Blogolj!

Van Gaal visszatérhet Münchenbe? - A teljes interjú!

Bogdányi Norbert

A Sport Bilddel készített interjújában Louis van Gaal elmagyarázza, hogy miért használja Heynckes még ma is az ő rendszerét, és hogy neki miért nem sikerült a Bayernnel, amit tervezett. No és persze beszél arról is, hogy visszatérne-e Münchenbe...

Sport Bild: Herr van Gaal, korábbi csapatai az FC Barcelona és az FC Bayern München ugyanazon a napon játszottak a Bajnokok Ligájában. Melyik meccset nézte?

van Gaal: A Barcelona meccsét néztem és a visszavágón is azt fogom nézni. Ugyanis egy holland csatornánál a „Ziggo Sportnál” vagyok szakértő és ez a meccs jutott nekem. De higgye el: a negyeddöntőben nagyon szeretném a Bayern meccsét elemezni. A feleségem és én szívesen visszatérnénk Münchenbe. A menesztésem után, csak 2011-ben volt alkalmam visszatérni, egy szponzori meghívás keretében. De nagyon szeretjük a várost, épp úgy, mint a csapatot.

Sport Bild: Még mindig szereti a Bayernt?

van Gaal: Természetesen! A Manchester United, ahol legutóbb dolgoztam egy bevétel orientált klub. Teljesen más, mint a Bayern. Ott a vezetőség Rummeniggével és Hoeneßel egykori játékosokból áll össze, akik tudják, hogy miről beszélnek. Számukra a futball a legfontosabb, nem pedig a pénz, mint a Unitednél. Ezért szeretem a Bayernt.

Sport Bild: Amikor a jelenlegi Bayernt nézi, mit gondol róluk, milyenek az Ön 2009/2010-es csapatához képest?

van Gaal: Azt látom, hogy Jupp Heynckes egy pontosan olyan rendszert játszat, amit én akkor bevezettem. Annyi a különbség, hogy Heynckesnek egy tágabb keret áll a rendelkezésére. 2010-ben ennek ellenére is dupláztunk és a Bl döntőbe is bejutottunk. Ne értsen félre: nagyon tisztelem Jupp Heynckes munkáját, csodálatos, amit csinál. Azt kell mondjam: néhány dologban sokkal jobb mint én voltam.

Sport Bild: Ilyet ritkán hallani öntől. Kérem, említsen néhány példát!

van Gaal: Az alapján, ahogyan Franck Ribéryvel bánik, azt kell mondjam, hogy neki van a legjobb érzéke a játékosokhoz. Franck nálam is sokat dolgozott a támadásban, de Heynckes alatt sokkal többet védekezik.

Franck Ribéry és Luis van Gaal

Sport Bild: Nem találja különösnek, hogy Heynckes volt Münchenben az elődje és egyben az utódja?

van Gaal: Ő egy hihetetlen ember. Rummenigge és Hoeness jól teszik, hogy teljesen az ő tapasztalatára hagyatkoznak. Egy fiatal edzőre sem bíznám ezt a szerepet. Se Nagelsmannra, se Tuchelre. A Bayern egy topcsapat, amit nem olyan egyszerű irányítani. Heynckes mindenkinek megmutatta, hogy meg tudja nyerni a bajnokságot, a kupát, és a Bajnokok Ligáját is. A szakértelmét nem veszítette el, csak mert egy kicsit idősebb lett.

FC Hollywood visszatér? Nagy zuhanás követheti Heynckest!

Ikonikus képsorok: Ribéryt lecseréli Ancelotti. A franciát elönti a méreg, dühösen odaszól Carlónak, a Bayern mezét pedig a padra vágja... Néhány hónappal később: Ribéryt lecseréli Heynckes. A francia összeölelkezik a pályán Robbennel, megöleli a helyére beálló Comant és széles mosollyal az arcán pacsizik Juppal...

