Arjen Robben: nekem már nem kell bizonyítanom semmit!

Domonkos Altdorfer

Három döntő, egy cím – ismeri az utat a dicsőség felé: Arjen Robben (34) beszél a Bayernről, Heynckesről és a sikerének titkairól.

- Herr Robben, a Bayern a Besiktassal találkozik, a Párizs a Madriddal. Okos döntés volt, a csoportban a PSG mögött másodiknak lenni?

Alapvetően minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy győzni szeretnénk, tehát nem szándékosan lettünk másodikak. Sőt, jó volt, hogy a Párizs elleni 3:1-el jelezni tudtunk az ellenfeleinknek. Alapvetően látszik, hogy nincs többé jelentősége, hogy az ember első lesz, vagy második. A nyolcaddöntőben csak kiváló csapatok képviseltetik magukat.

- A Besiktas Istanbul ennek ellenére egy főnyeremény?

Inkább egy nehéz feladat, mert vannak ellenfelek, akiket kívülről belülről ismerünk, a Besiktas nem ilyen. Eddig nagyon jól teszik a dolgukat, Török Bajnokok és egy nehéz csoportban már az utolsó előtti körben biztosan elsők voltak.

- A Besiktas legjobb góllövőjét, Cenk Tosunt elengedték az FC Evertonhoz. Könnyebbé vált a Bayern helyzete ezáltal?

Ennek ellenére erős csapatról van szó. Nagyon oda kell figyelnünk, és az első perctől kezdve dominálnunk kell.

- Mi lenne megfelelő eredmény az odavágón hazai környezetben? Egy-nullás győzelem?

Nem létezik ideális eredmény. Mindenképp nyernünk kell.

- Mi teszi veszélyessé a Besiktast?

Vannak idősebb játékosaik, akik Top-ligákban edződtek: Pepe, Adriano, Quaresma és Negredo. Ryan Babel másodvirágzását éli és újra a válogatottban játszik. Jól fel fogunk készülni, aztán minden csak rajtunk múlik.

- Az impozáns előnyének köszönhetően az FC Bayern kevésre van sorozatban hatodik bajnoki címétől. Ezáltal a tavaszi szezonban a BL-re lehet koncentrálni?

Mindig minden fontos, ebben semmi nem változott. Amikor 2009-ben idejöttem, talán még kicsit másképp volt. Akkor szerényebbnek kellett lennünk, mert nem a legjobb csapatunk volt, ennek ellenére 2010-ben elértük az Inter elleni finálét. Az elvárások nem voltak ilyen magasak. Azt, hogy idő közben jóval magasabb elvárások lettek, magunknak köszönhetjük – ez természetesen pozitív és dicséretes. Ez a fejlődése a klubnak egyszerűen káprázatos.

- Jupp Heynckes visszatérése után sokat beszélnek a 2013-as tripláról. Ilyen egyszerűen megismételhető ez a történelmi siker?

Nem, egyáltalán nem. A BL győzelemhez mindennek klappolnia kell. Ha csak egyszer is hibázol, kiestél. Olyan sok a jó csapat, hogy egyre nehezebb megnyerni a trófeát. Alapvetően jó úton járunk. Meggyőző, hogy az edzőváltás óta mennyit fejlődtünk és megnyertük a meccseinket. Ezért állunk ott ahol, de éppen ezért ugyanígy kell továbbra is teljesítenünk. Meg kell tartanunk a ritmusunkat és teljes gázzal nyomni a Bundesligában. Ez növeli az esélyeinket a BL-ben is.

- Felmerülhet az, hogy ez a generáció, amelyet már Ön is lassan tíz éve erősít, a korábbi sikeréhségéből veszített?

Nem, ez ebben a csapatban nem fordulhat elő. Elég tapasztalatunk van, és olyan vezéregyéniségeink, akik tudják, hogyan történnek a dolgok a futballban, mi az elvárt. Ezért van egy edzőnk, aki pontosan tudja, mi kell a nagy focihoz. Én nem félek, hogy bárki is hanyag lenne.

- Mi kell pszichikailag, hogy egy ilyen triplázás összejöjjön?

Ezt mindenkinek magában kell felépítenie. Most megvan az alap, hogy ennyi mindent megéltünk, és tudjuk, hogyan megy.

- Hogyan megy?

Permanensen minden egyes meccsre fókuszálnia kell minden egyes játékosnak.

- A téli szünet után kimondta magának a csapat, hogy akkor most irány a triplázás?

Még korai lenne. A csapaton belül nem megy ez a téma, nálam semmiképpen sem. Nekem csak az számít, hogy mindig egyre jobb teljesítményt nyújtsunk és egy optimális ritmusra találjunk. Még van mit tennünk.

- Mire gondol?

