Goretzka hatása a Bayern különböző játékosaira

A Bayern München leendő középpályása

A Bayern legújabb igazolása, Leon Goretzka a következő szezonban mutatkozhat be az Allianz Arenában. Az érkezése a véget jelentheti a klub legalább egy játékosa számára.

A sokoldalúság mint kifejezés nem sok modern sztárfutballistára jellemző. Ennek ellenére mégis gyakran használják, ha egy játékos már kicsit gyors, erős, és tud egy pár pontos passzt adni. A Bayern München leendő középpályása, Leon Goretzka azonban valóban a „sokoldalú” szóval jellemezhető.

A pontosságot, sebességet, jó helyzetfelismerést (és az imádott német útlevelet) kombinálva a Bayern München teljesen ingyen szerezte meg Németország egyik legnagyobb tehetségét. A tehetségét tekintve szinte bérelt helye lesz a kezdő 11-ben.

Ezért viszont annak a játékosnak kell megfizetni, aki jelenleg betölti ezt a pozíciót.

Fontos megjegyezni: a Bayernnél pénzügyi szempontból nem szükséges, hogy megváljanak akár csak egyetlen játékostól is. A Deloitte nemrég kiadott felmérése szerint a Bayern a negyedik leggazdagabb klub Európában, mindössze a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United áll előtte. A Bayern „generálja a legnagyobb kereskedelmi profitot az egész világon”. Tehát semmilyen döntésre nincsenek rászorulva.

A Bayernnek nincs sok oka arra hogy bárkit is eladjon, kivéve ha az adott személy már nem kíván Münchenben futballozni, vagy ha több kárt okoznak, mint hasznot. A cikkben megemlítendő játékosok közül ez egyikre sem igaz.

Mindezek ellenére számos kezdőjátékos szerepe felborulhat Leon Goretzka közelgő érkezésével. Egyeseket azonban, egyszerűen nem lehet kirakni a csapatból, és nem azért mert ne lenne versenyhelyzet a posztján. Kezdjük is azokkal, akik biztosan nem mennek sehova.

A „mozdíthatatlanok”

James Rodriguez

A Real Madridtól a Bayernhez kölcsönbe érkező James Rodriguez, a 2014-es Világbajnokság gólkirálya mindenkinek bizonyította, hogy több mint elég jó a Real Madrid legjobbjaihoz képest.

Zinedine Zidane nagy árat fizethet érte hogy mellőzte őt a kezdőből, hiszen így egy jelentős átigazolási díjtól esnek el. A Bajoroknak a szezon végén lehetősége lesz mindössze 40 millió euróért megvásárolni James játékjogát. A mai elrugaszkodott árak mellett ez az évszázad egyik legjobb üzlete lehet a müncheniek részéről.

Akárcsak Goretzka, James is képes a szélen játszani, de középen otthonosabban mozog a pályán. Habár még nem állandó tagja a csapatnak, nem csak a helyet foglalja az öltözőben.

James segítségére lehet a Bayernnek az átállásban a Robben és Ribery utáni életre. Ilyen tehetségekkel elkerülhetik a látványos visszalépést a Bayern széljátékában.

Thiago

Toni Kroos eladásának emléke még frissen él sok Bayern szurkoló emlékeiben, de Thiago technikája, irányító képessége és intelligenciája valamilyen szinten ezt feledtetheti. Most éppen sérülés miatt nélkülözni kényszerülnek, de az elmúlt két évben Thiago már bizonyította, hogy nem csak azért Bayern játékos, mert Pep Guardiola megkérte rá; szereti a klubot, és mindent ami azzal kapcsolatos.

Hogy is lehetne elfelejteni amikor 2016-ban betalált a Juventus ellen, ezzel előnyhöz juttatva a Bayernt, és biztosítva a továbbjutást a Bajnokok Ligája elődöntőjébe? És ahogyan az Allianz Arena gyepére veti magát, a vörös mezét szorongatva?

A Bayern München egyszer már eladott egy rendkívül tehetséges középpályást. Bolondok lennének, ha még egyszer elkövetnék. Thiago messzebb nem is állhatna a távozástól.