Sport Bild: Egykori játékosai Müller, Alaba, Robben, és Ribéry még mindig a csapatnál vannak. Mennyi maradt még „van Gaalból” a csapatban?

van Gaal: Mint látja felkészültem erre a beszélgetésre (van Gaal kinyit egy mappát tele felállásokkal). Ez az a három rendszer, amit az első hónapokban állítottam össze a csapatnál. Az első ötletem 2009.06.01-es dátummal, még a hivatalos munkába állásom előttről származik, a második röviddel a szezonkezdet előttről 2009.07.31-es dátummal, a harmadik és egyben végleges rendszert 2009.08.17-én dolgoztam ki. Az egész egy kétcsatáros rendszerből indult ki ahol Ribéry volt az irányító. Ebből alakult ki a felállás két gyors szélsővel és egy középcsatárral. Az utóbbit még ma is alkalmazza Heynckes, mint azt Guardiola is tette.

Sport Bild: Hogyan fejlődhetett ki ez a rendszer?

van Gaal: Gomezzel, Luca Tonival, Kloséval és Oliccal akkor négy csatárom volt, de egyik sem ért fel egy Robert Lewandowskihoz. Ezért mindenképpen egy kétcsatáros rendszeren gondolkodtam, habár kezdetektől fogva kétségeim voltak. A szélekre csak Schweinsteiger és Altintop maradtak, ők azonban túl lassúak voltak arra a pozícióra. A bajnokság kezdetéig csak két döntetlent értünk el, aztán 2:0-ra kikaptunk a Mainztól. Ezért mehettem Uli Hoeneshez a Tegernseere számonkérésre, ilyen még sosem történt velem edzőként. Tudtam, hogy valamin változtatnom kell. Mindent megtettem azért, hogy Arjen Robbent elhozzam a Realtol. Vele és Ribéryvel volt két gyors szélsőm, amikre a felállásnál szükségem volt. Scweinsteigert középre raktam. Aztán jöttek a sikerek.

Sport Bild: Igaz, hogy a Mainzi vereség után letolta a nadrágját a csapat előtt, hogy bebizonyítsa, hogy férfi?

van Gaal: Ami a játékosokkal a négy fal között történik, annak ott is kell maradnia. De hagy mondjak valamit: aki ismer, az tudja, hogy ez jól illett volna hozzám.

Sport Bild: Egyszer Luca Toni fülét is meghúzta…

van Gaal: Pontosan! Ahogyan a reggelinél viselkedett, az velem és a játékosokkal szemben is tiszteletlen volt. Ilyet senki nem engedhet meg magának a csapatban. Számomra van egy örök szabály: a csapat fontosabb az egyénnél. Többek között ezért is akadtak problémák köztem és Uli Hoeneß között.

Sport Bild: Tudná ezt egy kicsit részletezni?

van Gaal: Uli Hoeneßnek különleges kapcsolata volt néhány játékossal, sokat beszélgetett velük és az ő érdekeiket tartotta szem előtt. Például Herr Hoeneß szerint Ribérynek mindig játszania kellett volna. Ez véleményem szerint egy edző munkáját sem segíti. Tehát még egyszer: a csapat a lényeg, és nem az egyén. Ebben támadtak nézeteltérések Hoeneß és köztem.

Sport Bild: Kénytelenek vagyunk beszélni kicsit az önök viszonyáról. A legendás „cluj-i (kolozsvári) vörösboros-béke”-ként emlegetett esemény alkalmából egy beszélgetés után kibékültek, sőt kezet is ráztak.

van Gaal: Igen megtörtént a beszélgetés, de nem volt túl rózsás. A feleségem azt mondta, hogy ha igaz, ami ott elhangzott, abba kell hagynom a Bayernél. Azonban tovább dolgoztam, mert szeretem a klubot. A német mentalitás az én mentalitásom is. Keményen edzeni, a végsőkig küzdeni, és sohasem feladni. És a csapat is hihetetlen volt akkor. Teljesen illettek hozzám.

Sport Bild: Ez úgy hangzik, mintha ismét szívesen lenne a Bayern edzője.

van Gaal: Mindenhová visszatértem. Barcelonába, a holland válogatotthoz, az Ajaxhoz, az AZ Alkmaarhoz, de azt nem tudom elképzelni, hogy a Bayernhez visszatérek. Amíg Uli Hoeneß a klubnál van, nem szívesen dolgoznék ott.

