Blogolj!

Rövid bepillantás Jupp Heynckes taktikájába

Rusz Dániel

Jupp Heynckes ismét felélesztett, mintegy erőművé varázsolt egy megtört Bayern-t! Visszahozta azt a stílust, ami a triplához vezetett, egy modern, tökélyre csiszolt szélsőjátékkal.

A Bundesliga hetedik fordulójára a Bayern tartós válságba került, amit egy hasonló szezonkezdet előzött meg. A PSG elleni súlyos vereség, illetve az, hogy a bajnokságban 5 pont hátrányba került a listavezető Borussia Dortmunddal szemben, Carlo Ancelotti állásába került.

„Ki az öreggel, jöjjön az öregebb!”

Sok spekuláció született arról, hogy ki veszi át a csapatot, Thomas Tuchelről és Julian Nagelsmannról is pletykáltak. Ám a választás inkább egy másik nagy taktikusra esett, akivel a csapat több mint ismerős volt. Október 6-án Jupp Heynckes visszatért nyugdíjas éveiből, hogy negyedszerre is átvegye a klub irányítását.

A visszatérése kiemelkedő sikernek bizonyult. A Bayern gyorsan visszaszerezte az első helyet a Bundesliga-tabellán, és jelenleg 16 ponttal vezet. Mindemellett pedig a párizsiakon is revansot vett.

TÁMADÁS ÉS VISSZATÉRÉS A 4-2-3-1-ES FELÁLLÁSHOZ

Egyértelmű, hogy Heynckes tanult az utódjától, Pep Guardiolától,a pozíciós játék lényegi elemeinek visszahozatalát illetően. A német azonnal elvetette a 4-3-3-t és visszahozta a legendás 4-2-3-1-es felállást.

A széljáték alapvető szerepet játszott Heynckes sikereiben, ebben a szezonban is. A szélsők, Arjen Robben és Kingsley Coman hozzájárulnak a csapat gyorsaságához. Arjen a befelé cselezés szakértője, ezen felül az oldalvonalhoz közeli játék, szintén egy nyilvánvaló jellegzetessége a hollandnak.

A szélső védők, David Alaba és Joshua Kimmich elősegítik az erős támadójátékot, a velük azonos oldalon játszó szélsőkkel karöltve. Heynckes szilárd elképzeléséhez a térfelek uralása is különösen hozzátartozik-mint ahogyan Jürgen Klopp taktikájának is szerves része volt ez a Dortmundban és a Liverpoolban egyaránt. Amikor Coman elfut a szélen, Alaba a középpályára tolódik; amikor Robben befelé húz, Kimmich kihúzódik a helyére, a szélre.

Bónusz, hogy Alaba és Kimmich számára nem ismeretlen a középpálya sem. Alaba, Guardiola irányítása alatt gyakran volt tükör-szélsővédő (inverted full-back) szerepben, de korábban kifejezte, hogy inkább a középpályán játszana. Kimmich pedig leginkább középen játszott, mielőtt jobbhátvéddé vált volna.

Vitathatatlanul a csapat egyik legfejlődőképesebb játékosa James Rondríguez. Mióta szabadabb szerepkörben futballozhat, kezdi visszanyerni a legjobb formáját, mintegy pár hónappal azután, hogy Ancelotti alatt inkább gyengélkedett. Rodríguez kiválóan játszik a számára nem ismeretlen támadó középpályás szerepben és ügyesen széthúzza az ellenfél védelmét, ezzel segítve a szélsőket, illetve a szélső védőket.

Emellett James hátrébb is bevethető, például Arturo Vidal mellett, a középpálya hármasfogatában. A kolumbiai egyébként a védelemből érkező labdák begyűjtésével, összekötő játékosként is szolgálhat.