Egyedi pontok, mint az átmenet támadás és védekezés között. Minden meccset kielemzünk és célzottan dolgozunk. Ez alapvető fontosságú: ha arra kerül a sor, mindennek stimmelnie kell.

- Heynckesnél Ön egy meghatározó játékos. Hogyan készül a nagy nemzetközi párharcokra?

Nem másképp, mint három-négy éve. Már régóta benne vagyok abban a korban, hogy egy irányító szerepet vállaljak. Nyáron elvesztettük Xavi Alonsot és Philipp Lahmot, ennek ellenére van még elég ilyen játékosunk, öt-hat. Ezt a felelősséget együtt kell átvennünk, nem egyvalakinek.

- Ön példakép azon keresztül, hogy minden egyes edzést a legprofibb mentalitással csinál végig?

Ez bennem van. Sokat jelentett számomra ez a mentalitás, mindig teljes gázt adok. De az én koromban azért néha visszább kell venni.

- Van, hogy kihagyja az edzést?

Néha-néha elfáradsz, ez normális, ilyenkor azt gondolod: ma inkább ne. Már nem vagyok a legfiatalabb, nem lesz már egyszerűbb. De kedvem még mindig van, különben abba kéne hagynom. De én azért dolgozom, hogy fitt legyek. Az edzést elmismásolni…azt nem lehet.

- Vékonyabbnak tűnik. Hány kiló?

1,5-2 kilóval kevesebb, mint normál esetben.

- A BL-ben ez előny, vagy hátrány, ha a ligában ekkora az előny?

Tőlünk függ, hogy fenntartjuk-e ezt a feszességet és minden meccsen tudatában vagyunk, hogy az igazán nagy döntések a végén jönnek. Egy percre sem szabad kiengednünk.

- Háromszor érte el a Bayernnel a finálét: 2010-ben és 2012-ben veszített, 2013-ban nyert. Volt amikor ezekben az időkben úgy érezte egy bizonyos fázisban, most ott lehetünk a végéig?

2012-ben és 2013-ban nagyon stabilak és jók voltunk, éreztük, hogy sok van benne. 2010 egy hatalmas meglepetés volt, kétszer is szerencsével jutottunk tovább, az idegenben lőtt góloknak Fiorentinában és Manchesterben. 2013-ban extrém stabil teljesítményt nyújtottunk.

- Érzi most ezt a stabilitást?

Újra jó úton vagyunk, de még nem ott, ahol lenni szeretnénk.

- Jobb a keret, mint a korábbiak?

Jó a keretünk. Fontos, hogy mindenki egészséges maradjon. Pep Guardiola alatt kétszer, a negyed- és az elődöntőben sem tudtunk néhány sérülés miatt a legjobb felállásban játszani, így nehéz volt.

- Megvásárolható a BL cím?

Nem, nem vásárolható meg…

- A pénz nem lő gólt?

Nem, a pénz nem lő gólt, de egyszerűbb vele. A sok pénz előny olyan szempontból, hogy a legjobb játékosokat veheted meg.

- Tehát a pénz mégis lő gólt.

Nagyon jó játékosokat vásárolhatsz, de a legfontosabb, hogy harmónia legyen, hogy funkcionáljon a csapat. Nem elég, ha van három-négy kiváló játékosod, muszáj a csapatba passzolniuk.

- Mi dönt a sikerről: a sztár, a csapatszellem, a tapasztalat, a taktika netán az edző?

Mindenek előtt a csapatszellem döntő: hogy a pályán minden stimmeljen, támadásban, védekezésben. Mint egy gépezet.

- 2013-ban rendkívüli csapatszellem uralkodott a Bayernben. Ma is így van?

Az egyenes kieséses szakasz elején még nem lehet elvárni, hogy minden úgy klappoljon. De benne van.

- A Párizs elleni 0:3 alkalmával mintha a padlón lett volna a Bayern, aztán minden megváltozott. Mi történt?

Egy új trénerrel szinte mindig pozitív impulzust kap a csapat, főleg az első meccseken. De van mögöttünk egy fontos széria. Az edző világosan megmondta, mit vár el egyes játékosoktól és a csapattól. Ezzel nem szeretném a korábbi edzőt elmarasztalni. Nem mondom, hogy most minden jobb. Korábban is rendkívül jó edzőnk volt. Heynckes ismerte a klubot és a játékosokat. Újra megvetette a maga módszereit, és ez jót tett.

- Öt BL-meccsen a szezonban nem tudott még betalálni, egy gólpassza van. Az egyenes kieséses szakaszra tartalékolt?

Talán... A legfontosabb meccsek még most jönnek.

- Elégtétel lenne a BL-győzelem az elszalasztott vb részvétel miatt?

