Krösche: a Bayern a Nonplusultra

Domonkos Altdorfer

Az a híres-hírhedt érzelmi hullámvasút – 2017 nyarán mint egy hullám csapott be Kelet-Vesztfáliában. A sportot tekintve éppen ekkor esett ki az SC a negyedosztályú Regionalligába, amikor a TSV 1860 Münchentől megvonták licenszet és a Kelet-vesztfáliaiak mégis kaptak egy helyet a 3. osztályban.

Egy fél évvel később a Paderborn vezeti a bajnokságot és a DFB-Kupa negyeddöntőjében – miután olyan ambiciózus másodligás csapatokat győzött le, mint a ST. Pauli, a Bochum vagy az Ingolstadt) – a német rekordbajnokkal találkozik. Az éllovasok csatája előtt az fcbayern.com Markus Kröschével, az SCP sportigazgatójával beszélgetett.

Az interjú Markus Kröschével

Üdv, Herr Krösche! Először is gratulálok a tavaszi szezon nyitányához. Mennyire elégedett az SC Paderborn 2018-as starrtjával?

M.K.: „Természetesen nagyon elégedettek vagyunk. Az utóbbi hetek nagyon pörgősek voltak. A télen elengedtük a legjobb gólvágónkat, Dennis Srbenyt (Norwich City, a szerk.), nem volt teljesen egyértelmű, hogyan kezeli a csapat. De nagyon-nagyon jó csinálták. Újra jó úton vagyunk.

Kilenc góllal és 11 gólpasszal 15 meccsen Srbeny vezette a 3. Liga góllövőlistáját. Mekkora ilyenkor az esély rá, hogy nélküle fejezik be a bajnokságot?

K.: Világos, hogy Dennis sportszempontból nagy veszteség. De gazdaságilag fontos volt ez a transzfer. A 3. Ligában muszáj ilyen üzleteket nyélbe ütni, hogy az egész „partyt” fizetni tudjuk. Mérlegelni kell. Mi azonban teljesen meg vagyunk győződve, hogy a keretben lévő játékosok megfelelő képességűek. És ez a csapat meggyőzően mutatta meg, hogy kompenzálni tudjuk Dennis elvesztését.

Ami a csapattal történik egy kicsit őrült: Csak az 1860 München licenszmegvonása után tudtak a harmadosztályban maradni, most viszont vezetik a tabellát. Megdörzsöli néha a szemét, amikor ezt a fejlődést látja?

K.: Na igen, ezelőtt a szezon előtt sok minden változott és tudtuk, hogy az új és rendkívül fiatal csapatban van potenciál. A srácok keményen dolgoznak az edzői stábbal. Tehát nem vagyunk meglepve. De nem is számolhattunk azzal, hogy ilyen dominánsak leszünk. Büszkék vagyunk, hogy ilyen jól funkcionál.

Milyen céllal kezdték a szezont? Csak nem a feljutással? Vagy?

K.: Ha ezután a két szezon után azt mondtuk volna, fel akarunk jutni, beutaltak volna minket a klinikára. Világos, jól akartunk szerepelni és az első harmadban végezni. De az ,hogy a srácok ilyen jól fejlődnek nem volt bekalkulálható.

És most a feljutás a cél?

K.: Mondjuk úgy: 23 játéknap után az első helyen vagyunk. És ezt minden erőnkkel meg akarjuk tartani.

Ez a tündöklés a DFB-Kupában úgy néz ki, nem vonja el a csapat figyelmét a házi feladatról a bajnokságban.

K.: Megfogadtuk: Mindegy milyen ellenfél jön, a bajnokság az első. Emellett a jó meccsek segítenek is minket a kupameccsek előtt. Mint egyetlen még álló harmadligás, világos volt, hogy erős ellenfelet kapunk. Most a Bayern jutott, a „Nonplusultra” a német futballban. Ennek ellenére jó teljesítményt szeretnénk nyújtani, aztán meglátjuk mire elég.

Nagyon professzionálisnak hangzik. Ha az érzéseket nézzük: mekkora a várakozás?

K.: Természetesen mindenki örül a meccsnek. A szurkolók, a csapattagok is, az egész város – érezhetően. De számunkra ez is csak egy normális tétmeccs, amit nem fogunk elengedni. A negyeddöntős szerepléssel klubtörténelmet írtunk, ilyen még nem volt Paderbornban. Most a Bayern jön, örülünk neki. Ez egy szép történet egy szép „mellékállás” volt. Világos: Számunkra a Liga jelent minden fontosat.

A szezon előtt Leon Fesser és Matthias Stingl, két bayern nevelés is csatlakozott. Mennyire elégedettek velük?

K.: Nagyon is. Leon a Lotte ellen (5:0, a szerk.) először játszotta végig kezdőként a meccset és jó teljesítményt nyújtott. Matthias még nagyon fiatal ( 19, a szerk.), de néhány mérkőzés már neki is van a háta mögött. Mindketten jó úton járnak.

Az első számú hálóőr, Leopold Zingerle, aki valaha szintén erősítette a bajorokat, a Kupában csak padozik. Csalódott emiatt a volt klubja elleni párharc előtt?

K.: Leo jól tudja, hogy az edzői csapat már kezdetekkor meghozta ezt a döntést. Természetesen mindenki szívesen játszana a Bayern ellen, ez nem kérdés. De fel tudja dolgozni. Michael Ratajczak rendkívül jó teljesítményt nyújtott és megérdemli a bevetést a kupában.

Paderborn a Bayern ellen – a kupában már volt ilyenre példa, 2001. augusztus 27-én a Bayern 5-1-re nyert, akkor ott volt a pályán…

K.: Jóval nagyobb volt a felhajtás akkor, mint most. Akkor még az Oberligában voltunk csak, ahova akkor jutottunk fel. Akkoriban még nem volt meg az új Benteler Aréna, ezért Bielefeldbe kellett utazni. A keddi meccset mindenképp józanabbul kezeljük. A Bundesligás évünk után már van egy kis tapasztalatunk az ilyen ellenfelekről.

Mikor lenne ez egy megfelelő kupa-este az önök szempontjából?

K.: Ha azt a teljesítményt, amit a bajnokságban eddig nyújtottunk a kupában is hoznánk. A teltházas meccsen jól szeretnénk prezentálni magunkat, hogy felfigyeljenek ránk.

Ha lehetne egy kívánsága: Kupadöntő vagy feljutás?

K.: Mindkettő (nevet).

Forrás: https://fcbayern.com/de/news

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48267/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?