Blogolj!

Kroos, a főnököm!

Domonkos Altdorfer

Ismerem Toni Kroost, mióta először labdába ért a Bayern felnőtt csapatában 11 évvel ezelőtt. Rengeteg interjún és látványos fotózáson vagyunk túl. A 2010-es Dél-afrikai világbajnokság előtt, amikor a Leverkusen futballistája volt, a BayArénában élő, sárga pitonnal a nyaka körül készült a vb-szériára.

Mint utolsó „keleti” a keretben, Trabi-képet készítettünk egy graffiti-falra, még ha münchenire is és nem berlinire. Arra, ami ekkor következett, azonban nem voltam felkészülve: Toni a főnököm – még ha csak egy feladatra is.

Sport Bild 30 éves jubileumát ünnepli, és mint főszerkesztő, az igazi főnököm, Matthias Brügelmann, az egyetlen német válogatott futballistát, aki a BL-t háromszor is megnyerte, leszerződtette a helyettesének. A válogatottban, a Bayernben és a Realban is láthattam már, milyen, amikor Toni irányítja a játékot. Milyen lehet ő főnöknek?

Az első benyomásaim az előkészületeknél: akárcsak focimezben, a pályán kívül is igazán rendezett. Az elképzeléseit papírra vetette. Nem csak a focinak kell dominálnia, hanem más sporttémák, mint kosár és tenisz. Ezeket Twitter-csatornáján is megosztotta, amivel olyan nagyságokat, mint Roger Federer vagy Dirk Nowitzki is fellelkesített. Volt két különleges kívánsága az interjú-partnerekre vonatkozóan: a Freiburg edzője, Christian Streich, mivel ő a csekély pénzügyi lehetőségek ellenére szép focit játszat, és Matthias Sammer, aki karrierjét mind a Bayernnél, mind a válogatottnál segítette. Ezt a két interjút a főnök, Toni Kroos személyesen fogja elvégezni.

Hétfő van, február ötödike. A müncheni irodámban ülök, amikor 16:07-kor jön az üzenet: Face-Time interjú holnap 12:30-kor Christian Streichhel Freiburgban. Hoppá, gondoltam magamban. Az időpont már jóval korábban leegyeztetésre került, de nem volt véglegesítve, mikor ér rá mindkét főszereplő. Eddig. Legelőször a repülő-összeköttetést néztem meg. Korán reggel megy egy Lufthansa Freiburgba-Bazel közelébe, de már eléggé tele volt ez a gép. Ezer euró fölött. Ebből már New Yorkba vagy Rioba is eljutok. Így aztán maradt a német vasút, a keddi utazás azonban túl rizikós volt számomra. Ha az átszállás nem jön össze, elkések. Jó, hogy mindig van váltóruhám és csere- neszesszerem az irodában. Összepakoltam és elértem a 17:28-as IC-t. 22:15-re Freiburgban voltam. A kolléganőm, Nina, akihez az SC tartozik egy esti géppel jött Hamburgból. Az ő repülőjegye nem volt sokkal drágább, mint az enyém a vasúton.

Toni már kidolgozott egy 15 pontból álló kérdéssort, valamint tudatta, hogy a Reallal még 11 órakor edzése van, 12:45-kor kezdődhet az interjú. Ninával a Dreisam stadion egyik bor-páholyában építettük ki a technikai feltételeket. Christian Streich éppen végzett a délelőtti edzéssel, éppen a felállást dolgozta ki irodájában a következő barátságos meccsre. Pontosan 12:28-kor jelentkezett Toni: 10 perc múlva mehet. Streich azonnal értesítésre került. Az edző nagyon koncentráltnak tűnt, amikor megérkezett. Látható volt, hogy a felkészülési meccs járt a fejében, de amint Tonit meglátta a képernyőn, ez a feszültség eltűnt. Azonnal felajánlotta a fiatalabbnak a tegező formát. Már Toni kérdése előtt tudtam, ez egy szakmai beszélgetés lesz a legmagasabb fokon. A következő 30 percben mi riporterek csak „statiszták” voltunk. Toni nélkülünk is levezette az interjút.

Mindketten órákat tudtak volna még beszélgetni, de a felkészülési mérkőzés közeledett. Az idő előrehaladt. Aki ismeri az akkurátus edzőt, tudja, hogy ez egy fontos alkalom. Még egy mezt kért, amit a fiának odaadhat, ezt Toni fel is adta postára.

A második interjú időpontja kicsit másképp alakult. A főszerkesztő Toni Kroosnak még rá kellett bólintania az oldalelrendezésre és néhány cikkre. Éppen ezért elutaztam a második Face-Time interjúra Tonihoz, a Sport-Bild- iroda átköltözött Madridba. Szép mellékesemény: össze tudtam kötni az utazást a Real-PSG „BL-tüzijáték” megtekintésével és a főszerkesztő megfigyelésével akcióközelből.