Nem, nem, nem. Az egyiknek semmi köze a másikhoz. A holland fociban nem igazán jó a fejlődés. Valaminek történnie kell.

- Kiheverte már ezt a kudarcot?

Már túl vagyok rajta.

- Az elmúlt években állandóan a Real, Barca, Bayern hármast tartották a legnagyobb esélyeseknek a végső győzelemre. Ez a kör nagyobb lett ebben a szezonban?

Igen, az angol csapatok ehhez hozzá jönnek. Manchester City talán a legerősebb csapat Európában. Angliában 22 meccset hoztak le vereség nélkül, ez meggyőző. Nagy gratuláció a Citynek és korábbi edzőnknek Pep Guardiolának. Tudjuk, hogyan dolgozik.

- Kifizetődik a sok pénz?

City a Nr. 1, de a Liverpool is veszélyes, és Jürgen Klopp személyében rendkívüli edzőjük van.

- Melyek azok a sztárcsapatok közül, akik veszélyesek lehetnek a Kijevbe vezető úton?

A Barcelona és a Párizs még hozzá vehető.

- Hogyan kellene a Bayernnek és a Bundesligának a nagy pénzmozgásokra reagálni?

Pozitívnak tartom a fejlődést a Bundesligában. Sok a fiatal, tehetséges játékos.

- De a BL-ben már csak a Bayern maradt, az Európa Ligában négy klub esett ki.

Valóban, ebben a szezonban nem olyan jó a helyzet. De a Dortmund nehéz helyzetben volt a csoportban, a lipcseiek jól helyt álltak újoncként. Vannak financiális határok, Keita Liverpoolba igazol, a Lipcse egyik legjobbját veszíti el.

- A Barca leigazolta Coutinhot legalább 120 millióért, ezelőtt Dembelét 105-ért. Mbappé 180 millióba került, ami előtt a PSG még kifizetett Neymarért 220-at. A Bayern a maga politikájával képes lenne erre?

Nem tudom. De nagyon büszke vagyok, hogy része vagyok ennek a csapatnak: arra, amilyen politikát és ahogy képvisel. Az FC Bayern mindent magának kapart ki, e mögött óriási szervezettség van. Óriási dicséret illet mindenkit a csapat körül.

- A Bl meccseken kell bizonyítania, hogy egy új szerződést kiharcoljon?

Én? Nem, nekem már nem kell bizonyítanom. Egészséges akarok maradni és fontos szerepet játszani. Ha nekem most még küzdenem kellene, nem lenne túl jó.

- Mindent megélt már, óriási győzelmek, komoly mélyütések. Hozzá tartozik egy igazán nagy karrierhez egy elbukott VB döntő vagy egy kihagyott büntető a BL döntőn?

A negatív tapasztalatok hozzá tartoznak az élethez. Ha jönnek, újra fel kell állni belőlük. Ha ez sikerül sérülések, vereségek vagy mélypontok után visszajönni és azt mondani, újra itt vagyok, akkor megmutatod, hogy mentálisan erős vagy.

- Fél attól a pillanattól, amikor abbahagyja?

Nem félek, örülök az új dolgoknak, az új és más életnek. De nehéz lesz, mert 16 évesen lettem profi, és azóta mindig állandó heti rutin szerint éltem. A karrierem után muszáj mindent átállítani.

- Elképzelhető egy élet foci nélkül?

Igen.

- Hogyan nézne ki ez az élet?

Szeretek más sportokat – Tenisz, sí, amiket most a veszély miatt nem csinálhatok.

- Egy olyan topjátékosnak, mint Ön kellene még edzőként tapasztalatot gyűjtenie?

Szeretek fiatalokkal dolgozni. Részben én edzem a fiam csapatát Grünwaldban. A gyerekeknek élvezniük kell a focit.

- Mi az értékesebb? Edzőnek lenni, vagy sportigazgatónak?

Természetesen mindig meg fog maradni a kapcsolatom a focival, és valószínűleg valamit a foci körül fogok tevékenykedni. De éppen ugyanígy el tudom képzelni, hogy valami egész mást elkezdek, a feleségemmel egy vállalkozást mondjuk.

- Idegesíti, hogy a koráról beszélnek?

Nem, az életkor csak egy szám. Tíz éve minden könnyebben ment. Természetesen észreveszed, hogy idősödsz, de jelen pillanatban még jól érzem magam.

- Érzi meccs közben a kort?

Még nem, de ez nem egyik napról a másikra fog történni, hanem egész lassan.

- Kell változtatnia a stílusán? Cselezés és szólók helyett esetleg több passzolás?

Még nem, talán majd valamikor. Ezen kívül tudok a középpályán is játszani, mint ahogy Guardiola alatt már tettem. Az szintén menne.

Videón Robben győztes gólja a BL fináléban:

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48511/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?