Blogolj!

Jupp Heynckes: most jobb a keretünk, mint 2013-ban!

Domonkos Altdorfer

A Bayern népszerű szakvezetője ezúttal a Bild cmű újságnak adott exkluzív interjút.

BamS: Mi lesz hamarabb? Egy új német kormány vagy döntés az edző kérdésben?

Jupp Heynckes: (megfontoltan) „Tisztáztuk a dolgokat, többet nem fogok erről beszélni. De nagyon sajnálatos, hogy a Német Szövetségi Köztársaságnak még ennyi idővel a választások után sincsen kormánya, de abból indulok ki, hogy mindenképpen lesz megoldás – ahogyan a Bayernnek is edzője.”

BamS: És őt Jupp Heynckesnek hívják?

Heynckes: „Ezt ön is megválaszolhatná.”

BamS: Tehát igaza van Berti Vogtsnak? Azt mondta, hogy beszéltek telefonon. És mindent tisztáztak azzal kapcsolatban, hogy marad-e, és ez az egész csak egy játék a média számára.

Heynckes: „Igen, ő mindent tud” (mosolyog)

BamS: Tehát akkor ön már 2018.07.01-től már nem lesz Bayern edző?

Heynckes: „Minden jel arra utal..:”

BamS: Milyennek képzeli el az ideális edzőt a Bayern számára?

Heynckes: „Nem tudom, a vezetők döntik el. Jelenleg nagyon elégedettek. Ha a Bayern sikeres, akkor megvan a megfelelő edző.”

BamS: Emlékszik még arra hogyan győzte meg Peter Hermannt a visszatérésről? Ő kételkedett, de ön csak annyit mondott „ne aggódj, megoldjuk”

Heynckes: Igen, lehet hogy így történt. Peter kezdetben mindig kicsit szkeptikus. Mindent megbeszéltem otthon a családommal, nem könnyű ebben a korban mindent otthagyni. De meg voltam győződve arról, hogy közösen Peterrel helyre tudjuk állítani a csapatot. Ugyanoda térhettem vissza, ahol korábban sikereket értem el. Biztos voltam benne hogy sikerül – a játékosok is.”

BamS: Feltűnt hogy Hoeneßt gyakran Ulreichnak szólítja. Akkor mindig az az érzésünk, hogy nem teljesen boldog amiatt, amit mondott. Így van?

Heynckes: (nevet) Ha komolyra fordul a dolog, Ulrichot mondok. De legtöbbször ebben egy kicsit az élcelődés is benne van. A felesége Susi Ulrichnak hívja. És a nők bizony mindig szigorúak velünk. Talán tőle ragadt rám.”

BamS: Ezért Joseffel válaszol?

Heynckes: (hangosan felnevet) „Igen, néha így hív.”

BamS: Jó lenne ha önre hallgatna a hosszabítást illetően „Ulrich, hagyjuk ezt”?

Heynckes: Ismerem Karl-Heinzt és Ulrichet és tudom hogy milyenek, ha feltétlen el szeretnének érni valamit. Nagyon nyíltak vagyunk egymással. Ismerik hogy hogyan reagálok, és tudják hogy megvan a véleményem és ki is mondom. És úgy tűnik tetszik nekik.”

BamS: Ki számít önnek első számú beszélgető partnernek, ami a jövőt illeti?

Heynckes: „Természetesen a feleségem. A kezdetektől így volt. De a szakmai dolgokról, ami a csapatatot és a játékosokat illeti, én hozok döntést. Brazzo azt mondta: „imponáló, hogy mindig megvan a terved”

BamS: München a hazájává vált az évek során?

Heynckes: A feleségemmel először 1987-ben jártunk Münchenben. És tulajdonképpen itt éreztük a legjobban magunkat. Akkoriban a szerda mindig szabad volt, akkor megreggeliztünk és kirándultunk egyet. Tengersee Chiemsee, Starnberger See vagy néha Salzburg. Ezért ez egy kicsit a második hazánk. Az igazi hazám természetesen Mönchengladbach és most Schwamtal.”

BamS: Milyen privát vágyai vannak, amiket még szeretne beteljesíteni? Egy világkörüli út a feleségével például?

Heynckes: Ön még fiatal ember (nevet). De valamikor, ezt most mondom Önnek, az utazgatásból is elég. Az ember olyan sokat utazik. Az igaz, hogy nem sokat lát a hoteleken és stadionokon kívül, és mindig különleges hangulatban van akár játékosként, de edzőként is. Ez különbség. Viszont már a feleségem se szeretne annyira utazni és amikor az elmúlt években otthon voltam – az valami csodálatos volt. Azt tehettem, amit akartam és nem hiányoltam semmit. Visszavonultam a nagy nyilvánosságtól is. Nem baj, ha az ember nem szerepel minden nap a tv-ben vagy az újságokban. Egy órával korábban mindig a VIP-szobában kellett lenni – ott nincs időd magadra. Ezt nem akartam többé, ezért nem mentem már a meccsekre.

