Hitzfeld: Goretzkát egyszerűen meg kellett szereznie a Bayernnek

Johanna Lukács

Ottmar Hitzfeld az „AZ“ interjújában beszél a Schalke-játékos átigazolásáról, Jupp Heynckesről és a Besiktas elleni esélyekről:


„Elképzelhetetlen, hogy a Bayern ne jusson tovább.“

Ottmar Hitzfeld 1998 és 2004 között, illetve 2007-től 2008-ig töltötte be az edzői posztot a Bayernnél. Irányítása alatt a csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját (2001), ötször a bajnokságot, háromszor pedig a Német Kupát.

AZ: A Bayern szombaton a Schalkéval játszott, - vagyis Leon Goretzkával is, a jövőbeni müncheni játékossal. Lehet gratulálni a Bayernnek ehhez az igazoláshoz?

Ottmar Hitzfeld: Goretzkát egyszerűen meg kellett szereznie a Bayernnek. Ez egy kitűnő taktikai lépés volt. Időben felvettük vele a kapcsolatot, ő pedig jelezte az érdeklődését. Goretzkával nem lehet mellényúlni. A Schalkénál mindig is nagyban hozzájárult a csapat teljesítményéhez. Azok közé a fiatal, német játékosok közé tartozik, akik sok reménnyel kecsegtetnek a következő évekre. Azt gondolom, hogy Németországnak még soha nem volt lehetősége ennyi kimagaslóan tehetséges, fiatal játékos közül válogatni.

AZ: Ön nagyon jól ismeri Uli Hoeneß-t. Az „FC Bayern Németország“ megvalósulásáról szóló álma egyre reálisabbnak tűnik.

Hitzfeld: Az olyan átigazolások, mint Goretzkáé is, illenek a Bayern filozófiájához. Örömmel látom, hogy sok fiatal német játékost szerződtetnek le. Ezek a játékosok hosszú távon máshogy azonosulnak az egyesülettel.

AZ: Nyáron Serge Gnabry, a Hoffenheim játékosa is csatlakozik a Bayernhez. Hogy látja az ő kilátásait?

Hitzfeld: Ezt nagyon okosan csinálja a Bayern. Gnabry a Hoffenheimnél játéktapasztalatot tud szerezni, illetve fejlődni is tud. Nyáron a Bayerntől esélyt fog kapni, hogy beilleszkedjen a keretbe.

Jupp sok fiatal játékos útját egyengeti

AZ: Hogy értékeli a jelenlegi, Bayernnél zajló áttörést?

Hitzfeld: Ami a keret megfiatalítását illeti, nagyon jó úton haladnak. Jupp Heynckes jól csinálja, hogy a rotációs módszert alkalmazza, sok játékosnak ad lehetőséget a pályán. Ezen kívül sok fiatal játékos, például Joshua Kimmich, Niklas Süle vagy Kingsley Coman útját egyengeti. Sok bizalmat kapnak tőle.

AZ: Adottak a feltételek ahhoz, hogy Coman egyszer elérje Franck Ribéry vagy Arjen Robben szintjét?

Hitzfeld: Nagyon jó ütemben fejlődik. Amikor játszik, mindig nagyon veszélyesek a megmozdulásai. A játékstílusa azonban más, mint Riberyé, vagy Robbené. Nem mindig kell összehasonlítani a játékosokat, mindenkinek más az erőssége. Coman gyorsasága hihetetlen. Ebben természetesen hasonlít Ribéryre és Robbenre, akik szintén elképesztően gyorsak.

AZ: Apropó: Hosszabbítson a Bayern még egyszer Ribéryvel és Robbennel?

Hitzfeld: Ez nem könnyű döntés. Úgy gondolom, hogy a következő szezonban is tudnak a maximumon teljesíteni. Igazán rendkívüli játékosok. Igazán sok világklasszis játékos nincsen erre a posztra. Az évek során mindketten bebizonyították, hogy a világ legjobbjai között vannak. Hihetetlenül kiegyensúlyozottak voltak. A megérzésem azt súgja, hogy mindketten hosszabbítanak még egy évre. Én mindenesetre örülnék neki. Mindketten szimpatikusak.

Wagner az évek során felküzdötte magát

AZ: Ugyan ez vonatkozik Sandro Wagnerre is, aki a Hoffenheimtől jött. Taktikus lépés volt a leigazolása?

Hitzfeld: Jupp Heynckes mostmár Robert Lewandowskit is tudja kímélni. A Bayernnél fontos, hogy minden esetben egy ütőképes csapattal tudjanak felállni. Akkor is meg kell felelni az elvárásoknak, ha öt vagy hat játékos sérült. Az elvárás pedig nem más, mint a győzelem. A támadósor helyzetén változtattak, így most egyszerűbb dolga van Heynckesnek. Wagner ismeri a környezetet, Münchenben nőtt fel, így nincs problémája a beilleszkedéssel. Ezen kívül a pozitív kisugárzása is szimpatikus nekem. A korábbi klubjainál bebizonyította, hogy minőségi futballt játszik. Az évek során felküzdötte magát.

AZ: Hogy látja a Bayern esélyeit a Bajnokok Ligájában?

Hitzfeld: A Bayern nem az első számú kedvenc, de a legkedveltebb csapatok közé tartozik. Sok minden múlik a sorsoláson is. A negyeddöntőben bármi megtörténhet. Eddig mindenesetre kedvezően alakultak a dolgok, hiszen a Real és a Paris, valamint a Barcelona és a Chelsea már a nyolcaddöntőben megmérkőzik egymással.

AZ: Egyáltalán van bármi esély arra, hogy a Besiktas ellen valami rosszul alakuljon?

Hitzfeld: Minden csapatot tisztelni kell, a Besiktast is. Azonban számomra elképzelhetetlen, hogy a Bayern ne jusson tovább. Az a benyomásom, hogy a Bayern egyik ellenfelét sem becsüli le.

AZ: Uli Hoeness hónapok óta próbálja meggyőzni Jupp Heynckest, hogy még egy szezonra maradjon a Bayernnél edzőként. Ön szerint helyénvaló ez a kitartó próbálkozás?

Hitzfeld: Ez azt mutatja, milyen nagy tisztelet övezi Heynckest. Hiba lenne, ha a Bayern képviseletében nem törekedne arra az ember, hogy meggyőzze őt. Heynckes nagyszerű teljesítményt nyújtott. Megnyugtatta a Bayern körül a kedélyeket, ezen kívül sok embernek szerzett örömet, mind az egyesületben, mind a szurkolók körében. Nagyra becsülik őt. A Bayern meg fogja találni a megfelelő megoldást.

AZ: Ön összesen több mint hét évig volt a Bayern edzője. Mi az a legfontosabb tulajdonság, ami ehhez a munkához elengedhetetlen?

Hitzfeld: Egy edző esetében a legfontosabb a szakértelem és a személyiség. A nyelv és a kommunikáció ugyanilyen lényeges. Pep Guardiola megmutatta, hogy egy külföldi edző is el tud érni nagy sikereket a Bayernnél.

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48353/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?