Blogolj!

Bajnokok Ligája: nem írnám le a Bayernt

Thomas Helmer ex-kapitány az „AZ“ napilapban beszélt a Bayern bajnoki cím- szerzési esélyeiről, Heynckes jövőjéről, illetve a keretet érintő változásokról – „Robben és Ribéry kiérdemelték a szerződéshosszabbítást.“

München- Az 52 éves Thomas Helmer 1992 és 1999 között az FC Bayern játékosa volt. Most a Sport1 „CHECK24 Doppelpass“ című műsorát vezeti.

AZ: Az FC Bayern mindent elkövet annak érdekében, hogy meggyőzze Jupp Heynckest, hogy még egy szezont vállaljon el a csapat edzőjeként. Jogos ez a „hízelgő“ taktika?

THOMAS HELMER: Megértem, hogy a Bayern illetékesei marasztalnák Juppot, ez teljesen rendben van. Azonban, ha valaki azt mondja, hogy nem szeretné tovább csinálni, azt tiszteletben kell tartani. Eljön az a pont, amikor ez már zavaró. Jelenleg nincs nagyon más téma, a heti két mérkőzések ideje még nem jött el, a bajnokság meg gyakorlatilag eldőlt. Heynckes szempontjából ez nem szerencsés, hiszen újra és újra nyilatkoznia kell a témában.

AZ: Gondolja, hogy Heynckes végül mégis folytatja?

Helmer: Sosem játszottam az irányítása alatt, de azt gondolom, hogy nagyon egyértelmű elvei vannak. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy meggyőzhető. Ehhez olyan jelentős indokot kellene felmutatni, amilyen pillanatnyilag nem jut eszembe.

AZ: Mindenfajta rajongást félretéve: Heynckes utódja nem csak egy „pótlék” lesz?

Helmer: Bárki, aki Jupp Heynckes nyomdokaiba lép, nem egy szükségmegoldás. Egy ilyen örökség bármelyik edzőnek nagy feladat lenne. Biztos vagyok benne, hogy Uli Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge nem olyan naiv, hogy csak Juppra koncentráljanak. Nyilván nyitott szemmel járnak. Az azonban tény, hogy nagyon nehéz találni valakit, aki alkalmas lehet.

AZ: Szó volt Thomas Tuchelről, csak úgy, mint Niko Kovacról.

Helmer: Fredi (A Frankfurt menedzsere Bobic, a szerk.) mindent megtesz, hogy Nikot az Eintrachtnál tartsa. Vitathatatlan, hogy hatalmas feladatot lát el. Tuchel esetében utólag kijelenthető, hogy bizonyos dolgokat már letett az asztalra a Dortmundnál. A játékosok egy része fejődött, illetve egyértelmű tervvel szolgált a csapatnak. Nem gondolom, hogy rossz edző lenne.

AZ: Hány bajnoki címmel fogja zárni a szezont a Bayern?

Helmer: A duplázás mindenképp meglesz. A Bajnokok Ligája győzelemben nem vagyok biztos. Ha ismét sikerülne triplázni, az nagyszerű teljesítmény lenne.

AZ: Tehát vannak erősebb csapatok a Bajnokok Ligájában?

Helmer: Az angoloknál nincs téli szünet, ez egyértelműen egy hátrány. A Manchester City azonban meghatározó szerepet játszik a Ligában, jó esélyeik vannak. Egy közvetlen párharc esetén segítséget jelenthet az angol csapatnak, hogy Pep Guardiola tökéletesen ismeri a Bayernt. A Real Madrid és a Paris Saint Germain kiejtik egymást a nyolcaddöntőben, csak úgy, mint a Barcelona és a Chelsea. Nem írnám le a Bayernt.

AZ: Franck Ribéry és Arjen Robben szerződése lejár. Hosszabbítson velük még egyszer a Bayern?

Helmer: Mindkettőjüknek ezt kívánom, nagyon megérdemlik. Ami döntő lehet, hogy meg vannak- e elégedve a jelenleg betöltött szerepükkel a csapatban. Arjen esetében továbbra is minden tökéletes, Franck az utóbbi időben többször volt sérült. Amennyiben mind a ketten jó formában vannak, azt gondolom, hogy nem kérdés: A Bayernnek hosszabbítania kell velük, aztán majd meglátjuk.

AZ: Kingsley Coman és Serge Gnabry, aki majd nyártól játszik a Bayernben, megfelelő utódok lehetnek?

Helmer: Coman olyasvalaki, aki nagyon jó adottságokkal rendelkezik, de még hosszú út áll előtte. A kapura lövései nem elég veszélyesek, a gyorsaságát pedig nem tudja minden esetben kihasználni. Mindezek mellett nagy tehetség. Franck tudna neki segíteni, hogy még jobb legyen. Gnabry játékstílusa kicsit más, természetesen ő is kiváló futballista.

AZ: Ha a Bundesligát nézzük, a Leverkusen játékosa Leon Bailey, illetve a dortmundi Christian Pulisic szintén szóba jöhet.

Helmer: Mindkettőjüket leigazolnám, most azonnal. Pulisicre hatással van a Dortmundban lejátszódó válság, de egy nagyon megbízható játékos, akinek a mentalitása jól illene a Bayernbe. Nem szétszórt, jó srác. Hihetetlenül gyors, csak a kapura lövésein kellene pontosítani. És Bailey - hú, ő egy igazán kiváló futballista.

Fordította: Lukács Johanna

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/48084/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?