Blogolj!

Esélyes a Bayern a BL győzelemre?


Ahogy közeledünk a szezon csúcspontjához, egyre tisztább a kép a Bajnokok Ligájával és a Bayern München esélyeivel kapcsolatban is.

20 pontos előny a Bundesligában, Jupp Heynckes visszatérése óta mindössze egy vereség és két döntetlen, a Besiktas 5-0-ás lesöprése pedig csak tovább erősíti a véleményt, hogy a német rekordbajnokkal komolyan számolni kell a Bajnokok Ligájában.

A legtöbb elemző mégis csak másodlagosan említi a Bayernt amikor a BL favoritjairól folyik a szó. Ilyenkor csak az elfogultság beszél belőlük a két spanyol óriással és az angol csapatokkal kapcsolatban, vagy van alapja is a dolognak?

Megtévesztő eredmények

Amióta Jupp Heynckes októberben újra leült a Bayern kispadjára, a bajorok szinte megállíthatatlanok. A 23. meccsnapig bezárólag 19 pontos előnyük volt, és kettő kivételével az összes bajnokijukat megnyerték. És ez csak az ötödik legjobb eredmény 23 mérkőzés alatt a Bundesliga történelmében!

Az eredmények tekintetében ez eléggé szép siker, de ha közelebbről megvizsgáljuk, már nem olyan fényes a helyzet. Ahogy már többször említettük, a Bundesliga nincs túl jó helyzetben mostanában. A belföldi riválisok képtelenek megtartani legjobb játékosaikat, ezért nem tudnak tartósan jó formát mutatni.

A Bayernnek ebből származik az előnye, hiszen a pénzügyi helyzetüknek köszönhetően távol tudják tartani a tapasztalt játékosaikat elhalászni próbáló klubokat. Azonban a játékuk gyakran lélektelen, sőt, esetenként szinte élvezhetetlen.

A Wolfsburg elleni meccset, a Besiktas elleni első félidőt és a Hertha elleni döntetlent figyelve rögtön megértjük, hogy a „szakértők” miért kételkednek a Bayern BL-esélyességében. Ezekben az esetekben mind egyaránt gyengén játszott a csapat, ami ebben az idényben egyáltalán nem ritka.

Ok az aggodalomra

A Bayern mostanában elég hullámzó teljesítményt nyújt, különösen igaz ez a védelemre. A kontrákat rendre nem tudják megállítani, még az emberhátrányban játszó Besiktas is képes volt veszélyes helyzeteket kialakítani. Ebből adódóan a münchenieknek többször is hátrányból kellett visszajönniük gyengébb ellenfeleik ellen, mint például a Werder Bremen, a Hoffenheim vagy a Wolfsburg ellen.

Továbbá a középpálya is néha világklasszis szinten játszik, máskor viszont tehetetlennek látszanak. A Besiktas nyomásával például nem tudtak mit kezdeni, képtelenek voltak magukhoz ragadni az irányítást az első félidőben.

A nagy nyomással szembeni gondok nem számítanak újdonságnak, évek óta problémát jelentenek a csapatnak. Ha az ellenfél tartósan nagy nyomás alá tudja helyezni a Bayernt, akkor szinte nyert ügye van. És ez a kontrákkal adódó problémákat is súlyosbítja.

Bár a labdabirtoklás tekintetében a csapat még mindig látványos eredményeket ér el, általában mégis képtelenek irányítani és dominálni. A 76%-os labdabirtoklás a Wolfsburg és a Hertha ellen például szinte semmi jelentőséggel sem bírt, hiszen nem tudtak mit kezdeni a labdával. És mindez általánosságban elmondható a támadók kreativitásáról is. Bár nagyrészt teljesítették az elvárható szintet, hogy megnyerjék a meccset, de sokkal inkább egyéni villanásoknak, mintsem szervezett támadójátéknak köszönhetően voltak eredményesek.

Jókor jó helyen! Lewandowski zsinórban a 11. hazai mérkőzésén is betalál a szezon kezdete óta, beérve ezzel a rekordtartó Jupp Heynckest:

A Schalke elleni első gól a kevés példák egyike volt idén, hogy a csapat valóban képes a szervezett támadásra. Leginkább Coman vagy James kreativitására volt szükség a gólokhoz.

A legtöbbször a fiúk összekapták magukat annyira, hogy meglegyen a győzelem, de ez kevésnek bizonyulhat az európai elit ellen.

Ugyanakkor szót kell ejteni a győztes mentalitásról is!

Figyelemre méltó, hogy képesek a rossz játék ellenére is folyamatosan győzni. Idegenben nyertek nagyobb klubok ellen is mint például a Lipcse vagy a Celtic, otthon pedig a Dortmund ellen, akikkel a bajnokságban és a kupában is összecsaptak.

A Besiktas ellen már az első meccsen lehetőség nyílt hogy eldöntsék a továbbjutás kérdését, és éltek is a lehetőséggel, 5-0-ára legyőzték a törököket. Ez bizonyítja a kíméletlenséget, ami nélkülözhetetlen a BL trófea elhódításához.

A sportban nagy hatása van lelkileg a folyamatos győzelmeknek vagy vereségeknek, a Bayern jó szériája pedig eredményes jövőt jósol, a játékosoknak pedig magabiztosságot nyújt a hátralévő fordulókra.

