Lothar Matthaus: Robert Lewandowski a Bayern München Messije

Robert Lewandowski ugyanannyira fontos eleme a Bayern játékának, mint Lionel Messi a Barcelonáénak, állítja a korábbi rekordbajnok csapatkapitánya Lothar Matthaus.

Bár Lewandowski meglepő módon gól nélkül zárta a hétvégi Hertha elleni találkozót, kétségtelen, hogy a lengyel válogatott játékos könyörtelen gólvágó szériája kulcsfontosságú a Bayern idei sikereiben, továbbá 20 gólja is nagy szerepet játszott abban, hogy ekkora előnnyel áll a tabella élén a csapat.

Videón Lewa 9 perc alatt szerzett mesterötöse:

Amióta megérkezett a Borussia Dortmund csapatától 2014-ben, Lewandowski a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, és bár a csapat mindig is jobb lesz mint külön-külön a játékosok, Matthaus úgy gondolja a lengyel értékét nem szabad eltúlozni.

‘Erős keret’

“Talán nincs tele világsztárokkal, mégis nagyon erős a Bayern kerete. Ebben rejlik a csapat igazi ereje: nem egy játékos nyakába szakad minden teher. A Barcelonánál Messi, a Madridnál Ronaldo, a PSG-nél Neymar. A Bayernnél minden játékos rendelkezik az elvárt kvalitásokkal.

“Ilyen nem létezik, hogy minden egy játékoson múlik. De ha mégis választanom kellene, hogy ki az akire a leginkább támaszkodik a csapat, Lewandowskit mondanám”

– mondta Matthaus, aki hét Bundesliga elsőséget tudhat magáénak a Bayernnél töltött időszaka alatt.

“Lewa képes a különbséget jelenteni, őt nem lehet csak úgy pótolni. Robert egy nagyon fontos eleme a müncheni csapatnak, mint Messi a Barcelonának. Viszont, ha Messi megsérül, a katalán csapat játékképe teljesen megváltozik. A Bayernnél nincs ilyen probléma. Lewandowski egy kulcsjátékos, de a csapat mégse épít rá olyan szinten, mint a Real Ronaldora, vagy mint a párizsiak taktikája Neymarra.”

‘Kivételes tehetség’

Az idő előrehaladtával, még a top formában lévő Lewandowskival a keretben, aki idén nyáron tölti a 30. életévét, a Bayern lépett és januárban visszahozta Sandro Wagnert a Hoffenheim csapatától, ezzel is csökkentve a terhet a lengyel támadó vállán. Bár a német válogatott támadó nem ugyanazt a játékerőt képviseli Matthaus szerint.

„Ő egy teljesen más típusú játékos. Lewandowski tökéletesen illik a Bayern rendszerébe. Persze Wagner is egy nagyon hasznos játékos, különösen a hosszú labdáknál vagy a büntető területen belüli játékoknál. Wagner egy rendkívül tehetséges játékos, tagja a nemzeti csapatnak, de még nem rendelkezik azokkal a mutatókkal amivel Robert, de ennek az is oka, hogy gyakran a kispadon foglal helyet.”

„Továbbá nem képviseli még ugyanazt a játékerőt. Lewandowski tényleg egy kivételes játékos”

- meséli a 1990-es Világbajnokság győztes csapatának kapitánya.

„Lewandowskinak nincs olyan cseréje, aki ugyanazt a minőséget tudná hozni. A lengyel jelenleg a legjobb 9-es a világon. A Bayern nem fog még egy olyan játékost szerezni mint Ő.”

„A Robbery szerepe”

Ugyanezt el lehetne mondani az Arjen Robben – Franck Ribery párosról is. Két játékos akik kétségkívül letették névjegyüket a klub történelmében. A páros mindkét tagja 34 éves, következő nyáron lejáró szerződéssel és egy Kingsley Comannal versenytársként, aki komoly fenyegetést jelent az egyikőjük helyére Jupp Heynckes keretében.

Ennek ellenére Matthaus úgy gondolja, hogy mindkettejüknek van még hely a következő szezonra, mégha el is kell fogadniuk, hogy nem az első számú opciók lesznek az Allianz Arénában.

„Még mindig jó formában vannak, de a koruknál fogva nem játszhatnak minden mérkőzésen, amit el kell, hogy fogadjanak. Heynckes nem azért ültet bárkit is a padra, hogy a játékosokat magára haragítsa. Egyszerűen azért, hogy tartalékolja az energiájukat” 

- magyarázta Matthaus a Robbery páros helyzetére utalva, hogy miért maradnak ki gyakran a kezdő tizenegyből.

„A holland és francia már nem játszanak olyan gyakran mint 3-4 évvel ezelőtt, ami normális. Ráadásul ott van a csapatban Coman, aki nagyon magas színvonalon játszik. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy Robben és Ribery szerződése is meg lesz hosszabbítva egy évvel.”

Heynckes dicsőítése

Egy másik hatalmas kérdőjel ami Heynckes jövője felett lebeg, akinek a szerződése júniusban jár le, miután Carlo Ancelottit váltotta tavaly októberben.

A 72 éves mester negyedik visszatérése edzőként egyenlőre osztatlan siker, mivel szinte zsebben van mindkét német trófea és a Bajnokok Ligájában is gyakorlatilag továbbjutott a csapat a negyeddöntőbe, miután 5-0-ás győzelmet aratott a Besiktas csapata ellen az elmúlt hét során.

„Nem kell az eredményekről beszélni, mindeki láthatja, hogy milyen jól működik a csapat Heynckes irányítása alatt” 

- mondta Matthaus, aki pályafutása első öt évét Heynckes kezei alatt töltötte a Borussia Mönchengladbach csapatánál.

’Heynckessel mindenki készen áll’

„Senki nem gondolta, hogy az edző ekkora hatással lesz a klubra. Nem csak a győzelmekre gondolok, hanem arra, hogyan segítette az egész Bayernt. A csapat körüli légkör rengeteget javult. Jupp tökéletesen menedzseli a sérült játékosok felépülését, ennek köszönhetően játékra alkalmasak. Átlátja azt, hogyha győzni akarsz, egészséges játékosokra van szükséged.”

„Amikor egy játékos lesérül, az edzőnek nincs túl sok lehetősége a változtatásra, így a kezdőtizenegyben lévő játékosoknak csökken a lelkesedése, mivel megszűnik a versenyhelyzet, nem kell félteniük a pozíciójukat. Heynckessel az élen mindenki készen áll.”

Fordította: Horváth Dániel

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49360/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?