Blogolj!

Kingsley Coman ígéretes fejlődése

Levente Molnár

Egy éve arról lehetett hallani hogy a következő szezon jelentősen meghatározhatja Kingsley Coman jövőjét.

Nos,eddig a 2017/18-as szezon alatt volt már sérült, produkált néhány gyengébb meccset még Carlo Ancelotti irányítása alatt, és az emberek nem voltak biztosak abban hogy képes lesz elérni azt a szintet, ami ahhoz kell hogy megfelelő utódja legyen Ribérynek és Robbennek.

Mint mindannyian tudjuk, a szezon első néhány hetében és hónapjában a Bayern még a könnyebbnek titulált meccsek megnyerésével is bajlódott, azonban aggasztóbb volt az eredményeknél az a játék, amit ezeken a mecseken mutatott a csapat. Habár az Ancelotti-féle taktika miatt minden poszton játszó játékos teljesítményét érte kritika, Coman így is a jobban szereplő focisták közé tartozott.

Jupp Heynckes érkezésével Comannak lehetősége nyílt olyan játékrendszerben futballozni, amelyben jobban megmutatkoznak az erősségei. Habár Jupp szerint Comannak még mindig van hova fejlődnie-főleg ami a taktikát illeti-a német mester rendíthetetlenül bízik a fiatal franciában.

Heynckes bizalma és tanítói képességei minden meccs előtt segítenek Comannak,aki mostmár olyan szinten teljesít, amelyen nem csak a Bundesliga védőivel, de akár Dani Alveshez hasonló klasszis bekkekkel szemben is képes felvenni a versenyt. De vajon mi változott azóta? Milyen területeken javult Coman, és milyen taktikai fejlődésről beszélt Heynckes?

A szerepköre

Jupp irányítása alatt Coman szerepe mint szélső nem sokat változott az Ancelotti érához képest. Még mindig a szélső támadó nyitja a területet, amit a szélső védő befut. Valamint gyakran visszazár védekezni amíg a védő vissza nem ér. A mostani konstrukció azonban rugalmasabb.Továbbá a Bayern labdabirtoklásos játéka is jóval szervezettebbé vált Heynckes érkezése óta.

Ez azt jelenti hogy Comannak több átadási lehetősége van, míg a bajorok támadás felépítései is jobbak, azaz a játékosok egy-egy támadás során sokkal több passzal tudják megbontani az ellenfél védelmét.

Hétről-hétre észre lehet venni hogy Kingsley legnagyobb erőssége az 1v1-es párharcok megoldása/megnyerése. Gyorsaságával, labdakezelésével és cseleivel gyakran meg tudja lepni az ellenfél játékosait. Képességeit figyelembe véve egyértelművé válik, hogy az ő játékának egyetlen célja az, hogy a védőket kibillentse az egyensúlyukból, és igy területet tudjon teremteni magának a támadáshoz. Sebessége miatt pedig garantált, hogy a védők csak ütemkéséssel tudnának reagálni a mozdulataira.

Normális esetben Coman azért veti be cseleit, hogy csökkentse a távolságot közte és a védő között. A testsúlyát végig igyekszik a bal lábán tartani hogy az alkalmas pillanatban egy sikeres testcsellel túljusson a védőn, és így már zavartalanul kapura törhessen.

Coman még mindig nem olyan gólorientált mint pl. Robben, ő inkább az asszisztok lehetőségét keresi. Viszont az ahogyan az 1v1-es szituációkat megoldja, már-már üti a Robbery duó szintjét.

Egy éve Coman még elvétett olyan taktikai hibákat mint pl.:elfelejtett bemozogni a 16-oson belülre, pedig az ő képességeivel ott nyert ügye lehetne, mivel a védők nem tudnák következmények nélkül fellökni őt a büntetőterületen belül.

Mindezeken felül Coman igyekezett a számára nem túl előnyös helyzeteket is megoldani, mint pl. az 1v2-es vagy 1v3-as szituációkat. Tavaly az ilyen helyzetekben nem passzolta le a labdát, hanem egyedül próbálta megnyerni ezeket a harcokat, de általában mire megérkeztek a csapattársak hogy segítsenek, addigra legyűrte őt a túlerő és elvesztette a labdát. Idén már okosabban kezelte ezeket a szituációkat és inkább bevonja a társakat is. Továbbá ha észreveszi hogy nem elég előnyös pozícióban helyezkedik, akkor nem is erölteti az 1v1-es párharcokat.

A Freiburg elleni meccsen ügyesen észrevette ahogy Alaba bemozog a védők mögé és sikerült odatennie neki a labdát, az osztrák pedig gólra váltotta a helyzetet.