Főnök vagy nem, természetesen semlegesen fogom értékelni a teljesítményét. Mivel Kroos az egyik legfontosabb szereplő volt, sőt talán a legfontosabb lehetőséget, a büntetőt – ami az egyenlítést eredményezte – is ő harcolta ki. Ebben nem is vesztünk össze az online-közvetítés során.

A kapcsolódás Matthias Sammerrel, aminek a megteremtésében kollégám, Tobi a müncheni irodából segített, 13 órára lett időzítve, ismét a Real-edzés utánra. Még a hotelszobában feküdtem, amikor jött az üzenet: edzésmentes nap van. Ezért az interjút már 12 órakor elkezdhetjük. Kroos néhány órával korábban még a szezon egyik legfontosabb meccsén szerepelt, de most újra a következő feladatra fókuszált: az interjúra Sammerrel. A főnök, Toni Kroos megbízható a tervezésben, mint egy német óramű.

A virtuális találkozóra a Real Madrid edzőközpontjában került sor. Voltam már egyszer itt Tonival interjút készíteni, ezúttal azonban meglepetésben volt részem. A sajtóreferenstől belépési engedélyt kaptunk a játékosok részébe is, az úgynevezett legszentebb termeibe a központnak. Toni nyílván valóan ennél a klubnál nem csak a pályán vezéregyéniség. Útközben láttam, hogy a játékosok parkolóhelyei névvel és számmal vannak megjelölve. Toni autója (8-as szám) Cristiano Ronaldo (7) és Karim Benzema (9) között áll. Vicces belegondolni, ahogy a sztárok beparkolnak, talán kicsit kialvatlanul, a mindenkori játékostársak mellé reggelente.

Az irodánk a pályákra nézett. A mellékhelyiségben volt egy saját moziterem a Real sztárjainak, emellett különböző szabadidős aktivitások: pingpong, pool-billiárd, kosárlabdapalánk vagy autós szimulátor. A fotósunk, egy operatőr és én már készen voltunk a munkára. Toni percre pontosan megérkezett.

„Kialudtad magad?” 

- üdvözölte Sammer volt játékosát.

Saját tapasztalatból tudta az egyszeres „Év legjobb európai labdarúgója”, hogy egy ilyen intenzív meccs után, mint amin Kroos túl volt az előző este a Bernabeuban, az alvás esélytelen. Azonnal elkezdték mindketten a meccset elemezni. Megegyeztek, hogy a fordulópontot Zinedine Zidane cseréi jelentették. Toni megjegyezte, hogy nem mindegyik trénernek lett volna bátorsága 1:1-nél, hogy a kezdő hatost kivegye, és helyére további támadó játékost tegyen. Az új formáció már hétvégén, a Real Sociedad ellen is kialakíott egy 4:0-ás előnyt, erre épített Zidane is, jelentett Kroos az edző terveiről. Sammer egyetértett vele. Az ő összegzése a meccs végéről, hogy nem a pénz, hanem a nagyobb tapasztalat diadalmaskodott. Ahogy egyre jobban elmélyültek az interjúban, nem vették észre, hogy idő közben volt egy látogató. Megérkezett Emilio Butrageno, csatárlegenda a terembe.

„Toni interjúztat? Akkor nem akarok zavarni”

- mondta a klub alelnöke és csöndesen visszahúzódott.

Kicsit később Gareth Bale dugta be a fejét az ajtón. Amikor a walesi a kinyomtatott magazint és a Sport-Bild logót a falon meglátta, kérdőn nézett rám és távozott. Ki tudja, hogy a főszerkesztő, Toni Kroos máskülönben nem invitálta volna-e őt is egy interjúra….

A virtuális találkozó után még megbeszéltük az oldalakat, a vezércikket és Toni véleményezte még kézzel egyes cikkeket. Végül megköszöntem a főszerkesztőnek, hogy időt áldozott rám és elváltunk a következő szavakkal:

„Igazán szórakoztató volt a beosztottadnak lenni! Sajnálom, hogy nem tudunk kivásárolni a Real Madridtól.”

Amikor már a taxiban ültem, megnéztem Toni vélhető kivásárlási árát. A tranfermarkt szerint 80 millió euróba kerülne nekünk a főszerkesztő Toni Kroos szerződtetése. Majd utánakérdezek a kiadó vezetőinél…

Forrás: http://cfbayern.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49119/pics/lead_800x600.jpg
Hírek a válogatottról,matthias sammer,NATIONALELF HÍREK,real madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?