Rudy is Rode sorsára jut?

Levente Molnár

Ahogy azt már mindenki tudja, a következő szezontól új középpályás csatlakozik a bajorokhoz Leon Goretzka személyében. Ezzel viszont kérdésessé vált Sebastian Rudy jövője. Könnyen lehet, hogy anélkül kell elhagyja a csapatot, hogy bebizonyíthatta volna, mire is képes igazán.

Szinte biztos hogy maga Sebastian Rudy se azt tervezte a Mainz elleni találkozó előtt, hogy a 70. percben lehozza őt a pályáról Jupp Heynckes és David Alabat küldi majd be a helyére. A múlt héten a Sport1.de kérdezte a középpályást arról, hogy mennyire nehéz beverekednie magát a kezdő 11-be. Rudy kissé szűk szavúan csak annyit mondott:

"Nem kell rejtőzködnöm. Várom a következő kihívást, aztán majd majd meglátjuk hogy mit hoz a jövő."

Ez a nyilatkozat kísértetiesen hasonlít egy 2014. decemberében elhangzott rövid értékeléshez:

"Nem kell elbújnom az eddigi teljesítményem miatt, meglátjuk hogy mi lesz később."

Ezt az a Sebastian Rode mondta, aki 6 hónappal később eligazolt Münchenből.

Rudy helyzete

Javi Martinez sérülése miatt az elmúlt két hétben több játéklehetőséghez jutott Rudy, de nem tudta lenyűgözni a plublikumot. A Hoffenheim elleni mérkőzés során többször is elővették Rudyt, mivel a Hoffenheim mindkét gólját megelőzően túl simán jutott át a Nagelsmann-gárda a bajorok középpályáján. Most legutóbb a Mainz ellen se volt kiemelkedő a teljesítménye, sokszor eltűnt a mezőnyben. Bár még korai lenne leírni a fiatal németet, meg kell jegyeznünk hogy az ő posztján a támadások szűrése és a hátsó passzjáték biztosítása a feladat, így gyakran nem vesszük észre-az arra a posztra egyébként is jellemző-szürkébb játékát. Ami Rudy játékából hiányzik, az a gól. A mezőnyben hátul rendre tisztességesen elvégzi a dolgát, de míg például Xabi Alonso elég veszélyes volt a kapura ezen a poszton, addig Rudyról ez kevésbé mondható el.

A vetélytársak

Ha Rudyt összehasonlítjuk a legfőbb riválisával Martinezzel, akkor észrevehetjük hogy a védelmi feladatokban Martinez jobb. Míg Rudy átlagosan 46,9 percenként szerez labdát, addig ez a szám Javinál 31,3. A szerelések szempontjából Rudy felé billen a mérleg nyelve, ugyanis ő 797 perc alatt 27 szerelést mutatott be , míg Martinez 1064 perc alatt 19-et produkált. Mindazonáltal, ha tisztázásra kerül a sor Javi átlagos 90 percenkénti 2 tisztázása számít mérvadónak, miközben Rudynak majdnem 3 meccs kellett egy tisztázás bemutatásához. Összességében nézve lehet ki kéne próbálni azt, hogy támadóbb pozícióban küldjék fel Rudy-t a pályára. Ez az ötlet azonban egyből meg is bukik ha megnézzük, hogy kik is még a keret tagjai. A klasszikus 8-as pozíciójából Vidalt és Tolissot lehetetlen lenne kirobbantani, a 10-es pozíciójában pedig Thiago és James mellett Müller is bevethető. Így Rudynak csak a klasszikus 6-os, azaz a "karmesteri" poszt maradt.

Visszatérve a támadó statisztikákra, Rudy sokkal több kulcspasszot ad a támadások során, viszont Martinez kétszer annyit lő kapura meccsenként. Ha ezeket az offenzív adatokat összevetjük a védekezési adatokkal, akkor megallápíthatjuk hogy Javi Martinez a hatékonyabb választás a középpályára. Még anno a Hoffenheimben azért tudott remekül játszani Rudy, mert sokkal kevesebb támadó feladata volt.

Előre tekintve

Ha azt kérdezi valaki hogy Rudy teljesen olyan-e mint Rode, akkor a válasz egyértelműen egy nem. Rodeval ellentétben Rudy már korábbi állomáshelyén is bebizonyította, hogy nem csak a középpályán, de szükség esetén a védelem szélén is tud játszani. Ilyen szempontból sokkal inkább Kimmich-hez lehetne hasonlítani. Kimmich is a középpálya túltelítettsége és Lahm visszavonulása miatt váltott posztot. Figyelembe véve hogy Rafinha a távozás gondolatával barátkozik már egy ideje, érdemes lenne inkább Kimmich cseréjeként a védelemben kipróbálni Rudy-t. Ráadásul a nyártól csatlakozik a kerethez Goretzka, plusz Renato Sanches is visszatér a kölcsönből így lehet hogy még csak csereként sem jutna szóhoz Rudy.

Természetesen mindebbe komoly beleszólása lesz az új menedzsernek is, amenyiben Jupp tényleg csak a szezon végéig marad a kispadon. Következtetés: Rudy jobban boldogulhat a csapatban mint Rode, de ehhez hajlania kell egy esetleges védői pozíció betöltése felé.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48223/pics/lead_800x600.png
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Játékosaink,sebastian rudy
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?