VÉDEKEZÉS ÉS NYOMÁS

Heynckes játékfelfogása szemmel láthatóan kibővült, és meccsről meccsre bizonyítja, hogy kiváló alkalmazkodási képességekkel rendelkezik. Ez éles kontrasztban áll Ancelottival, aki gyakran tűnt tanácstalannak, reményvesztettnek, amikor a dolgok nem úgy sültek el, ahogy eltervezte. Bár a 4-2-3-1 maradt a fő felállás, alkalmanként a 4-3-3, 4-5-1 és 4-1-4-1-es formációk is előfordultak - mindez természetesen épp az aktuális ellenféltől függ.

Jupp már a visszatérése utáni első, SC Freiburg elleni meccsén visszahozta a rá annyira jellemző labdavesztés utáni letámadásokat a csapat játékába. A fekete-erdei alakulatnak nem sok esélye volt a Bayern ellentmondást nem tűrő offenzíváival szemben, akik lenyűgöző hatékonysággal radírozták le ellenfelüket a pályáról.

Az emberfogáson alapuló nyomás keretein belül egy ember megtámadja az ellenfél labdát birtokló játékosát, míg a csapattársai a lehetséges passzolási lehetőségeket igyekeznek elzárni, ily módon hibára kényszerítve őket.

Ebben természetesen kulcsszerepet játszik Robert Lewandowski, aki jellemzően középre szokott futni, míg Coman és Robben a hátvédeket gyötri. Ennek a középső területek és szélek közti, ún. „half-space pressing”-nek köszönhetően viszonylag gyakori az ellenfél térfelén történő labdaszerzés, ami az egyik fő mozgatórugója a Bundesliga kisebb csapatai felett aratott győzelmeknek.

Heynckes ugyanakkor tisztában van vele, hogy nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni egy csapat taktikáját vagy elvárni, hogy az minden ellenfél ellen ugyanolyan jól működjön. A Dortmund (kupa) és a Paris Saint-Germain elleni mérkőzéseken a kevésbé agresszív nyomással operáló játék mellett döntött, helyette inkább a támadásépítést szorgalmazta. A pálya középső részén, öt középpályással vezetett lendületes támadások levédekezése erőt meghaladó feladatnak bizonyult mindkét ellenfél számára, akik így kevés lehetőséget tudtak kialakítani. A sárga-feketék ellen végül az egyéni hibák kikényszerítése, míg a franciák esetén a dinamikus, zökkenőmentes kontrák hozták meg a győzelmet.

A támadás és a védekezés közti állandó átmenetek megtestesítője Arturo Vidal. A chilei példátlan lendülete és eltökéltsége a csapat létfontosságú motorjává tette őt, a döcögős szezonkezdet ellenére is, ami néha még most is jellemzi. Agresszív, box-to-box középpályásként teljes mértékben kihasználja testi adottságait, hogy lerázza az ellenfeleket magáról, amit – Thomas Müllerhez hasonló – Raumdeuter („területteremtő”) stílusával kiegészítve kiválóan tud alkalmazni akár egész pályát keresztülszelő felfutásai során is.

KONKLÚZIÓ

Összességében elmondhatjuk, hogy figyelemreméltó, amit Heynckes elért a csapattal, főleg, hogy (megint) ilyen rövid idő alatt tette ezt. A Gladbach egykori gólvágója helyreállította az öltözőben uralkodó hangulatot, amely az elmúlt időszakban gyakran elég fagyos volt, és olyan rugalmas rendszert épített ki, amivel a játékosok is könnyen tudnak azonosulni.

A Bajnokok Ligája trófea elhódítása még mindig embert próbáló feladatnak tűnik, mivel a befektetések valamelyest elmaradnak a többi európai elitklubhoz képest. Az azonban mindenképp bátorítóan hat, hogy Jupp Heynckes újra kihozta a Bayernből azt a magas színvonalú futballt, amire az azt megelőző hónapok zavarodottságában sokak szerint nem volt képes a csapat. Csak reménykedni tudunk, hogy ez a nagyszerű ember a szezon vége után is itt marad még…

Fordította: Kiss Dorisz és Rusz Dániel

Forrás: https://bayernstrikes.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48048/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések,jupp heynckes,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?