

Hoeneß azt nyilatkozta, hogy nincsen B terve.

Ezt látni kell, hogy ez lehet egy elterelőmanőver is. Talán arra használja a médiát, hogy több ideje legyen a döntéshozatalra.

Herr Kovacot el tudnám képzelni...

Kit tud elképzelni utódként?

Akit én nem tudnék hosszú távon elképzelni, az Tuchel. Neki van egy sajátos edzői elképzelése, amely nem egyeztethető össze Hoeneß nézeteivel. Tuchel egy olyan valaki, akinek nem csak a csapat edzése lenne a célja, hanem a klubot egy egész koncepcióként látná, és vezetné a csapatot az átszervezés során. Ezt nem adná meg neki Hoeneß, ami nagyon gyorsan súrlódásokhoz vezetne. Hoeneß elképzelése, hogy a csapat megformálása az ő kezében marad, amely egy modern, ambiciózus edzővel már nincsenek összhangban.

Más jelentkező?

Herr Kovacot el tudnám képzelni. Azonban van egy varázslat és rejtély, ami az olyan edzőket övezi mint Heynckes, hogy nincsen kényszerben, hogy kivívja a játékosok elismerését. A játékosoknak minden nap bizonyítaniuk kell neki. Van egy kialakult hierarchia, egy megnövekedett - egy bizalmi viszony - egy ideális pozíció a csapat számára. Egy olyan pozíció, amelyet nyilvánvaló, hogy Ancelotti nem tudott elérni, és nem minden fiatal edző lenne képes ugyanerre. Ebben a tekintetben ésszerű, hogy a fiatal edző döntése kötődik a csapat újjáépítéséhez és radikális megfiatalításához. Nyilvánvaló, hogy Hoeneß nem hajlandó a csapat radikális megcsonkításához, hanem egy folyamatos megújítást és fiatalítást szeretne. Ez lényegesen megnehezíti az edző keresését.

Legfőképpen azért mert német edző lesz.

Arsene Wenger is beszél németül, azonban nem tudom, hogy ő hajlandó lenne-e folytatni a pályáját egy másik klubnál? Ha feltétel a német nyelv, akkor sokkal inkább Kovac mint Tuchel.

Aztán ott lenne még a szövetségi kapitány.

Én nem hiszem, hogy Hoeneß úgy gondolja, hogy Löw elég jó edző lenne, szerintem van egy szkepticizmus a minőséget illetően.

Mindenesetre, a következő tíz évben Hoeneß és Rummenigge beleegyezése nélkül az FC Bayernnél semmiről sem fognak dönteni, igaz?

Úgy gondolom, hogy Hoeneß egy erős nyomás alatt van, aki még nem tudta vagy nem akarta megnevezni a főtitkárát. Szabályozni kell az utódját, azonban a megfelelő időpontot már elszalasztotta. Salihamidzic kinevezése is ezt mutatja. Nem akar egy olyan utódot megformálni, aki csak majdnem olyan, mint ő. A nyomás az elkövetkező években erőteljesen fog növekedni, mert Hoeneß a jelenhez és egy nagy múlthoz tartozik, azonban ez nem megfelelő a klub jövőjének szempontjából. Hoeneßnek látnia kell, hogy az, amit most csinál, az maximum egy ötéves időtartamra szól és nehéz elképzelni, hogy hogyan fog kinézni a klub a Hoeneß éra után.

Kevés vagy semennyi jel nem utal erre.

Nem ő lenne az első vezető beosztású ember, akinek nem áll szándékában lemondani a hatalomról. Remélem, hogy vannak olyan emberek, akik felhívják a figyelmét erre a problémára.

Freiburgban is van egy különleges ember. Hogyan gondolja Ön, milyen Christian Streich?

Mintha Heynckes ikertestvére lenne. Neki sem kell senkinek bizonyítania, hogy egy egyedülálló szuverenitással bír, egyértelmű elképzelései vannak. Nehéz őt elképzelni Wolfsburgban vagy Leverkusenben, mert ő a futballtól egészen mást akar, mint az anyagias élvezetet. A játékosok megtartása, fejlesztése, és az elképzelései egy futball klub kinézéséről- ezek neki a legfontosabbak. Ő egy lenyűgöző példája annak, hogy milyennek kell lennie egy edzőnek, egy edző, aki megtalálta a helyét.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49666/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes,Szakmai stáb,uli hoeneß
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?