Blogolj!

A Bayern miatt van mélyrepülésben a Bundesliga?

Cserny Szilárd

Effe keményen vitába szállt Ulival. A Bayern egykori sztárja szerint a Bundesliga mélyrepülésben van, a német klubok nem tudják felvenni a versenyt az angol topcsapatokkal. Befektető nélkül hiú ábránd Uli elmélete a fiatal tehetségek kineveléséről és beépítéséről a csapatokba - mondja Effenberg.

Uli Hoeness továbbera is nyugodt marad, ami a Bundesliga jövőjét illeti, ahogy ezt kedden a „ Spobis”-en, Európa legnagyobb sport és üzlet rendezvényén nyilatkozta. Stefan Effenberg azonban más véleményen van.

Merre tart a Bundesliga? Hol marad a vonzerő, amivel valamikor a világ legerősebb bajnokságává vált? Jelenleg csak a negyedik helyen áll, ami az UEFA ötéves rangsorát illeti.

Hol van az az izgalom és kiszámíthatatlanság, ami a Stuttgartot, Wolfsburgot vagy akár a Kaiserslauternt bajnokká tette vagy ami miatt a Gladbach, Frankfurt, Köln és Hertha kiesett.

Hoeneß a következőt mondta minap:

„A Bundesligának el kell végeznie a házi feladatot és több játékost kell az utánpótlásközpontokból beépíteni.”

Ez igaz, de ugyanakkor hamis is, mert a gazdasági lehetőségekhez mérten kell a stratégiát és egy komoly szezoncélt meghatározni - mondja erre Effenberg.

Mikor tudott utoljára a Bayern egy tehetséget beépíteni?

Például a Freiburg vagy a Mainz gazdasági okokból azt a stratégiát kell kövesse, hogy a fiatal tehetségeket a saját nevelőközpontjukból minél inkább be tudja építeni, ami logikus és teljesen érthető. Ezeknek a kluboknak nem lesz lehetőségük arra, hogy 10-20 vagy 30 millió euróért játékosokat igazoljanak. Ezenkívül ez nem lenne lehetséges a fizetésiigények miatt sem, hiszen az a csapat széteséséhez vezetne. Ha ezek a klubok továbbra is a Bundesligában tudnak maradni, akkor ez nem lesz zökkenőmentes, azonban sportszempontól mindig hatalmas siker lesz.

Mikor tudott a Bayern utoljára egy tehetséget felhozni, aki egy bizonyos ideig meg is ragadt a csapatban? Emlékszem Lahmra, akit kölcsönadtak a Stuttgartnak, emlékszem Alabara és Müllerre. Így látjuk a különbséget az FC Bayern és a többi klub között, akik egyre nagyobb átigazolási díjakkal és fizetésekkel mindig a legjobbak maradnak, és a szakadék a Bundesligában mindig egyre nagyobb lesz.

Már csak a német kupa maradt vonzó

Nem hiszem, hogy az elkövetkező pár évben a Bayern utánpótlás központjából a fiatal játékosok folyamatosan felkerülnének a felnőtt csapathoz. A Bajnokok Ligája miatt és a saját igényeik és céljaik elérése miatt, ez nagyon nehezen lenne megvalósítható.

A saját szemszögemből még a Német Kupa rendelkezik az „izgalmas és kiszámíthatatlan” jelzőkkel. Talán tényleg el kellene gondolkodni az újításokról a Bundesligában - állítja Effe.

Összességében azok a klubok, amelyek most nagyon le vannak maradva, azok esélyt kapnának, azzal, ha befektetőket tudnának találni. De akkor még fontosabb lenne a pénzt tényleges erősítésekre költeni.

A szurkolók a szupersztárok miatt mennek a stadionokba

A HSV sajnos nem egy jó példa. És ebből látszik, hogy milyen fontos a csapattervezés. Ezzel jön és megy a szerencse is. Én nem értek egyet Uli Hoeneßel azzal kapcsolatban, amit nemrégen mondott:

„Kétséges, hogy az angol szurkolók végig kitartanak a befektetők játékai mellett.”

Mondta Uli. Effenberg szerint azonban ezt természetesen mindaddig meg fogják tenni, ameddig sport szempontjából sikeresek lesznek. Minél több szupersztár megy Angliába, az annál jobb a Premier League-nek és a klubok számára, mert a szurkolók mennek a stadionokba. Én amúgy személy szerint szerettem a Bajnokok ligájában játszani az Arsenallal vagy Man. Unitedel. Már a hangulat miatt is abszolút felemelő volt.

A Bundesligának csak a befektetőkkel van esélye

Miért nincsen sok stadionban 100% nézőtelítettség: A transfermarkt. de szerint a Bundesliga átlaga 91,7% ami az elmúlt nyolc évben a legalacsonyabb.

A Dortmund Aubameyang nélkül még ugyanolyan vonzó? Valószínűleg nem annyira. Miért esett vissza a HSV nézőszáma? Mert évről évre ugyanolyan szintű és sablonos játékkal jelentkeznek, sőt még az sem mondható, hogy egy kicsivel jobbak lennének.

A HSV szurkolók valóban kemények és kitartóak. Én egyszerűen azt remélem, hogy egyre több befektető érkezik a Bundesligába, amivel szintet tud lépni és izgalmasabbá tud válni- és ezáltal több klub is olyan meghatározó szerepet fog betölteni Európában, mint az FC Bayern.

Csak így van esélye a Bundesligának. A Serie A egy figyelmeztető példa kellene, hogy legyen, ott a tv bevételek esnek és már vonzereje sincsen. Így könnyen egy negatív spirálba lehet kerülni.

Forrás: http://www.t-online.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48218/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern II és utánpólás,Elemzések,Interjúk, nyilatkozatok,uli hoeneß
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?