Javi Martinez

Egészen az idei szezonig Javi Martínez számított a Bayern rekordigazolásának. Martínez végre újra elhelyezkedett a védekező középpályás poszton, miután évekig vándorolt a középpálya és a hátvéd pozíció között. Manapság már a futball egyik legszívósabb szűrőjének számít.

Kissé kevésbé mozgékony mint Thiago, de amit Martínez csinál, abban kivételesen jó. Az egyike azon játékosoknak akik 2021-ig aláírtak a klubbal, és jelenleg is legalább olyan fontos része a csapatnak, mint az első szezonjában.

Míg ennek a négy játékosnak biztos helye van a csapatban mostantól kezdve talán örökké, a többi középpályással már nem ilyen egyszerű a helyzet.

A kevésbé biztos helyzetűek

Sebastian Rudy

Habár tartósan jó teljesítményt nyújt és sokoldalúnak mondható, Rudynak még nem sikerült beverekednie magát a kezdőbe nyári érkezése óta. Javi Martínez mellett ő a másik, kimondottan védekező középpályása a Bayernnek, és általában megbízható és egyenletes teljesítményt nyújtó játékos.

Valószínűleg csak egyfajta tartalékként számolnak vele a klubnál, hiszen az elmúlt 5 meccs alatt mindössze 90 percet játszott. És bár pontos labdái vannak és megbízható játékos, semmi olyat nem tud nyújtani, amit Goretzka ne tudna jobban.

Viszont van egy szerepkör, amiben fontos lehet. Rafinha esetleges távozásával fontos, hogy Kimmichen kívül más opció is legyen jobbhátvéd poszton.

Corentin Tolisso

Jóllehet elég valószínűtlen hogy egy olyan játékos távozna mint Javi Martinez, az új rekordigazolás is hasonlóan fontos tagjává válhat a keretnek, mint a spanyol. A PSG elleni mérkőzésen nyújtott remek teljesítmény volt az egyik fénypontja a játékosnak, aki többé kevésbé Goretzka pontos mása.

Ha jobban megnézzük, Coco és Leon között tényleg riasztó a hasonlóság. Ez viszont felvet egy kérdést: tegyük fel hogy a Bayern jó előre tervez az átigazolásokat illetően, akkor mégis minek szerződtették rekord összegért Tolissot, ha a következő évben ingyen szerezték meg Goretzkát? Tolisso jó srácnak szűnik, és kisgyerek kora óta Bayern szurkoló, még bizonyítania kell, hogy megérte az árát.

Tehát van benne potenciál, és amúgy is elég nagy pazarlás lenne 41 milliót költeni egy játékosra, aztán megválni tőle. A tehetségével és a Rudyhoz hasonló sokoldalúságával Tolisso nagy sztárrá válhat az elkövetkezendő években, de hogy ezt Bayern mezben teszi-e, az még a jövő zenéje.

Renato Sanches

Talán a legvalószínűbb távozó Sanches, aki nehézségekbe ütközött a formája és a különböző edzők terén is. Először Carlo Ancelotti bizalmat vesztette el, majd Paul Clementét is.

A Swansea-ben töltött ideje azonban kezd jobbra fordulni egy portugál edzővel, aki a szélen ad neki lehetőséget, és látszólag nagyobb figyelmet szentel neki – ezt a korábbi edzői úgy tűnik elhanyagolták.

A 35 millió eurós ára körülbelül 50 millióval kevesebb, mint amennyit a Manchester United adott volna érte. De még egy ilyen nagy, mégis takarékos klubnál mint a Bayern München, ez is nagy összeg. Még fel kell nőnie az árához és a körülötte lévő felhajtáshoz, ami azért nem olyan váratlan, tekintve hogy még csak most lett 20 éves, és a küszködő walesi csapatban kéne bizonyítania.

A Bayernnek nem szabad eldobnia vagy a szőnyeg alá sepernie a Sanchesbe fektetett összeget. A tény hogy a Bayern készen állna túladni egy játékoson akiben kétségtelenül megvan a lehetőség, és még Pep Guardiola figyelmét is felkeltette sok más nagy európai klub vezetőedzői mellett, felháborítóan megfontolatlan lépés lenne.

