Corentin Tolisso: sok pénz a semmiért?

Nem újdonság, hogy a Bayern München középpályája telítve van. Sok fiatal tehetség próbálkozott, de nagyrészt elbuktak a kezdőcsapatba kerüléshez vezető úton. Vajon a rekordigazolás Corentin Tolisso is csalódást okoz?

A Sebastian Rudyról szóló, a napokban megjelent cikk után felmerült, hogy talán még esélyesebb, hogy Tolisso hagyja el a klubot. Egyesek szerint alulteljesít és túl kéne adni rajta, míg mások szerint megvan benne lehetőség a fejlődésre. Egy másik lehetőség pedig, hogy talán csak nem illik a Bayern rendszerébe. Nézzük végig a véleményeket, és a számokat, amelyek azokat alátámasztják.

A bavarianfootballworks olvasóinak véleménye

Tolisso átigazolása idején sokan úgy gondolták, nem ér annyit amennyit fizettek érte. Természetesen nincsenek könnyű helyzetben a klubok egy ilyen túlhevült átigazolási piac esetében, de mégsem mindenki ért egyet azzal, hogy a Bayernnek nagyobb összeget kéne befektetnie hogy tartani tudja a lépést a legnagyobb riválisaival. Egyesek szerint nem ez a Bayern filozófiája, és nem tartana a klub ahol most, ha a riválisok költekezési szokásait követné.

twocolorcrayon megjegyzése:

„Ilyen keretben egy középpályásnak sem könnyű bizonyítani… Nem hiszem hogy bárki is azt gondolta, hogy azonnal a kezdőbe kerül.”

Egy másik kommentelő Tolisso pozitív statisztikáit hozta fel a Paderborn elleni mérkőzés előtt:

„5 gól és 5 gólpassz 1671 játékperc alatt… mindez Vidal, Javi, Rudy és Thiago mellett."

De akár az is befolyásolhatja egy játékos teljesítményét, ha nem illik az adott csapat rendszerébe:

„Tolisso úgy látszik inkább egy 4-3-3-ba illő középpályás, mint egy 4-2-3-1-be."

Tolisso teljesítménye

Hogy a felvetéseket alátámasszuk, nézzük meg először Tolisso teljesítményét, különös tekintettel a különböző statisztikáira. Akárcsak Vidal, Tolisso is egy modern középpályás aki az egész pályát bejátssza, habár némileg ritkábban szerel. Hogy legyen viszonyítási alap, hasonlítsuk össze a két játékos teljesítményét.

A játékidejük feltűnően hasonló: Tolisso 28 meccsen lépett pályára ebben a szezonban (1729 perc/ 6 gól/ 5 gólpassz), Vidal pedig 27-en (1747 perc/ 6 gól/ 2 gólpassz). Míg Vidal összes gólja és előkészítése a Bundesligában esett, Coco közreműködött a Német Kupában (1 gól/ 1 gólpassz) és a Bajnokok Ligájában (3 gól/ 1 gólpassz) is. Emellett mindössze 5 sárgát kapott, míg Vidal 9-et.

Tolisso góljainak és asszisztjainak nagy része akkor született, amikor a teljes 90 percet a pályán töltötte. A számokat tekintve Tolisso 11 meccset töltött végig a pályán, ez alatt jegyzett 5 gólt és 4 gólpasszt. Ezzel szemben Vidal csak 3 gólt és egy gólpasszt gyűjtött be 11 végigjátszott mérkőzése alatt.

Szóval, habár Tolisso még nem érte el a legjobb formáját, már megmutatta hogy képes a kezdőcsapatban elvárható szintet hozni, akár a nagyobb meccseken is, már az első szezonjában. Érdemes lenne fontolóra venni, hogy Vidal helyett ő kezdjen? A számok szerint igen.

A rendszer

Az adott rendszer befolyásolhatja egy adott játékos teljesítményét a pályán, a statisztikák alapján Tolissonak teljesen megfelel a Bayern rendszere. Heynckes mostanában három különböző formációt alkalmaz: 4-2-3-1, 4-1-4-1 és 4-3-3.

Bár Tolisso a középpálya minden területén megállja a helyét, az erősségei leginkább a pálya utolsó harmadában teljesednek ki. A két utóbbi felállás – a 4-3-3 és Heynckes új kedvence, a 4-1-4-1 – nagyobb lehetőséget ad ezen erősségek maximalizálására, hiszen csak egy mélyebben játszó hatosra támaszkodik. Az ok amiért ezek a felállások sikeresebbek mostanában a játékosállomány változásában rejlik. Bastian Schweinsteiger és Xabi Alonso távozásával nem maradt olyan játékos a Bayernben, aki mélyebbről, hosszú passzokkal tudná irányítani a játékot.

A keret

Manapság a Bayernnek több dinamikus, támadószellemű játékosa van Thiago, James, Tolisso és Vidal személyében, míg Martinez mögöttük segítheti a védelmet.

Ha azon gondolkozunk ki hagyhatja el a közeljövőben a klubot, figyelembe kell vennünk Karl-Heinz Rummenigge nyilatkozatát, amit a Paderborn elleni meccs előtt adott a Skynak. Azt mondta, hogy a Bayern fiatal tehetséges játékosok köré építi a csapatát, mint például Kimmich, Süle, Tolisso vagy Coman.

Erre a listára felírhatjuk még a kissé idősebb David Alaba, Thiago és James nevét, a kölcsönszerződésük lejártával visszatérő Gnabry-t és Sanchest, és az új igazolást, Leon Goretzkát. És hirtelen a Bayernnek már csak egy fiatal középhátvédre és egy csatárra van szüksége, hogy egy versenyképes U-26-os csapatot állítson ki. Új kapusra nem igazán van szükség amíg Neuer egészséges; 31 évesen nem számít öregnek kapus viszonylatban.

Két érkező középpályással a nyáron – Sanches helyzetétől függően – a logikus döntés az lenne, ha a Bayern legalább egy játékosától megválna. A középpályások korát és a csapatban betöltött szerepét figyelembe véve a legvalószínűbb távozó nem Tolisso, hanem Vidal.

Rudy, már csak a sokoldalúsága miatt is valószínű hogy marad, mivel akár jobbhátvéd poszton is bevethető, ahogy a korábbi cikkben is említettük.

Összegezve: Tolisso hasonló helyzetben van mint Rudy? Nem. Fiatalabb, több lehetősége van fejlődésre, és más poszton játszik. Valószínűleg Vidal nyomdokaiba fog lépni, ha a chilei a nyáron elhagyja a Bayernt. Rummenigge jogosan nevezte Tolissot a jövő Bayernjének egyik alapkövének.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48351/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Beszámolók,corentin tolisso,Játékosaink
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?