Didi Hamann: favoritok a Bajnokok Ligájában

Johanna Lukács

A 44 éves Didi Hamann többek között a Bayernnél is játszott. A Liverpoollal 2005-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. Jelenleg a Sky médiacég szakértője.

Didi Hamann, a Sky médiacég szakértője beszél a kedvenceiről a Bajnokok Ligájában, illetve az angol klubok szárnyalásáról a szezonban:

„ A TV-s pénzeknek köszönhető.“

A 44 éves Didi Hamann többek között a Bayernnél is játszott. A Liverpoollal 2005-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. Jelenleg a Sky médiacég szakértője.

AZ: Elkezdődik a kieséses szakasz a Bajnokok Ligájában, ez azt jelenti, hogy az európai top-csapatok számára meghatározó időszak következik. Egy provokatív kérdés: Az öt Premier League csapat közül melyik nyeri a kupát májusban?

Didi Hamann: Mindenképp a Manchester Citynek vannak a legjobb esélyei, de én úgy látom, hogy egy olyan diadal, mint a Bajnokok Ligája győzelem még egy kicsit korai lenne Pep Guardiola csapatának. Egy-két év múlva reálisabb lenne. Még hiányzik az a fajta érettség és tapasztalat, amire egy olyan kiélezett helyzetben, mint egy elődöntő, szükség van. A többi csapat ilyen szempontból átgondoltabban futballozik, jobb a játék-menedzsmentjük. Az előző szezonban már a nyolcaddöntőig jutott a Manchester, ott azonban az AS Monacoval szemben nem sikerült a bravúr. Az azonban, hogy a Premiere League csapatok közül öt bekerül a kieséses szakaszba, várható volt.

AZ: Köszönhetően az óriási pénzeknek, amelyek körforgásban vannak Angliában?

Hamann: Természetesen. Ez a TV-s pénzeknek köszönhető. Az egyesületek, azzal, hogy leigazolják más bajnokságok játékosait, jobbá válnak, ezzel együtt gyengítik a konkurens csapatokat. Az angolok nagyon motiváltak, legutóbb nagyon komoly sikereket értek el a bajnokságban.

AZ: A Chelsea 2012-es, és a Manchester United 2008-as győzelmével az utóbbi tíz évben csak két Bajnokok Ligája győztes csapat került ki a Premiere League klubok közül. A Real Madrid meg tudja védeni még egyszer a bajnoki címét, vagy az lesz a jelenlegi krízis eredménye, hogy kiesnek a Paris Saint-Germain ellen?

Hamann: Ha valaki ennyire sikeres, akkor természetes, hogy néha stagnál a teljesítménye – ez emberi dolog. A csapatnak meg kell újulnia, ami azonban ezen a színvonalon, a hatalmas átigazolási pénzeknek és fizetéseknek köszönhetően nem olyan egyszerű. Úgy gondolom, hogy idén Párizs lesz a végállomás a Reálnak.

AZ: Kik a favoritjai?

Hamann: A Paris nagyon ambiciózus, még akkor is, ha egyes játékosoknak, mint Neymarnak és Cavaninak vannak súrlódásai. Azonban feszültségek és szupersztárok minden egyesületben vannak. Előbb-utóbb megoldódnak a dolgok. A Barcelonát nem szabad leírni, egy-két évig, amíg Messi még maximális teljesítményt tud nyújtani, minden esélyük megvan.

AZ: A Bayernt eddig nem említette.

Hamann: Mindenképpen esélyesek. A Besiktas-al szerencsésen alakult a nyolcaddöntős sorsolás. A törököknek legjobb góllövőjüket, Cenk Tosunt kell nélkülözniük, aki az Evertonhoz igazolt. A Bayern előnye, hogy a Real-Paris, Tottenham-Juventus, illetve a Chelsea-Barcelona összecsapások során három nagyágyú már kiesik. A Bayern pedig elkapta a fonalat. Ha továbbra is magas intenzitással és ezzel a lendületes hozzáállással játszanak, ha mindenki alázatot mutat, és ha öt-hat játékos cseréjét sem lehet észrevenni a kezdőcsapatban, akkor számolni kell velük.

AZ: És ehhez jön még a Jupp-tényező. Végül is Heynckes a 2013-as triplázó-tréner.

Hamann: Heynckes sok mindent letett az asztalra. A csapat hozzáállása teljesen más, mint anno szeptemberben Carlo Ancelotti vezetése alatt. Heynckes lendületbe hozta Vidalt, megtalálta az ideális posztot James-nek, és Arjen Robben vagy Franck Ribéry sem rendez jelenetet, ha éppen nem játszik.

AZ: Térjünk át az Európa Ligára, ahol a Bajnokok Ligájából kieső Borussia Dortmund és az RB Leipzig játszik. Tudnak az említett csapatok változtatni az eddigi sikertelenségen?

Hamann: A Leipzig először volt ott a Bajnokok Ligájában, tanulópénzt fizetett. Azt gondolom és remélem, hogy mindkét egyesület komolyan veszi az Európa Ligát. A Leipzignak ez tanulókör. Csak akkor tudsz fejlődni és felnőni a feladathoz, ha rendszeresen játszol Európában. Másrészről: Mivel semmi garancia nincs rá, hogy ebben a szezonban, a Bundesligában a legjobb négy közé jutnak, talán egyszerűbb megnyerni az Európa Kupát, és ezzel kvalifikálni magukat a Bajnokok Ligájába a következő szezonra.

AZ: Képes lesz a Leipzig az UEFA öt éves értékelésének értelmében a Bajnokok Ligájában a kieséses szakaszban magányos Bayern „társául szegődni” a jövőben?

Hamann: A Bayern nélkül nagyon lehangolóan nézne ki a rangsorolás, a Bundesliga csapatai közül pedig a negyedik helyezett már nem indulhatna a Bajnokok Ligájában. A Leipzignak az lenne a következő lépés, hogy a BL kiesési fázisát elérje. Hiszen ez megint csak egy másik liga.

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48581/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?