Kipróbálatlan

A legtöbb Bayern szurkoló legnagyobb aggodalma, hogy a Bundesligában nincs elég kihívás. Gondoljunk bele, Heynckes érkezése óta melyik csapat volt képes valóban megszorongatni a Bayernt? A német csapatok teljesítménye nagyon ingadozó, és őszintén megvallva a Bayern a BL-ben találkozott eddig idén a legerősebb ellenfeleivel, a PSG-vel és a Besiktassal.

A bajorok szerencséjére, a Besiktas hamar emberhátrányba került. Ez után persze elképzelhetetlen volt, hogy a Bayern ne tömje ki török ellenfelét. Viszont amíg a Besiktas teljes létszámban volt a pályán, a Bayern játéka nem volt túl meggyőző.

Hogy mi történt volna ha Vida nem dönt úgy, hogy hátulról odacsúszik Lewandowskinak, sosem tudjuk meg, de az első 15 percből következtetve nem lett volna 5-0-ás győzelem. Talán a mindig veszélyes Lewandowski betalál, és ugyanígy kiszakad a gólzsák. Ettől eltekintve nem kérdés hogy Vida kiállítása megváltoztatta a játék menetét.

A Bayernben megvan a lehetőség a sikerre, de csapatként még fejlődniük kell.

A PSG elleni visszavágó volt az egyetlen mérkőzés, ahol Heynckesnek valódi topcsapattal kellett szembenéznie. A párizsiak a lehető legerősebb 11-üket küldték pályára az Allianz Arenában, de így is 3-1-es vereséget szenvedtek.

A jó eredmény ellenére a legtöbb ember szerint ez „presztízsmeccs” volt a münchenieknek. Mivel kínos vereséget szenvedtek Párizsban, a visszavágón fűtötte őket a tudat hogy bizonyítaniuk kell, hogy ez a Bayern még mindig az a Bayern, aki bárkit képes legyőzni.

Ennek elméletileg csökkentenie kéne az eredményt. De ha belegondolunk, mi más lenne a Bajnokok Ligája mint „presztízsmeccsek” sorozata? Ha a Bayern megnyeri a BL-t, még hat mérkőzést kell játszaniuk. Ez nem túl sok alkalom, amikor "össze kéne kapniuk” magukat.

Ok a reménykedésre

A Bayern idén sajátos tehetségével bárkivel képes felvenni a versenyt. A csapat erőnléte és fizikai ereje visszatért Heynckes-szel együtt. Ezt kombinálva a korábban említett mentalitással és kegyetlenséggel, valóban félelmetes csapat áll össze.

Jelenleg nincs egyértelműen kiemelkedő csapat Európában, ahogy az elmúlt szezonokban volt. Az összes „óriásnak” vannak gyengeségei, amit ellenfeleik ki tudnak használni. Persze vannak csapatok, amelyek a Bayernnél magasabb szinten játszottak eddig, de ez nem jelenti azt hogy továbbra is tartani tudják az iramot.

Az utóbbi időben láthattuk, hogy a Manchester City, a Barca, a PSG, a Real és a Juve is sebezhető. A bajnokságban lévő előnyüket nézve, a Seria A-tól eltekintve, láthatjuk, hogy ezeknek a kluboknak sem kell nagy versenyhelyzettel szembenézniük belföldön. A Bayern nem az egyetlen, amelynek továbbra is folyamatosan koncentrálnia kell a mérkőzéseken, habár azok szinte tét nélküliek.

Képes Jupp Heynckes időben eszközölni azokat a változtatásokat, amik a Bajnokok Ligája győzelemhez szükségesek?

A Bayernnek akár az előnyére is válhat hogy nincsenek a legjobb formájukban. Jupp tudni fogja hogy melyik területeken kell fejleszteni, és ez talán elég motivációt nyújt a csapatnak, hogy továbbra is mindent beleadjanak. Tekintettel a csapat tehetségére, van okunk feltételezni hogy még időben ki tudják javítani a hiányosságokat.

Vakmerőség lenne azt állítani hogy a Bayern a BL abszolút esélyese, de mindenképpen a legjobbak közé tartoznak. Mindössze néhány változtatás választja el őket attól, hogy kiemelkedjenek. A végre újra játékképes Thiago mindenképp segítségére lesz a csapat stabilitásának helyreállításában, és az említett hiányosságokon is javíthat.

A problémák nehezen megfogalmazhatóak, de Heynckes nem bolond, tudja hogy a java még hátra van. A nagy ellenfelek viszont már a küszöbön állnak. Hamarosan kiderül, hogy a csapat képes-e elérni azokat a sikereket, amiket a tehetségük alapján várunk.

A Bayernben megvan a lehetőség hogy megnyerjék hatodik európai trófeájukat, és megvan az edző, aki hozzásegítheti őket ehhez. Hogy sikerül-e vagy sem, azon fog múlni hogy mennyire tudnak csapatként összedolgozni, meglépni a szükséges változtatásokat, és a megfelelő időben topformát nyújtani. De egy kis szerencse sem árt.

Forrás: http://miasanrot.com/

1
https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49377/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések,jupp heynckes,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
carlito 2018-03-06 16:04:08
"Ok az aggodalomra". Sajnos ez konkrétan igaz, mind a támadások, mind a védekezést illetően. A Freiburg lő egy két gólt, még 0-0 nál, meleg. És nincs csatár, aki bevállal egy-két-három cselt, lövést. Csak a tologatás, az alibi-passz. És az is nagyon lassan. Ez tényleg csak a Bundesligában mehet megtorlatlanul...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?