Problémák a Bayern védelmében

Török Péter

Tény: az FC Bayern nagyon sikeres az új évben is. Hat győzelmet ért el, és simán halad a trófeák felé. Számos dolgot ki lehet emelni az elmúlt hónapban történtek közül, például James Rodriguez nagyszerű szabadrúgását a Leverkusen ellen, vagy a lenyűgöző 5-2-es fordítást a Hoffenheim ellen. De van valami, ami mindezek ellenére rosszat sejtet...

Jupp Heynckes jó munkát végez. A hat meccs közül alig lehet olyat mondani, amin a Bayern megkönnyítette volna ellenfele dolgát, igaz, a harmadosztályú Paderborn elleni meccsen nem sok keresnivalója volt a gyengébb csapatnak a pályán. Sokszor azonban szerencséje volt, és míg a támadó szekció 22-szer lőtt kapura, a védekezés kétségtelenül ingatag volt. Lehet, hogy nem néz ki rosszul a papíron az eredménysor, de a Die Roten-t túl sokszor megingatták, különösen a Hoffenheim és a Bremen. Tekintettel arra, hogy a Bayern sokkal nehezebb ellenfelekkel néz szembe a jövőben, ezt a kérdést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Megdöbbentő, hogy a világbajnok védekezése milyen ingatag lehet, különösen a viszonylag középszerű ellenfél ellen. Gyakran csak egy védő van, aki azt mondhatja magáról, hogy jó játékot nyújtott (tízből kilencszer Mats Hummels), míg a másik három védőnek van egy-egy rémálma, vagy „elfelejt védekezni” (pl. Joshua Kimmich). Végül is azért akkora probléma nincsen, mert még Sven Ulreich ott áll a kapuban. Még egy vicces dolog az, hogy míg a Bayernnek problémát okoz a labdatartás a tizenhatoson kívül, kevesebb gondot jelent a labdakihozatal.

Jupp átvette a csapatot és drámai változásokat hozott, különösen a decemberi Paris Saint-Germain elleni meccsen. Miközben a PSG-nek a lehetősége megvolt kihasználni a széleket, az erős középső védelem mégis kizárta Edinson Cavani, Neymar és Kylian Mbappe uralmát. Ennek eredményeképpen a látszólag megállíthatatlan párizsiak kikaptak. Igaz, bár ez még nem volt elég ahhoz, hogy elsők legyenek a csoportban, a Bayern viszonylag kedvező ellenfelet kapott a Besiktas személyében, míg a PSG sorsa most Cristiano Ronaldo és csapattársai kezében van. A Bayern védelme, miközben zavaros, tudja, mit kell tennie, ha a dolgok rosszra fordulnának. De ez mégis azt jelenti, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni - ez egy olyan probléma, amelyet jobb szemmel tartani.

Ha a Real Madriddal vagy a Barcelonával találkoztunk volna, akkor a hibákat méginkább ki kellett volna küszöbölni. Nem mindegy, hogy egy Hoffenheim ellen vesztesz labdát, vagy egy Messi ellen. 

Ha Heynckes március elején minél több meccset nyer a Bundesligában, lehetséges, hogy a többi bajnoki meccs alkalmával megpróbálhatunk különböző védekező formációkat is használni. Természetesen senki nem számíthat drasztikus változásokra a védelmi felállásban, bár Manuel Neuer visszatérése átírhatja a forgatókönyvet.

Mégis, potenciálisan különböző védekező taktikák kerülhetnek képbe. Jelenlegi védelmünk erős lehet abban az időben, de a következetes gyengeségeket a januári-februári időszakban nem hagyjuk figyelmen kívül.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48618/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Elemzések
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?