Blogolj!

Miért maradtak le a Bundesliga csapatai a Bayern mögött

Jakab Norbert

A Bayern jelenleg 19 pontos előnnyel vezeti a Bundesligát. Ráadásul nem úgy tűnik, mintha bárki is le tudná őket lassítani a hazai győzelemhez vezető ösvényen. Habár kétségtelenül megérdemli a Bayern, hogy elől legyen, mégis ha a szezon elejét nézzük, akkor ez egy meglepetés. Mi történt a Bundesliga többi részével?

Rosszul irányított klubok

Sok sztereotípia kering a Bundesliga körül, leginkább a Bayern miatt. Az olyan mondatok, mint „igazán jók az átigazolási piacon” vagy „német hatékonyság” általában az egész ligára utalva hangzanak el, mikor minden jól megy. De nagyrészt, a Bundesliga gyengén van irányítva az utóbbi pár szezonban.

Ez a probléma kiterjed a menedzsment számos aspektusára. A Bundesliga csapatai gyakran a költségvetésükön felül költekeznek, annak érdekében, hogy utolérjék a Bayernt. A Borussia Dortmund emlékezetesen csődbe hajszolta magát, mikor próbálta elkapni a Vörösöket. Ez az egyik legjobb példa, ami megmaradt ezzel a jelenséggel kapcsolatban. Ironikus módon, maga a Bayern mentette meg őket a további süllyedéstől. Ez a csőd még ma is visszafogja a Dortmundot, annak ellenére, hogy már rég történt. A múltbéli pénzügyi nehézségeik ma is nehézzé teszik számukra, hogy versenyben maradjanak. A múlt hibái miatt, sokkal nehezebb volt megtartani a csapat magjának számító játékosokat, akik megnyerték a Bundesliga címet és a hazai duplát. Ez az új szerződéskötéseket is sokkal nehezebbé tette.

Hogy a szerződéskötések témájánál maradjunk, ez egy olyan tényező, amiben a Bundesliga csapatai hírhedten rosszak. Talán a Schalke 04-nél nem is találhatnánk jobb példát. Sok világklasszis játékost láttak jönni és menni az utóbbi években. A klub egyszerűen nem fektet a tehetségeibe vagy nem hosszabbítják meg a szerződéseiket, amikor valószínűleg megtehetnék. Ez az elsődleges ok nemcsak abban, hogy elvesztették Leon Goretzkát a Bayern javára, hanem, a Bayern ingyen szerezte meg őt. Az ő érdekük lett volna, hogy sürgessék a megbeszéléseket, amilyen hamar csak lehetséges, főleg az előtt a hype előtt, ami az után jött, hogy beválogatták a nemzeti csapatba. Ez egy ok, ami miatt a Bayern akkor kezdi meg a tárgyalásokat, amikor a játékosoknak még szinte két év van hátra a régi szerződésükből.

Ugyanúgy az edzők, mint a játékosok

De a rossz vezetés nem csak a játékosokra terjed ki. A Bundesliga csapatai gyakran gyors utakat keresnek ahhoz, hogy az európai elitbe kerüljenek és az európai versenysorozatokban részt vegyenek, ahol az igazán nagy pénzek vannak. Ez azt jelenti, hogy a menedzsment folyamatosan cseréli a vezetőket és az edzőket. A Hamburger SV egy jó példa erre, habár legutóbbi edzőjük, Markus Gisdol 2016 szeptembere óta irányította a csapatot, mielőtt kirúgták idén januárban. De ez a Hamburg esetében egyfajta rekordnak számít. A csapat vezetése annyira sok fordulatot vett, hogy nem csoda az utóbbi évek folyamatos rossz teljesítménye és bukásai.