Sport Bild: Mi rosszat mondott önnek Kolozsvárott?

van Gaal: Úgy gondolom, hogyha ezt elárulnám, nem tennék jót sem a Bayernnek, sem Hoeneßnek, sem magamnak. Elég, ha csak ecsetelem, hogy milyen harcokat kellett vívnom a Bayern vezetőségével. Például akkoriban Lahm balhátvédet játszott, én a jobb oldalra raktam. Ennek egy hatalmas vita lett az eredménye, mert Hoeneß azt szerette volna, hogy Lahm továbbra is balhátvéd maradjon. A történelem engem igazol: Lahm jobbhátvédként lett BL-győztes és világbajnok.

Sport Bild: Ez elég ahhoz, hogy lefesse a szituációt ön és Uli Hoeneß között?

van Gaal: Hasonlóan jártam Thomas Müllerrel: amikor a nagy tehetséget, amit Hermann Gerland ajánlott nekem, mindig a kezdőbe raktam, erre a feleségemnek a VIP páholyban mindig azt kellett hallgatnia Hoeneßtől: „a férje megint rossz felállást választott!” Alabával ugyanígy volt. Az ő hibája Nürnbergben az utolsó percben a menesztést jelentette számomra. Ennek ellenére Alaba még ma is a Bayern egyik legnagyobb tehetsége.

Sport Bild: Az nem volt hiba, hogy ön annak idején Neuer leigazolása ellen volt? Kijelentette, hogy az ön számára Thomas Kraft az első számú kapus. Manapság azonban Kraft a Herthánál cserekapus, míg Neuer meg már sokadik alkalommal kapta meg a világ legjobb kapusa címet.

van Gaal annak idején Neuer leigazolása ellen volt

van Gaal: Nem, akkor nem hibáztam, ugyanis ez így nem teljesen igaz! Akkor Buttra, Rensingre és Kraftra számíthattam a kapuban. Sohasem mondtam, hogy nekem Neuer nem kell. Csak tudattam a vezetőséggel, hogy Kraftot meg akarom tartani, és ha Neuer idejön, nem lesz automatikusan első számú kapus. Mivel nálam a teljesítmény a döntő! Neuernek is, mint mindenki másnak küzdenie kellett volna a helyéért. Számomra az élsport minden téren versengést jelent.

Sport Bild: Ön is hibázott valamikor? Vagy minden csak Hoeneß hibája?

van Gaal: Nem, nem így van. Edzőként az én feladatom, a különböző emberekkel való beszélgetés és a problémák megoldása. A játékosoknál sikerült. Hoeneßnél nem próbálkoztam ezzel, mert úgy gondoltam, hogy ez már nem az én feladatom. Utólag belegondolva azt kell mondjam: az én hibám volt.

Sport Bild: Voltak szép idők is, Hoeneßnek köszönheti a „Baron de Ley” vörösbor iránti szenvedélyét, amit minden meccsre magával vitt az ezüst bőröndjében.

van Gaal: (nevet) Már fejlődtem. A „Baron de Ley” nagyon jó, de találtam egy sokkal jobb spanyol bort. Mindig, amikor a Manchester Uniteddel legyőztem a Liverpoolt, kaptam a vezetőségtől hat üveg „Vega Sicília Ribera del Duero”-t, amikből egyetlen üveg 350 euróba kerül. Hoeneß egyébként egy szimpatikus ember. De nagyon kemény is tud lenni. Talán ez is az egyik erőssége.

Sport Bild: Utólag Hoeneß is elismerő szavakkal illette a munkáját és megköszönte, hogy megalapozta a Bayern sikereit.

van Gaal: Valóban? Ha ez igaz, hogy elismerte, hogy pozitív hatással voltam a csapatra, át kell gondolnom a véleményemet.