Az eset hasonló lenne, mint a Chelsea és De Bruyne (vagy Salah, Lukaku, Robben, stb) helyzete volt. Ráadásul Sanches koráról sem szabad megfeledkeznünk. Még mindig nagyon fiatal, és egyszer-egyszer megvillan a tehetsége. Csak egy kis fegyelemre van szüksége, nem másfél szezonra két kimondottan laza edző mellett. Sajnos az utóbbit kapta, az előbbiben pedig hiányt szenved.

Arturo Vidal

Mostanában a legvitatottabb kérdés a Bayern szurkolók között, hogy továbbra is szükség van-e Arturo Vidalra. A szezon végéig biztosan marad a csapatnál, de aztán?

A kérdés könnyebben megválaszolható, ha alaposan áttekintjük mit tesz hozzá Vidal a mérkőzésekhez.

A múlt heti Bréma elleni eredmény papíron meggyőzőnek tűnhet, valójában a Bayern ezért a győzelemért szenvedett meg leginkább mióta Jupp Heynckes újra leült a Bayern kispadjára. Vidal becserélésével egy harcias játékos lépett a pályára, amit egész addig hiányolt a csapat.

Heynckes az utóbbi időben elhagyta a régi kedvenc 4-2-3-1-et, és próbálja beilleszteni Müllert és Jamest is két szélső mellett a 4-1-4-1-es formációba. Martinezzel a második négyes mögött két támadó szellemű középpályást is pályára küldhet Heynckes, akik a támadásban és a védekezésben is részt vesznek, habár nem olyan kitartással mint Vidal.

Kombinálva Müller hajlamát hogy néha előre mozogjon és egyfajta második csatárként játsszon, és Vidal energiáját és képességeit hogy az egész pályát bejátszva mindenhol besegít, a Bayern alakzata következetesen változhat egy védekezőbb 4-2-3-1-ből egy kiegyensúlyozottabb 4-1-4-1-be, vagy akár egy támadóbb 4-1-3-2-be anélkül, hogy bármely játékos kiesne a ritmusból.

Egy igazi nagy játékos az, amit a Bayern most valóban hiányol. Philipp Lahm és Xabi Alonso visszavonulásával, akiket a Robbery is követ majd az elkövetkezendő években (vagy akár hónapokban), a Bayernnek tovább kell vinnie a mentalitását az elkövetkezendő évekre. Vagy legalább is addig, amíg Joshua Kimmich és Kingsley Coman felnő a feladathoz.

A mentalitás és a munkaképesség felkapott kifejezések, de nem számszerűsíthetők eléggé ahhoz, hogy okot adjanak Vidal maradására. A számokat tekintve Vidal 90 százalékos passzpontossággal büszkélkedhet, ebben a szezonban öt gólt szerzett, négy egymást követő mérkőzésen is betalált.

Túl sokat nyújt a csapatnak ahhoz, hogy egyszerűen „pénzre váltsák”. Ezért és több más ok miatt is, az eladása mindössze helyfelszabadítás céljából képtelen döntés lenne.

Legvalószínűbb lehetőségek

Végtére is elmondhatjuk, hogy a legvalószínűbb opció hogy Sanches vagy Vidal elhagyja a klubot. Nem számít melyikük távozik, a Bayern valami nagyot fog veszíteni.

Ha ez Vidal utolsó szezonja, a Bayern egy olyan játékos elvesztését kockáztatja, akiben még mindig megvan a lehetőség a jó teljesítményre (pont mint mikor az AC Milan elvesztette Pirlot a Juventus örömére). Elengednének egy játékost, aki szinte bármikor képes megfordítani egy meccset.

Sanches eladása pedig egyfajta lustaság lenne – meg se próbálnák megmenteni egy fényesnek nem mondható kezdés után. Mind bűnösök vagyunk abban a tekintetben, hogy túl sokat vártunk egy játékostól, aki még nagyon fiatal volt a debütálásakor. Még mindig csak 20 éves, nagyon sok ideje van még kiteljesedni. Már a lehetőség is zavarba ejtő, hogy elvesztegetheti a csapat. Renato Sanches eladásával a Bayern kockáztatja hogy elenged egy olyan játékost, akiben megvan a lehetőség hogy a következő Arturo Vidallá váljon.

Forrás: https://bayernstrikes.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48069/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Beszámolók,leon goretzka
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?