A HSV bukása különösen rejtélyes, hogyha belegondolunk, hogy egy nagy történelemmel rendelkező csapatról van szó (ellentétben az RB Leipzig csapatával) és Németország egyik leggazdagabb városában található. Emellett még soha nem estek vissza a másodosztályba, valahogy megúszták mindig. Nincs okuk arra, hogy ne legyenek Európa szinten legalább egy jó csapat, de nem képesek még Németországban sem jók lenni, egyszerűen azért, mert a vezetésük ennyire rossz.

Lassú kezdés és hullámzó futball

Ez történetesen valami, amit lehetett volna alkalmazni a Bayernre a szezon kezdetén, mielőtt Jupp Heynckes visszatért. A legtöbb csapat nem úgy tűnt, mintha sokat tudna tenni a Bayern ellen. Még akkor is, amikor tettek valamit, arra is inkább a hullámzó teljesítmény volt a jellemző.

A legjobb példa erre, megint, a Borussia Dortmund. Peter Bosz-al helyettesítették Thomas Tuchelt, elképesztően vegyes végeredménnyel. A legnagyobb probléma az volt, hogy a Dortmundnál úgy tűnt, mintha teljesen elfelejtették volna, hogyan kell védekezni. Még akkor is, mikor sok gólt szereztek, veszítettek. A klub végül menesztette Boszt. Peter Stögert hozták a helyére, aki valamennyire stabilizálta a csapatot és nemrég felhozta őket az elég kétes második helyre.

De a Bundesliga többi része egyszerűen nem konzisztens, stabil. A Lipcse csupán két meccset nyert meg az utóbbi 5-ből, mindazok után amilyen figyelemreméltó volt az előző szezonjuk. Ugyanez a történet a Schalkenál is. A Frankfurtnak sikerült begyűjtenie négy nagyszerű győzelmet, az utóbbi 5 meccsükön. Ennek ellenére, csak egy ponttal vannak a Lipcse előtt, amely tény nem sok jót mond el a csapat stabilitásáról vagy a szezonkezdetükről.

A Bayern eddig az egyetlen csapat, amely képes megverni szinte mindenkit. Még ha kikapnának olyan csapatok ellen, mint a Dortmund vagy a Lipcse, valószínűleg nem sokat számítana a későbbiekben. Az a képességük, hogy folyamatosan nyerjenek a kisebb és középcsapatok ellen, az a plusz ami a bajorokat elszakítja a Bundesliga többi részétől 2013 óta.

Kérdéses igazolások és egy nagy felfordulás

Az összes ligában a játékosok jönnek és mennek. A Bundesliga egy jó pár játékost elveszített és nem egészen voltak jók a pótlásukban. Emlékszem, egy pár éve, a Bayern és a Dortmund is, mindketten nagyjából ugyanakkora összeget költöttek egy szélsőre. A Bayern ezért az összegért megkapta Douglas Costat, és a Dortmund megvásárolta André Schürrlét.

Érzik a különbséget? Nem mindig az a fontos, mennyi pénzt költesz, hanem hogyan költöd el. Habár a végén Douglas Costa nem teljesített úgy, ahogy elvárható lett volna, de létfontosságú volt a Bayernben töltött első szezonjában.

Igaz, hogy a Bayern többet költ, mint bármely másik Bundesliga csapat, de okosabban is költenek. Az RB Leipzig hozott hét új játékost, míg elengedtek másik hetet. Csak Bruma és Kevin Kampl váltak be ez idáig. Ez nem jó előjel a Lipcse számára, hiszen Naby Keitat is elveszítik, aki a nyártól a Liverpool játékosa lesz.

A Lipcse nem az egyedüli csapat, amely nagy játékos forgalmat bonyolított le. A Hoffenheim szintén hét játékost kellett hozzon hét távozó pótlására. A Dortmund hét játékost igazolt, miután kilencen elhagyták őket. A leginkább ez ahhoz köthető, hogy a klubok képtelenek megtartani a játékosokat hosszú időre. Mégis, ez a játékos forgalom nem igazán segít a Bundesliga kluboknak a pályán nyújtott teljesítményben, főleg, hogy kevés esetben tudják a távozókat új tehetségekkel pótolni.

