A Bayern München eladja Vidalt?

Habo Peter

Már a szezon első felében szárnyra kaptak azok az pletykák, melyek a chilei harcos, Arturo Vidal távozását jósolták. Bár a klub vezetősége mereven elzárkózott ettől, azért valljuk be, felmerülhet pár ok, amelyek miatt Vidal mégis klubot válthat.

Hullámzó teljesítmény

Vajon mi lesz Vidal sorsa a nyáron?

Kétségtelen, hogy Arturo Vidal világszínvonalú játékos, de ebben a szezonban nem annyira meggyőző a formája, mint korábban. A szezon kezdete nagyon felemásra sikeredett a csapatnak, a chilei középpályás (több másik játékostársával együtt) nem is élvezte Carlo Ancelotti bizalmát. A rajongók nagy része úgy gondolta, hogy Jupp Heynckes érkezésével gyorsan visszanyeri korábbi formáját, de ez a vártnál sokkal hosszabb ideig tartott, míg például David Alaba és Thomas Müller viszonylag gyorsan elkapták a csapat megújuló lendületét. Mostanában már Vidalra sem lehet panaszunk, annak ellenére, hogy mindez csak Heynckes közbelépésén múlott. A bajorok vezetőedzője egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón még megcáfolta a Vidalról szóló pletykákat:

"Vidal nagyon keményen dolgozott az elmúlt két hétben, mert jeleztem neki, hogy nem vagyok elégedett a játékával és mindig lesznek olyan játékosok a csapatban, akik a helyére léphetnek, ha nem javul."

A jó együttműködést az is segítheti, hogy Heynckes korábban már dolgozott együtt Vidallal a Bayer Leverkusenben. Ott Heynckes képes volt Vidal teljesítményét a legmagasabb szinten tartani, de közel sem biztos, hogy egy újonnan érkező edző képes lesz rendbe hozni a chilei középpályás esetleges formahanyatlását.

Érkezik Leon Goretzka

Goretzka személyében újabb vetélytárs érkezik a nyáron Vidal számára

Ám mégis vitathatatlanul Leon Goretzka érkezése lehet az elsődleges oka annak, hogy a bajorok fontolóra vegyék Vidal eladását. Leon Goretzka már aláírt a klubhoz, mivel idén nyáron szabadon igazolhatóvá válik és ezt az opciót használja ki a Bayern München. Mindez azt jelenti, hogy a Bayernnek három, a pálya minden részén bevethető középpályása lesz Leon Goretzkával, Corentin Tolissóval és Arturo Vidallal.

Eddig úgy tűnik, hogy a Bayern mérkőzésein csak a legritkább esetben találunk a pályán egyszerre több védekezésben és támadásban is hasznosítható középpályást. Ahogy visszatekintünk az évad korábbi meccseire, azt láthattuk, hogy amikor Tolisso és Vidal egyidejűleg szerepelt, az eredmény minden esetben lehangoló volt. Mindkét játékosnak nagyobb szabadságra van szüksége a támadások és a védekezések során és ez sokszor létszámfelesleghez vezet.

A Bayern középpályája akkor működik a leghatékonyabban, ha a pályán van egy labdaszerző játékos, mint Javi Martínez, aki besegít a védelemben; egy tizenhatostól tizenhatosig rohangáló játékos, mint akiket feljebb is említettünk, illetve egy kreatív középpályás, mint például James Rodríguez, vagy Thiago Alcântara. A pálya minden harmadában aktív munkát végző játékosnak csak egy hely van. Ha Vidal nem képes egy mélységi irányító szerepéhez igazítani a játékát, Goretzka és Tolisso repesve várja a lehetőséget, hogy átvéve a pozícióját még több játékidőt gyűjtsenek a fontos meccseken.

Lehetséges hanyatlás

Ha Vidal formában van, akkor megállíthatatlan, de több lehetséges oka is lehet a formahanyatlásának. A chilei játékos hamarosan 31 éves lesz, ami még nem számít matuzsálemi kornak a labdarúgásban, de az ő posztján ez már nagyon megerőltető lehet.

Vidal egy hihetetlenül erős fizikumú játékos, aki sokat fut, és mindent megtesz a csapatért (néha felelőtlenül is). Ez a játékstílus alaposan kikészíti a testet, ahogy azt látjuk is Vidal egyre gyakoribb sérülésein, vagy késlekedő közbelépésein. Számos hasonló szerepben játszó játékosnál már megfigyelhettük ezeket a tüneteket, de leginkább talán Bastian Schweinsteigeren tűnt fel, aki közvetlenül a 2014-es világbajnokságot követően kezdett visszaesni.

Bastian Schweinsteiger a 2014-es VB után kezdett hanyatlani, aki hasonló poszton játszott mint Vidal

Több játékos is képes volt hosszú ideig segíteni a csapatot, mint ahogy Xabi Alonso is tette, mivel játékstílusuk alapján sokkal inkább a mentális erőre helyeződik a hangsúly, mint a fizikaira. Alonso mélységi irányítóként hosszú passzokkal irányította a játékot hátulról, míg Vidal más egyéniségként rengeteget fut és számtalan ütközést vállal fel, ami természetesen jobban megterheli a szervezetet.

A Bayern talán még lehetőséget lát Vidal eladásában, mielőtt a hanyatlása egyértelművé és nyilvánvalóvá nem válik. Tolisso és Goretzka jelenlétével erre soha nem lesz alkalmasabb az idő, mint most.

Vidal korábban maga is el akarta hagyni a Bayern Münchent, annak ellenére, hogy a chilei ezt soha nem tette egyértelművé. Pályája vége felé talán egy nagyobb klub még lát fantáziát az alkalmazásában. Nem is tűnik elképzelhetetlennek, hogy Vidal elcsíp még pár játéklehetőséget egy angol klubnál, vagy akár esélyt kapjon Kínában csillagászati fizetésért.

Egy labdarúgó karrierje sokszor rövidre sikerül. Miközben szép béreket kapnak kézhez, mindenkinek gondolnia kell a saját családja jövőjére. Egyes játékosok edzősködni kezdenek, vagy beszélgető műsorokban vesznek részt, de ez is csak néhány játékos számára adatik meg. Vidal talán nem akar ebbe az irányba menni, és talán a tehetsége sincs meg hozzá. Ezt látva nem elképzelhetetlen, hogy pályafutása utolsó éveiben minél több pénzt szeretne gyűjteni, amiért a rajongók aligha hibáztathatják őt.

A Bayern továbblép?

Mi, Bayern szurkolók rajongunk Arturo Vidalért, a játékosért. Úgy tűnik, most jobban illeszkedik a Bayern rendszerébe, mint Goretzka, azonban a német sokkal fiatalabb és ez elégséges ok lehet ahhoz, hogy a Bayern a chilei középpályás nélkül kezdje meg a következő szezont.

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47987/pics/lead_800x600.jpg
arturo vidal,Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Játékosaink,leon goretzka
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?