BamS: Hogy van a felesége, Iris a térd-operációja után?

Heynckes: Kiválóan van, csak engem hiányol. Ez világos! Mindig együtt voltunk, akár Madrid, Bilbao, Tenerife vagy Lisszabon. Most ez nem olyan egyszerű, amikor az ember este az üres hotelszobába érkezik meg. Általában korán megyek aludni, mivel fáradt vagyok.

BamS: Mert a napjai hosszúak és fárasztóak?

Heynckes: Mindig is élveztem a jó csapatszellemet, ahogyan most is szeretem a munkát a játékosokkal, a trénergárdával és az egész stábbal. Ez természetesen szórakoztató. De ez egyben óriási megerőltetés is, ez egy munka, amit reggeltől estig űzök. Ahogyan dolgozok, valamint az ellenfelek feltérképezése mellett nem nagyon jut idő a magánéletre. A családi élet mint olyan jelenleg nem létezik. Figyelembe kell venni a koromat is. Szívesen csinálom, de ez sok erőt vesz igénybe és pszichikai stabilitást: mindig figyelni, mindig ébernek lenni. Nem lehet gyengélkedni.

BamS: Sosem volt arról szó, hogy a felesége Münchenbe költözzön?

Heynckes: Az a probléma, hogy Schwalmtalban nagy házunk van és állataink. A műtét után ez nem menne, de most majd jön egy hétre.

BamS: Candóval, az Ön híres németjuhászával?

Heynckes: Nem, ez már nem működik, őt nem szeretnénk már áttelepíteni. A kertész és a háztartási személyzet gondozza.

BamS: Mennyi idős Cando?

Heynckes: Áprilisban lesz 13, magas kor egy németjuhász esetében.

BamS: Meglátszik rajta?

Heynckes: (nevet) Persze! Úgy mint rajtam! Ha 72 évesek lesztek, gondoljatok erre vissza.

BamS: Fél attól a pillanattól, amikor Cando már nem lesz?

Heynckes: (nagyon komolyan) Nem olyan egyszerű ez ebben a pillanatban, nem lehet tudni, meddig él még. Egy új kutya, azt már nem tudom. Cando egy álom. A különleges barátom.

BamS: Hogyan reagál Arjen Robben, ha Ön este, vagy a meccs előtt közli vele, hogy nem játszik?

Heynckes: Reggel soha, inkább egy nappal a meccs előtt. De Arjen esetében ezt már a Wolfsburg meccs előtt megtettem, amikor egy hosszabb beszélgetést folytattunk, és világossá tettem, hogy a Besiktas ellen nagy valószínűséggel nem kezdőként fog szerepelni. Azt tartom helyesnek, ha a magam stílusa szerint vezetem a csapatom. Én magam is topjátékos voltam, sosem szerettem, ha az edző aznap közli: „nem játszol”. A játékosoknak hamarabb meg kell tudniuk. Természetesen ezek nem mindig kellemes beszélgetések, meggyőzőnek kell lenni, de ez is az edzői munka része.

BamS: Csalódott, ha Robben ennek ellenére elégedetlenkedik?

Heynckes: Nem, teljesen megértem. Korábban éppen ilyen voltam. Látnia kell ezeket a játékosokat. Arjen Robben sosem futott volna be ekkora karriert, ha nem ilyen karakter, amilyen. Szinte mindig az első reggel a fitneszteremben. Ő már 30-45 perccel az edzés előtt gyakorlatokat végez. Ahogyan ő edz – elképesztő. Szenvedélyes focista, nagyon odafigyel magára. Mindent megtesz a munkájáért, de tényleg mindent. Sok fiatal tehetséges játékost láttam, akik ezt nem élték meg, nem tanulták meg, profi módon dolgozni, magukat gyötörni, a hivatásukat szenvedélyesen végezni. Ezt teszi Arjen, ő egy példakép.

BamS: Sok egóval?

Heynckes: Nem veszek tudomást a kijelentéseiről. Ismerem őt és az érzelmeit, de ő is tudja jól, ha egy kijelentés tőlem jön. Elnéző vagyok, de konzekvens is. Ha meghozok egy döntést, akkor amellett kiállok. Sosem vonom vissza.

BamS: Hosszabbítania kellene a Bayernnek a kivételes játékosaival, Robbennel és Riberyvel?

