Blogolj!

Kingsley Coman ma már valóságos áldás a Bayern számára

Pandula László

Amikor a fiatal francia három évvel ezelőtt kölcsönbe érkezett a Juventus-tól, senki sem látta előre, hogy sztárrá válik. Kingsley Coman, aki akkoriban ismeretlen volt, nagy lépést tett előre. A PSG és a Juventus számára nem volt megfelelő, így Münchenbe ment, ahol Pep Guardiola alatt játszhatott. Lehet, hogy ez volt karrierje legjobb döntése.

Hosszú küzdelem után úgy tűnik Coman készen áll a trónfosztásra.

Coman első szezonja a Bayernnél valójában sikeres volt. Legtöbbször a Bayern jobb szárnyán szerepelt, Douglas Costaban megállíthatatlan társra lelt. A dolgok nagyon jól álltak a francia számára, Peppel az élen egy új korszak kezdődött vele.

Carlo Ancelotti alatt - csapattársaival, Joshua Kimmichhel és Renato Sanches-zel egyetemben - mellőzötté vált, Carlo az olyan a tapasztaltabb játékosokban bízott, mint Franck Ribéry és Arjen Robben. Egyre több padon töltött perce volt, és így a formája óriásit hanyatlott. Az a játékos, aki korábban egy higgadt szélső benyomását keltette, most csak lézengett és nem találta a helyét a pályán.

Az elme problémája, nem a testé

Nem mintha egyik napról a másikra eltűnt volna a tudása. Még mindig egy szuper ügyes szélső volt, remek gyorsulással és ezt Pep alatt érte el. Csiszolatlan gyémánt volt, és ez volt a fő probléma, hogy nagyon csiszolatlan volt. Tele volt hibával, a mozdulatai és a döntései. Túl gyakran vezette a labdát emberbe, és túl sokszor cselezett a semmibe, csak azért, hogy aztán egy rossz beadással vagy indítással fejezze be.

Keresztlabdáinak pontossága jelentősen csökkent, nem nagyon találták meg Lewandowski vagy Müller fejét a labdák mint korábban. Ezen körülmények között segített neki Pep Guardiola, adott neki néhány tippet, hogyan javíthat a játékán, vagy egyszerűen csak több lehetőséget kapott a pályán, hogy gyakorolhassa a széljátékot. De Carlo Ancelotti nem Pep Guardiola. Ő a tapasztaltabb játékosait részesítette előnyben, és Kingsley Coman karrierje megrekedt egy pillanat alatt. A 2016-2017-es szezon nagy részét a kispad melegítésével töltötte, Douglas Costa, Arjen Robben és Franck Ribéry mögött. Az edzői mellőzés ellenére a Bayern vezérkara bízott benne és 2017 áprilisában végleg leigazolták 21 millió euro ellenében.

A szélsők ura: a király visszatér

Amikor a 2017/2018-as szezon elkezdődött, senki nem gondolta volna, hogy változás következik be Coman esetében. Pályán kívül észrevehetetlen volt, a teljesítménye pedig semleges. Ritkán kapott szerepet a kezdőben, a döntései pedig nem voltak túl jók a pályán. Folyamatosan rossz döntéseket hozott, gyenge elfutásai voltak, és nem találtak embert a beadásai. Shaqiri esete állt elő, Coman úgy tűnt, egy elpocsékolt tehetség újfent.

Aztán megérkezett Jupp Heynckes.

Carlo Ancelotti menesztése egy valóságos áldás volt Coman számára. Jupp Heynckesnek nem esett nehezére bízni a fiatal játékosban és a kezdő csapatba tenni, és a hatás nem maradt el. Coman terrorizálta az ellenfelek védelmet újra és újra, és a fantasztikus gyorsulását is bemutatta a világnak. A baloldalon játszott, gyakran Ribéry, a földije helyén. A világ rácsodálkozott erre a fiatal fiúra, aki úgy ment a védők között mintha csak bóják lennének, hatalmas változás történt a formájában. Kingsley Coman megérett.

Keresztlabdái pontosabbak lettek. Tisztábbak voltak az elfutásai. A passzai jó helyre mentek. Nem elégszik meg csupán azzal, hogy legyőzze az emberét, és csak simán beküldje a labdát a csatár felé. Coman elkezdett egy ilyen mini-irányító szerepet játszani. Elkezdett kulcspasszokat adni, remek elfutásokat csinált, és még egy kis extra, hogy széthúzza az ellenfél védelmét. Eközben a teljesítményét is növelte: visszamegy segíteni a védőknek is. Radikális változás volt. A fiatalember felnőtt.

Egy hasonló szenzációs mérkőzése után dicsérte edzőjét:

„Az az előtti pillanatban, mikor beadom a 16-oson belülre a labdát, mikor lendületben vagyok, az edző azt tanácsolta, hogy egy kicsi lassítsak olyankor és emeljem fel a fejem. Elég hamar működött is és továbbra is rajta vagyok”

Egy kicsi és egyszerű javaslat. Remekül fogadta meg a tanácsot. Most, egy sérülést és a téli szünetet maga mögött hagyva, teljes mértékben úgy viselkedik és játszik mint a Bayern München egy igazi szélsője. A Besiktas elleni teljesítménye is nagyon érett és hasznos volt. Az ex-barcelonai Adriano volt az őrzője, és Coman remek teljesítménnyel rukkolt elő. Nem akart minden áron ráfutni védőjére, hanem inkább befele tört és passzolt.

Tisztán egy taktikai fogás volt tőle, hogy a labdabirtoklást erősítse, és nehogy elveszítsék feleslegesen a labdát. Talisca-val a háta mögött nem engedhetett meg ilyen könnyelműségeket. Aztán mikor lehetőség adódott élt vele. A Besiktas 10 emberre fogyatkozott, és a saját térfelükre kényszerültek. Adriano ki volt téve annak, hogy senki nem tudott besegíteni neki a középpályáról. Coman megragadta a lehetőségeket. Ráfutott a védőre, elmozdította másik irányba majd beadott. A labda David Alaba lábát találta meg, majd tőle Müllerhez került és így szerzett gólt. Ez briliáns volt a fiatal franciától és meghozta az áttörést a Bayern számára. Comannak volt még egy arany pillanata mikor feliratkozhatott a góllövőlistára, és nem is hibázta el. Robert Lewandowski remek betörése után tudott gólt szerezni, nagyon jól érkezett és éber volt. Minden kifizetődött.

Adriano így nyilatkozott a mérkőzés után:

„Nagyon idegesítő volt. Az idő előrehaladtával elfáradtál, de az ellenfél nem. Mindig, mindenhol ott voltak. 4:0 ra vezettek és még mindig hajtottak. Örültem mikor vége lett.”

Ahogy lassan a szezon vége felé érünk, tisztán látszik, hogy Coman nem az a játékos aki pár hónappal ezelőtt volt. És még mindig nagyon fiatal és ez tökéletes a Bayern számára.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/49061/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Elemzések,Játékosaink,kingsley coman
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?