Sport Bild: Sok tehetséget formált sztárrá a Bayernben. A mai erős keretnél is lehetséges lenne, ilyen fiatal saját nevelésű játékosokat beilleszteni a csapatba?

van Gaal: Erre a kérdésre is fel voltam készülve (ismét elővesz egy lapot). Ez egy séma a 2009/10-es szezonból. Mindig ugyanaz a koncepció: Minden csapatnál egy 25 fős keretet állítottam össze lehetőleg legalább három utánpótlás játékossal. Csak így van rá esély, hogy a fiatal játékosok a legmagasabb színvonalon elérjék teljesítőképességük csúcsát! Pályafutásom során mindig ez alapján dolgoztam, ezért sikerült annyi játékosnak az én irányításom alatt profivá válni. Az én filozófiám: a klub kultúráját meg kell tartani. A Bayernnél Müllerrel, Badstuberrel, és Alabával tettem ezt lehetővé. Mats Hummelst is vissza akartam hozni.

Sport Bild: Hummelst, az egykori Bayern nevelést, 2009-ben az Ön munkába állásakor 4,2 millió euróért megvette a Borussia Dortmund.

van Gaal: Igen, 2010 nyarán ismét vissza akartam kapni Hummelst, tárgyalások is folytak. De ismét különbözött a véleményünk Uli Hoeneßel. Hat évvel később a Bayern visszavette Hummelst 38 millió euróért. A Manchester Unitedhez is vittem volna Hummelst, mivel pont egy gyengébb szezont játszott a BvB-vel, a végén azonban mégsem sikerült.

2010 nyarán van Gaal vissza akarta vásárolni Hummelst, sőt aztán még a MU-ba is vitte volna magával

Sport Bild: Thomas Müllert is a Manchester Unitedhez szerette volna csábítani, a klub több mint 100 milliót ajánlott érte.

van Gaal: Megerősíthetem, hogy szerettem volna Müllert, de nem volt mit tenni. Az FC Bayern közölte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó eladni Müllert.

A MU több mint 100 milliót ajánlott Thomas Müllerért

Sport Bild: Ezért később elvitte Bastian Schweinsteigert.

van Gaal: Scweinsteiger idősebb volt, de nem túl idős. A teste azonban mégsem bírta a Premier Leuage magas elvárásait. A Bayern fitt játékosként adta el, testileg viszont már a végét járta. Ahogyan aztán Mourinho bánt vele, azt már nem érdemelte meg. Nagy kár érte, mert ő egy olyan játékos, mint Luiz Enrique, Mark van Bommel vagy Philipp Lahm. A jelenlétük mindig érezhető volt a pályán.

Bastiant már sikerült a MU-hoz csábítania van Gaal-nak

Sport Bild: Lahm megmentette önt egy korábbi menesztéstől, egy interjúval, amiért egy 50000 eurós büntetést kellett fizetnie. Hálás érte?

van Gaal: Emlékszem rá. Philipp volt az én vezérem, nem hiába tettem csapatkapitánnyá. De azt sem felejtem el, hogy értesüléseim alapján szerepet játszott a későbbi menesztésem során. Ha annyira le lett volna nyűgözve a munkámtól, nem lett volna szabad a végén ellenem beszélnie.

Sport Bild: Csalódott benne?

van Gaal: Elmesélek önnek egy történetet. Amikor 2012-ben holland szövetségi kapitányként Németország ellen döntetlent játszottunk Amszterdamban, Philipp Lahm fél órát várt rám a lefújás után, hogy kezet foghasson velem. Ebből tudtam, hogy rossz a lelkiismerete. Ezzel a gesztussal mindent elfelejtettem.

Sport Bild: A 2013-as tripla után Jupp Heynckes a Banketten táncolt a csapattal. Ő lehet a következő „partyállat”?

van Gaal: (nevet) Egy banketten táncolni egészen más, mint ahogyan én táncoltam az erkélyen a közönséggel. De azon a bizonyos képen látszik, hogy Heynckesben is megvan a potenciál, hogy ő legyen a következő „partyállat”.

Forrás: https://www.bild.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49425/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?