A viselkedése nyomás alatt illetve labda nélkül

Comannak tavaly komolyabb problémái voltak a szűk helyeken való mozgással. Az Ancelotti-féle szélső játék inkább a fiatal francia gyengeségeire mutatott rá mintsem az erősségeit emelte volna ki. Rendszeresen megfigyelhető az is hogy Coman első labdaérintései nem éppen ideálisak. Gyakran rosszul ér a labdához, ami így elpattan tőle és ezzel máris hátrányba kerül, hiszen a labda után kell futnia ami elegendő időt biztosít az ellenfél védőinek arra hogy kényelmetlen helyzetbe hozzák őt.

Az utóbbi időben viszont egyértelműen a javulás jeleit mutatta a francia. Sokkal magabiztosabban mozog a széleken és a helyezkedésével is igyekszik segíteni a társakat. Ezeket kell még tovább fejlesztenie ahhoz hogy igazán hatékony szélső legyen. Az első labdaérintései is javultak, főleg amikor éppen védő közelében veszi át a labdát. Ez azt jelenti hogy a védőt magára húzva, kimozdítva őt az eredeti pozicíójából könnyen keresztül lehet vezetni rajta a támadást. Coman rendre felismeri ezeket a helyzeteket és tovább téve a labdát azonnal bemozog a védő korábbi helyére, ezzel újra megjátszhatóvá téve magát.

Korb túl hamar hagyta el a pozícióját. Ezt Coman észrevette és megkerülve őt már kapja is passzt. Korbnak így a mozgásával ellentétes irányba  kell reagálnia, amivel jelentős hátrányba került a támadóhoz képest.

Coman passzjátéka

Az idő előrehaladtával Coman passzjátéka is jelentősen javult. Egy évvel ezelőtt gyakran előfordult hogy nem tudta hol helyezkedik az ellenfél, és hogy hol vannak a társak. Ez olyan szituációkat eredményezett, amikor nem merte tovább tenni a labdát, nehogy eladja azt, ezért inkább hosszabb ideig magánál tartotta. Mostanság már jobban érzi,hogy merre helyezkednek a társak. Ennek köszönhetően hamarabb tovább tudja tenni a labdát, így több szabad terület jut neki, ami veszélyesebbé teszi a játékát.

Bayern egy passzjáték közepén. Kimmich miután magára húzta az ellenfelet, beteszi a labdát az üres területre ahová éppen befut Coman. Ahelyett hogy  magánál tartaná a labdát, egyből teszi tovább Vidalnak aki előnyösebb helyzetének köszönhetően át tudja forgatni a játékszert a Rafinha által befutott területre. Így a  bajorok ívelés nélkül tudnak oldalt váltani.

Ez a gyorspasszos támadás vezetés nagyon jól fekszik Commanak. Figyelembe véve hogy a bajorok inkább az üres területeken szeretik vezetni a támadásokat, a gyors passzok sokkal kézenfekvőbb megoldásnak bizonyulnak a cselezés helyett, mivel a Bundesligában az emberfogás a kedveltebb védekezési forma. A passzokkal gyorsan és egyszerűen tudnak Comanék területet nyitni, amit utána egyből be is futnak a védőt megkerülve. Ilyenkor Coman gyorsasága mindig hatalmas előnynek bizonyul.

Martinez átteszi a labdát az ellenfél térfelére. A passz miatt Coman visszalépett, de hozta magával a védőjét is, mivel az igyekszik minél nagyobb nyomást gyakorolni rá. Coman az első érintésével egyből teszi tovább a labdát Vidalnak, majd egy testcsel után már fut is a megüresedett védő helyére, ahová Lewandowski is igyekszik bemenni, ezzel emberelőnyt kialakítva a 16-os előterében.

Coman játéka ebben a rendszerben sokat fejlődött, valamint a szerepköre is egy kicsit szabadabb játékot biztosít neki. Mindazonáltal néha még mindig túl sokáig tartja magánál a labdát, így sokkal nagyobb nyomást helyezve saját magára. Gyakran erölteti az 1v1-es párharcokat és csak azok után teszi tovább a társakhoz a labdát, ezzel jelentősen lassítva a Bayern támadásait. Főleg az átfogó döntéshozatali és helyzetfelismerési képességeit kell fejlesztenie. 

Következtetés

Az elmúlt évek során Kingsley Coman folyamatosan fejlődött meccsről meccsre. Gyorsasága és egyéni képességei a támadások meghatározó alakjává teszik őt. Habár még mindig fejlődnie kell, kétséget kizárólag alkalmas utódja Riberynek, akit már talán sikerült is kiszorítania a kezdő csapatból.

Forrás: http://miasanrot.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48108/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,kingsley coman
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?