Csak annak nyílnak hatalmas perspektívák, aki nagyot álmodik

Ez az interjú, amit David Alaba a Bayern Magazinnak adott, nem olyan, mint a többi. Már a találkozás helye is rendkívüli: egy müncheni zenei stúdió. Az osztrák válogatott játékos itt hódol hobbijának.

Alaba zenél. Rappel és énekel, így követi a családi hagyományokat. Az édesapja, George DJ és rapper, voltak slágerlistás számai. A testvére Rose May egy tehetségkutatós együttes tagja volt, jelenleg már szólókarrierjét építi. A testvérek nemrég az Instagrammon tettek közzé egy duettet. Az fcbayern.com részleteket közöl az interjúból.

David, mikor kezdtél el zenélni?

Alaba: „Elsősorban mindig is a focipálya vonzott. De nagyon zeneszerető családból jövök. Ha az ember hazamegy, és apukád zenél, a testvéred zenél, és anyukád is nagyon muzikális – akkor nem lehet elmenni mellette.”

Játszol hangszeren is?

Alaba: „Régen jártam zongoraórákra. Később tanultam gitározni is. Otthon van egy keverőpultom, amivel szívesen szórakozok. Egyszerűen nagy örömet okoz nekem, ha magam zenélhetek. A zene számomra mindig az ellensúly volt a focival szemben. Ezzel kikapcsolok és pihenek.”

Mennyire voltál ideges, amikor először léptél a mikrofon elé a stúdióban?

Alaba: „Sokszor néztem a húgomat, amikor a stúdióban énekelt fel valamit. Amikor én magam álltam a mikrofonnál, az furcsa volt. Furcsa hallani a saját hangomat is. Ez már akkor is így van, ha velem készült interjúkat hallgatok. Mindig azon gondolkozom ilyenkor: milyen hangom van egyáltalán?! (nevet) De mostanra jobban megszoktam.

De a stúdióban végzett munka eredménye azért tetszik, ugye?

Alaba: „Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok a legjobb énekes és nem a legjobb a hangom. De ezen egy kis varázslattal lehet segíteni (a producerére mosolyog). Az, ami a végén kijön a dologból mindenesetre tetszik.”

Az Instagramra posztoltál egy videót, amiben a húgoddal együtt énekelsz. Várhatjuk a folytatást?

Alaba: „Nincs tervben semmi. Ezt csak magunknak csináljuk. Jelenleg nem tervezem, hogy a dalaim közül bármelyiket megjelentessem. Csak magamnak, a családomnak és a barátaimnak zenélek.”

Milyennek találják édesapád és a húgod a zenédet?

Alaba: „A húgomnak nagyon tetszik. Apukám nagyon kritikus. Nem találja rossznak a zenémet, de azt mondja, a pályán jobb vagyok. (nevet)”

A zene egyben összekötő kapocs is a családoddal?

Alaba: „A zene a családunkban központi téma. Én is értek hozzá és van hozzá fülem. Ebben tényleg hasonlóak vagyunk.”

Hogy változtatta meg a nagy távolság a kapcsolatodat a családoddal?

Alaba: „Mindig nagyon szoros volt a kapcsolatunk, mindent együtt csináltunk. Különösen a müncheni időszakom kezdetén éreztem nagyon erősen és tanultam megbecsülni a családomtól kapott támogatást. A mai napig nem hagytak ki a szüleim egyetlen otthoni meccset sem.”

Akkoriban az ifiházban laktál a Säbener Straßen. Nemrég meglátogattad az új FC Bayern Campust. Milyen volt?

Alaba: „Az akkori és a mostani helyzet fényévekre van egymástól. Hihetetlen, amit létrehoztak. Hatalmas a létesítmény. A fiatal játékosoknak minden adott, hogy megvalósíthassák az álmaikat: edzőpályák, egy stadion, egy hatalmas konditerem, egy fizioterápiás részleg és egy lounge, ahol lazíthatnak, biliárdozhatnak, játékkonzolokkal játszhatnak.”

Volt egy pódiumbeszélgetés is veled? Mit akartak a mai tehetségek megtudni tőled?

Alaba: „Sok mindent. Milyen volt az utam a profivá válásig. Milyen volt elköltözni otthonról… Kérdések, amiket 14-15 évesen én is feltettem volna. Sajnos azt is el kellett mondanom, hogy nem voltam a legjobb tanuló. (nevet)”

Volt valami, amit mindenképpen el akartál mondani?

Alaba: „Hogy sose tévesszék szem elől a céljukat. Hogy meg kell próbálniuk minden nap a legjobbjukat nyújtani. Hogy mindig lesznek nehézségek, de ezek mindig lehetőségek is az újrakezdésre. Hogy nagyot kell álmodni. Csak annak nyílnak hatalmas perspektívák, aki nagyot álmodik.”

Azért törődsz annyira a fiatal játékosokkal, mert neked magadnak Franck Ribéry személyében szintén volt egy bizalmasod annak idején a csapatban?

Alaba: „Nagy szerencsém volt, hogy 2010-ben egy összeszokott csapathoz kerültem, ahol tényleg mindenki figyelt arra, hogy a fiatal játékosok tovább tudjanak fejlődni és megfelelő feladatokat kapjanak. Basti Schweinsteiger, Mario Gomez, Philipp Lahm és Franck is, aki a karrieremben az egyik legfontosabb személy. Az első naptól kezdve próbált előre vinni. Most 34 éves, de még mindig nagyon ambiciózus. Mindig éhes a sikerre és tovább akar fejlődni, minden meccsre rá akarja nyomni a bélyegét. De Fanck nem csak egy példakép, szerencsére időközben nagyon jó és közeli barátok lettünk.”

Mit szól Franck a dalaidhoz?

Alaba: „Nagyon tetszenek neki. Egyébként szinte csak francia hip-hop-ot hallgat. De az én dalaimat is szereti.”

Fordította: Frey Dóra

Kit tartasz leginkább alkalmasnak arra, hogy Jupp Heynckes után a Bayern szakvezetője legyen?

Szavazok

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49115/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?