Heynckes: Ismerem a közbeszédet a médiában, de mondok egyet: egy Robbent és egy Riberyt sosem lehet lebecsülni. Ebben a szezonban még nagyon fontosak lesznek számunkra. Nem csak sokat tettek a Bayernért, ők voltak A játékosok, akik a 2013-as nagy sikerben közreműködtek. Meg van bennük a minőség és a potenciál. Természetesen a biológiai óra ketyeg, ezt ők is tudják. Hogy továbbra is alkalmazni kell-e őket, azt majd a klub eldönti. De ők is befolyásolják ezt, a formájukkal, a fizikai állapotukkal. Biztos vagyok benne, hogy még sok-sok pozitív élményünk lesz velük.

BamS: Hogyan látja a mostani csapatot a 2013-as triplázó csapathoz képest?

Heynckes: Sok mindent kell figyelembe venni. Részben más a generáció. Valamint a sorozat is egészen más, elég, ha azt nézzük, hogy ott az öt angol csapat, akik összesen három milliárd eurót invesztáltak összesen az elmúlt évben a csapatba. De azt gondolom olyan keretünk van, ami alapvetően erősebb, mint 2012/13-ban, több az alternatívánk. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy idén megnyerjük a BL-t. A konkurencia sokkal-sokkal erősebb.

BamS: Ha valaki Uli Hoeneßt a tripláról kérdezi, azt válaszolja „őrültség!”. Miért?

Heynckes: Az edzői stábom, a játékosok és én nem gondolkodunk ennyire előre. Nem kell mellébeszélni, hogy talán valószínűtlen… néha mégis összejöhet.

BamS: Több személyes beszélgetést igényelnek a játékosok, mint korábban?

Heynckes: Talán. Mindig vannak játékostípusok, akikkel jobban kell ápolni a kapcsolatot. Schweinsteiger is ilyen játékos volt, akivel el lehetett beszélgetni, aki nagyon értette a futballt, értette a klubot. Már a bemutatásomnál is mondtam, hogy Müller újra a régi lesz.

BamS: Mi teszi Müllert ilyen különlegessé?

Heynckes: Thomas nem csak egy fontos elem, hanem a kapitány, egy szimpatikus játékos a pályán és azon kívül is. Egy Thomas Müllert nem figyelembe venni, vagy megkérdőjelezni – ezt kizárom. Ilyen játékos nincs másik egész Európában.

BamS: Neuer hiányában ő az, aki stabilitást ad?

Thomas Müller az FC Bayern München szerves része

Heynckes: Kétségtelenül! Azt is gondolom, hogy Arjen és Franck között beszélgetés zajlott a csapaton belül. Thomasnak van szava a csapatban, ezt a teljesítményével is kiérdemli. Thomas Müller egy rész FC Bayern München, nem csak vezető személy, hanem egy identitásképző játékos az egész régió számára. Ez az ő hazája, a klub az ő klubja. Sosem tudnám elképzelni, hogy Thomas Müller elhagyja az FC Bayernt.

BamS: Mit gondol, ha azt látja, hogy nem nagyon van már játékos manapság aki nincs kitetoválva?

Heynckes: A világ változik, ráadásul egyre gyorsabban. Megítélni, milyen irányba, ezt mindeninek magára bízom. Ha egy játékos szívesen tetováltat, akkor csinálja, én toleráns vagyok. Korábban, amikor még fiatalabb voltam, talán másképp gondoltam volna. Akkor még nem hagytam volna rá, nem voltam ennyire belátó, talán nem is ennyire toleráns. Ma már másképpen látom.

BamS: Szakmailag mindent elért. Van még valami?

Heynckes: Nem. És így is hagytam abba a karrieremet 2013-ban. Nincs már nagy célom. Voltak igazán jövedelmező ajánlataim, olyan magasra taksálva, amiért korábban 15 évet kellett volna dolgoznom. Mindent lemondtam, mert elégedett vagyok. Szociálisan biztonságban vagyok, nem kellenek már a sportkihívások.

BamS: Május 3-án 73. születésnap. Azután lehetne még 3 meccse a Bayernnel: Az utolsó játéknap a Bundesligában, 19-én a kupadöntő, 26-án a BL-döntő.

Heynckes: (felvillanyozva nevet) Igen ez lehetne egy születésnapi kívánság, tetszene, ha beteljesülne, még egyszer mindkét végjátékban megküzdeni. De ezek álmok. Az életben sosem lehet tudni, hogy az álmok beteljesülnek-e. Szép lenne, álomszerű.

Fordította: Bogdányi Norbert és Domonkos Altdorfer

Forrás: https://www.bild.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49305/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,BAYERN HÍREK,franck ribéry,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,jupp heynckes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?