Blogolj!

Goretzka miért ment volna a Barcába, ha jöhetett a Bayernbe?

Johanna Lukács

A keresgélés, megfigyelés hosszadalmas, legrosszabb esetben akár unalmas is tud lenni. Egyes esetekben talán jobb, ha inkább Hermann Gerlandhoz fordulunk a témában.

Mindegy, hogy végződik a dolog, már az elején biztos lehetsz benne: a személyes, futballról kialakított világod a beszélgetést követően frissnek és ragyogónak hat majd. A bosszúság, hogy a Premier League csapatok kivásárolják a sztárjainkat Németországból? Egy pillanat alatt elszáll. A 15 perces beszélgetés idejére a Real Madrid vagy a Barcelona csak kis helyi csapatoknak tűnnek. Olyan, mintha a Bundesliga lenne a világ közepe, és semmi és senki nem kételkedhet abban, hogy az igazán lényeges dolgok nálunk történnek. Messi? Felejtsd el! Most Schweinsteiger és Beckenbauer a téma. Persze Müller sem hiányozhat. Ezen kívül természetesen a jövő nagy Bayern-sztárjáról is szó esik.

A Bayern Akadémián lévő irodáját dedikált ajándékok díszítik, amelyeket az FCB saját nevelésű játékosaitól, például Philipp Lahmtól és Bastian Schweinsteigertől kapott. A világbajnokok ezzel köszönték meg Gerlandnak, hogy támogatta a karrierjüket. Szombaton a Schalke elleni Bundesliga mérkőzésen ott volt a legújabb tehetség, akit ő fedezett fel - és aki véleménye szerint a jövőben a Bayern arca lesz.

Leon személyében a Bayern egy fiatal játékost szerződtetett, aki 10, de akár 15 évet játszhat a klubnál, mondja Gerland, amikor Goretzka jellemzésére kérem. Ha a Tigris ilyet mond, arra mindig felfigyelek. Jól emlékszem még, amikor majdnem 16 évvel ezelőtt felhívtam, hogy egy fiatal, akkor még ismeretlen játékosról kérdezzem.

„A Schweini? Belőle lesz valaki!“

- jósolta Gerland már 2002 nyarán.

„Csak néha fenékbe kell egy kicsit billenteni…“

- tette hozzá. Az ezt követő nagy karrier során Gerland valószínűleg gyakran és erősen fenékbe billentette Bastian Schweinsteigert.

Amikor Leonról beszél, kevésbé drasztikusan fogalmaz. Szinte úgy hangzik, mintha a saját fiát jellemezné:

„Ugyanabból az egyesületből jön, mint én, ő is bochumi, és ő is a stadionban nézte végig a másodosztály legfontosabb meccsét, a Bielefeld elleni mérkőzést. Ő egy olyan srác, aki két lábbal áll a földön. Számomra ezek mind jó jelek“, 

- mondja a Tigris, és az ember hallani vél egy sóhajt, amiért ő maga csak a TV képernyő előtt tudta követni az összecsapást.

A tigrisszemek azonban így is felfedezték, hogy a lelátón Goretzka nem csak a Schalkéban játszó Max Meyer mellett ült, hanem Gerland régi barátja, Michael „Ata“ Lameck is ott foglalt helyet (518 ligamérkőzés a VfL Bochummal).

A közös bochumi múltnak köszönhetően Gerland természetesen megbocsátott a VfL növendékének, hogy a müncheniek első csábítási kísérlete alkalmával a Bochum javára döntött. A fiatal játékos akkor még az érettségi előtt állt, és révén, hogy Gerland maga is apuka, megértette a döntést. Először a Bochum B-ifjúsági csapatában látta a fiatal Goretzkát, éppen egy Schalke elleni meccsen. Gerland emlékszik, hogy a másik oldalon egy bizonyos Max Meyer rúgta a bőrt. Meyer is jól játszott, de persze Goretzka még jobb volt. Gerland még pontosan emlékszik minden egyes vesztfáliai kupameccsre.

„Leon három gólt rúgott, ő volt a kiemelkedően teljesítő játékos.“

Gerland azóta Goretzka édesapjával, Konraddal is tartja a kapcsolatot. Az öröm, hogy a srác most Münchenbe jön, a Tigris minden egyes megnyilvánulásában egyértelműen érződik. A beszélgetés közben csak egyszer kapja fel a fejét. A kérdést, hogy megfordult-e a fejében, hogy Goretzka végül enged a Barcelona csábításának, el sem hiszi. Az ő világában még a „Messi-klub“ sem lehet igazi alternatíva egy fiatal, céltudatos, válogatott játékos számára.

Régebben átbicikliztem volna Münchenbe, hogy olyan nagyságokkal edzhessek együtt, mint Franz Beckenbauer, vagy Gerd Müller, mondja Gerland, mintha az elmúlt 45 év során ezt nem tette volna meg.

„Sem a Barcelonát, sem a Real Madridot nem ismerem, de nem tudom elképzelni, hogy van olyan klub, amelyik jobb, mint a Bayern München. Egy olyan srácnak, mint Leon, mi más lenne csábítóbb, mint hogy minden évben ott lehet a Bajnokok Ligájában?“

Na jó, visszakozik egy kicsit Gerland, ezt talán a Barcelonában is megtehetné. De akkor is! Mindegy, hogy a Bayern hol játszik, külföldön vagy belföldön, a stadionok mindig tele vannak. Mindenki le akar győzni minket. Ez a klub egyszerűen páratlan.

És hogy Goretzkának melyik poszton kellene játszania a jövőben a sztár-csapatban? Erről egyedül az edző dönt, mondja Gerland. Az ellenvetéssel, miszerint az edző személye még egy ideig kétséges marad, nem foglalkozik.

„Jelenleg Jupp Heynckes tölti be ezt a posztot és mindannyian reméljük, hogy ez a következő szezonban is így lesz.“

Ez azt jelentené, hogy Gerlandnak is maradnia kellene még egy évre, asszisztensként. A Tigris alig kap levegőt a nevetéstől. Mert hát mit is jelent kérem szépen az, hogy „kellene“? Ha nem szeretné tovább csinálni, bármikor azt mondhatja, elég volt. Elég idős ehhez. Cserébe viszont nagyon sok örömet okoz neki a munka a srácokkal.

Megkockáztatok egy jóslatot is: abban az esetben, ha Goretzka tényleg 15 évet fog játszani a Bayernnél, nagyon sok örömteli pillanat áll még Gerland előtt. A nyugdíjjal bizonyára várnia kellene még 2033-ig. Ha pedig így lesz, én biztosan felhívom majd, hogy kikérjem a véleményét Goretzka utódjával kapcsolatban…

Forrás: http://cfbayern.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48427/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,leon goretzka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?