A pénzügyi erőforrások és a marketing hiánya

Legvégül, talán ez a fő probléma a gyenge vezetés mellett. A német foci elsősorban a TV-s pénzek és elosztásuk miatt esett hátra, ezzel egyetemben behatárolják a külső pénzügyi segítséget is.

Az 50+1%-os szabály, amire a Bundesliga szurkolói joggal büszkék. De ez magával vonja azt is, hogy egy olyan csapat nem létezhet Németországban, mint a Chelsea vagy a Paris Saint-Germain. Ez a szabály kimondja, hogy a szurkolók kell birtokolják a klub többségi részét. Összességében, ez egy fantasztikus szabály, amely azonban legtöbbször távol tartja a nagy pénzeket a Bundesligától. Ez lehetővé tette egy izgalmas és lüktető szurkolói kultúra létrejöttét, valamint az olcsóbb jegyeket. Másfelől, ez azt is jelenti, hogy a csapatok könnyebben esnek hátra, főleg úgy, hogy a futball világa rohamosan előre tör a megugrott átigazolási összegekkel.

Egyedül a Bayern tudja tartani a lépést, mivel ők jó előre felépítették maguknak ezt a sikerességet, a Bundesliga többi része viszont nem. 

A TV-s szakadék

Sokkal kevesebb pénzt keresnek Németországban, mint amennyit Angliában vagy Spanyolországban, a TV-s jogdíjakból. A The Swiss Ramble szerint, amely talán a vezető blog a foci pénzügyeit tekintve, a nemzetközi televíziós bevétel a Bundesligában az előző szezonban 162 millió euró volt. Összehasonlításképp, a Premier League körülbelül 968 millió fontot (1.3 milliárd eurót) kap a TV-s közvetítésekből, durván nyolcszor többet, mint a Bundesliga.

A gazdasági egyenlőtlenség jelentős, és ahogy az árak növekednek a világ többi részén, csak a Bayern tud lépést tartani. A liga többi részének nincs meg az a gazdasági ereje, hogy versenyezzen a növekvő árakkal. Még ha a csapatok ki is tudják játszani az 50+1%-os szabályt, más akadályok is vannak.

Az RB Leipzig trükkös utat talált arra, hogy megússza az 50+1%-os szabályt, és az előző szezonban úgy tűnt, hogy képesek lesznek felvenni a versenyt a Bayernnel a Bundesliga címért folytatott harcban. De ebben a szezonban drámaian leszakadtak és az 5. helyet foglalják el a Bundesligában, ugyanannyi ponttal, mint amennyi a Leverkusennek van és épphogy a Frankfurt és a Dortmund mögött.

Nem lenne meglepő tehát, ha a legnagyobb tehetségük elhagyná a csapatot. Ahogy korábban is említettük, Naby Keita több mint valószínű, hogy elhagyja a csapatot a Liverpool kedvéért a nyáron. A média néha összeboronálja Timo Wernert nagyobb spanyol és angol csapatokkal. Habár több pénzük van, mint a Bundesliga nagy részének, a hiányzó történelmük és az, hogy képtelenek kifizetni a Premier League szintű fizetéseket, azt jelenthetik, hogy az RB Leipzig projekt arra ítéltetett, hogy soha ne legyen olyan kihívás a Bayern számára, amiben a Red Bull reménykedett, hogy lesz.

Folytatódó dominancia?

Pár évvel ezelőtt, azt mondogattam a barátaimnak, hogy a Bundesliga nagyon ciklikus és a Bayernnek vannak domináns időszakai, de ezek véget érnek egyszer. Ennek ellenére, ez a szezon és külső tényezők azt mutatják, hogy ez a jelenlegi ciklus, amikor a bajorok megnyernek mindent még eltarthat egy jó ideig.

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49307/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Elemzések
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?